Domů     Za kaštanovou vůní
Za kaštanovou vůní
30.12.2020

Mráz zalézá za nehty, všude plno sněhu a vůně kaštanů vábící k zakoupení téhle horké laskominy, kterou prodavač s úsměvem zabalí do kornoutu.

Takhle nějak si člověk představuje Vánoce před sto lety. Pak se u nás kaštany i prodejci z ulic vytratili. Naštěstí ne navždy.

Tuhle lahůdku najdete v obchodech i na podzimních trzích, dokonce, a to možná nevíte, u nás jedlý kaštan roste, takže ten, kdo ví kde, nebo ho má na zahradě, si může plody nasbírat. My ostatní prostě zajdeme do obchodu.

Ale umíme to s kaštany v kuchyni ještě vůbec? Pokusíme se vám trochu poradit.

Trpká lahůdka

Plody se sklízí každoročně koncem září a října, záleží na poloze stromu a klimatických podmínkách. Sbírají se ze země, a pozor, jsou k tomu potřeba pevné kožené rukavice, abyste se neporanili o ostré trny.

Syrové plody jsou nepříjemně trpké, takže je třeba je vždycky tepelně upravit.

Kaštany jsou zpravidla velmi rychle napadány plísněmi, které mohou způsobit až černé zabarvení jádra, proto je byste měli při jejich koupi být ostražití a případně i prodávajícího požádat o rozkrojení některých plodů. Měly by se rychle spotřebovat.

Vysycháním totiž velmi tvrdnou a stávají se nepoživatelnými. Většinou je známe pečené, ale můžete je také uvařit, vyloupat a zmrazit. Tehdy totiž neztratí chuť ani kvalitu.

Co s nimi?

Jestli vás napadá pouze americký krocan na den Díkůvzdání s kaštanovou nádivkou, je to málo. Nadívat můžete i jinou drůbež, ale také třeba vepřové nebo telecí maso.

Koupit se dají i konečné produkty jako kaštany kandované, vakuované, kaštanová mouka či vločky, kaštany v alkoholu… Ve Francii a Itálii se z kaštanů vyrábí alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice zase kaštanové pivo.

Bloček

Kaštany pro zdraví

V lidovém léčitelství se jedlé kaštany doporučují na žaludek a také se říká, že jsou dobré na mozek – tedy proti únavě a stresu, stárnutí i zapomínání. Také pomáhají při skleslosti a úzkosti.

Jsou vhodné pro diabetiky, alergiky, pro ty, kdo trpí celiakií a co je důležité, čistí játra.

Už paní Rettigová kaštany s láskou připravovala a její recept na nákyp zněl takto.

Utři čtvrt libry másla, opař a ustrouhej 6 lotů mandlí, taktéž ustrouhej půl libry pečených a oloupaných kaštanů, dej vše do toho utřeného másla, k tomu 6 lotů tlučeného cukru, 6 žloutků, z půl citronu krájené kůry, trochu tlučené skořice, po třech bílkách sněhu, vymaž formu, posyp kůrkou žemličkovou, vlij do ní, nech to hezky dozlatova upéct, vyklop, posyp cukrem a nes na tabuli.

Pečené kaštany

1) Troubu si rozpálíme na 210 °C. Všechny kaštany nařízneme z jedné strany do křížku, aby se nám lépe loupaly, a vyskládáme na plech nebo grilovací pánev.

2) Pečeme 15–20 minut, dokud se nerozevřou a jejich vnitřek nezačne zlátnout. Že jsou kaštany hotové poznáme podle toho kdy ucítíme příjemnou vůni.

3) Horké kaštany trochu pokropíme vodou, zabalíme do starší utěrky a silně stlačíme, aby popraskala slupka a necháme je tak asi pět minut. Pak je přemístíme na keramickou misku zakryjeme talířem, aby příliš rychle nevychladly. Potom by totiž slupky opět ztvrdla a špatně se loupala.

Tip: Kaštany můžeme před pečením dát do vody a nechat je po dobu několika hodin nasáknout, abychom předešli jejich vysušení během pečení.

POZOR: Naříznutí kaštanů je nutné už proto, že bez něj by v troubě vybouchly a rozprskly se.

