Domů     Návrat k poctivému chlebu
Návrat k poctivému chlebu
3.6.2020

Starší ročníky s nostalgií vzpomínají na typickou nakyslou chuť a neopakovatelnou vůni obyčejné „Šumavy“, jak se ještě před čtvrtstoletím označoval v obchodech běžný konzumní chléb za čtyři ká čé za bochník.

Ti mladší už takové štěstí neměli.

Tenkrát samozřejmě podobně jako i teď existoval větší výběr (kmínový, žitný, pšeničný, pšenično-žitný…), ale přesto se dřívější sortiment, zásadně lišil od toho dnešního.

Pekaři používali syrovátku, brambory, kvásek nebo čerstvé droždí, v těstě scházely konzervanty, éčka a další „chemie“. Chléb chutnal i suchý – nenamazaný, a čerstvý vydržel déle než týden.

To sice ten dnešní taky, dokonce ani netvrdne, ale rovnou plesniví, drolí se a nemá žádnou chuť. S nadsázkou lze říct, že chleba je vycpávka žaludku, plná chemikálií.

Vynechte velké obchody

V hyper a supermarketech sice koupíte relativně levné pečivo z velkokapacitních pekáren, ale má nízkou kvalitu.

Pokud si na něm chcete skutečně pochutnat, dejte si tu práci a najděte si ve svém okolí nebo v okruhu, kde se denně pohybujete, soukromou pekárničku či obchod (trh) s domácím pečiva.

Za kvalitu a chuť si sice připlatíte, ale uděláte něco pro zdraví a potěšíte svoje chuťové pohárky. Ještě lepší variantou je upéct si vlastní kváskový chleba doma.

A pokud nemáte trpělivost na výrobu vlastního kvásku, kupte si ho přímo od pekaře, nebo – v krajním případě – použijte kvasnice. Do vašeho domácího chleba navíc můžete přidávat ingredience, které máte rádi.

Chléb z přírodního kvásku

Přírodní kvas vzniká smísením malého množství žitné mouky a vody. Když kvásek vzejde, přidá se do něj podle potřeby další žitná mouka a voda a proces se opakuje tak dlouho, dokud není kvásku potřebné množství.

Potom se smísí s moukou (pšeničnou, žitnou, směsí…) na těsto, kvásku by v něm mělo být zhruba šedesát procent. Ochutí se solí, případně kmínem a dá se vykynout. Ze vzešlého těsta se tvoří pecny, ty se nechají ještě znovu kynout v ošatkách či formách.

Teprve potom se chleba peče. V případě, že je hotový základ kvásku, celý proces trvá zkušenému pekaři nejméně šest hodin.

Domácí kvásek

Suroviny: 30 g celozrnné pšeničné mouky•30 g pšeničné chlebové mouky•60 g vody•1 lžička (ani ne 10 g) kvásku získaného od pekaře nebo po internetu

Polokvasový chléb

Místo přírodního kvásku jsou k nakynutí těsta použity tzv. startovací kultury, které obsahují bakterie kyseliny mléčné. Kromě nich se do těsta přidává ještě droždí, aby těsto vzešlo. Samy startovací kultury k vykynutí nestačí. Výroba chleba v tomto případě trvá asi čtyři hodiny.

Kvásek pošlete dál

Ne všichni pekaři se s vámi o kvásek podělí. I když kváskový chléb pečou, nechtějí prozradit svoje „know how“ a potenciálně se připravovat o zákazníky.

Kvůli tomu vznikla na internetu doména Pečempecen.cz, kde si můžete podle svého bydliště najít nejbližšího amatérského i profesionálního pekaře, který je ochoten se o svůj kvásek podělit. A co si třeba taky můžete z kvásku doma upéci?

Focaccia

Suroviny na 2 placky: 400 g hladké mouky•150 g kvásku (nebo 500 g mouky a 25 g droždí)•300 ml vlažné vody•60 ml oleje•1 a ½ lžičky soli•½ lžičky cukru•bazalka•olivy

V míse postupně smícháme kvásek (droždí) s moukou a vodou. Mícháme, až vznikne hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme stát v teple asi 20–30 minut, aby těsto vykynulo.

Z vykynutého těsta vypracujeme dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvoříme dvě silnější placky. Vzniklé placky pokapeme olivovým olejem, rukama do nich vmáčkneme olivy a posypeme je rozmarýnem.

Chleby dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10–12 minut v troubě předehřáté na 220–250 °C. Poté jej necháme vychladnout.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut + cca ½ hodina kynutí

Chlebíček se sušenými rajčaty

Suroviny na 1 chlebíček:

300 g hladké mouky•1 lžička soli•100 g kvásku nebo 1 prášek do pečiva•2 lžičky provensálského koření•300 ml podmáslí•2 vejce•1 lžička rajčatového protlaku nebo 2 lžíce drcených rajčat•2 lžíce olivového oleje•10 g nakrájených sušených rajčat•40 g strouhaného parmazánu

Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek (kypřicí prášek), sůl a provensálské koření. Do jiné nádoby nalijeme podmáslí a přidáme rajčatový protlak (drcená rajčata), olej a rozklepneme vajíčka.

Vše promícháme a přidáme k suchým přísadám. Necháme půl hodiny v teple odpočívat. Nakonec lehce vmícháme sušená rajčata a polovinu parmazánu.

Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem a vlijeme do ní těsto. Chlebíček posypeme zbytkem parmazánu.

V předehřáté troubě na 180 °C pečeme 50–60 minut. V průběhu pečení kontrolujeme zapíchnutím špejle, zda je chlebíček hotový.

DOBA PŘÍPRAVY 75 minut + 30 minut kynutí

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
30.8.2024
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své za
26.8.2024
Každý z nás je občas udělá. Mají spoustu variant a poslouží i jako malý oběd nebo svačinka ať už do práce nebo na cesty. Dají se připravit na pánvi, v sendvičovači, zapékat pod grilem. Použít můžete klasický toustový chléb, ale také třeba veku nebo nakrájenou bagetu. Jestli doma stále střídáte jen pár osvědčených receptů, máme pro vás další nápady z domova i ze světa. Zkuste třeba variaci na špan
16.8.2024
Při výběru nové kuchyňské váhy se zaměřte nejen na typ, ale také na funkce, které nabízí. A znáte už „chytré“ váhy, které vám vypočtou i nutriční hodnotu potravin? Hospodyňky si zpravidla vybírají váhu na potraviny podle toho, zda ji chtějí mít trvale přišroubovanou na zdi, nebo ji budou vystavovat na lince či ji schovávat do šuplíku. Co se týče přenositelnosti, pak jistě ocení lehké digitální vá
reklama
reklama
Šikovné tipy
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
epochaplus.cz
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
Hned dvakrát v rané historii českých zemí mají Habsburkové český trůn nadosah. Pokaždé ale člen jejich rodu vládne jen krátce a poté náhle zemře na úplavici. A tak si musejí počkat až do roku 1526, kdy po bitvě s Turky u Moháče padne poslední Jagellonec na českém trůnu, Ludvík, aby se na něj konečně mohli posadit. Pak
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
nasehvezdy.cz
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
Proslýchá se, že manželství herců Tomáše Jeřábka (49) ze seriálu Jedna rodina a Halky Třešňákové (52) moc neklape. Tentokrát však možná ne proto, že herec umí být někdy nesnesitelný mamánek, který
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Chtěli mi zabít syna
skutecnepribehy.cz
Chtěli mi zabít syna
Kuba jen sedí a kouká před sebe. Bývalý sportovec, a nyní se trápí na vozíčku. Stačilo jen pár minut. Kubík byl vždy veselé dítě. Jedináček, který byl i trochu vymodlený. Vždy jsem se snažila, aby byl slušně vychovaný. Aby byl úspěšný ve škole, životě, aby pomáhal druhým. Špatně jsem mu vysvětlovala, že když se jiné děti
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
historyplus.cz
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
Dlouhé vlasy spletené do dvou copů létají kolem mužských hlav. Zdobené spony se lesknou v záři slunce. Banda urostlých mužů na koních se vřítí do osady na jihu dnešní Moravy. „Schovejte ženy!“ vykřikne někdo. Avaři si ale stejně vezmou, co chtějí.   Bojovné avarské jezdce pronásledují turkičtí povstalci. Podle současného švýcarského historika Christopha Baumera Avaři pocházejí
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
21stoleti.cz
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Po
Mauritius: Ostrovy obřích želv
epochanacestach.cz
Mauritius: Ostrovy obřích želv
Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy. Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
enigmaplus.cz
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
Magický dokument trvale ovlivnil dějiny evropské kultury. Je v něm prý zachyceno všechno vědění kosmu. Originál je ale ztracený. Pro středověké alchymisty je originál Smaragdové desky něco jako sva
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Jaký živel vám vládne?
nejsemsama.cz
Jaký živel vám vládne?
Už v dávných dobách se astrologové začali domnívat, že za povahu člověka mohou nejen hvězdy, ale také živel, který byl jejich příchodu na svět nakloněn. Víte, o jaký typ živlu šlo ve vašem případě? Je to tak prastará záležitost jako lidstvo samo. Přírodní živly se dělí do čtyř skupin: oheň, voda, země a vzduch. Odhalte, jaký element je ten váš, a zjistíte,