Domů     Domácí paštika, to je pochoutka
Domácí paštika, to je pochoutka
18.11.2020

Máte rádi paštiky, ale ty kupované vám chutnají čím dál tím méně? Pak pro vás máme jednoduché řešení. Udělejte si je sami, je to hračka, uvidíte.

Už nikdy žádné separáty a kůže, už žádná přesolená hmota, paštika bude přesně taková, jakou si ji uděláte. Pravda, v některých případech to bude chtít pár pokusů, ale to už jen proto, aby konečné vyladění bylo pokud možno hodné královny či krále paštik.

Tak vás totiž zcela jistě budou nazývat rodina i přátelé, které svým výrobkem uctíte.

Taková či maková?

Paštik je nespočet druhů, ale zhruba je můžeme je rozdělit na ty hutnější, které se pečou ve vodní lázni v troubě a před konzumací se krájí na plátky, a na mazací, které mixujeme, vyšleháváme a dáváme do sklenic.

První z nich se většinou připravují z krátce orestovaných jater, která jsou ale uvnitř syrová. Může se přidat vařené či syrové maso, samozřejmě vajíčka a máslo. Druhá se zase skládá z propečených jater rozmixovaných s kořením a tukem.

Samozřejmě také co druh to trochu jiné ingredience, tím máme na mysli maso a koření, a samozřejmě játra. Můžete si udělat i paštiku, ve které jsou viditelné kousky masa, vše je na vás.

Játra jsou základ

A to u většiny paštik. Jen se budete muset rozhodnout, která chcete použít. Je to věc osobního vkusu.

Každému totiž chutná něco jiného, a zatímco jednomu mohou vepřová připadat příliš výrazná a sáhne raději po telecích či drůbežích, jiný by jemnou chuť kuřecích jater v paštice ani necítil. Samozřejmě samostatnou kapitolou jsou játra husí a kachní.

S těmi chybu nikdy neuděláte. A na vrcholku pyramidy pak stojí foie gras, což jsou ztučnělá játra překrmovaných hus, na která žádný Francouz nedá dopustit.

Dlužno podotknout, že k těm se v našich končinách asi stejně nedostanete, tak nemusíte mít alespoň výčitky, že se účastníte trápení zvířat.

Příprava

Ať už zvolíte jakákoliv játra, vybírejte co možná nejčerstvější a nejmladší. Zde platí přímá úměra mezi stářím a množstvím škodlivin, které se v játrech usadily. Určitě nekupujte játra mražená, ta se k výrobě paštiky nehodí. Navštivte raději dobré řeznictví.

Doma pak játra nezapomeňte důkladně odblanit a odřezat žilky. Teprve potom jsou připravena k dalšímu použití.

Paštikové koření

Samozřejmě si můžete koupit směs, která je k přípravě paštiky přímo určena. Ale to není ani trochu dobrodružství. Zkuste si tu svou směs připravit sami.

Abyste věděli, kde začít, můžeme vám prozradit, že k výrobě paštik se používá směs pepře, nového koření, hřebíčku, tymiánu, bobkového listu, sladké mleté papriky a přidat můžete mnohá další koření.

Skvělou chuť dosáhnete také i přidáním trochy bílého vína, koňaku, brandy nebo kvalitního rumu. U drůbežích a masových paštik to ale s kořením nepřežeňte. Pamatujte na pravidlo čím jemnější maso, tím jemnější koření.

Zvěřina

Sama o sobě má zvěřina výraznou chuť, takže snese i výraznější koření. Uplatníme hřebíček, muškátový oříšek a květ, pepř, bobkový list, bazalku, česnek, jalovec. Můžeme přidat podle druhu zvěřiny bílé i červené víno, portské, koňak, brandy.

Skvělá je zvěřinová paštika s přidáním mandlí, ořechů a brusinek, ale zajímavé jsou i pistácie.

Tip: Ke zvěřinové paštice se hodí brusinkové želé, ale i višňové nebo marmeláda z červené cibule.

Recepty

Z kachních jater

500 g kachních jater, máslo (150g + 100g na zalití) 250 g, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, ½ lžičky tymiánu, 100 ml portského vína, 6 žloutků, 1 vejce, ½ lžičky pepře, sůl.

1) Játra očistěte a nasekejte nadrobno. Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle dozlatova. Přidejte nasekaný česnek, tymián, portské a zakryté duste aspoň 10 minut. Občas promíchejte.

2) Směs poté odstavte z ohně, vlijte do mixéru, přidejte 100 g rozpuštěného másla a jeden po druhém žloutky a nakonec celé vejce.

