Domů     V čem chybujeme při podávání vína
V čem chybujeme při podávání vína
25.12.2018

Čím si na Nový rok připijete? Asi nějakým vínem, jako většina z nás. Možná si při tom ani neuvědomíte, že se při servírování tohoto moku často chybuje. Na příkladu několika nejznámějších nešvarů vám vysvětlíme, co nedělat a jak správně postupovat.

K nejčastějším chybám patří, když k jídlu podáte nesprávný druh vína nebo když servírujete víno špatně vychlazené. Málokdo se také vyzná v jeho skladování.

* Nesprávný typ

Není horší prohřešek než servírovat k pokrmu naprosto nevhodné víno. Existuje proto několik základních pravidel, kterými byste se měli řídit. Lehká jídla by mělo doprovázet víno bílé. Vydatná jídla zase lehčí víno červené nebo plnější víno bílé.

K tmavým masům (hovězí, skopové, zvěřina, játra, ledvinky), k těžkým masitým pokrmům a kořeněnému jídlu zvolte červené víno. Sladké dezerty vždy doprovází stejně sladké nebo ještě sladší víno, bílé či červené.

U sýrů volba vína závisí na jejich druhu, například eidam, moravský bochník nebo běžný camembert doplňují výborně jemná bílá i červená nearomatická vína.

Další rady: K tmavému pokrmu se hodí červené víno, ke světlému chodu (ryby, drůbež, telecí maso, světlé omáčky) volte víno bílé. Intenzita chuti jídla a vína by se měla vyrovnávat, proto k výraznému pokrmu podávejte víno se silnější chutí.

Málokdo také ví, že pokud používáme víno při vaření, měli bychom stejnou odrůdu podávat i u stolu.

* Špatně vychlazené víno

Nikdy víno nedávejte na mrazák ani do něj nesypte kostky ledu – ztratí tak vůni a specifickou chuť.

Druh vína

Doporučená teplota při podávání vína

Doporučená teplota při konzumaci

Šumivá a šampaňská

5 °C

7-9 °C

Bílá suchá, mladá a růžová, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů

8 °C

9-11 °C

Mladá červená, lehká a ovocná

8 °C

10-12 °C

Velká silná bílá vína

8-10 °C

10-12 °C

Elegantní červená vína

10-12 °C

12-14 °C

Velká těžká červená vína

12-13 °C

14-15 °C

Stará likérová vína

10-12 °C

13.15 °C

* Používáme nekvalitní vývrtku

Pozornost věnujte šroubovici. Měla by být tenká, mít volný střed a ostrou špičku, jinak je možné, že bude korek trhat. Nejpraktičtější je barmanská vývrtka, nejprodávanějším typem pak motýlkový model.

* Nehlídáme délku korku

Korkovou zátku bychom při otvírání nikdy neměli potrhat, její kousky by se mohly dostat do lahve. Proto předem odstraňte folii okolo hrdla lahve a podívejte se, jak je zátka dlouhá, abyste vývrtku zašroubovali tak akorát.

* Naléváme do nesprávných sklenic

Barevné sklenice na víno rovnou vyhoďte nebo schovejte na karneval. Jak červené, tak i bílé víno by se mělo podávat v bezbarvé sklenici z tenkého skla ve tvaru kalichu se stopkou dlouhou alespoň 5 cm, aby se sklenice pohodlně držela.

Pro vína bílá a růžová vždy volíte menší sklenice tulipánového tvaru, pro ta červená je vhodný větší a širší pohár se zúženým hrdlem. Úzké a vysoké flétny se hodí na šampaňské či sekt.

* Lahev opíráme o sklenice

Při nalévání vína se lahev nesmí dotknout sklenice, aby ji nenaštípla. Otevřenou lahev obalte plátěným ubrouskem, který zachytí případné kapky. Když je sklenka již naplněná, ukápnutí vína zamezíte nadzvednutím a pootočením hrdla lahve.

* Rozléváme v chybném pořadí

Podle bontonu nejprve naplňte trochu svou sklenici a ochutnejte, zda je víno v pořádku. Poté vždy z pravé strany nalévejte hostům podle následujícího pořadí:

1) duchovním (jsou-li mezi vámi), 2) ženám, 3) významným osobám a oslavencům, 4) ostatním hostům, 5) sobě.

* Víno necháváme volně ležet na stole

Zejména v létě je víno náchylné k rychlé ztrátě své ideální teploty. Proto je vhodné bílá, růžová a šumivá vína podávat v chlazených nádobách s ledem a vodou, aby si udržela svou patřičnou teplotu. Pokud je třeba, můžete takto ochladit i víno červené.

* Pochybné skladování

Obvykle víno koupíme a dáme ho do lednice vychladit, to je ale ta největší chyba. Teplota, vlhkost, světlo a poloha láhve, to vše rozhoduje o jeho kvalitě a následné chuti.

Místo sklepa, balkonu či lednice raději použijte speciální vinotéku, která poskytne vínu ty nejvhodnější podmínky.

reklama
Související články
24.3.2024
Z domácího pečení chleba se stala velká móda. Někteří nedají dopustit na kváskové chleby pečené v troubě, ale jsou i tací, kteří si netroufají, a raději by se svěřili domácí pekárně. Musíte se prostě rozhodnout. Jste-li hraví, bude vás bavit stále dokrmovat kvásek a tvořit krásné bochníky, které vypadají, jako by je vyndala z pece vaše babička, pak je vaší nejlepší volbou trouba. Z pekárny totiž
18.3.2024
V této vegetariánské verzi supluje bílkovinu zelená čočka a cizrna, která chuťově doplňuje rajčata i brambory s řapíkatým celerem. Klidně uvařte toto jídlo z dvojnásobné dávky, určitě si nikdo nebude stěžovat ani druhý den, kdy se skvěle rozleží. Ingredience 300 g brambor 3 řapíkaté celery (200 g) 2 stroužky česneku 1 menší cibule 2 lžíce olivového oleje (extra virgin) 2 ks bobkového li
11.3.2024
Také už vám dochází fantazie, co namazat na chleba k snídani, svačině, večeři? Střídáte stále stejné pomazánky, takže už nechutnají ani vám? Použijte zeleninu. Z řepy 2 středně velké pečené nebo vařené řepy (dají se koupit už hotové), 1 velký stroužek česneku, 2 lžíce mascarpone, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky soli, ½ lžičky čerstvě mletého pep
Jsou hotové raz dva a vaši hosté si na nich pochutnají. Ingredience 250 g tygřích krevet 1 větší cibule 3 stroužky česneku 4 dcl bílého vína 4 lžíce olivového oleje hrst nasekané petrželky sůl čerstvě drcený pepř 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy Postup Krevety oloupejte nebo je klidně nechte ve skořápce. V hlubší pánvi rozpalte olej a přidejte na kostičky nakrájenou ci
27.2.2024
Tahle barevná dobrota nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Potřebujete 1 listové těsto 1 avokádo 1 stroužek česneku 50 g lučiny 1 lžičku citronové šťávy 1 lžíci olivového oleje 50 g uzeného lososa sůl, pepř pažitku Postup Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, tu nařežte na čtverce a vtlačte je do plechových formiček na košíčky o průměru asi 3 cm. De
reklama
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Velký úklid knihovny
Nové knihy stále přibývají, knihovna praská ve švech a ani při sebelepší vůli už se v titulech nevyznáte? Jestli je to i váš problém, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Učili nás, že knihy se nevyhazují. A tak to neděláme. Ukládáme je, jak se dá. Často, když už máme knihovnu plnou, tak do druhé řady, […]
Křehká krása lisovaných květů
Lisované květy mají trochu jiné kouzlo než sušené. V 2D verzi se stávají spíš ilustrací. A toho se dá využít k tvoření líbezných osobních i bytových doplňků. Zdlouhavé lisování květin zatížených knihami se dá urychlit za využití mikrovlnky. Potřebujete k tomu dvě destičky z překližky v rozměrech odpovídající prostoru mikrovlnky. Na destičku položte tři archy […]
Vyzkoušeli jsme: Jak se čistí ekologicky?
Přichází jaro, a tak snad není nikdo, kdo by je nechtěl přivítat s krásně uklizeným bytem. Ale že takový úklid pro nikoho, až na malé výjimky, není velká zábava, je také pravda. I proto se snažíme volit takové prostředky, které budou co nejúčinnější a práci nám usnadní. To je samozřejmě dobře, ale ještě na jednu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
DŮM A ZAHRADA
epochanacestach.cz
DŮM A ZAHRADA
Výstava Dům a zahrada, která se koná od 18. do 21. dubna 2024 na Výstavišti Diamant Expo v Lounech představí více než 300 prodejců okrasných rostlin, bylinek, keřů, zeleniny, cibulovin, zahradního nářadí, zahradní techniky, zahradního nábytku, hnojiv, postřiků, potravin, přírodních léčiv, ale i stavebního materiálů, topných systémů, tepelných čerpadel, fotovoltaiky, koupacích sudů, bazénů, saun a
