Domů     Zdravý jako tuřín
Zdravý jako tuřín

Znáte někoho, kdo si běžně dává tuřín? Asi ne a je to docela škoda. Zkusíme to napravit, třeba tuhle zeleninu rádi poznáte nejen podle názvu.

Tuřín (botanicky brukev řepka tuřín) je znám už od starověku a také ve středověku byl naprosto běžnou zeleninou. Upravoval se na různé způsoby a byl základní surovinou pro pokrmy chudiny, které byly syté, i když velmi prosté.

Protože vydrží i tvrdé mrazy, byl k dispozici, když se jiných rostlin nedostávalo, a tak zachránil mnoho generací před hladem. Jenže zejména během dvou světových válek se lidem tato tradiční kořenová zelenina znelíbila.

Ostatně není divu, když byla spojena s takovou hrůzou a pro mnohé se stala symbolem utrpení. Po druhé světové válce tuřín pomalu z našich talířů zmizel.

Tuřín je v tom nevinně

Vzhledem k jeho výživovým vlastnostem bychom k němu měli znovu obrátit svou pozornost. A mnozí farmáři to už pochopili. Existují různé odrůdy, jak bělomasé, tak žlutomasé, a zejména z těch menších se dá připravit opravdu lahodný pokrm. A dietáři pozor:

Tuřín je poměrně dobrým zdrojem vitaminu C (21 mg/100 g), je bohatý na draslík (305 mg/100 g) a sodík (12 mg/100 g), ale přitom obsahuje malé množství kalorií, pouze 27 kcal na 100 g, a z 92 % je tvořen vodou.

Právě díky tomu, a navíc i díky vysokému obsahu vlákniny (2,3 %), je často doporučován pro redukční diety – zasytí a přitom nezatíží zbytečnými kaloriemi.

Jak se to dělá?

Tuřín lze využít prakticky celý včetně listů. V Německu je dokonce populární vyšlechtěná listová forma, kde se jednotlivé listy otrhávají a dusí se jako kapusta nebo špenát.

Nať tuřínu obsahuje téměř dvakrát tolik proteinů a vlákniny než kořen, ale méně sacharidů. Z hlediska výživy je nejvýznamnější koncentrace vitaminů a minerálů, především vápníku, provitaminu A (betakarotenu), vitaminu C, kyseliny listové a železa.

Jinak bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Nejčastěji se konzumují vařené, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé plody tuřínu jsou velmi chutné i syrové.

Tip: Velmi chutná je směs tuřínu a brambor, kterou podáváme k masu nebo různými způsoby upraveným rybám. Chceme-li tuříny vařit, oloupeme je, nakrájíme bulvy na kolečka nebo kostičky a vaříme je 30 minut. Před podáváním necháme kousky tuřínu okapat nebo je osušíme v utěrce.

Krémová polévka

600 g tuřínu, 4 větší brambory, 3 cibule, 50 g másla, 1,5 l zeleninového vývaru, 250 ml smetany

2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 petržel

1) Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme ji v hrnci na másle.

2) Tuřín oloupeme, také nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle společně se zpěněnou cibulkou.

3) Směs tuřínu a cibule zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme lisovaný česnek a vaříme asi 50 minut. Podle potřeby přidáváme vývar a mícháme.

4) Po 50 minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory i tuřín měkké.

5) Hotovou polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přidáme smetanu a zamícháme.

6) Petržel nakrájíme na kolečka a opražíme ji na pánvi. Přidáme ji na polévku pro dekoraci i ještě lepší chuť.

Plněný tuřín

270 ml bešamelu, 150 ml hovězího vývaru, 20 g másla, 2 g černého pepře, sůl, 100 g telecí kýty, 400 g tuřínu, 50 g šunky, 30 g čerstvých žampionů

1) Tuříny vydlabeme, necháme stěny silné asi 1 cm. Šunku, telecí maso, žampiony nakrájíme na malé kostičky, vložíme do misky, zalijeme bešamelem, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Touto nádivkou naplníme tuříny, narovnáme do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme 200 ml bešamelu. 2) Zakryjeme a dusíme asi 10 minut. Nyní odkryjeme, vložíme do vyhřáté trouby a dopečeme. Tuříny vyndáme, do pekáčku přilijeme vývar a povaříme do zhoustnutí.

3) Tuříny upravíme na talíře a přelijeme omáčkou z pekáčku.

Pečené hranolky

1 kg tuřínu (oloupaného nakrájeného na měsíčky), 3 lžíce olivového oleje, 60 g strouhaného parmezánu, větvička čerstvého rozmarýnu, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce másla, 2 stroužky oloupaného česneku.

1) Troubu předehřejeme na 220 °C. Do zapékací nádoby dáme nakrájený tuřín, olej, 40 g parmezánu a lístky rozmarýnu. Osolíme, opepříme, promícháme a rozprostřeme do jedné vrstvy.

2) Posypeme zbylým parmezánem, poklademe máslem a česnekem. Pečeme v troubě 30–35 minut do zlatohněda a do křupava. Během pečení jednou obrátíme.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
20.9.2023
O jedlých květinách už jste jistě slyšeli, ale možná nevíte, že jednu z nich máte na zahrádce. Je to ta, jejíž květy kvetou jen jeden den, a odtud také pochází její jméno. Je krásná, a nevyžaduje téměř žádnou péči. Existuje spoustu druhů všech možných barev a vůní, i proto ji máme tak rádi. Vlastně si roste tak nějak sama, plevele ji neohrožují, protože je zadusí, a stanoviště si také moc nevyb
14.9.2023
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
12.9.2023
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
10.9.2023
Nerostou? Nevadí, při procházce po lese se dají nasbírat suroviny i na jiné delikatesy než jen na smaženici. Stromové víno „Ochránce“ Chutí připomíná řecké víno retsina, do něhož se přidává borová pryskyřice. Stromové víno se hodí k sýrovým a zeleninovým jídlům a díky obsahu tříslovin také jako aperitiv nebo digestiv. Oživuje při únavě. Budete potřebovat - menší mísu mladých, ale už vzro
7.9.2023
Léto je čas výletů. Ne vždy je ale po cestě otevřené občerstvení. Proto se láhev hodí. Ve vedrech ji oceníte dvojnásob, i když jdete jen na koupaliště. Navíc vás může hřát pocit, že nepoužíváte jednorázové PET lahve, a tím pomáháte životnímu prostředí. Takže jakou vybrat? Materiálů a provedení je spousta, od skleněných, kovových po plastové. Láhve mají různé povrchy i tvar, takže se podívej
reklama
Šikovné tipy
Kouzelné zátiší z plata od vajec
Plata a krabičky od vajec jsou z recyklovaného papíru a pro další třídění odpadu se nehodí. Navíc vyhazovat je by byla věčná škoda. Skvěle se hodí pro výrobu originálních dekorací. Základním materiálem jsou velká plata od vajec. Krabičky lze použít také, ale spíš jako doplněk. Samozřejmě musí být v šedé barvě. Foto přes dvoustranu, v […]
Kouzelné slamáčky jen tak pro radost
Roztomilou letní dekoraci na zahradu vytvoříte snadno a potřebovat k tomu budete prázdné plastové kelímky a provázek. Kreativní činnost probouzí estetické cítění, odbourává stres a uklidňuje mysl. A vůbec není pravda, že je k ní třeba zručnost a vycvičené prsty. Vyzkoušejte si, jak hravě zvládnete kouzelné malé kloboučky. Připravte si * plastové kelímky * motouz * mašle […]
Mininotýsek do dlaně
Vlastnoručně vyrobená malinká knížečka jako pro panenky vám poslouží například na poznamenání telefonního čísla nebo důležité poznámky. A bude vždy po ruce. Můžete si do něj zapisovat tajnosti. Nebo si ho připněte na kabelku jako ozdobu. Jinou variantou může být mininotýsek, ve kterém místo prázdných stránek najdete fotografie svých blízkých. A když si ho vytvoříte […]
Ze staré lavice nová
Možná i vy najdete někde na půdě starou lavici, kterou vám bude líto vyhodit. Ta naše bývala asi v kuchyni a nevypadá moc hezky. Ale posloužit ještě může. Stačí jí dát nový kabát. Budete potřebovat: Vodou ředitelnou barvu (my jsme použili okrovou), vodou ředitelnou lazuru (ořech), smetáček, brusku, smirkový papír, štětec, látku (nejlepší je kočárkovina, ale […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Chce ji manžel jen doma?
nasehvezdy.cz
Chce ji manžel jen doma?
