6 mýtů aneb Vše, co jste nevěděli o degustaci vína

Ten nejčastější mýtus, tedy že se degustace hodí pouze pro znalce vína, už se daří díky mnoha vinařům celkem úspěšně vyvracet. Existují však i další mylné informace týkající se ideální doby degustace nebo třeba pokrmů, které by ji měly doplňovat. Pojďte se s námi podívat na šest mýtů, z nichž vás minimálně dva překvapí.

Mýtus č. 1: Degustace je jen pro znalce

Přibližně deset ochutnaných vzorků během necelých dvou hodin? Degustace se nedá tak úplně popsat, musí se zažít. Rozhodně však neplatí, že je určená jen pro znalce vína, protože alespoň jednou za život se jí zúčastní téměř každý Čech. Před první degustací jsou lidé často nervózní, aniž by k tomu měli důvod.

Pokud nejsou zrovna c z vinařské rodiny nebo znalci a milovníci vína, bojí se, že se ztrapní a že nebudou vínu rozumět. To je zbytečné. Víno se při degustaci spíše vychutnává, zkoumá se jeho barva, chuť a další znaky. Rozhodně se nemusíte bát, že se opijete. A pokud se přesto ostýcháte vyrazit na svou první degustaci, můžete využít třeba toho, že vinařské obce pořádají i degustace přímo určené pro začátečníky, nebo rovnou vinařské kurzy, kde se s průběhem degustace seznámíte.

Sommeliérkou může být i žena.

Mýtus č. 2: Ideální čas pro degustaci je večer

I když degustace probíhají často až večer, ideálním časem pro ochutnávku je překvapivě už ráno či brzy dopoledne. Vzhledem k tomu, že smyslem degustace není pít, ale opravdu poznávat víno všemi smysly, nejvhodnější doba je hned zrána, kdy je člověk bdělý a schopný nejlépe rozeznávat vnější podněty. Není tedy neobvyklé začít s degustací už mezi 9. a 10.

hodinou ráno.

Degustace se nemusí odehrávat ve vinném sklípku.

Mýtus 3: Při degustaci se jí sýry

Při degustaci je běžné neutralizovat chuť předchozího vína jídlem. Často jsou k dispozici sýry či chléb, což však není podle odborníků úplně ideální. K běžnému posezení s vínem se sýry hodí, protože vhodně doplní chuť vína, u degustace to však tak úplně neplatí. Sýry jsou totiž ve většině případů výraznější a mohou chuť vína zkreslit.

Vhodná jsou jídla bez příliš výrazné chuti, například obyčejná bílá bageta. Dobře poslouží i bramborové tyčinky, které jsou chuťově neutrální.

Mezi jednotlivými vzorky je také dobré se napít vody.

Veškeré dojmy si zapište, později se vám vína snáze vybaví.

Mýtus č. 4: Škodí jen cigarety, ale i žvýkačky či parfém ne

Při ochutnávce vína bychom si měli dát pozor na některé věci, které by nám zážitek z degustace mohly pokazit. Určitě vína nekoštujte, pokud se necítíte dobře. I běžná rýma či kašel vám totiž znemožní plnohodnotný prožitek. Bezprostředně před degustací se vyhněte kouření i konzumaci výrazných, především ostrých jídel a aromatických nápojů.

Dejte pozor na to, že zážitek z degustace může snížit třeba i výrazný parfém (ženský i mužský). A to může náladu pokazit nejen vám, ale i vašim přátelům.

Stejně tak chuť vína ovlivní mentolové bonbony či žvýkačka, ale rovněž vyčištění zubů, a to dokonce i pár hodin před samotnou degustací.

Mýtus č. 5: Degustovat znamená pít

Zprvu vás může překvapit, že před sebou nemáte jen sklenice na víno, ale také plivátko a papír s tužkou. Veškeré dojmy z degustace si totiž můžete poctivě zapisovat. Zkušení degustátoři bodují barvu, vůni, chuť i celkový dojem. Začátečníkovi určitě postačí psát si body od 1 do 10 a případně krátkou poznámku k jednotlivým chutím.

