Domů     7 nejznámějších škodlivin v potravinách
7 nejznámějších škodlivin v potravinách
4.9.2019

Dusičnany a dusitany v  zelenině, aflatoxiny v oříškách, akrylamid v brambůrkách, dioxiny v mléce. To je jen zlomek toho, co můžete sníst v potravinách, aniž byste to tušili. Jaké jsou nejčastější škodliviny, v čem se vyskytují a co způsobují?

V Evropské unii sice vládnou přísné bezpečnostní předpisy, jenže ovoce a další potraviny k nám přicházejí z celého světa, kde třeba tak striktní směrnice nemají. Připravili jsme pro vás přehled těch nejčastějších jedů, které klidně jíte spolu s potravinami.

1. Aflatoxin

Jde o nebezpečný jed, který produkují plísně. Často se ukrývá ve zboží z tropů, jako jsou arašídy i jiné ořechy, sušené fíky, banány, kokosová moučka, rýže, pomeranče. Může se vyskytovat ve všech potravinách uložených dlouhodobě v teple a vlhku.

Velmi toxickými se stávají zvláště žluklé olejniny (slunečnice, mák, sója, řepka, kukuřice apod.). Pozor – tepelná úprava alfatoxiny neničí!

Co způsobuje: Vyvolává rakovinné bujení a značně oslabuje funkci jater.

Kde ho najdete: Kromě výše zmíněných poživatin jsou to ještě třeba mandle, kukuřice, pepř, chilli, paprika, muškátový oříšek. Může se objevit i v mléce, pokud krávy dostávaly plesnivé krmivo.

2. Acrylamid

Tvoří se při zahřívání škrobnatých potravin bez vody na 120 až 180 °C.

Co způsobuje: Rakovinu, může způsobit i nervové poškození a neplodnost. Přechází do mateřského mléka i do spermatu.

Kde ho najdete: V bramborových chipsech, hranolkách, některých krekrech, sucharech a snídaňových cereáliích.

Dioxin 

Je to jeden z nejúčinnějších jedů, jaké lidstvo zná. Vzniká jako vedlejší produkt třeba při výrobě herbicidů. Dioxiny se mohou dostat do ovzduší i vody a kontaminovat půdu a ukládat se v orgánech a tkáních živočichů.

Člověk přijme 95 % dioxinů z potravy, nejvíce z mléka a mléčných výrobků, masa a ryb. Hromadí se v tukové tkáni a se stoupajícím věkem se jejich koncentrace v těle zvyšuje.

Možná si pamatujete na skandál s německým masem a kuřaty plnými dioxinů, které se před pár lety objevily i u nás. Naštěstí byly rychle staženy z trhu.

Co způsobuje: Může vyvolat poškození jater, kůže, poruchy imunity i plodnosti a některá nádorová onemocnění. Dioxiny dokážou projít přes placentu a vyplavovat se do mateřského mléka.

Kde ho najdeme: V živočišných tucích (máslo, smetana, sádlo, rybí tuk, tučné sýry), ale také v chlorem běleném papíru či v plastech.

3. Dusičnany, dusitany

Sloučeniny dusíku a kyslíku jsou přirozenou složkou mnoha potravin, do kterých se dostávají z půdy nebo z krmiv. Jako konzervanty se přidávají do masa a masných výrobků (pozor na šunku, která se s jejich pomocí uchovává!).

Do jídla se mohou dostat i jako přídavné látky, takovou je např. rychlosůl, která se dává do uzenin nebo do tavených sýrů.

Co způsobují: Zažívací potíže a rakovinné bujení. Zmíněná rychlosůl je ověřená rakovinotvorná látka, navíc je i jedovatá – k usmrcení člověka stačí několik miligramů.

Kde je najdete: Dusičnany se používají jako hnojivo, takže se hojně vyskytují v hnojené a rychlené zelenině, bramborách, ale také v pitné vodě. Dusitany pak ve výrobcích z ryb, z masa (neobejde se bez nich výroba uzenin) a v některých sýrech.

4. Glutamát

Jedovatý sice není, ale organismus ho těžko zvládá. Jde o nejedovatou látku užívanou běžně jako zesilovač chuti. Užívá se jako zvýrazňovač chuti.

Co způsobuje: U citlivých jedinců však může jídlo s glutamátem vyvolat intenzivní bolesti hlavy a nevolnost (někdy se mluví o „syndromu čínské restaurace“). Látka občas přispěje i k vyvolání astmatického záchvatu. Průmyslový glutaman způsobuje některé metabolické poruchy.

Kde ho najdete: Nejčastěji v jídlech čínských (vietnamských) restaurací. V instantních a trvanlivých potravinách, např. v polévkách z pytlíku.

5. Hliník 

V nerozpustné formě je neškodný. Nebezpečné jsou rozpustné soli hliníku, v potravinách působí jako je­d. Vysoká koncentrace byla u nás před lety objevena v jednom druhu čínských nudlí, které se proto ihned musely stáhnout z oběhu.

Co způsobuje: Poškození ledvin, ztrátu paměti, Alzheimerovu chorobu.

Kde ho najdete: Přidává se do vody mražených potravin k uchování barvy, do vlhčených ubrousků, obsahují ho tetrapakové obaly.

6. Olovo

Olovo se do lidského organismu dostává nejčastěji z vody, z půdy a s potravinami. Např. ovoce na stromech rostoucích podél frekventované silnice mívá na povrchu stopy olova. Před konzumací je třeba ho důkladně omýt nebo ještě lépe oloupat.

Olovo můžeme přijímat i vdechováním ve formě plynů a prachu, které prvek obsahují. Tělo se olova jen těžko zbavuje.

Jakmile se dostane do organismu, uloží se do kostí a zubů, kde může vydržet po mnoho let a postupně se uvolňovat do krve, odkud se pomalu vylučuje přes ledviny do moči a přes játra do žluči.

Co způsobuje: Akutní otrava – bolesti hlavy, poruchy spánku, závratě, rozmazané vidění, sluchové halucinace, později křeče a koma.

Chronická otrava – únava, apatie, kovová chuť v ústech, nechutenství s občasnou nevolností, poruchy soustředění, paměti a snížení inteligence.

Kde ho najdete: Nejčastěji v kontaminované půdě, odkud proniká do částí rostlin, které konzumujeme, např. do kořenové zeleniny a salátů.

Proto bychom se při jejich pěstování měli vyvarovat hlíny pocházející z okolí rušných cest či průmyslových továren.

7. Herbicidy, pesticidy, insekticidy

Jsou to nejrůznější chemické sloučeniny používané v intenzivním zemědělství proti škodlivým organismům a biologickým škůdcům.

Co způsobují: Dlouhodobé požívání potravin ošetřených uvedenými látkami vede k vyššímu výskytu rakoviny. Mnohé z těchto látek odborníci označují za jednu z příčin nárůstu astmatu, alergií, neplodnosti. Zbytky pesticidů mohou způsobit genetické mutace.

Kde je najdete: Mohou být v polních plodinách (např. bramborách), ale i v ovoci a zelenině.

Pokud pěstitelé nedodrží časové ochranné lhůty od použití postřiku do doby, než se může potravina objevit na trhu, mohou být v plodech zbytky těchto agrochemických látek.

Antibiotika tam nejsou

Dobrá zpráva nakonec. Antibiotika u nás v mase nenajdete. Tak jako ve zbytku Evropské unie je i v ČR od roku 2006 zakázáno používat antibiotika jako podporu růstu v krmivech pro zvířata.

Hospodářská zvířata, která byla léčená antibiotiky, je možné poslat na porážku až cca dva měsíce po vysazení léků.

Tedy až v době, kdy organismus zvířat už tyto látky neobsahuje. V případě drůbeže je to přibližně měsíc, tzn. že léčení antibiotiky je u drůbeže možné jen po dobu několika prvních dnů po narození brojlerů.

Antibiotika by neměla být ani v dalších potravinách, přesto, jak si určitě pamatujete, Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno zjistila jejich zbytky v medu, ačkoli jsou u nás antibiotika pro léčení včel zakázaná.

U lidí totiž mohou způsobovat genetické vady a rakovinu. V laboratořích zjistili, že med, označený jako český, byl smíchaný s medem z Ukrajiny, a ten antibiotika obsahoval. Produkty byly staženy z trhu a výrobcům odebrali značku kvality.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
13.11.2025
Nereaguje na váš hlas, ani na hlasité zvuky z okolí? Pokud se vám zdá, že se sluchem vašeho batolete není všechno v pořádku, zkuste si potomka nejprve vyzkoušet. Hluchota či nedoslýchavost může trápit i batolata. Děti, které špatně slyší, se mohou vyvíjet mnohem pomaleji než jejich vrstevníci. Sluchové problémy ohrožují psychomotorický vývoj dítěte, které není schopné dobře komunikovat. Existují
11.11.2025
Máte stále špatnou náladu a jste bezdůvodně mrzutí? Možná máte dystýmii. Touhle chronickou afektivní poruchou nálady trpí podle odborníků až 3 % populace. Bývá často považována za lehčí formu deprese, protože však postiženého trápí nepřetržitě, stává se problémem a vyžaduje odbornou pomoc. Nejdříve je však potřeba obě choroby rozlišit a to není jednoduché. - Deprese: Projevuje se hlubokým pokles
10.11.2025
Zas už nekonečně dlouho kličkujeme mezi sychravým počasím a suchým vzduchem z ústředního topení. A že se snad ani na chvíli neobejdeme bez kapesníku? Přinášíme vám pár rad, jak zatočit s rýmou. Nosní sprcha Jedná se o nebolestivou a účinnou proceduru. Necháme v nádobce s hubičkou (lázeňské konvičce) odstát asi půl litru vlažné vody. Potom přidáme kávovou lžičku mořské soli a dobře ji ro
5.11.2025
Naše tělo je denně vystavováno různým pohybovým stereotypům. Sedíme, stojíme, přenášíme věci, uklízíme nebo vaříme. Drobné návyky, které během dne opakujeme, utvářejí naši každodenní pohodu. Data Českého statistického úřadu ukazují, že téměř polovina žen v Česku pracuje v sedavém zaměstnání a dalších čtrnáct procent tráví pracovní dobu převážně vestoje. O to důležitější je myslet na to, jak své tě
3.11.2025
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.   Anýz: pro klid v útrobách Co umí: Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
enigmaplus.cz
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
Čas od času se z nebe začnou snášet hejna žab! Vědci tvrdí, že za tento déšť může tornádo, které do sebe zvířata nasaje, poponese a vlivem gravitace je zase pustí. Ale proč se vždy jedná pouze o jeden
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Kachna na pomerančích
nejsemsama.cz
Kachna na pomerančích
Kachna na pomerančích je mimořádně opulentní a přitom chuťově malinko odlehčenější varianta tradiční svatomartinské pečínky. Ingredience: ● 1 kachna (2–2,5 kg) ● 2 pomeranče ● 2 lžíce medu ● 1 lžíce sójové omáčky ● sůl ● pepř ● tymián Postup: Kachnu omyjte, osolte a opepřete. Pomeranče nakrájejte na plátky a vložte do břicha kachny. Med smíchejte se sójovou omáčkou a kachnu jím po celou
Nešťastný duch žádal o pomoc
skutecnepribehy.cz
Nešťastný duch žádal o pomoc
Po smrti maminky jsem chodila pravidelně na rodinný hrob. Jednou, bylo už hodně pozdě, se ze tmy vynořila mlžná postava. O své rodiče jsem přišla hodně brzy. Otec zemřel tragicky při dopravní autonehodě, když mi bylo devět let. Maminka se sice dočkala toho, že jsem se vdala, ale dlouho se z vnoučat neradovala. Podivné ticho Po matčině smrti
Krém z borůvek, který zpomalil čas
21stoleti.cz
Krém z borůvek, který zpomalil čas
Je to takový svatý grál v kosmetice. Krémů proti vráskám je na trhu spousta, některé pomáhají alespoň trošku, jiné jsou jen předražené tuky, ale stárnutí pleti tak jako tak nezastaví. Avšak vědci z čí
Proč spadla Cválající Gertruda?
historyplus.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Mostní konstrukce se divoce vlní jako utržený list papíru ve větru. Lidé zanechávají auta napospas živlům a prchají ve snaze zachránit si holý život. Jeden z nejpyšnějších mostů světa za pár minut zmizí pod vodní hladinou. Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství. „Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
epochaplus.cz
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Dietní jarní receptář právě vyšel
tisicereceptu.cz
Dietní jarní receptář právě vyšel
A zase ty Vánoce Mnoho lidí už teď začíná řešit problémy s nabranými kily. Vyzkoušeli jste nespočet diet, ale ne a ne zhubnout? Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře. Pokud tápe
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
nasehvezdy.cz
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
Nebezpečná blízkost mezi hercem ze seriálu Zločin na dobré cestě Martinem Pechlátem (51) a herečkou Annou Polívkovou (46)! Oba jsou zadaní. Pechlát žije s bankovní úřednicí Andreou Švehlíkovou a man