Domů     7 nejčastějších chyb při grilování
7 nejčastějších chyb při grilování
3.10.2019
Assorted delicious grilled meat with vegetable over the coals on a barbecue

„Grilujeme rádi, ale špatně,“ tvrdí renomovaní čeští kuchaři. Prý neumíme vybrat maso, připravit marinádu ani roztopit gril. Tak si pojďme říct, jaké chyby při grilování nejčastěji děláme.

Pokud si myslíte, že by vaši hosté měli vidět, že jste profesionál a že se na vašem grilu opravdu často griluje, přesvědčte je svým umem. A protože žádný učený z nebe nespadl, není nikdy pozdě vyvarovat se přehmatů, které často děláme.

Špatně rozpálený gril

Než začnete roztápět pod roštem, zkontrolujte, zda jste při posledním opékání gril dobře umyli. Před každým použitím by měl vypadat jako nový. A čím topit?

Někdo dává přednost dřevěnému uhlí, jiný preferuje dřevěné brikety, protože vydrží sálat teplo i dvě až tři hodiny. Lidé také maso často vkládají na nedostatečně rozpálený gril.

Uhlí v grilu by se mělo rozpalovat zhruba 40 minut, před samotným grilováním, aby na něm vznikla vrstva zbarvená doběla.

Teplota ve středu grilu na mřížce by se měla pohybovat mezi 250 a 300 °C.

Problémem je příliš vysoká teplota, při které se maso negriluje, ale pálí. To je potom na povrchu černé a uvnitř syrové. Dejte ruku tři centimetry nad mřížku. Když ji tam neudržíte déle jak dvě vteřiny, je gril roztopený.

Solit před, nebo po?

Pozor na sůl. Výrok, že maso nelze přesolit, protože si vezme soli jen tolik, kolik potřebuje, není pravda. Když maso necháte v marinádě přes noc, zaručeně ho přesolíte. To je problém kořenicích směsí, protože většina z nich sůl obsahuje.

Ta totiž vytahuje z masa vodu, to pak pustí zbytečně moc šťávy a je suché. Se solí proto nakládejte s rozmyslem. Silné steaky lehce osolte před grilováním, na talíři je pak dosolíte do požadované chuti.

Pokud marinádu tvoří pivo či víno, osolte maso předem, pokud marinujete olejem, osolte maso až po grilování.

Jaké maso koupit

Rozhodně ne křehčené. Je napíchané vodou, aby zvětšilo objem, takže se na gril nehodí, protože se nepeče, ale dusí. Nejlepší je samozřejmě maso stařené.

Je pověšené v chladném prostředí tak dlouho, až vyzraje, aby bylo tak jemné a svěží jako bezprostředně po porážce (stařit se může i mokrou cestou, ve vakuu).

Stařené maso bohužel hned tak někde nekoupíte, a navíc je poměrně drahé – ale ta jeho opravu masová chuť a kvalita za to stojí.

Marinovat maso je třeba přes noc

Nechat ležet steak přes noc v marinádě považují renomovaní kuchaři skoro za zločin. Čím maso předem méně marinujete, tím si ho víc vychutnáte. Ideální je macerovat maso tři až pět hodin, jinak by mohlo díky bylinkám zhořknout.

Špatné je také natřít marinádu na maso těsně před grilováním, to se zase chuť bylinek a koření nestihne do masa dostat. Zlozvykem spousty lidí je posypat steaky kupovanou grilovací směsí, takže pak kuřecí, vepřové i hovězí chutnají stejně.

Podobně ošidné je koupit maso už v hotové marinádě. Nevíte, co kupujete ani jak maso vypadalo před naložením – může být třeba potrhané a při opékání propadat roštem. Připravit si doma marinádu přitom není nic těžkého.

Nejlepší je použít jen olivový olej, bylinky a čerstvý pepř. Oleje by ale v marinádě nemělo být moc, aby při následném opékání nekapal do grilu a nehořel.

Maso je třeba omýt a naklepat

Maso neomývejte! Je jako houba, vodu nasákne a pak se nepeče, ale dusí. Pokud ho z nějakého důvodu přece jen musíte opláchnout, tak jen velice krátce a pak ho hned usušte utěrkou.

Na roštu maso také nikdy neotáčejte vidličkou, ale kleštěmi, a nenaklepávejte ho ani klouby prstů. Poškodíte jeho strukturu, vyteče z něj šťáva a pak už nebude měkké. Dvě hodiny před grilováním maso vyndejte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.

Jinak nikdy nepřipravíte dobrý steak – na povrchu se spálí a uvnitř bude studený.

Tlusté se musí okrájet

Zbavovat maso tuku před grilováním je čirá amatérština. Tuk je nositelem chuti a chrání maso před vysušením. Je buď na povrchu, nebo uvnitř svalu. Ten ve svalu se při tepelné úpravě rozplyne a zajistí, že maso je křehké a šťavnaté. Takže nic neořezávejte! Každý, kdo tučné nesnáší, si ho na talíři okrájí sám.

Maso je lepší opékat déle

Čím déle budete maso grilovat, tím méně bude mít šťávy, takže bude suché a tvrdé jako podrážka. Kuřecí a vepřové se vyplatí dobře propéct – teplota uvnitř má být větší než 70 stupňů. Nedostatečnou úpravou např. kuřecího riskujete salmonelózu.

Klasická metoda je maso nejdřív zprudka opéct, aby se zatáhlo, a pak při teplotě do 100 stupňů dopéct. Lze to ale udělat i opačně – maso nechte prohřát a pak zprudka opečte, zůstane v něm více šťávy.

Co se týká hovězího, doporučuje se forma medium – tedy středně propečené. Steak je ve středu růžový a vytéká z něj načervenalá šťáva. Je to nejšťavnatější úprava hovězího. Nezapomeňte nechat maso 10 minut odpočinout, aby se šťáva uvolnila do celého steaku. Kdybyste ho začali jíst moc brzo, všechna šťáva vyteče.

Pamatujte, že pokud maso moc upečete, vrátit to nejde, dopéct ho ale můžete vždycky.

Foto: Shutterstock

Další článek
Související články
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Neřestná Baia: Ztratilo se římské Las Vegas pod vodou?
historyplus.cz
Neřestná Baia: Ztratilo se římské Las Vegas pod vodou?
„Dívky sem přicházejí jako panny a odcházejí jako prostitutky!“ neberou si servítky antičtí mravokárci. Město Baia, kde si římská smetánka vyhazuje z kopýtka, považují za doupě neřesti. A když tento symbol nemravnosti později pohltí moře, spousta lidí si to vykládá jako boží trest za všechny hříchy, které v něm byly kdy spáchány.   Saint Tropez či
Elegantní exkluzivní župany
rezidenceonline.cz
Elegantní exkluzivní župany
Vyrobené z prvotřídních materiálů, jako jsou hebká bavlna nebo měkké froté, představují symbol pohodlí a elegance. Stylové modely, jež jsou vrcholem sofistikovanosti, nabízejí dokonalý zážitek relaxace nejen po koupeli. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem  
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
epochanacestach.cz
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
Více pohádkových příběhů i atrakcí, více zábavy, již od 18. října v Praze, Letňanech. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky.
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
epochaplus.cz
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
Kalendáře ukazují rok 1965, v Československu se dá konečně zakoupit první ženská antikoncepce a televize začíná vysílat Večerníčka. A daleko za oceánem, v delawarském Wilmingtonu, představí americká chemička polského původu Stephanie Kwoleková (1923–2014) para-aramidové vlákno, které dostane název kevlar.   Oproti jiným polyamidům čtyřnásobně absorbuje rázovou energii. Bezpečnostní složky si mnou ruce. Neprůstřelné vesty a
Šifra mistra malíře: Zobrazuje malba hrob Ježíše Krista?
enigmaplus.cz
Šifra mistra malíře: Zobrazuje malba hrob Ježíše Krista?
Jeden z obrazů francouzského malíře Nicolase Poussina (1594-1664) je více než pouhým působivým umělecký dílem. Kolem této malby se vyrojily teorie, které poukazují na záhadné poselství tohoto obrazu.
Srazila jsem sousedce hřebínek svými květy
skutecnepribehy.cz
Srazila jsem sousedce hřebínek svými květy
Do domu se nám nastěhovala paní Dokonalá. Byli jsme z ní všichni tak znechucení, že se muselo něco stát. Nikdy jsem neměla problém se sousedy, v tom činžovním domě bydlím od svého dětství, byt jsem podědila po rodičích, a lidé, co tu s námi žili, byli vždycky skvělí. Jako sousedé jsme drželi pospolu, občas jsme se scházeli na dvorku
Pečený pikantní květák
tisicereceptu.cz
Pečený pikantní květák
Podávejte se zeleninovými hranolky a jogurtovým dipem, případně se zakysanou smetanou smíchanou s nivou nebo jiným modrým sýrem. Suroviny 1 květák 120 g hladké mouky 100 ml vody sůl Na omá
Victorinox zachytil v nožíku kouzlo zimy
iluxus.cz
Victorinox zachytil v nožíku kouzlo zimy
Victorinox hrdě představuje šestou limitovanou edici kapesního nože z kolekce Winter Magic. Spartan Winter Magic Limited Edition 2024, inspirovaný okouzlující švýcarskou zimou, je nejnovějším přírůstk
Velká léčivá síla
nejsemsama.cz
Velká léčivá síla
Sezamová semínka patří mezi zdravé potraviny, které nám dokážou pomoci s mnoha neduhy. Jejich kladný vliv na lidské tělo je nepopiratelný. O sezamu se říká, že žádná skála před ním nezůstane celá. Dvoumilimetrové semínko je prý nejstarší koření na světě a ukrývá se v něm velká léčivá síla. Obsahuje důležité minerální látky a kvalitní bílkoviny, takže je jasné, že jsou
Slováčková od základu mění život!
nasehvezdy.cz
Slováčková od základu mění život!
S rakovinou bojuje jako lvice. Anna Slováčková (29) přehodnotila priority a rozhodla se zásadně změnit život. Roli v tom hraje i její partner Matěj Růžička. Rakovina se jí vrátila po třech letech.
Jan Lucemburský si v Paříži žil jako v ráji
epochalnisvet.cz
Jan Lucemburský si v Paříži žil jako v ráji
Své dětství strávil Jan Lucemburský zřejmě u francouzského královského dvora, snad tu byl vychováván, možná tu jen často pobýval. Informace o této etapě králova života jsou velmi skromné. Dosud vřelé vztahy mezi francouzskou korunou a lucemburskými hrabaty však načas ochladnou po usednutí Jindřicha VII. na říšský trůn. Ani Jan jako český král nemá zpočátku
Kabely pro jaderné elektrárny budou bezpečnější a vydrží déle
21stoleti.cz
Kabely pro jaderné elektrárny budou bezpečnější a vydrží déle
Vyvinout silové a sdělovací kabely, které budou použitelné pro rekonstrukci nebo výstavbu nových bloků jaderných elektráren. To je hlavním cílem projektu, na kterém pracují vědci z Centra polymerních