Domů     7 nejčastějších chyb při grilování
7 nejčastějších chyb při grilování
3.10.2019
Assorted delicious grilled meat with vegetable over the coals on a barbecue

„Grilujeme rádi, ale špatně,“ tvrdí renomovaní čeští kuchaři. Prý neumíme vybrat maso, připravit marinádu ani roztopit gril. Tak si pojďme říct, jaké chyby při grilování nejčastěji děláme.

Pokud si myslíte, že by vaši hosté měli vidět, že jste profesionál a že se na vašem grilu opravdu často griluje, přesvědčte je svým umem. A protože žádný učený z nebe nespadl, není nikdy pozdě vyvarovat se přehmatů, které často děláme.

Špatně rozpálený gril

Než začnete roztápět pod roštem, zkontrolujte, zda jste při posledním opékání gril dobře umyli. Před každým použitím by měl vypadat jako nový. A čím topit?

Někdo dává přednost dřevěnému uhlí, jiný preferuje dřevěné brikety, protože vydrží sálat teplo i dvě až tři hodiny. Lidé také maso často vkládají na nedostatečně rozpálený gril.

Uhlí v grilu by se mělo rozpalovat zhruba 40 minut, před samotným grilováním, aby na něm vznikla vrstva zbarvená doběla.

Teplota ve středu grilu na mřížce by se měla pohybovat mezi 250 a 300 °C.

Problémem je příliš vysoká teplota, při které se maso negriluje, ale pálí. To je potom na povrchu černé a uvnitř syrové. Dejte ruku tři centimetry nad mřížku. Když ji tam neudržíte déle jak dvě vteřiny, je gril roztopený.

Solit před, nebo po?

Pozor na sůl. Výrok, že maso nelze přesolit, protože si vezme soli jen tolik, kolik potřebuje, není pravda. Když maso necháte v marinádě přes noc, zaručeně ho přesolíte. To je problém kořenicích směsí, protože většina z nich sůl obsahuje.

Ta totiž vytahuje z masa vodu, to pak pustí zbytečně moc šťávy a je suché. Se solí proto nakládejte s rozmyslem. Silné steaky lehce osolte před grilováním, na talíři je pak dosolíte do požadované chuti.

Pokud marinádu tvoří pivo či víno, osolte maso předem, pokud marinujete olejem, osolte maso až po grilování.

Jaké maso koupit

Rozhodně ne křehčené. Je napíchané vodou, aby zvětšilo objem, takže se na gril nehodí, protože se nepeče, ale dusí. Nejlepší je samozřejmě maso stařené.

Je pověšené v chladném prostředí tak dlouho, až vyzraje, aby bylo tak jemné a svěží jako bezprostředně po porážce (stařit se může i mokrou cestou, ve vakuu).

Stařené maso bohužel hned tak někde nekoupíte, a navíc je poměrně drahé – ale ta jeho opravu masová chuť a kvalita za to stojí.

Marinovat maso je třeba přes noc

Nechat ležet steak přes noc v marinádě považují renomovaní kuchaři skoro za zločin. Čím maso předem méně marinujete, tím si ho víc vychutnáte. Ideální je macerovat maso tři až pět hodin, jinak by mohlo díky bylinkám zhořknout.

Špatné je také natřít marinádu na maso těsně před grilováním, to se zase chuť bylinek a koření nestihne do masa dostat. Zlozvykem spousty lidí je posypat steaky kupovanou grilovací směsí, takže pak kuřecí, vepřové i hovězí chutnají stejně.

Podobně ošidné je koupit maso už v hotové marinádě. Nevíte, co kupujete ani jak maso vypadalo před naložením – může být třeba potrhané a při opékání propadat roštem. Připravit si doma marinádu přitom není nic těžkého.

Nejlepší je použít jen olivový olej, bylinky a čerstvý pepř. Oleje by ale v marinádě nemělo být moc, aby při následném opékání nekapal do grilu a nehořel.

Maso je třeba omýt a naklepat

Maso neomývejte! Je jako houba, vodu nasákne a pak se nepeče, ale dusí. Pokud ho z nějakého důvodu přece jen musíte opláchnout, tak jen velice krátce a pak ho hned usušte utěrkou.

Na roštu maso také nikdy neotáčejte vidličkou, ale kleštěmi, a nenaklepávejte ho ani klouby prstů. Poškodíte jeho strukturu, vyteče z něj šťáva a pak už nebude měkké. Dvě hodiny před grilováním maso vyndejte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.

Jinak nikdy nepřipravíte dobrý steak – na povrchu se spálí a uvnitř bude studený.

Tlusté se musí okrájet

Zbavovat maso tuku před grilováním je čirá amatérština. Tuk je nositelem chuti a chrání maso před vysušením. Je buď na povrchu, nebo uvnitř svalu. Ten ve svalu se při tepelné úpravě rozplyne a zajistí, že maso je křehké a šťavnaté. Takže nic neořezávejte! Každý, kdo tučné nesnáší, si ho na talíři okrájí sám.

Maso je lepší opékat déle

Čím déle budete maso grilovat, tím méně bude mít šťávy, takže bude suché a tvrdé jako podrážka. Kuřecí a vepřové se vyplatí dobře propéct – teplota uvnitř má být větší než 70 stupňů. Nedostatečnou úpravou např. kuřecího riskujete salmonelózu.

Klasická metoda je maso nejdřív zprudka opéct, aby se zatáhlo, a pak při teplotě do 100 stupňů dopéct. Lze to ale udělat i opačně – maso nechte prohřát a pak zprudka opečte, zůstane v něm více šťávy.

