Domů     Za kaštanovou vůní
Za kaštanovou vůní
30.12.2020

Mráz zalézá za nehty, všude plno sněhu a vůně kaštanů vábící k zakoupení téhle horké laskominy, kterou prodavač s úsměvem zabalí do kornoutu.

Takhle nějak si člověk představuje Vánoce před sto lety. Pak se u nás kaštany i prodejci z ulic vytratili. Naštěstí ne navždy.

Tuhle lahůdku najdete v obchodech i na podzimních trzích, dokonce, a to možná nevíte, u nás jedlý kaštan roste, takže ten, kdo ví kde, nebo ho má na zahradě, si může plody nasbírat. My ostatní prostě zajdeme do obchodu.

Ale umíme to s kaštany v kuchyni ještě vůbec? Pokusíme se vám trochu poradit.

Trpká lahůdka

Plody se sklízí každoročně koncem září a října, záleží na poloze stromu a klimatických podmínkách. Sbírají se ze země, a pozor, jsou k tomu potřeba pevné kožené rukavice, abyste se neporanili o ostré trny.

Syrové plody jsou nepříjemně trpké, takže je třeba je vždycky tepelně upravit.

Kaštany jsou zpravidla velmi rychle napadány plísněmi, které mohou způsobit až černé zabarvení jádra, proto je byste měli při jejich koupi být ostražití a případně i prodávajícího požádat o rozkrojení některých plodů. Měly by se rychle spotřebovat.

Vysycháním totiž velmi tvrdnou a stávají se nepoživatelnými. Většinou je známe pečené, ale můžete je také uvařit, vyloupat a zmrazit. Tehdy totiž neztratí chuť ani kvalitu.

Co s nimi?

Jestli vás napadá pouze americký krocan na den Díkůvzdání s kaštanovou nádivkou, je to málo. Nadívat můžete i jinou drůbež, ale také třeba vepřové nebo telecí maso.

Koupit se dají i konečné produkty jako kaštany kandované, vakuované, kaštanová mouka či vločky, kaštany v alkoholu… Ve Francii a Itálii se z kaštanů vyrábí alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice zase kaštanové pivo.

Bloček

Kaštany pro zdraví

V lidovém léčitelství se jedlé kaštany doporučují na žaludek a také se říká, že jsou dobré na mozek – tedy proti únavě a stresu, stárnutí i zapomínání. Také pomáhají při skleslosti a úzkosti.

Jsou vhodné pro diabetiky, alergiky, pro ty, kdo trpí celiakií a co je důležité, čistí játra.

Už paní Rettigová kaštany s láskou připravovala a její recept na nákyp zněl takto.

Utři čtvrt libry másla, opař a ustrouhej 6 lotů mandlí, taktéž ustrouhej půl libry pečených a oloupaných kaštanů, dej vše do toho utřeného másla, k tomu 6 lotů tlučeného cukru, 6 žloutků, z půl citronu krájené kůry, trochu tlučené skořice, po třech bílkách sněhu, vymaž formu, posyp kůrkou žemličkovou, vlij do ní, nech to hezky dozlatova upéct, vyklop, posyp cukrem a nes na tabuli.

Pečené kaštany

1) Troubu si rozpálíme na 210 °C. Všechny kaštany nařízneme z jedné strany do křížku, aby se nám lépe loupaly, a vyskládáme na plech nebo grilovací pánev.

2) Pečeme 15–20 minut, dokud se nerozevřou a jejich vnitřek nezačne zlátnout. Že jsou kaštany hotové poznáme podle toho kdy ucítíme příjemnou vůni.

3) Horké kaštany trochu pokropíme vodou, zabalíme do starší utěrky a silně stlačíme, aby popraskala slupka a necháme je tak asi pět minut. Pak je přemístíme na keramickou misku zakryjeme talířem, aby příliš rychle nevychladly. Potom by totiž slupky opět ztvrdla a špatně se loupala.

Tip: Kaštany můžeme před pečením dát do vody a nechat je po dobu několika hodin nasáknout, abychom předešli jejich vysušení během pečení.

POZOR: Naříznutí kaštanů je nutné už proto, že bez něj by v troubě vybouchly a rozprskly se.

Krémová polévka

200 g kaštanů, 40 g másla, 1 cm čerstvého zázvoru, 50 g řapíkatého celeru, 1 l kuřecího vývaru, 50 ml smetany, sůl, pepř, opečené kaštany a bylinky na ozdobu, 1 cibule

1) Kaštany nařízneme do kříže, aby se nám později lépe loupaly. Troubu předehřejeme na 220 °C. Pečeme je 20 minut. Poté je oloupeme.

