Domů     V čem chybujeme při podávání vína
V čem chybujeme při podávání vína
25.12.2018

Čím si na Nový rok připijete? Asi nějakým vínem, jako většina z nás. Možná si při tom ani neuvědomíte, že se při servírování tohoto moku často chybuje. Na příkladu několika nejznámějších nešvarů vám vysvětlíme, co nedělat a jak správně postupovat.

K nejčastějším chybám patří, když k jídlu podáte nesprávný druh vína nebo když servírujete víno špatně vychlazené. Málokdo se také vyzná v jeho skladování.

* Nesprávný typ

Není horší prohřešek než servírovat k pokrmu naprosto nevhodné víno. Existuje proto několik základních pravidel, kterými byste se měli řídit. Lehká jídla by mělo doprovázet víno bílé. Vydatná jídla zase lehčí víno červené nebo plnější víno bílé.

K tmavým masům (hovězí, skopové, zvěřina, játra, ledvinky), k těžkým masitým pokrmům a kořeněnému jídlu zvolte červené víno. Sladké dezerty vždy doprovází stejně sladké nebo ještě sladší víno, bílé či červené.

U sýrů volba vína závisí na jejich druhu, například eidam, moravský bochník nebo běžný camembert doplňují výborně jemná bílá i červená nearomatická vína.

Další rady: K tmavému pokrmu se hodí červené víno, ke světlému chodu (ryby, drůbež, telecí maso, světlé omáčky) volte víno bílé. Intenzita chuti jídla a vína by se měla vyrovnávat, proto k výraznému pokrmu podávejte víno se silnější chutí.

Málokdo také ví, že pokud používáme víno při vaření, měli bychom stejnou odrůdu podávat i u stolu.

* Špatně vychlazené víno

Nikdy víno nedávejte na mrazák ani do něj nesypte kostky ledu – ztratí tak vůni a specifickou chuť.

Druh vína

Doporučená teplota při podávání vína

Doporučená teplota při konzumaci

Šumivá a šampaňská

5 °C

7-9 °C

Bílá suchá, mladá a růžová, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů

8 °C

9-11 °C

Mladá červená, lehká a ovocná

8 °C

10-12 °C

Velká silná bílá vína

8-10 °C

10-12 °C

Elegantní červená vína

10-12 °C

12-14 °C

Velká těžká červená vína

12-13 °C

14-15 °C

Stará likérová vína

10-12 °C

13.15 °C

* Používáme nekvalitní vývrtku

Pozornost věnujte šroubovici. Měla by být tenká, mít volný střed a ostrou špičku, jinak je možné, že bude korek trhat. Nejpraktičtější je barmanská vývrtka, nejprodávanějším typem pak motýlkový model.

* Nehlídáme délku korku

Korkovou zátku bychom při otvírání nikdy neměli potrhat, její kousky by se mohly dostat do lahve. Proto předem odstraňte folii okolo hrdla lahve a podívejte se, jak je zátka dlouhá, abyste vývrtku zašroubovali tak akorát.

* Naléváme do nesprávných sklenic

Barevné sklenice na víno rovnou vyhoďte nebo schovejte na karneval. Jak červené, tak i bílé víno by se mělo podávat v bezbarvé sklenici z tenkého skla ve tvaru kalichu se stopkou dlouhou alespoň 5 cm, aby se sklenice pohodlně držela.

Pro vína bílá a růžová vždy volíte menší sklenice tulipánového tvaru, pro ta červená je vhodný větší a širší pohár se zúženým hrdlem. Úzké a vysoké flétny se hodí na šampaňské či sekt.

* Lahev opíráme o sklenice

Při nalévání vína se lahev nesmí dotknout sklenice, aby ji nenaštípla. Otevřenou lahev obalte plátěným ubrouskem, který zachytí případné kapky. Když je sklenka již naplněná, ukápnutí vína zamezíte nadzvednutím a pootočením hrdla lahve.

* Rozléváme v chybném pořadí

Podle bontonu nejprve naplňte trochu svou sklenici a ochutnejte, zda je víno v pořádku. Poté vždy z pravé strany nalévejte hostům podle následujícího pořadí:

1) duchovním (jsou-li mezi vámi), 2) ženám, 3) významným osobám a oslavencům, 4) ostatním hostům, 5) sobě.

* Víno necháváme volně ležet na stole

Zejména v létě je víno náchylné k rychlé ztrátě své ideální teploty. Proto je vhodné bílá, růžová a šumivá vína podávat v chlazených nádobách s ledem a vodou, aby si udržela svou patřičnou teplotu. Pokud je třeba, můžete takto ochladit i víno červené.

* Pochybné skladování

Obvykle víno koupíme a dáme ho do lednice vychladit, to je ale ta největší chyba. Teplota, vlhkost, světlo a poloha láhve, to vše rozhoduje o jeho kvalitě a následné chuti.

Místo sklepa, balkonu či lednice raději použijte speciální vinotéku, která poskytne vínu ty nejvhodnější podmínky.

Související články
18.3.2025
Ačkoli základní princip je léta stejný, hrnce jsou modernější než za časů našich maminek. A jejich používání se vyplatí i proto, že při vaření výrazně ušetříte. Přesto se papiňáku někteří lidé vyhýbají, protože z něj mají strach. Obvykle slyšeli o tom, jak někomu hrnec explodoval. Nové a moderní tlakové hrnce ale mají hned několik pojistek, takže nebezpečí nehrozí. V každém případě vždycky vybíre
12.3.2025
Podívat se do téhle země asi zatouží leckdo, ale málokdy je to kvůli místní kuchyni. Možná to bude tím, že ji téměř neznáme. Ale můžeme to zkusit napravit. Pro začátek přinášíme pár receptů. Polévka z mořských plodů (4 porce) 1 větší cibule, 2 až tři stroužky česneku, 3 plátky kvalitní slaniny, 2 střední mrkve, 2 petržele, 5 středních brambor nakrájených na kostičky, 500 ml rybího nebo zelenino
28.2.2025
Navenek jsou křupavé, uvnitř měkké a jemné, prostě neodolatelné. Takové jsou churros con canela tradiční sladkost z Pyrenejského poloostrova. Zkuste si je udělat, určitě si pochutnáte a možná si budete připadat jako na španělské dovolené. Suroviny na cca 25 ks (po 10 cm): 140 g hladké mouky, 250 ml vody, 10 g skořicového cukru (1 lžíce), 1 lžička olivového oleje, ¼ lžičky soli, 1 litr oleje na sm
19.2.2025
Jsou neobyčejně ostré a díky speciální úpravě ostří toho umí nakrájet podstatně víc než nože běžné. Mají ale samozřejmě i své nevýhody. Vyrábějí se z té nejkvalitnější damaškové ocele nebo kvalitní německé ocele. Speciální japonskou metodou tepelného zpracování, kdy je jádro z měkčí oceli obaleno ocelí tvrdou, se dosahuje vynikající kvality ostří. Stejná technologie výroby se přitom v Japonsku po
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
reklama
Šikovné tipy
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Krásné vlasy přes zimu trpěly
Ať už nosíte čepici, nebo pro krásu trpíte a chodíte bez ní, vlasy to odnášejí tak jako tak. Jsou suché, lámavé, nabité statickou elektřinou. Všechny tyto potíže se ale dají pravidelnou péčí odstranit. Čím je vzduch venku chladnější, tím méně vlhkosti se na povrchu vlasů udrží. Suchý vzduch ve vytápěných místnostech působí na vlasy obdobně. […]
K omrzlinám můžete přijít snadno…
… zvlášť při zimní dovolené a dlouhých výletech v neznámém terénu. Zrádná ale může být i nedělní procházka, třeba když uklouznete v čerstvém sněhu. Nejohroženější jsou diabetici, kterým riziko zdaleka nehrozí jen na horách. Pokud trpí syndromem diabetické nohy, což je nebezpečná kombinace zhoršeného stavu nervů a špatného prokrvení, pak se může stát, že necitlivá […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sedmiletá válka: Odmítly evropské mocnosti shnilý kompromis?
historyplus.cz
Sedmiletá válka: Odmítly evropské mocnosti shnilý kompromis?
Větší ozbrojený konflikt Evropa dosud nezažila. Sedmiletá válka přinese zklamání Francii či Rakousku, a naopak Prusko definitivně katapultuje mezi velmoci. O život během ní přijdou statisíce vojáků a civilistů. A protože se bude bojovat i na dalších kontinentech, sedmileté válce se někdy právem říká „nultá světová“. Války o rakouské dědictví po dlouhých osmi letech definitivně
VÍTÁNÍ JARA NA RODOVÝCH MÍSTECH ROUDNICKÝCH LOBKOWICZŮ.
epochanacestach.cz
VÍTÁNÍ JARA NA RODOVÝCH MÍSTECH ROUDNICKÝCH LOBKOWICZŮ.
Zima je u konce a pamětihodnosti ve správě organizace House of Lobkowicz otevírají své brány všem turistům a milovníkům historie a umění. Nelahozeves – zámek a Rodný dům Antonína Dvořáka Zámek Nelahozeves přivítá jaro a s ním turistickou sezonu v sobotu 29. března 2025 od 10:00 do 18:00. Pro návštěvníky bude připraven program, v němž