Ještě mírně teplou paštiku (ale pozor, pokud je hmota příliš teplá, máslo se může srazit) rozmixujte dohladka, propasírujte a dochuťte pepřem a solí.

3) Takto připravenou směs vlijte do jednotlivých misek nebo formy na srnčí hřbet. Dejte do kastrolu nebo pekáče a do výšky forem nalijte horkou vodu. Vložte do trouby předehřáté na 95 °C asi na 35 minut.

Po vystydnutí a zatuhnutí můžete paštiku zalít rozpuštěným máslem a nechat zchladnout. Takto ošetřená paštika vydrží v ledničce až týden.

Z kuřecích jater

500 g kuřecích jater, 1 cibule, 200 ml kuřecího vývaru nebo vody, 80 ml portského vína (nebo 150 bílého polosuchého), 200 g másla + 50 g na zalití, 1 lžička provensálského koření, sůl, čerstvě mletý pepř, 100 ml smetany ke šlehání

1) Z jater odstraňte bílé „provázky“, nakrájejte na kostky.

2) Cibuli nakrájejte nadrobno.

3) V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a cibuli za občasného míchání osmažte dozlatova.vPřidejte játra a míchejte, dokud se zatáhnou a zesvětlají.

4) Zalijte vývarem a vínem. Osolte, opepřete a posypte provensálským kořením. Přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka. Játra by měla být zhruba do poloviny ponořená v tekutině, více ne.

5) Játra nalije do hlubší mísy s plochým dnem. Přidejte pokrájené máslo a mixujte tyčovým mixerem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby měla směs konzistenci hustší omáčky. Paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá.

6) Nalijte do skleniček. Rozehřejte 50 g másla a povrch zalijte. Nechte vychladnout a zakryté vložte do lednice.

Z husích jater

200 g husích jater, 100 g kuřecího masa, 1 lžíce oleje, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 50 ml suchého cherry, rozmarýn, 1 žloutek, 200 g másla, sůl, pepř

1) Husí játra a kuřecí maso očistěte, odblaňte a rozmixujte.

2) Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek.

3) K játrům v mixéru přidejte orestovanou šalotku a česnek, cherry, sůl a pepř, rozmarýn a žloutek. Rozmixujte, podle potřeby vetřete máslo.

4) Formu nebo formičky na jednu porci naplňte paštikou, zakryjte alobalem a dobře utěsněte.

5) Pečte ve vodní lázni, v troubě vyhřáté na 180 °C asi 90 minut.

6) Paštiku nechte vychladnout a vyklopte ji z formy.

Tip: Paštiku připravíte i z kuřecích jater.

Pečená vepřová

600 gramů libového bůčku, 4 vejce, 1 kelímek smetany na šlehání, 1 lžička vegety, špetka mletého nového koření, špetka muškátového oříšku, ½ lžičky soli, sádlo na vymaštění klasické formy na srnčí hřbet

1) Maso nejprve jemně umelte, přidejte k němu ostatní ingredience a důkladně promíchejte. Takto připravenou směs nechte po dvě až tři hodiny odpočívat, nejlépe přes noc v lednici.

2) Formu na srnčí hřbet vyložte alobalem, vymažte a masovou směs do ní vložte. Vše překryjte alobalem a dejte do trouby v pekáči s vodou. V takto připravené vodní lázni pečte paštiku při teplotě 175 °C po dobu asi 1 hodiny.

Ke konci pečení můžete alobal nahoře rozevřít. Po upečení vše vyklopte a nechte chladnout.

Zvěřinová s brusinkami

400 g zvěřinového ořezu, 200 g vepřového bůčku, 1 cibule, 4 stroužky česneku, směs drceného koření (nové koření, pepř, jalovec, bobkový list), 200 ml vody, 200 g vepřových jater, muškátový oříšek, 200 g brusinkového kompotu, 4 žloutky, sůl

1) Zvěřinu a bůček nakrájíme na kostky a vložíme do pekáče, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, koření, osolíme a podlijeme vodou. Vložíme do trouby a při 160 °C pečeme asi 45 minut.

2) Zchladlé pečené maso nameleme spolu se syrovými játry, vmícháme brusinkový kompot, vejce a ochutíme muškátovým oříškem. Velmi dobře promícháme, vložíme do zavařovacích sklenic a uzavřeme.

3) Sklenice dáme do hrnce s trochou vody (aby byly sklenice tak do třetiny potopené nebo můžeme použít i pařák na knedlíky). V páře vaříme podle velikosti sklenic 40−60 minut.

4) Necháme zchladnout a můžeme ihned použít nebo uchováme v chladu. Podáváme s pečivem.

Štítky:
reklama
Související články
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř