V hlavní roli růže

Je tu ten čas, kdy cítíme omamnou vůni královen květin. Pokud i vy milujete růže, zkuste to s nimi i v kuchyni. Uvidíte, že překvapíte rodinu i hosty.

Voňavý čaj

Jeho výroba je prostá. Jednu vrchovatou lžičku podrcených růžových okvětních plátků louhujte čtvrt hodiny v horké vodě, která už prošla varem. V létě připravujte čaj z lístků právě utržených, na zimu si nasušte do zásoby.

Tip: Pomáhá při různých zánětech a bolestech, včetně bolestí v kříži, které trápí téměř každého. Oceníte ho při žaludečních vředech. Jedinečná vůně celkově harmonizuje psychiku.

Růžové s růží

Jakostní růžové víno, lístky růží,  jemně perlivá minerální voda, větvičky levandule (na ozdobu), skleničky, led

1) Naplníme formu na led vodou a do každé přihrádky vložíme okvětní lístek růže. Necháme zamrazit.

2) Když jsou kostky ledu zmrzlé, vyklepneme je a vyskládáme na dno sklenky.

3) Poté zalijeme vychlazeným růžovým vínem a doplníme po okraj perlivou minerální vodou v poměru 2:1. Ozdobíme větvičkou čerstvé levandule.

Džem z okvětních lístků

200 g okvětních lístků růže (pokud možno neošetřené chemicky a co nejvoňavější; čím budou mít květy tmavší barvu, tím lépe bude vypadat i džem), 600 ml vody, 600 g cukru krupice, šťáva z jednoho citronu, 1 sáček přípravku s pektinem (Pektogel, Gelfix atd.)

1) Okvětní lístky opatrně odtrhneme od květu, odstraníme poškozené a odstřihneme bílou špičku lístků (tato část je trochu trpká, bez ní bude chuť džemu jemnější). Po úpravě lístky zvážíme; potřebných 200 g je poměrně slušná hromádka.

2) Lístky nasypeme do větší mísy, propláchneme je a necháme okapat.

3) Lístky zalijeme šťávou z citronu a posypeme několika lžícemi cukru, které odebereme z navážených 600 g. Lístky pomalu a velmi opatrně promačkáváme a hněteme, aby se příliš nepotrhaly, ale změkly a uvolnily silice a barvu.

4) Po zhruba 10 minutách se hromada lístků zmenší na méně než polovinu. Zalijeme je vodou a necháme asi hodinu macerovat. Občas promícháme. Už v této fázi můžeme vidět, jak se voda postupně zbarvuje do karmínova a přitom už nádherně voní.

5) Lístky i s vodou přelijeme do hrnce a přivedeme do varu. Krátce povaříme, až lístky začnou ztrácet barvu a zprůsvitní. V tuto chvíli se musíme rozhodnout, zda chceme hustší džem s lístky, nebo jemnější průsvitné želé. Pokud zvolíme želé (rosol), vybereme cedníkem lístky, pořádně je vymačkáme a vyhodíme.

Můžeme nechat jen pár pro ozdobu, ve sklenici pak průsvitné lístky vypadají efektně.

6) Do směsi pak přidáme pektin a znovu ji asi 1 minutu povaříme. Poté přisypeme zbytek cukru a džem vaříme dalších 5–10 minut. Vyzkoušíme, jak želíruje, a pokud se mu nechce, přidáme půl lžičky kyseliny citronové. Horký džem plníme do sklenic, které po naplnění hned otočíme.

Neodolatelný sirup

100 g cukru krystal, ½ litru vody, kyselina citronová, lístky růže

1) Vodu s cukrem vaříme asi 5 minut.

2) Do odměrky namačkáme okvětní plátky tolika růží, aby jich bylo asi 1/4 litru.

3) Růže zalijeme horkým cukerným roztokem, přidáme na špičku nože kyselinu citronovou a vše necháme 2 dny louhovat.

4) Potom scedíme a uložíme v chladnu, kde vydrží několik dní.

5) Pokud chceme sirup uchovat, sterilizujeme ho 20 min na 80 °C, nebo si ho ve tvořítkách zamrazíme a použijeme na dochucení a ochlazení nápoje (např. minerálky). Sirup bude mít barvu růží, ze které byl připravován, a bude po nich i vonět.

Tip: Zkuste jej jako přeliv na zmrzlinu.

Koktejl Forbidden Flowers

½ lžičky květů levandule, ½ lžičky (2 g) vanilkového cukru, 10 ml růžového sirupu, 15 ml citronové šťávy, 40 ml mrkvové šťávy, 10 sedmikrásek, 100 ml perlivé vody na dolití

Na ozdobu: 1 lístek růže, svazeček 3 sedmikrásek, kornout z novin, do kterého se zabalí sklenice

1) Sedmikrásky a levanduli společně s cukrem promačkáme přímo v šejkru. Přilijeme všechny ingredience, kromě perlivé vody, a s ledem dobře protřepeme.

2) Přelijeme do sklenic 0,3 l s ledem a dolijeme vodou.

3) Ozdobíme jedním lístkem růže a svazečkem tří sedmikrásek. Sklenici zabalíme do kornoutu z novin, které jsou symbolické k názvu koktejlu.

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu
epochanacestach.cz

Letenské prase aneb...

Zažít atmosféru...
Pravý anglický roastbeef
tisicereceptu.cz

Pravý anglický roastbeef

Vysoký roštěnec, ač minutkové maso, je o něco...
Záhadné zmizení posádky lodi Joyita
enigmaplus.cz

Záhadné zmizení posádky...

Její příběh je přirovnáván k jinému...
Případ Trans-en-Provence: Přistálo ve Francii UFO?
epochalnisvet.cz

Případ Trans-en-Provence:...

V 70. a na počátku 80. let minulého století Francie...
Ateliér Chronoshop nově nabídne hodinky Alpina
iluxus.cz

Ateliér Chronoshop nově...

Hodinářský ateliér Chronoshop sídlící na pražském...
Pravlast tradičního jídla: Uvařili plněné taštičky s masem jako první Číňané?
epochaplus.cz

Pravlast tradičního jídla: Uvařili...

Slunce už vykouklo na horizontu a Čang se...
Děs za každým stromem: 5 nejstrašidelnějších lesů světa
epochaplus.cz

Děs za každým stromem: 5...

Procházka mezi stromy je zdravá. Čerstvý vzduch...
Cyril Uhnák – ve znamení kruhů
rezidenceonline.cz

Cyril Uhnák – ve znamení kruhů

Od roku 1993 se věnuje výtvarnému umění....
V lese jsme viděli děsivého muže
skutecnepribehy.cz

V lese jsme viděli děsivého...

Když jsme toho potrhaného...
Vrátila se do Ulice, aby vyřešila krizi?
nasehvezdy.cz

Vrátila se do Ulice, aby...

Vypadalo, že si ANETA...
Má snad důvod žárlit na svého manžela?
nasehvezdy.cz

Má snad důvod žárlit...

Mohli by si žít s manželem...
Rouškou k atraktivitě: Vědci odhalili zajímavý benefit ochrany úst
21stoleti.cz

Rouškou k atraktivitě: Vědci...

Pro spoustu lidí jde o nenáviděnou součást...
0 shares