reklama

Silvestr jinak: Menu jako z filmů pro pamětníky

Co takhle zkusit Silvestr trochu jinak a zavítat do starých dobrých časů, kdy dámy nosily klobouky a pánové smoking nebo aspoň oblek. Podívejte se s námi do talířů hvězd filmového plátna, ale také do kuchyně světové i domácí.

Na party u Adiny MandlovéPaštičky z listového těsta plněné sýrovou pěnou (viz úvodní obrázek) Na 6 porcí 1 balení listového těsta, rozváleného, 1 žloutek na potření Z těsta vykrájíme formičkou o průměru 7 cm kolečka, u poloviny z nich vykrojíme středy, aby zůstal asi 1cm okraj.

Plná kolečka potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme jedno vykrojené kolečko a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dozlatova.

Vychladlé plníme různými druhy sýrové pěny.

Rajský sýr pěnový 300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, trocha soli a cukru, 100 g jemného, nejlépe domácího kečupu nebo prolisovaných konzervovaných loupaných krájených rajčat, 120 ml šlehačky, rajče a bazalka na ozdobu V misce utřeme máslo s tvarohem do pěny. Vmícháme sůl, cukr, kečup a šlehačku a lehce prošleháme metlou.

Naneseme do paštiček, ozdobíme proužkem rajčete a lístkem bazalky.

Sardelový sýr pěnový
300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, 100 g prolisovaných sardelí, troška nastrouhané cibule, 120 ml šlehačky, kapary a ančovičky na ozdobu
Připravíme tak jako sýr rajský, naneseme do paštiček, ozdobíme sardelkami a kapary.

Lososový sýr pěnový 300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, troška soli, půl lžičky nastrouhané cibule, 100 g velmi jemně nakrájeného uzeného lososa, 120 ml šlehačky, několik snítek kopru, plátek uzeného lososa na ozdobu V misce utřeme máslo s tvarohem, přidáme sůl, cibulku, lososa, jemně nakrájený kopr a vše dobře promícháme. Potom přidáme šlehačku a směs metlou lehce prošleháme.

Naneseme do paštiček.

Ozdobíme proužky lososa a malou snítkou kopru.

Doba přípravy 90 minut
Energie v 1 ks 390 kJ
Náročnost 2

Ještě jednou u AdinyPražská vejce Na 2 porce Pražský salát 350 g pečeného masa (vepřové, telecí), 1 malé jablko, 1 malá cibule, sůl, pepř, worcesterská omáčka, 300 g kvalitní majonézy, 2–3 kyselé okurky Sestavení 6 plátků kvalitní šunky, 2–3 natvrdo uvařená křepelčí vejce, trocha nakrájené pažitky 1. Na salát nakrájíme maso, jablko a cibuli na nudličky. V míse vše ochutíme a spojíme majonézou.

Z okurek nakrájíme delší hranolky. 2. Ze šunky stočíme kornoutky, naplníme je salátem a ozdobíme rozkrojenými vejci a hranolky okurek. Posypeme pažitkou. Podáváme jako předkrm nebo jako lehké jídlo po večeři, s bílým pečivem či slanými tyčinkami a bílým vínem.

Doba přípravy 40 minut Energie v 1 porci 1100 kJ Náročnost 1

Na návštěvě u Vlasty BurianaSýrová bomba Na 8–10 porcí 200 g nivy, 100 g másla, 200 g žervé, 150 g másla, 200 g kvalitního smetanového sýra, 100 g másla, lžička papriky, ořechy a zelená petrželka na ozdobu, pečivo a hroznové víno k podávání 1. Připravíme si malý kastrol a lehce ho vymažeme máslem. Nivu propasírujeme, ušleháme ji se 100 g másla a vyplníme celé dno formy.

Žervé utřeme se 150 g másla a vytvoříme ve formě další vrstvu. A jako poslední propasírujeme smetanový tavený sýr, který utřeme se 100 g másla a paprikou a formu doplníme. 2. Hotovou sýrovou bombu necháme 12 hodin v ledničce, pak lehce nahřejeme v teplé vodě, vyklopíme na kulatou mísu s rovným dnem a nakrájíme na řezy.

Ozdobíme ořechy, petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem nebo bábovičkami upečenými z listového těsta a doplníme hroznovým vínem.

Doba přípravy 60 min + 12 hodin chladit Energie v 1 porci 1350 kJ Náročnost 2

Nahlédnutí do židovské kuchyně
Polévka z červeného zelí s brusinkami
Na 6 porcí
200 g brusinek, 1 hlávka červeného zelí, 2 vejce, 200 ml zakysané smetany, cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

1. Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. 2. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

Doba přípravy 60 minut chladit Energie v 1 porci 1350 kJ Náročnost 2

Česká kuchyně po francouzsku – nepříliš pracný Boeuf à la mode Hovězí pečeně po „po modě“ Na 6–8 porcí 1,2–1,5 kg hovězího masa na pečeni (ideálně tzv.

špalíček či oříšek z kýty), 100 g slaniny, nakrájené na nudličky, 50 g, nakrájené na kostičky, 100 g vařeného očištěného uzeného jazyka v celku, nakrájeného na hranolky, 1–2 mrkve, nakrájené na hranolky, 1–2 kyselé okurky, nakrájené na hranolky, 1 lžíce másla, oleje nebo sádla, 250 g kořenové zeleniny, očištěné a nakrájené na kostičky, trocha vývaru na podlévání, několik lžic madeirského vína na dochucení, sůl a pepř Krupicové nočky 300 g krupice, asi 500 ml mléka, trocha soli, 1 vejce, zelená petrželka, nakrájená nadrobno 1.

Maso prošpikujeme slaninou, uzeným jazykem a hranolky mrkve a okurky buď pomocí špikovací jehly, nebo do masa uděláme špičkou ostrého nože po délce vláken otvory a do nich vtlačíme slaninu, uzený jazyk a zeleninu. 2. Do kastrolu vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme lžíci tuku a necháme rozehřát. Přidáme kořenovou zeleninu a lehce ji osmažíme.

Slaninu a zeleninu shrneme ke stranám nádoby, vložíme maso a ze všech stran ho opečeme. Zeleninu pak zase rozhrneme pod maso, vše osolíme, podlijeme, přikryjeme a dusíme doměkka. Omáčku dochutíme vínem, solí a pepřem a propasírujeme přes jemné síto. Maso podáváme nakrájené na plátky a s trochou omáčky, zbylou podáváme zvlášť. 3.

Na nočky uvaříme krupici v mléce se špetkou soli na hustou kaši, asi 15 minut. Odstavíme, vmícháme vejce a nakrájenou petrželku. Dvěma lžícemi pak tvarujeme noky, které zaváříme ve vroucí osolené vodě. Poté co vyplavou na povrch, je vaříme ještě 2 až 3 minuty, pak vyjmeme. Podáváme k pečeni.

Doba přípravy 120 minut Energie v 1 porci 2300 kJ Náročnost 2

Recept inspirovaný světovou kuchyní Nadívané telecí hrudí Na 6–8 porcí 1,2 kg telecího hrudí, vykostěného a kuchyňsky upraveného, 80 g másla nebo rostlinného oleje + na dokončení omáčky, sůl, trocha vývaru na podlévání, případně trocha hladké mouky na zahuštění šťávy Nádivka 60 g másla, 3 žemle, bez kůrky a nakrájené, 250 ml mléka, 1 vejce + 1 žloutek, hladkolistá petrželka, nakrájená nadrobno, sůl, muškátový květ a mletý pepř, asi 40 g strouhanky 1.

Kapsa na plnění vznikne oddělením tenké tkáně, která spojuje horní a spodní část masa. Otvor rozšíříme vařečkou a naplníme nádivkou. Na nádivku utřeme máslo do pěny, přidáme žemle, předem namočené v mléce a prolisované, vejce, žloutek, petrželku, sůl, koření a strouhanku. Hotovou nádivku necháme chvíli v chladu. Troubu mezitím předehřejeme na 180 °C. 2.