Co se týká hovězího, doporučuje se forma medium – tedy středně propečené. Steak je ve středu růžový a vytéká z něj načervenalá šťáva. Je to nejšťavnatější úprava hovězího. Nezapomeňte nechat maso 10 minut odpočinout, aby se šťáva uvolnila do celého steaku. Kdybyste ho začali jíst moc brzo, všechna šťáva vyteče.

Pamatujte, že pokud maso moc upečete, vrátit to nejde, dopéct ho ale můžete vždycky.

Foto: Shutterstock

Další článek
reklama
Související články
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadný hrob XYZ: Kdo v něm leží?
epochalnisvet.cz
Záhadný hrob XYZ: Kdo v něm leží?
Na hřbitově v městečku Deep River v americkém Connecticutu stojí náhrobek s podivným nápisem XYZ. Podle místních patří neznámému muži, který se v roce 1899 pokusil vyloupit místní banku. Hrob 40 let navštěvuje záhadná žena zahalená v černé róbě, přesto dodnes nikdo netuší, kým onen kriminálník byl. Co se pokazilo při loupeži? A proč o muži nic nevíme?   Je
V IKEMu provedli transplantaci pěti orgánů najednou
21stoleti.cz
V IKEMu provedli transplantaci pěti orgánů najednou
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se P
Citronová bábovka
tisicereceptu.cz
Citronová bábovka
Ozdobit ji můžete kandovanou kůrou z pomeranče. Suroviny šťáva a kůra z 1 citronu 4 vejce 100 ml oleje 160 g hladké mouky 1 balení vanilkového pudinkového prášku ½ prášku do pečiva 100 g k
James Brown: Všechny lapálie pěvecké legendy
epochaplus.cz
James Brown: Všechny lapálie pěvecké legendy
Byl slavným zpěvákem, hudebním skladatelem i vydavatelem, jednou z nejzásadnějších postav soulové a funkové hudby a dodnes je obdivovanou veličinou. Blyštivou kariéru Jamese Browna ale nenasvítila pouze světla ramp, ale také majáčky policejních aut. Je první svátek vánoční roku 2006 a v nemocnici v Atlantě leží na smrt nemocný James Brown (1933–2006). Otočí se na svého manažera
Hrad Zvíkov: Bezedná studnice nevysvětlitelných tajemství
epochanacestach.cz
Hrad Zvíkov: Bezedná studnice nevysvětlitelných tajemství
Majestátně se tyčí uprostřed ostrých skal u Orlické přehrady. Jeho krása i strategické postavení udivují návštěvníky dodnes. Pro badatele a záhadology je hrad Zvíkov něčím naprosto výjimečným. S každým novým poznatkem o gotickém hradě jsou paradoxně blíž světu tajemna. Zvíkov totiž skrývá několikerá tajemství a jejich vysvětlení rozhodně nehodlá dát snadno! První hodnověrné zmínky o
Skončila Hanychová v posteli s Jágrem?
nasehvezdy.cz
Skončila Hanychová v posteli s Jágrem?
Hodně zajímavou historku z minulosti odhalila exmodelka Agáta Hanychová (39). Ve svém internetovém pořadu prozradila, že měla pletky s legendárním hokejistou Jaromírem Jágrem (52)! Když jí bylo pou
Mlsala Sisi fialkové bonbony?
historyplus.cz
Mlsala Sisi fialkové bonbony?
Půvabný obličej vyniká alabastrovou pletí a lemuje ho hříva dlouhých a pečlivě česaných vlasů. Ve 2. polovině 19. století není v Evropě krásnější ženy, než je rakousko-uherská císařovna Sisi. Všechno ale má jeden háček. Svoje ústa nikdy nepromění v zářivý úsměv.   Svojí postavou a pletí je posedlá. Od svých 35 let nevystavuje obličej slunci. Zakrývá ho
Domácí kečup
nejsemsama.cz
Domácí kečup
Můžete ho dochutit podle potřeby. Pokud dáváte přednost pikantnějším chutím, přidejte chilli papričku, pokud raději chcete kečup aromatičtější, přidejte oblíbené bylinky. Ingredience 2 skleničky: ● 1 kg rajčat ● 2 jablka ● 1 cibule ● 1 lžíce lístků bazalky ● 70 g cukru ● 60 ml octa ● 60 ml vody ● 1 lžička soli ● 3 bobkové listy ● 5 kuliček pepře ● 5 kuliček
Rozdělila nás jeho žena
skutecnepribehy.cz
Rozdělila nás jeho žena
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na
Svítidla povznesou interiér
rezidenceonline.cz
Svítidla povznesou interiér
Designové osvětlení je nejen základním prvkem interiéru, ale také klíčovým elementem, který ovlivňuje atmosféru a celkový dojem z prostoru. S rozvojem moderních technologií přicházejí nové možnosti, jak vytvářet jedinečné inovativní světelné scénáře. Svítidla přinášejí do bydlení estetiku, mohou sloužit jako umělecké dílo a stát se dominantou místnosti, zdůraznit architektonické prvky, vytvořit kontrast, nebo dodat prostoru
MIDO slaví výročí kolekce Ocean Star novými modely
iluxus.cz
MIDO slaví výročí kolekce Ocean Star novými modely
Švýcarská značka MIDO oslavuje 80. výročí populární kolekce Ocean Star, spjaté s podmořským světem. Do portfolia voděodolných hodinek nově přibyly přitažlivé modely s tenčím pouzdrem o velikosti 39 mm
Tajemství Albrechta Dürera: Co skrývá číselný kód v magickém čtverci?
enigmaplus.cz
Tajemství Albrechta Dürera: Co skrývá číselný kód v magickém čtverci?
Jeden z největších umělců evropské renesance, Albrecht Dürer, zanechal rozsáhlé dílo, z něhož nejzáhadnější je rytina Melencolia I. Kromě melancholické ženské postavy obsahuje řadu objektů, jejichž vý