6 mýtů aneb Vše, co jste nevěděli o degustaci vína

Ten nejčastější mýtus, tedy že se degustace hodí pouze pro znalce vína, už se daří díky mnoha vinařům celkem úspěšně vyvracet. Existují však i další mylné informace týkající se ideální doby degustace nebo třeba pokrmů, které by ji měly doplňovat. Pojďte se s námi podívat na šest mýtů, z nichž vás minimálně dva překvapí.

Mýtus č. 1: Degustace je jen pro znalce

Přibližně deset ochutnaných vzorků během necelých dvou hodin? Degustace se nedá tak úplně popsat, musí se zažít. Rozhodně však neplatí, že je určená jen pro znalce vína, protože alespoň jednou za život se jí zúčastní téměř každý Čech. Před první degustací jsou lidé často nervózní, aniž by k tomu měli důvod.

Pokud nejsou zrovna c z vinařské rodiny nebo znalci a milovníci vína, bojí se, že se ztrapní a že nebudou vínu rozumět. To je zbytečné. Víno se při degustaci spíše vychutnává, zkoumá se jeho barva, chuť a další znaky. Rozhodně se nemusíte bát, že se opijete. A pokud se přesto ostýcháte vyrazit na svou první degustaci, můžete využít třeba toho, že vinařské obce pořádají i degustace přímo určené pro začátečníky, nebo rovnou vinařské kurzy, kde se s průběhem degustace seznámíte.

Sommeliérkou může být i žena.

Mýtus č. 2: Ideální čas pro degustaci je večer

I když degustace probíhají často až večer, ideálním časem pro ochutnávku je překvapivě už ráno či brzy dopoledne. Vzhledem k tomu, že smyslem degustace není pít, ale opravdu poznávat víno všemi smysly, nejvhodnější doba je hned zrána, kdy je člověk bdělý a schopný nejlépe rozeznávat vnější podněty. Není tedy neobvyklé začít s degustací už mezi 9. a 10.

hodinou ráno.

Degustace se nemusí odehrávat ve vinném sklípku.

Mýtus 3: Při degustaci se jí sýry

Při degustaci je běžné neutralizovat chuť předchozího vína jídlem. Často jsou k dispozici sýry či chléb, což však není podle odborníků úplně ideální. K běžnému posezení s vínem se sýry hodí, protože vhodně doplní chuť vína, u degustace to však tak úplně neplatí. Sýry jsou totiž ve většině případů výraznější a mohou chuť vína zkreslit.

Vhodná jsou jídla bez příliš výrazné chuti, například obyčejná bílá bageta. Dobře poslouží i bramborové tyčinky, které jsou chuťově neutrální.

Mezi jednotlivými vzorky je také dobré se napít vody.

Veškeré dojmy si zapište, později se vám vína snáze vybaví.

Mýtus č. 4: Škodí jen cigarety, ale i žvýkačky či parfém ne

Při ochutnávce vína bychom si měli dát pozor na některé věci, které by nám zážitek z degustace mohly pokazit. Určitě vína nekoštujte, pokud se necítíte dobře. I běžná rýma či kašel vám totiž znemožní plnohodnotný prožitek. Bezprostředně před degustací se vyhněte kouření i konzumaci výrazných, především ostrých jídel a aromatických nápojů.

Dejte pozor na to, že zážitek z degustace může snížit třeba i výrazný parfém (ženský i mužský). A to může náladu pokazit nejen vám, ale i vašim přátelům.

Stejně tak chuť vína ovlivní mentolové bonbony či žvýkačka, ale rovněž vyčištění zubů, a to dokonce i pár hodin před samotnou degustací.

Mýtus č. 5: Degustovat znamená pít

Zprvu vás může překvapit, že před sebou nemáte jen sklenice na víno, ale také plivátko a papír s tužkou. Veškeré dojmy z degustace si totiž můžete poctivě zapisovat. Zkušení degustátoři bodují barvu, vůni, chuť i celkový dojem. Začátečníkovi určitě postačí psát si body od 1 do 10 a případně krátkou poznámku k jednotlivým chutím.

Dalším nezbytným doplňkem degustátora je plivátko, tedy nádoba, kam je možné vylít či vyplivnout nepotřebný vinný vzorek. Nemusíte se bát odsuzujících reakcí ze strany sommeliéra či vinaře.

Naopak, pokud se chystáte degustovat více vzorků vína, půjde vám to lépe s takzvaně čistou hlavou.

Mýtus č. 6: Degustaci musí někdo řídit

Kromě řízené degustace, kdy vám sommeliér podrobně popíše, jaké víno pijete a čím je specifické, existují i další druhy, které stojí za to vyzkoušet. U degustace naslepo nemáte o vlastnostech vína ani o značce žádné informace. Tímto způsobem probíhají některé soutěže a též výzkumy spojené s hodnocením vína.

Například v roce 2011 britský výzkum ukázal, že pouze 53 % dotázaných bylo schopno rozlišit bílé víno stojící méně než 150 Kč od vína za více než 350 Kč. U červeného vína bylo procento ještě nižší, potvrdilo se tak, že červené víno je vínem pro znalce. V poslední době jsou oblíbené rovněž zážitkové degustace spojené s konzumací jídla.

V tomto případě je ochutnávaný pokrm vybraný vždy tak, aby korespondoval s chutí určitého vzorku vína. Jednou ze zásad párování jídla a vína jsou kombinace podobného charakteru, kdy nehrozí přebití chuti vína jídlem či naopak.

Každopádně u každé degustace platí, že hlavní je užít si ji.

Text: Eva Hořánková, Víno Blatel vinoblatel.cz

Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Ztroskotá její vztah na závisti?
nasehvezdy.cz

Ztroskotá její vztah na...

ALICE BENDOVÁ (47)...
Vědci z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze pomáhají v Zambii nejen proti covidu-19
21stoleti.cz

Vědci z Fakulty tropického...

Tým vědců z ČZU v Praze se vrátil z expedice do...
Místo, kde se veselil sám král: Skanzen Veselý kopec
epochanacestach.cz

Místo, kde se veselil sám...

Chtěli byste se...
Bdí nade mnou čtyřnohý anděl
skutecnepribehy.cz

Bdí nade mnou čtyřnohý anděl

Žiju sama. Manžel zemřel už dávno a...
Babiččin medovník
tisicereceptu.cz

Babiččin medovník

Voňavý medovník se skvěle hodí...
Na vlnách luxusu
rezidenceonline.cz

Na vlnách luxusu

Italská značka Benetti představila nový model jachty...
Vyostřené udílení cen: Naštve se DiCaprio i filmoví producenti
epochaplus.cz

Vyostřené udílení cen:...

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o...
Vybere synovi partnerku sama?
nasehvezdy.cz

Vybere synovi partnerku sama?

Žádná milující matka se...
Sothys Paris představil inovativní noční péči
iluxus.cz

Sothys Paris představil...

Nádherná a pružná pleť je nejlepším módním doplňkem ženy....
Porostou solární panely?
epochaplus.cz

Porostou solární panely?

Jak získávat obnovitelnou energii snadno a...
Menhiry pod Čertovou horou
enigmaplus.cz

Menhiry pod Čertovou horou

„Dlouhé kameny – menhiry“, z bretoňských slov...
0 shares