Domů     Silvestr jinak: Menu jako z filmů pro pamětníky
Silvestr jinak: Menu jako z filmů pro pamětníky
25.12.2018

Co takhle zkusit Silvestr trochu jinak a zavítat do starých dobrých časů, kdy dámy nosily klobouky a pánové smoking nebo aspoň oblek. Podívejte se s námi do talířů hvězd filmového plátna, ale také do kuchyně světové i domácí.

Na party u Adiny Mandlové

Paštičky z listového těsta plněné sýrovou pěnou (viz úvodní obrázek)

Na 6 porcí

1 balení listového těsta, rozváleného, 1 žloutek na potření

Z těsta vykrájíme formičkou o průměru 7 cm kolečka, u poloviny z nich vykrojíme středy, aby zůstal asi 1cm okraj. Plná kolečka potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme jedno vykrojené kolečko a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dozlatova. Vychladlé plníme různými druhy sýrové pěny.

Rajský sýr pěnový

300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, trocha soli a cukru, 100 g jemného, nejlépe domácího kečupu nebo prolisovaných konzervovaných loupaných krájených rajčat, 120 ml šlehačky, rajče a bazalka na ozdobu

V misce utřeme máslo s tvarohem do pěny. Vmícháme sůl, cukr, kečup a šlehačku a lehce prošleháme metlou. Naneseme do paštiček, ozdobíme proužkem rajčete a lístkem bazalky.

Sardelový sýr pěnový

300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, 100 g prolisovaných sardelí, troška nastrouhané cibule, 120 ml šlehačky, kapary a ančovičky na ozdobu

Připravíme tak jako sýr rajský, naneseme do paštiček, ozdobíme sardelkami a kapary.

Lososový sýr pěnový

300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, troška soli, půl lžičky nastrouhané cibule, 100 g velmi jemně nakrájeného uzeného lososa, 120 ml šlehačky, několik snítek kopru, plátek uzeného lososa na ozdobu

V misce utřeme máslo s tvarohem, přidáme sůl, cibulku, lososa, jemně nakrájený kopr a vše dobře promícháme. Potom přidáme šlehačku a směs metlou lehce prošleháme. Naneseme do paštiček. Ozdobíme proužky lososa a malou snítkou kopru.

Doba přípravy 90 minut

Energie v 1 ks 390 kJ

Náročnost 2

Ještě jednou u Adiny

Pražská vejce

Na 2 porce

Pražský salát

350 g pečeného masa (vepřové, telecí), 1 malé jablko, 1 malá cibule, sůl, pepř, worcesterská omáčka, 300 g kvalitní majonézy, 2–3 kyselé okurky

Sestavení

6 plátků kvalitní šunky, 2–3 natvrdo uvařená křepelčí vejce, trocha nakrájené pažitky

1. Na salát nakrájíme maso, jablko a cibuli na nudličky. V míse vše ochutíme a spojíme majonézou. Z okurek nakrájíme delší hranolky.

2. Ze šunky stočíme kornoutky, naplníme je salátem a ozdobíme rozkrojenými vejci a hranolky okurek. Posypeme pažitkou. Podáváme jako předkrm nebo jako lehké jídlo po večeři, s bílým pečivem či slanými tyčinkami a bílým vínem.

Doba přípravy 40 minut

Energie v 1 porci 1100 kJ

Náročnost 1

Na návštěvě u Vlasty Buriana

Sýrová bomba

Na 8–10 porcí

200 g nivy, 100 g másla, 200 g žervé, 150 g másla, 200 g kvalitního smetanového sýra, 100 g másla, lžička papriky, ořechy a zelená petrželka na ozdobu, pečivo a hroznové víno k podávání

1. Připravíme si malý kastrol a lehce ho vymažeme máslem. Nivu propasírujeme, ušleháme ji se 100 g másla a vyplníme celé dno formy. Žervé utřeme se 150 g másla a vytvoříme ve formě další vrstvu.

A jako poslední propasírujeme smetanový tavený sýr, který utřeme se 100 g másla a paprikou a formu doplníme.

2. Hotovou sýrovou bombu necháme 12 hodin v ledničce, pak lehce nahřejeme v teplé vodě, vyklopíme na kulatou mísu s rovným dnem a nakrájíme na řezy.

Ozdobíme ořechy, petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem nebo bábovičkami upečenými z listového těsta a doplníme hroznovým vínem.

Doba přípravy 60 min + 12 hodin chladit

Energie v 1 porci 1350 kJ

Náročnost 2

Nahlédnutí do židovské kuchyně

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Na 6 porcí

200 g brusinek, 1 hlávka červeného zelí, 2 vejce, 200 ml zakysané smetany, cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

1. Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka.

2. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

Doba přípravy 60 minut chladit

Energie v 1 porci 1350 kJ

Náročnost 2

Česká kuchyně po francouzsku – nepříliš pracný Boeuf à la mode

Hovězí pečeně po „po modě“

Na 6–8 porcí

1,2–1,5 kg hovězího masa na pečeni (ideálně tzv.

špalíček či oříšek z kýty), 100 g slaniny, nakrájené na nudličky, 50 g, nakrájené na kostičky, 100 g vařeného očištěného uzeného jazyka v celku, nakrájeného na hranolky, 1–2 mrkve, nakrájené na hranolky, 1–2 kyselé okurky, nakrájené na hranolky, 1 lžíce másla, oleje nebo sádla, 250 g kořenové zeleniny, očištěné a nakrájené na kostičky, trocha vývaru na podlévání, několik lžic madeirského vína na dochucení, sůl a pepř

Krupicové nočky

300 g krupice, asi 500 ml mléka, trocha soli, 1 vejce, zelená petrželka, nakrájená nadrobno

1. Maso prošpikujeme slaninou, uzeným jazykem a hranolky mrkve a okurky buď pomocí špikovací jehly, nebo do masa uděláme špičkou ostrého nože po délce vláken otvory a do nich vtlačíme slaninu, uzený jazyk a zeleninu.

2. Do kastrolu vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme lžíci tuku a necháme rozehřát. Přidáme kořenovou zeleninu a lehce ji osmažíme. Slaninu a zeleninu shrneme ke stranám nádoby, vložíme maso a ze všech stran ho opečeme.

Zeleninu pak zase rozhrneme pod maso, vše osolíme, podlijeme, přikryjeme a dusíme doměkka. Omáčku dochutíme vínem, solí a pepřem a propasírujeme přes jemné síto. Maso podáváme nakrájené na plátky a s trochou omáčky, zbylou podáváme zvlášť.

3. Na nočky uvaříme krupici v mléce se špetkou soli na hustou kaši, asi 15 minut. Odstavíme, vmícháme vejce a nakrájenou petrželku. Dvěma lžícemi pak tvarujeme noky, které zaváříme ve vroucí osolené vodě.

Poté co vyplavou na povrch, je vaříme ještě 2 až 3 minuty, pak vyjmeme. Podáváme k pečeni.

Doba přípravy 120 minut

Energie v 1 porci 2300 kJ

Náročnost 2

Recept inspirovaný světovou kuchyní

Nadívané telecí hrudí

Na 6–8 porcí

1,2 kg telecího hrudí, vykostěného a kuchyňsky upraveného, 80 g másla nebo rostlinného oleje + na dokončení omáčky, sůl, trocha vývaru na podlévání, případně trocha hladké mouky na zahuštění šťávy

Nádivka

60 g másla, 3 žemle, bez kůrky a nakrájené, 250 ml mléka, 1 vejce + 1 žloutek, hladkolistá petrželka, nakrájená nadrobno, sůl, muškátový květ a mletý pepř, asi 40 g strouhanky

1. Kapsa na plnění vznikne oddělením tenké tkáně, která spojuje horní a spodní část masa. Otvor rozšíříme vařečkou a naplníme nádivkou.

Na nádivku utřeme máslo do pěny, přidáme žemle, předem namočené v mléce a prolisované, vejce, žloutek, petrželku, sůl, koření a strouhanku. Hotovou nádivku necháme chvíli v chladu. Troubu mezitím předehřejeme na 180 °C.

2. Kapsu po naplnění nádivkou pečlivě zašijeme. V pekáči rozehřejeme máslo nebo olej, vložíme naplněné hrudí, opečeme ze všech stran, osolíme a za občasného podlévání pečeme asi 1 a půl hodiny.

Nejprve pečeme asi 45 minut z jedné strany, pak obrátíme (pokud jsme si hrudí vykosťovali sami, dáme pod maso kosti, šťáva bude ještě chutnější). Do šťávy přidáme kousek másla, případně mouku, povaříme, šťávu dochutíme a přecedíme. Maso krájíme na plátky a podáváme ho třeba s bramborami a listovým špenátem.

Doba přípravy 180 minut

Energie v 1 porci 2300 kJ

Náročnost 3

Pozvání na nadýchaný moučník

Výtečný koláč k čaji

Na 1 koláč

Těsto

175 g mouky, 105 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, kůra z 1/2 citronu

Žloutkový krém

1/4 l mléka, 4 žloutky, 30 g vanilkového cukru Dr. Oetker, 1/4 kg jablek

Sníh

5 bílků, 12 lžic vanilkového cukru Dr. Oetker

1. Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujeme na křehké těsto – nejprve rozdrobíme máslo do mouky na drobenku a pak vpracujeme zbylé přísady.

2. Hned je rozválíme válečkem na studeném plechu a dáme do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku).

3. Mezitím si připravíme krém. Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme je vychladnout.

4. Na upečené těsto dáme polovinu tohoto krému, na něj položíme vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřeme vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru.

5. Teplotu trouby snížíme na 140 °C a koláč zapečeme do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájíme ho na úhledné čtverečky a podáváme. I ke kávě.

Doba přípravy 60 minut

Energie v 1 porci 1122 kJ

Náročnost 2

Recepty i fotografie pocházejí z knihy Kuchařka první republiky

reklama
Související články
18.3.2024
V této vegetariánské verzi supluje bílkovinu zelená čočka a cizrna, která chuťově doplňuje rajčata i brambory s řapíkatým celerem. Klidně uvařte toto jídlo z dvojnásobné dávky, určitě si nikdo nebude stěžovat ani druhý den, kdy se skvěle rozleží. Ingredience 300 g brambor 3 řapíkaté celery (200 g) 2 stroužky česneku 1 menší cibule 2 lžíce olivového oleje (extra virgin) 2 ks bobkového li
11.3.2024
Také už vám dochází fantazie, co namazat na chleba k snídani, svačině, večeři? Střídáte stále stejné pomazánky, takže už nechutnají ani vám? Použijte zeleninu. Z řepy 2 středně velké pečené nebo vařené řepy (dají se koupit už hotové), 1 velký stroužek česneku, 2 lžíce mascarpone, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky soli, ½ lžičky čerstvě mletého pep
Jsou hotové raz dva a vaši hosté si na nich pochutnají. Ingredience 250 g tygřích krevet 1 větší cibule 3 stroužky česneku 4 dcl bílého vína 4 lžíce olivového oleje hrst nasekané petrželky sůl čerstvě drcený pepř 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy Postup Krevety oloupejte nebo je klidně nechte ve skořápce. V hlubší pánvi rozpalte olej a přidejte na kostičky nakrájenou ci
27.2.2024
Tahle barevná dobrota nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Potřebujete 1 listové těsto 1 avokádo 1 stroužek česneku 50 g lučiny 1 lžičku citronové šťávy 1 lžíci olivového oleje 50 g uzeného lososa sůl, pepř pažitku Postup Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, tu nařežte na čtverce a vtlačte je do plechových formiček na košíčky o průměru asi 3 cm. De
22.2.2024
V módě jsou zeleninové saláty a rozmixované nápoje smoothies. Mají prospívat zdraví, to ale platí jen v případě, že nesáhnete vedle. Mýtus je představa, že se můžeme s chutí a bez kuchyňské úpravy pustit do všeho, co na zeleninovém záhonu vyroste. U některých druhů totiž za syrova hrozí zažívací potíže, někdy i mírná otrava, u jiné zase brání vstřebávání živin při trávení. Na co si dát pozor?
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Jak se čistí ekologicky?
Přichází jaro, a tak snad není nikdo, kdo by je nechtěl přivítat s krásně uklizeným bytem. Ale že takový úklid pro nikoho, až na malé výjimky, není velká zábava, je také pravda. I proto se snažíme volit takové prostředky, které budou co nejúčinnější a práci nám usnadní. To je samozřejmě dobře, ale ještě na jednu […]
Lazura: Tak trochu jiná barva
Lavička. Máte ji na zahradě, rádi na ní sedáváte, ale už se na ní podepsalo počasí i čas. Přišla chvíle dát jí nový kabát. Zkuste tentokrát vyměnit barvu za lazuru. Obnova dřevěného zahradního nábytku je čas od času nutná. Dřevo má své nesporné přednosti, jako je kvalita, svěží vzhled, nadčasovost, kresba, struktura… Ale také nevýhody, […]
I kuchyňská linka potřebuje péči
V kuchyni vznikají mastné páry a ty se usazují na dvířkách, ale nejen to. Bojujeme také s otisky prstů a různými skvrnami. Jenže na každý materiál se musí trochu jinak, a pokud si nechcete linku zničit nevhodnými metodami, musíte dodržovat pár pravidel. Hlavně se řídit podle materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Dřevěný Dřevo je […]
Obrázek ze starého šuplíku
Zajímavou dekoraci si vyrobíte z překližky. Jestli se vám podaří najít někde starou zásuvku od psacího stolu, vznikne navíc praktická polička, třeba do koupelny. Koho baví kreativní tvoření, hledá stále nové nápady, které by proměnil v něco hezkého. Vyzkoušejte zajímavý obrázek, který zvládnete, i když neumíte kreslit. A třeba to bude roztomilý dárek pro někoho blízkého. Připravte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Proč Kluková skončila v slzách?
nasehvezdy.cz
Proč Kluková skončila v slzách?
Není žádným tajemstvím, že je herečka Uršula Kluková (82) velkou milovnicí zvířat. Je pro ni tak složité se smířit s tím, že přišla o svého milovaného pejska. „Je to týden a jsem z toho úplně otřes
Démon bojoval se svatým: Kdo vyhrál?
enigmaplus.cz
Démon bojoval se svatým: Kdo vyhrál?
V irské mytologii existuje jedna zajímavá postava pojmenovaná Crom Dubh. Odráží se v ní dávný pohanský bůh jménem Crom Cruach. Jistě, Keltové nebyli křesťané. Z toho důvodu začal mít Crom Dubh potíže
Matematický most: Obešla se jeho stavba bez šroubů?
epochalnisvet.cz
Matematický most: Obešla se jeho stavba bez šroubů?
Postavil ho Isaac Newton a jeho konstrukci navrhl v duchu svých gravitačních zákonů tak důmyslně, že ke spojům jednotlivých prvků nebylo třeba vůbec žádných šroubů a hřebíků. Když ho pak studenti ze zvědavosti rozebrali, již ho nedokázali dát znovu dohromady v původním stavu. To je jedna z mnoha pověstí, které se vážou k tzv. Matematickému
Slavné osobnosti s psychickými poruchami
epochaplus.cz
Slavné osobnosti s psychickými poruchami
Duševní poruchy se nevyhýbají ani slavným osobnostem, naopak v minulosti jimi trpěl nejeden panovník, což mohlo vést až k rozpoutání války. Maniodepresivní psychózou či bipolární poruchou, kdy se u člověka střídají stavy mánie a deprese, trpí například herečka Catherine Zeta-Jonesová či herec Mel Gibson. Měla ji i zpěvačka Sinead O‘Connor, zpěvák Kurt Cobain či hudební skladatel Ludwig
Jaká tajemství odhalil požár Notre-Dame?
historyplus.cz
Jaká tajemství odhalil požár Notre-Dame?
Nad Paříží už se smráká, ale nad ostrovem Île de la Cité je světlo jako v poledne. Záře, která vrhá stíny na vyděšené obyvatele města, se vznáší vysoko nad střechou legendární katedrály Notre-Dame. Dokončená gotická katedrála Notre-Dame se odráží v hladině Seiny už sedm století a patří nejen ke chloubám Francie, ale i k nejvzácnějším skvostům evropského středověkého
Jsem krásná, ale něco mi chybí
skutecnepribehy.cz
Jsem krásná, ale něco mi chybí
Když jsem na prahu padesátky potkala Jindru, myslela jsem, že se stal zázrak. Napřed jsem se ke vztahu nechtěla upínat, ale on mne svojí láskou přesvědčil. Bohužel teď, po čtyřech letech, o tom začínám pochybovat. S Jindrou jsme se seznámili, když jsme byli oba nějakou dobu po rozchodu. Já si prošla velmi bolestným rozvodem, koncem mileneckého vztahu a velkým zraněním.
Staré šperky zabavené v exekuci přinášely zkázu
nejsemsama.cz
Staré šperky zabavené v exekuci přinášely zkázu
V těch překrásných zlatých špercích se usídlilo strašné zlo, které trýznilo celou naši rodinu. Začalo nám ničit život a šířilo strach z toho, co bude! Rány osudu udeří asi v každé rodině, tak už to v životě chodí. Po dlouhém a klidném období přišla studená sprcha. Jenže posléze se z ní stala hotová průtrž mračen a neštěstí se na nás valila ze všech
Jarní veletrh Sběratel láká na rarity i bezplatné oceňování sbírek
iluxus.cz
Jarní veletrh Sběratel láká na rarity i bezplatné oceňování sbírek
Oblíbená 0 euro suvenýrová bankovka, která připomíná 50 let pražského metra nebo známkový přítisk s legendární Jawou 250 „Pérák“, jsou jen některé z řady novinek, které budou mít premiéru na jarním ve
Záhadný signál z hlubin vesmíru
21stoleti.cz
Záhadný signál z hlubin vesmíru
V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadh
TRŽNICE ZAHRADY ČECH
epochanacestach.cz
TRŽNICE ZAHRADY ČECH
První jarní výstava je zaměřena na všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční sortiment, jako je sadba, květiny, cibuloviny, zahradní nářadí, zahradní technika, zahradní nábytek, hnojiva, postřiky, potraviny, přírodní léčiva a řadu dalšího. Po loňském úspěchu se mohou návštěvníci i letos zúčastnit kreativních workshopů. Pod dohledem odborných floristů se
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Batátový krém
tisicereceptu.cz
Batátový krém
Polévka je mírně nasládlá díky batátům a mrkvi. Zásluhou koření má ale i zajímavou pikantnost. Ingredience 800 g batátů 2 větší mrkve sůl pepř 1 lžíce olivového oleje 2 cibule 1 lžíce másl