Plněná vejce
nejsemsama.cz
Plněná vejce
Základním a tradičním symbolem Velikonoc jsou vajíčka. Váš sváteční stůl ozdobí a výborně chutnají třeba vejce plněná. Potřebujete: ✿ 5 vajec ✿ 50 g lučiny ✿ 1 lžíci majonézy ✿ 1 lžíce plnotučné hořčice ✿ 1 lžičku citronové šťávy ✿ sůl, bílý pepř ✿ špetku mleté sladké papriky ✿ hrst zelené petrželky nebo jiných bylinek 1. Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte je a oloupejte.
Láska na konci sluchátka
skutecnepribehy.cz
Láska na konci sluchátka
S novým chytrým telefonem jsem to vůbec neuměla. Dvakrát jsem vyťukala špatné číslo. Místo švadleny to zvedl nějaký muž… Před dvěma lety jsem dostala nový moderní mobil. Jako žena nepolíbená moderními technologiemi jsem z toho nebyla moc nadšená. Vůbec jsem s ním neuměla pracovat. Jednou jsem dokonce popletla při přepisování kontaktu dvě čísla. Právě to mi
Zničí lásku Žilkové a Holomáče kladný vztah k hazardu?
nasehvezdy.cz
Zničí lásku Žilkové a Holomáče kladný vztah k hazardu?
Zdá se, že herečka Veronika Žilková (62), kterou známe například ze seriálu Sedm schodů k moci, má zase hlavu plnou starostí. Když totiž sundala růžové brýle, začaly jí na partnerovi, rockerovi Jose
Prokletý les sebevrahů na Smolné: Straší v něm duše mrtvých nešťastníků?
enigmaplus.cz
Prokletý les sebevrahů na Smolné: Straší v něm duše mrtvých nešťastníků?
Přibližně 20 kilometrů východně od Olomouce stojí zdánlivě obyčejný kopec Smolná, nazývaný dříve též Smolno. Říká se, že tato část Oderských vrchů je prokletá. Může na tom být něco pravdy?  
Nechte se okouzlit krásou orchidejí
epochalnisvet.cz
Nechte se okouzlit krásou orchidejí
Mezi nejčastěji prodávané patří orchideje rodu Phalaenopsis, Oncidium a Dendrobium. Aby se jim opravdu dařilo, musíte jim věnovat tu správnou péči.   Nejdůležitější je světlo Orchidejím se nejlépe daří na parapetech oken obrácených na jih. Roztáhněte i záclony a závěsy, nepoužívejte žaluzie. Pokud i přesto začnou zasychat poupata a žloutnout listy, mají světla málo. Větrejte
Velikonoce ve Francii: Jehněčí Gigot d’agneau
tisicereceptu.cz
Velikonoce ve Francii: Jehněčí Gigot d’agneau
Jehněčí maso nechybí na velikonočním stole ani ve Francii. Nejčastěji jde o Gigot d‘agneau (čti žigo daňó), pečená jehněčí stehna plněná česnekem. Potřebujete 200 ml kuřecího nebo zeleninového v
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Ponorka Triton na palubě zážitkové discovery jachty Scenic Eclipse
iluxus.cz
Ponorka Triton na palubě zážitkové discovery jachty Scenic Eclipse
V srdci nekonečných oceánů, kde tajemství a divy čekají na své odhalení, přichází Scenic Eclipse s novinkou, která překreslí mapu luxusního průzkumu podmořského světa. Triton 660/9 AVA, nejnovější pří
Tragédie na South Forku: Smrtící kilometry ostnatého drátu
epochaplus.cz
Tragédie na South Forku: Smrtící kilometry ostnatého drátu
Skupina mužů s krumpáči a lopatami neúnavně uvolňuje zanesený odtok pensylvánské přehrady South Fork na řece Little Conemaugh. Intenzivní deště ani po několika dnech neustávají. Další početná skupinka se snaží upustit vodu z přeplněné hráze vykopáním dalšího odtoku. Dílo ale nedokončí.   „Nechte toho! Přehrada už nevydrží, musíme pryč!“ křičí jeden z pracantů. Je 31.
Napadli britskou flotilu žabí muži?
historyplus.cz
Napadli britskou flotilu žabí muži?
Řekli mu, že na jeho lodi dojde za půl hodiny k výbuchu. Podrobnosti však ze zadržených Italů nedostane. Kapitán britského bitevníku Valiant je na vážkách. Nakonec vydá rozkaz evakuovat alespoň spodní paluby…   Druhá světová válka ve Středomoří zuří naplno. Italové doposud schytali od Britů několik ponižujících porážek a touží po pomstě. Zaměří se na egyptskou
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
21stoleti.cz
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parc