Krémová polévka

200 g kaštanů, 40 g másla, 1 cm čerstvého zázvoru, 50 g řapíkatého celeru, 1 l kuřecího vývaru, 50 ml smetany, sůl, pepř, opečené kaštany a bylinky na ozdobu, 1 cibule

1) Kaštany nařízneme do kříže, aby se nám později lépe loupaly. Troubu předehřejeme na 220 °C. Pečeme je 20 minut. Poté je oloupeme.

2) V hrnci rozehřejeme máslo. Necháme na něm zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přihodíme pokrájený zázvor, celer a kaštany a dvě minuty opékáme, Potom zalijeme vývarem. Vaříme 30 minut.

3) Polévku rozmixujeme, osolíme a opepříme a zjemníme smetanou. Ozdobíme kousky kaštanů a bylinkami. Podáváme s opečeným toustem.

TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou.

Kuře s nádivkou

1 menší kuře, sušená majoránka, sladká paprika, máslo, 3 rohlíky, 150 ml smetany, 2 malé šalotky, 150 g nasekaných jedlých kaštanů, 3 lžíce sušených brusinek, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 1 lžíce rozmarýnu, sůl, pepř

1) Celé omyté kuře důkladně ze všech stran osolíme. Pod kůži dáme na několika místech trochu másla. Okořeníme ho trochou sladké papriky, sušenou majoránkou a čerstvě namletým pepřem. Takto připravené kuře dáme do máslem vymazaného pekáče.

2) Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Ty dáme na cca 7 minut na suchý plech do vyhřáté trouby uschnout. Stačí, když ztvrdnou, nemusí být opečené.

3) Mezitím nasekáme oloupané jedlé kaštany a dvě šalotky. Na cca 70 g másla nejprve orestujeme šalotku, pak přidáme jedlé kaštany, lístky čerstvého tymiánu a nasekaný čerstvý rozmarýn. Vše zalijeme smetanou, osolíme a necháme 5 minut provařit. Nakonec přidáme nasekané sušené brusinky.

4) Nyní oddělíme bílky od žloutků u tří vajec. Žloutky přidáme k nakrájeným vysušeným rohlíkům a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Smetanovou směs s kaštany a brusinkami rovněž přidáme k rohlíkům a vše zamícháme. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

Takto připravenou nádivku nijak nezahušťujeme, přendáme ji do vymazané zapékací mísy a pečeme zvlášť nebo ji přidáme do pekáče ke kuřeti. Tuto variantu nedoporučujeme u většího kuřete. Špatně se pak koordinuje dopečení.

5) Pečeme s kuřetem cca 60 minut pod pokličkou na 180 °C a následně odkryté na 200 °C dozlatova. Samostatně nádivku pečeme cca 30 minut při 180 °C.

Pyré

1–1,5 kg jedlých kaštanů, 200 g třtinového cukru, 1 vanilkový lusk, 250 ml vody

1) Troubu předehřejeme na 230 °C. Ostrým nožem uděláme na každém kaštanu dva zářezy křížem a dáme je v jedné vrstvě na plech podlité 200 ml vody. Pečeme 10 minut.

2) Kaštany ještě horké vyloupeme. Poté je dáme do středního hrnce spolu s cukrem, semínky z jednoho vanilkového lusku a vodou. Jemně vaříme přibližně 25–35 minut, dokud se většina tekutiny nevstřebá.

3) Kaštany scedíme, ale cukrový sirup si odložíme. Začněte je mixovat na hladké pyré a postupně přidáváme tolik sirupu, kolik potřebujeme na požadovanou konzistenci. Po vychladnutí, uskladníme ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Tip: Pyré je vynikající třeba se šlehačkou.

Kaštanový koláč (Castagnaccio)

250 g kaštanové mouky, 100 g rozinek, 70 g piniových oříšků, pomerančová kůra, 1 lžička fenyklových semínek, voda podle potřeby, moučkový cukr na posypání, olej, sůl

1) Rozinky namočíme do vody, aby nabobtnaly. Kaštanovou mouku prosijeme do misky, přidáme rozinky i s vodou, pomerančovou kůru na zvýraznění chuti, fenyklová semínka a trošku piniových oříšků.

2) Promícháme, dochutíme špetkou soli. Formu na pečení vymažeme olejem, nalijeme do ní těsto a posypeme zbytkem piniových oříšků.

3) Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220 °C 20 minut. Po upečení pocukrujeme a můžeme podávat.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
nasehvezdy.cz
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
Herečka z nekonečného seriálu Ulice Dana Batulková (67) nejspíš neprožívá nejšťastnější časy. Proslýchá se totiž, že se jí nedaří ve vztazích, a to jak s dětmi, tak s partnerem. Údajně to má skřípat
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
epochanacestach.cz
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
Český les v zimě patří k málokterým místům, kde se i v hlavní sezoně dá zažít opravdové ticho. Kraj na západě Čech se v prosinci mění v útočiště všech, kdo chtějí na chvíli vyměnit ruch města za zimní krajinu, čistý vzduch a pohyb, který zahřeje. Hlavním lákadlem jsou bezpochyby běžky. Místní síť tras vede hlubokými
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
epochaplus.cz
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
Praotec Čech patří k nejznámějším postavám našich pověstí, ale kdo skutečně stál u počátků českého národa? Současná věda se snaží oddělit legendu od reality a přináší mnohem střízlivější obraz, než jaký známe z tradice. Co tedy o praotci Čechovi víme – a co zůstává jen působivým mýtem? Kdo to byl, muž, jehož jméno dodnes nese
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
21stoleti.cz
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
Je známo, že lidé využívali přírodní oheň, vzniklý například v lese po úderu blesku do stromu, před více než milionem let, ale až dosud nejstarší důkaz úmyslného zakládání ohně lidmi pocházel z doby p
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
historyplus.cz
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
V ledové pustině jsou měsíce jen sami dva. Právě se pustili do opravy kajaku proraženého mrožími kly, když zaslechli štěkot psů a lidské hlasy. Blíží se k nim nějaký muž. „Vy jste Nansen, že?“ oslovil příchozí jednoho z nich. Málem se dostali až k severnímu pólu. Bylo to však nad síly a možnosti norského polárníka Fridtjofa Nansena (1861–1930)
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
iluxus.cz
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
Peugeot potvrzuje svůj vstup do světa francouzské kinematografie. Tímto krokem navazuje na svou tradici a renomé spočívající v inovacích, eleganci a výjimečném dědictví. Francouzská kinematografie
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
epochalnisvet.cz
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
Křest poslední knihy Josefa Fouska postavil na pódium řadu známých tváří. Kniha vyšla ve spolupráci s rozhlasovým vydavatelstvím Radioservis, a samozřejmě i v rámci projektu Podzim s láskou a humorem, jehož partnerem je i Český rozhlas a pod jehož záštitou už několik let probíhají i oblíbené Hovory W. Generálním partnerem projektu je už od jeho
Nejlepší Vánoce podle hvězd
nejsemsama.cz
Nejlepší Vánoce podle hvězd
Naplánovat Vánoce tak, aby si je užili všichni, není snadné. Každý má totiž trochu odlišné představy. Jak si znamení zvěrokruhu představují svou adventní idylku? A čemu se raději vyhněte, aby byly vaše svátky ty nejkrásnější? Beran (21. 3. – 20. 4.) Nenuťte ho vysedávat s cukrovím u pohádek. Jeho ideální Vánoce zahrnují sporty a dobrodružství, nebo aspoň adrenalinové nákupy na poslední
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
enigmaplus.cz
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
V roce 2015 se na Rizalově střední škole v Metro Manile na Filipínách objevil případ, který spojil místní folklór s digitálním věkem. Incident spustila fotografie pořízená na školních toaletách, na kt
Salát do zásoby
tisicereceptu.cz
Salát do zásoby
Když je sezona, neuškodí připravit zásoby také na zimu. Můžete přidat i jinou zeleninu. Potřebujete 3 kg rajčat 1 kg okurek 3 červené papriky 3 zelené papriky 4 cibule 1 palici česneku hrs
Po letech mne podrazila!
skutecnepribehy.cz
Po letech mne podrazila!
Když jsem byla mladší, nikdy by mě nenapadlo, že jednoho dne ztratím ženu, která se mnou sdílela tolik let života. Jde to. I opora zmizí… Marta byla mou vrbou, prvním člověkem, kterého jsem volala, když se stalo něco dobrého i špatného. Myslela jsem si, že taková vazba vydrží všechno. Jenže stáří někdy ukazuje, že některé vztahy