2) V hrnci rozehřejeme máslo. Necháme na něm zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přihodíme pokrájený zázvor, celer a kaštany a dvě minuty opékáme, Potom zalijeme vývarem. Vaříme 30 minut.

3) Polévku rozmixujeme, osolíme a opepříme a zjemníme smetanou. Ozdobíme kousky kaštanů a bylinkami. Podáváme s opečeným toustem.

TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou.

Kuře s nádivkou

1 menší kuře, sušená majoránka, sladká paprika, máslo, 3 rohlíky, 150 ml smetany, 2 malé šalotky, 150 g nasekaných jedlých kaštanů, 3 lžíce sušených brusinek, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 1 lžíce rozmarýnu, sůl, pepř

1) Celé omyté kuře důkladně ze všech stran osolíme. Pod kůži dáme na několika místech trochu másla. Okořeníme ho trochou sladké papriky, sušenou majoránkou a čerstvě namletým pepřem. Takto připravené kuře dáme do máslem vymazaného pekáče.

2) Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Ty dáme na cca 7 minut na suchý plech do vyhřáté trouby uschnout. Stačí, když ztvrdnou, nemusí být opečené.

3) Mezitím nasekáme oloupané jedlé kaštany a dvě šalotky. Na cca 70 g másla nejprve orestujeme šalotku, pak přidáme jedlé kaštany, lístky čerstvého tymiánu a nasekaný čerstvý rozmarýn. Vše zalijeme smetanou, osolíme a necháme 5 minut provařit. Nakonec přidáme nasekané sušené brusinky.

4) Nyní oddělíme bílky od žloutků u tří vajec. Žloutky přidáme k nakrájeným vysušeným rohlíkům a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Smetanovou směs s kaštany a brusinkami rovněž přidáme k rohlíkům a vše zamícháme. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

Takto připravenou nádivku nijak nezahušťujeme, přendáme ji do vymazané zapékací mísy a pečeme zvlášť nebo ji přidáme do pekáče ke kuřeti. Tuto variantu nedoporučujeme u většího kuřete. Špatně se pak koordinuje dopečení.

5) Pečeme s kuřetem cca 60 minut pod pokličkou na 180 °C a následně odkryté na 200 °C dozlatova. Samostatně nádivku pečeme cca 30 minut při 180 °C.

Pyré

1–1,5 kg jedlých kaštanů, 200 g třtinového cukru, 1 vanilkový lusk, 250 ml vody

1) Troubu předehřejeme na 230 °C. Ostrým nožem uděláme na každém kaštanu dva zářezy křížem a dáme je v jedné vrstvě na plech podlité 200 ml vody. Pečeme 10 minut.

2) Kaštany ještě horké vyloupeme. Poté je dáme do středního hrnce spolu s cukrem, semínky z jednoho vanilkového lusku a vodou. Jemně vaříme přibližně 25–35 minut, dokud se většina tekutiny nevstřebá.

3) Kaštany scedíme, ale cukrový sirup si odložíme. Začněte je mixovat na hladké pyré a postupně přidáváme tolik sirupu, kolik potřebujeme na požadovanou konzistenci. Po vychladnutí, uskladníme ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Tip: Pyré je vynikající třeba se šlehačkou.

Kaštanový koláč (Castagnaccio)

250 g kaštanové mouky, 100 g rozinek, 70 g piniových oříšků, pomerančová kůra, 1 lžička fenyklových semínek, voda podle potřeby, moučkový cukr na posypání, olej, sůl

1) Rozinky namočíme do vody, aby nabobtnaly. Kaštanovou mouku prosijeme do misky, přidáme rozinky i s vodou, pomerančovou kůru na zvýraznění chuti, fenyklová semínka a trošku piniových oříšků.

2) Promícháme, dochutíme špetkou soli. Formu na pečení vymažeme olejem, nalijeme do ní těsto a posypeme zbytkem piniových oříšků.

3) Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220 °C 20 minut. Po upečení pocukrujeme a můžeme podávat.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jak si jednoduše vybudovat chytrou domácnost?
epochaplus.cz
Jak si jednoduše vybudovat chytrou domácnost?
Chytrá domácnost už dávno není sci-fi pro geeky. Dnes si ji může postavit prakticky každý, stačí pár dobře vybraných zařízení a chuť propojit běžné rutiny do systému, který myslí za vás. Ať jde o úsporu energie, pohodlí nebo bezpečí, chytrý domov může fungovat stejně nenápadně jako spolehlivě. Tady je návod, jak ho začít budovat krok
Etzler zase pěkně naštval svoji přítelkyni?
nasehvezdy.cz
Etzler zase pěkně naštval svoji přítelkyni?
Miroslav Etzler (60) si hraje s ohněm! Možná by někdo hádal, že se nyní jeho partnerce Heleně Bartalošové (43) uleví, když mu manželku v seriálu Polabí už nebude hrát jeho exmanželka Vilma Cibulková
Višňový džem v čokoládě
tisicereceptu.cz
Višňový džem v čokoládě
K nastávající sezóně třešní a višní je tu pro vás recept na skvělý domácí džem. Co potřebujete 800-900 g vypeckovaných višní JamFix 2:1 Labeta 500 g cukru polévková lžíce rumu hořká čokoláda
Perníčkové stromečky
nejsemsama.cz
Perníčkové stromečky
Krásná a jedlá dekorace na vánoční stůl. Připravíte ji jednoduše z perníkového těsta, které postupně vykrajujete do tvaru hvězd a ozdobíte podle své fantazie. Potřebujete: ✿ 400 g hladké mouky ✿ 120 g medu ✿ 160 g cukru moučky ✿ 60 g tuku ✿ 3 vejce ✿ 1 lžičku kakaa ✿ 1/2 lžičky jedlé sody ✿ 1 lžičku perníkového koření Poleva: ✿ 2–3 lžičky citronové šťávy ✿ 1 bílek
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Barvy spotřebičů jako součást harmonického interiéru
iluxus.cz
Barvy spotřebičů jako součást harmonického interiéru
Kuchyně se v posledních letech proměnila z ryze praktického prostoru v plnohodnotnou součást obytné zóny. Její vzhled je dnes stejně důležitý jako její funkčnost. Právě proto nabývá na významu celkové
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Museli jsme napravit své děti
skutecnepribehy.cz
Museli jsme napravit své děti
S mým manželem jsme spolu už čtyřicet sedm let. Bydlíme v malém domku s kouzelnou zahrádkou plnou růží. Náš dům je plný věcí. Starých fotek, knížek i hrnců po babičce. A taky plný lidí. Našich dětí. Tří dospěláků. A pořád je máme na krku. Nejstarší je povaleč Nejstarší je Petr. Čtyřicet dva let. Když mu bylo dvacet, přišel domů s tím, že
Šlechtic-dobrodruh fingoval turecký útok
historyplus.cz
Šlechtic-dobrodruh fingoval turecký útok
V Jeruzalémě přislíbil vést umírněný život. Dodrží to, byť se mu mnoho šlechticů směje, protože odmítá pít alkohol. Janovi je to jedno. Věří v návrat ideálu křesťanského rytíře a nápravu zkažené společnosti, což považuje za nejlepší zbraň proti turecké hrozbě! V dětství ztratil otce i strýce, a postarat se tak o něj museli vzdálení příbuzní
Nové stavby ze starých odpadů: I stavebnictví může být udržitelné…
21stoleti.cz
Nové stavby ze starých odpadů: I stavebnictví může být udržitelné…
Odpady nemusí být vyloženě jen problém, ale i příležitost. Cemex, jeden z největších producentů stavebních materiálů, ukazuje, jak proměnit odpad v cenný zdroj energie i materiálu. Díky inovacím v rec
Tajemství Velké sfingy v Gíze: Střeží ztracenou moudrost lidstva?
enigmaplus.cz
Tajemství Velké sfingy v Gíze: Střeží ztracenou moudrost lidstva?
Na západním břehu řeky Nil v Gíze se nachází socha Velké sfingy, která má podobu lva s lidskou hlavou. Je vyrobená z přírodního vápence a nikdo dodnes neví, koho vlastně znázorňuje. Badatelé se neshod
Neandertálci: Co přispěje k jejich konci?
epochalnisvet.cz
Neandertálci: Co přispěje k jejich konci?
V létě roku 1856 objeví dělníci z lomu v jeskyni Kleine Feldhofer Grotte v Německu části lidské kostry i podivně vypadající lebku. Tehdy ještě netuší, že jde o naše blízké příbuzné, kteří vyhynuli před asi 40 000 lety. Teď už o nich víme hodně. Ale jedna otázka zůstává: co stojí za jejich zánikem?   Neandertálci