Dalším nezbytným doplňkem degustátora je plivátko, tedy nádoba, kam je možné vylít či vyplivnout nepotřebný vinný vzorek. Nemusíte se bát odsuzujících reakcí ze strany sommeliéra či vinaře.

Naopak, pokud se chystáte degustovat více vzorků vína, půjde vám to lépe s takzvaně čistou hlavou.

Mýtus č. 6: Degustaci musí někdo řídit

Kromě řízené degustace, kdy vám sommeliér podrobně popíše, jaké víno pijete a čím je specifické, existují i další druhy, které stojí za to vyzkoušet. U degustace naslepo nemáte o vlastnostech vína ani o značce žádné informace. Tímto způsobem probíhají některé soutěže a též výzkumy spojené s hodnocením vína.

Například v roce 2011 britský výzkum ukázal, že pouze 53 % dotázaných bylo schopno rozlišit bílé víno stojící méně než 150 Kč od vína za více než 350 Kč. U červeného vína bylo procento ještě nižší, potvrdilo se tak, že červené víno je vínem pro znalce. V poslední době jsou oblíbené rovněž zážitkové degustace spojené s konzumací jídla.

V tomto případě je ochutnávaný pokrm vybraný vždy tak, aby korespondoval s chutí určitého vzorku vína. Jednou ze zásad párování jídla a vína jsou kombinace podobného charakteru, kdy nehrozí přebití chuti vína jídlem či naopak.

Každopádně u každé degustace platí, že hlavní je užít si ji.

Text: Eva Hořánková, Víno Blatel vinoblatel.cz

Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Loď pro sportovní nadšence
rezidenceonline.cz

Loď pro sportovní nadšence

Dominantou neobvyklé výletní lodi Scarlet Lady (tedy...
Svou lásku jsem nalezla v závěji
skutecnepribehy.cz

Svou lásku jsem nalezla v...

Setkání s mým mužem bylo takové...
Vědci v místech, kam dopadly meteority, našli záhadné rostliny. Pocházejí z vesmíru?
epochalnisvet.cz

Vědci v místech, kam dopadly...

Před deseti lety byly nedaleko amerického...
Noreen Renier: Ze skeptičky kartářkou, která řeší zločiny
enigmaplus.cz

Noreen Renier: Ze skeptičky...

Dlouho byla zatvrzelou skeptičkou se silným...
Oskar Schindler: Dobrodinec nebo vychytralý vyděrač a otrokář?
epochaplus.cz

Oskar Schindler: Dobrodinec nebo...

Desítky německých podnikatelů stáhly vězně...
Jaké je skutečné tajemství jejího mladistvého vzhledu?
nasehvezdy.cz

Jaké je skutečné tajemství...

Navzdory tomu, že JANA ŠVANDOVÁ...
SpaceX a pizza: Bývalý zaměstnanec Muskovy společnosti vyvinul speciálního robota-pizzaře
21stoleti.cz

SpaceX a pizza: Bývalý...

Jistý Benson Tsai, který v minulosti působil...
Kdo vynalezl burrito? Prý Kim Čong-Il!
epochaplus.cz

Kdo vynalezl burrito? Prý...

Populární burrito je podle mnohých z nás...
Zimní péče o rty s Klarou Rott
iluxus.cz

Zimní péče o rty s Klarou Rott

Mráz, ledový vítr, rychlé přechody ze zimy do...
Švestková pomazánka na chléb
tisicereceptu.cz

Švestková pomazánka na chléb

Výtečná rychlá švestková pomazánka potěší malé...
Ona plánovala dítě, on si už užíval jinde
nasehvezdy.cz

Ona plánovala dítě, on si už...

Mluvilo se o nich jako...
Vyrazíte na letošní festival Berlinale? Pak uvidíte i českou komedii!
epochanacestach.cz

Vyrazíte na letošní festival...

Mezinárodní filmový...
0 shares