Moderátorka televizního zpravodajství Eva Perkausová (29) se po narození syna Kiliana (1) poměrně rychle vrátila do práce. A dokonce kvůli tomu vznikla na Primě pořádná mela a o práci přišla modelka
Zuby moudrosti: Proč se nám proříznou až v dospělosti?
epochaplus.cz
Zuby moudrosti: Proč se nám proříznou až v dospělosti?
Teplota, bolest, otoky. V horším případě i cysty nebo dokonce zlomenina zánětem oslabené čelisti. Všechny tyhle lahůdky nás mohou potkat, pokud se dens serotinus neboli třetí stoličky rozhodnou vydrat ven. Tenhle proces začíná v dospělosti a může trvat roky. Vědci přišli na to, proč si u lidí dávají zuby moudrosti tak na čas.    
Podzim plný barev, umění a chutí? Navštivte Bratislavu
epochanacestach.cz
Podzim plný barev, umění a chutí? Navštivte Bratislavu
Bratislavský podzim se spojuje s kvalitním vínem, jedinečnou domácí gastronomií a tradiční kulturou. Kratší dni, když vám pod nohama šustí listí a venku se příjemně ochladí, patří v Bratislavě mezi ty nejhezčí. Objevte kouzlo města na Dunaji, ochutnejte jeho různorodost a zažijte skvělou atmosféru. Dopřejte si 72 hodinový výlet plný zážitků v městě, kde je
Vyšetřování zločinů s pomocí jasnovidců: Ztráta času, nebo usnadnění práce?
enigmaplus.cz
Vyšetřování zločinů s pomocí jasnovidců: Ztráta času, nebo usnadnění práce?
Anglická policie dostane dopis, v němž jim pisatelka sděluje, že zná místo pobytu i povolání obávaného vraha, známého jako Yorskhirský rozparovač. Policisté se k tvrzení staví skepticky, protože pochá
DS Automobiles uvádí novou kolekci DS 3 Esprit De Voyage
iluxus.cz
DS Automobiles uvádí novou kolekci DS 3 Esprit De Voyage
DS 3 ESPRIT DE VOYAGE má světlý interiér, v němž velkou část tvoří kůže Nappa v šedém odstínu Galet na palubní desce, doplněná vyraženým nápisem ESPRIT DE VOYAGE. Tento design symbolizuje ambice značk
Domácí citronový cheesecake
tisicereceptu.cz
Domácí citronový cheesecake
Dezert můžete při servírování ozdobit plátky citronu, citronovou kůrou nebo kopečkem šlehačky. Potřebujete 200 g máslových sušenek 100 g másla Náplň 50 g cukru krupice 500 g ricotty nebo
Už má zase novou modelku v posteli!
nasehvezdy.cz
Už má zase novou modelku v posteli!
Když se Leonardo DiCaprio (48), kterého proslavil film Titanic, nedávno vrátil ze své několikatýdenní plavby na jachtě, hned se ukázal s italskou modelkou Vittoriou Ceretti (25). Ta se zdá takřka
Raflézie: Všehoschopné genetické manipulátorky z pralesa
21stoleti.cz
Raflézie: Všehoschopné genetické manipulátorky z pralesa
Raflézie jsou parazité známí největšími květy světa, navíc se vzhledem a zápachem zkaženého masa. Ještě pozoruhodnější je ale jejich bizarní genom, který odhaluje, čeho jsou parazité schopni: Manipulo
Palmanova: Do ideálního města se lidé zrovna nehrnuli
epochalnisvet.cz
Palmanova: Do ideálního města se lidé zrovna nehrnuli
Na sklonku 16. století má Benátská republika nepřítele doslova za dveřmi. Turci okupují podstatnou část Balkánu a vážně hrozí, že s dosavadním dobytým územím se jen tak nespokojí. Benátčané musejí jed
Láska se vrátila s důchodem
skutecnepribehy.cz
Láska se vrátila s důchodem
Jako školačka jsem nosila vlasy „na kluka“. Maminka s tatínkem mi nikdy nevysvětlili, proč jsem nemohla mít dlouhé vlasy jako moje ségra. Je fakt, že já byla vždycky taková dračice, skoro jako kluk. Přesto jsem se hned v první třídě zamilovala do modrookého blonďáčka. Netuším proč, ale modré oči ve mně odmalinka vyvolávají mírné závratě, prostě se
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Čočková pomazánka s mletou paprikou
tisicereceptu.cz
Čočková pomazánka s mletou paprikou
Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, ale při oslavách do ní můžete namáčet na silnější proužky nakrájenou mrkev nebo řapíkatý celer. Suroviny 200 g žluté nebo červené čočky 200 ml vody 2 stroužk