Inspirace pro románovou postavu: Komu omrzl nos v Karpatech?
enigmaplus.cz
Inspirace pro románovou postavu: Komu omrzl nos v Karpatech?
Humoristický román Jaroslava Haška (1883-1923) dobyl svět a představil v něm jednoho dobře známého českého vojína rakousko-uherské armády. Do více než padesáti jazyků byly přeloženy Osudy dobrého vojá
Něžné růžové pohlazení
nejsemsama.cz
Něžné růžové pohlazení
Není divu, že zakletá princezna tak dlouho spala. Omamná vůně růží jistě podpořila její klidný spánek a krásné sny. I my ale můžeme využít sílu růží pro svou krásu i duševní harmonii. Růžová voda i olej je takový malý zázrak pro pleť i vlasy, pomáhá také při problémech se spaním. Vzácný olej i voda Čistý růžový olej býval velmi ceněný
Růžový jaspis na krku mi splnil velké přání
skutecnepribehy.cz
Růžový jaspis na krku mi splnil velké přání
Na miminko jsme čekali s přítelem dlouho. Pak mi na jarmarku koupil krásný náhrdelník a ty růžové kamínky, které jsem nosila na krku, asi skutečně splnily můj sen. Ty růžové kamínky na šňůrce jsem si koupila na jednom masopustním jarmarku. V malém městečku na jihu Čech jsme se ocitli s přítelem náhodou. Jeli jsme kolem a řekli si, že se
Sokolnictví v Česku: Tradice, umění a moderní výzvy
21stoleti.cz
Sokolnictví v Česku: Tradice, umění a moderní výzvy
Sokolnictví, jedno z nejstarších loveckých umění, má v České republice hluboké historické kořeny a stále živou tradici. Není jen fascinující podívanou, ale také důležitým nástrojem ochrany přírody. Je
Krémové těstoviny s hříbky
tisicereceptu.cz
Krémové těstoviny s hříbky
Výtečné rychlé těstoviny se smetanovou omáčkou si zamilujete. Suroviny 1 balení vašich oblíbených těstovin hrst čerstvých nebo sušených hříbků 250 ml smetany ke šlehání 4 trojhránky taveného
Nerozhodný Václav IV.: Správný okamžik podle hvězd vždycky prošvihl
epochaplus.cz
Nerozhodný Václav IV.: Správný okamžik podle hvězd vždycky prošvihl
Kalendář ukazuje rok 1378. Slavný král a císař Karel IV. právě vydechl naposledy a vlády se ujme jeho syn Václav IV. Jde v otcových šlépějích. Také on se po vzoru svého otce velmi často obrací ke hvězdám. Na rozdíl od něj to ale moc neumí… V počátcích svého panování se Václav IV. (1361–1419) spoléhá na předpovědi lékaře
V samém srdci Palazzo del Sol
rezidenceonline.cz
V samém srdci Palazzo del Sol
Jeden z nejexkluzivnějších ostrovů na světě se nachází necelých pět kilometrů od Miami. Soukromý Fisher Island, jenž je majetkem rodiny Vanderbiltů, hrdě nese architektonický projekt Palazzo del Sol, zahrnující 43 luxusních apartmá. Projekt byl svěřen architektonickému studiu Kobi Karp a švýcarskému krajinářskému architektovi Enzu Eneovi. Nedávno dokončený desetipatrový boutique komplex se 43 bytovými jednotkami má
Bernášková to rozjíždí s muži
nasehvezdy.cz
Bernášková to rozjíždí s muži
V poslední době je herečka Jana Bernášková (44) ze seriálu ZOO Nové začátky jako utržená ze řetězu! Rozchod s manželem, scenáristou Rudolfem Merknerem (52), jí zřejmě prospěl a znovu se jí vrátila
Vyšebrodský cyklus: Nebezpečně okouzlil i Adolfa Hitlera
epochalnisvet.cz
Vyšebrodský cyklus: Nebezpečně okouzlil i Adolfa Hitlera
Žal, který otec cítí nad ztrátou syna, se nedá popsat. Petr I. z Rožmberka oplakává svého dědice Jindřicha, který padl po boku krále Jana Lucemburského v bitvě u Kresčaku. Pro spásu jeho duše se nejspíš rozhodne učinit bohulibý skutek, když pro rodový klášter ve Vyšším Brodě objedná skutečný skvost českého gotického malířství.   Vyšebrodský cyklus,
František Jungvirt navázal spolupráci s kadeřnictvím Red salon
iluxus.cz
František Jungvirt navázal spolupráci s kadeřnictvím Red salon
Sklářský výtvarník, designér a malíř skla František Jungvirt, jenž se od letošního roku, věnuje výhradně své vlastní značce františek jungvirt., navázal novou spolupráci. Pražské kadeřnictví Red salon