Kapsu po naplnění nádivkou pečlivě zašijeme. V pekáči rozehřejeme máslo nebo olej, vložíme naplněné hrudí, opečeme ze všech stran, osolíme a za občasného podlévání pečeme asi 1 a půl hodiny. Nejprve pečeme asi 45 minut z jedné strany, pak obrátíme (pokud jsme si hrudí vykosťovali sami, dáme pod maso kosti, šťáva bude ještě chutnější).

Do šťávy přidáme kousek másla, případně mouku, povaříme, šťávu dochutíme a přecedíme. Maso krájíme na plátky a podáváme ho třeba s bramborami a listovým špenátem.

Doba přípravy 180 minut Energie v 1 porci 2300 kJ Náročnost 3

Pozvání na nadýchaný moučník
Výtečný koláč k čaji
Na 1 koláč
Těsto
175 g mouky, 105 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, kůra z 1/2 citronu

Žloutkový krém
1/4 l mléka, 4 žloutky, 30 g vanilkového cukru Dr. Oetker, 1/4 kg jablek

Sníh
5 bílků, 12 lžic vanilkového cukru Dr. Oetker

1. Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujeme na křehké těsto – nejprve rozdrobíme máslo do mouky na drobenku a pak vpracujeme zbylé přísady. 2. Hned je rozválíme válečkem na studeném plechu a dáme do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku). 3. Mezitím si připravíme krém.

Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme je vychladnout. 4. Na upečené těsto dáme polovinu tohoto krému, na něj položíme vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřeme vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru. 5.

Teplotu trouby snížíme na 140 °C a koláč zapečeme do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájíme ho na úhledné čtverečky a podáváme. I ke kávě.

Doba přípravy 60 minut Energie v 1 porci 1122 kJ Náročnost 2

Recepty i fotografie pocházejí z knihy Kuchařka první republiky

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Podivuhodný příběh Benjamana Kylea: Přicestoval muž z jiného časoprostoru?
epochalnisvet.cz

Podivuhodný příběh Benjamana...

Je krásný letní den, konec srpna roku 2004, ale...
Výtečné lasagne s mletým masem
tisicereceptu.cz

Výtečné lasagne s mletým masem

Oblíbená pochoutka původem z Itálie....
Jižní Morava: KAM SE TADY VYPRAVIT S DĚTMI?
epochanacestach.cz

Jižní Morava: KAM SE TADY...

Pokud jste se s...
Konečně přiznala chlapa!
nasehvezdy.cz

Konečně přiznala chlapa!

Herečka a zpěvačka Ivana...
Ve Starém Městě u Uherského Hradiště stával první zděný velkomoravský kostel
epochaplus.cz

Ve Starém Městě u Uherského...

Stejně jako Valy u Mikulčic, i Staré Město u Uherského...
Péči o něj už nezvládám
skutecnepribehy.cz

Péči o něj už nezvládám

Už teď tuším, jak moc mě známí...
Alpina nepřestává překvapovat přístupem k ekologii
iluxus.cz

Alpina nepřestává překvapovat...

Stejně jako Breitling, Oris nebo třeba...
Český výzkum: Lékaři v drtivé většině vakcínám věří
21stoleti.cz

Český výzkum: Lékaři v drtivé...

Časopis Nature v nejnovějším čísle publikoval výzkumná zjištění...
Opravdu ho zkrotila, nebo si to jen myslí?
nasehvezdy.cz

Opravdu ho zkrotila, nebo si...

Ačkoli by se mohlo zdát,...
Známka luxusu a dobrého vkusu
rezidenceonline.cz

Známka luxusu a dobrého vkusu

Drahý kámen neodmyslitelně patří k bydlení a jeho...
Kateřina Medicejská: Lásku obětovala ve prospěch moci
epochaplus.cz

Kateřina Medicejská: Lásku...

„Ne a ne,“ křičí 11letá Kateřina. Vzápětí její křik...
Nephilim: Tajemné bytosti, které zmiňuje hebrejská Bible
enigmaplus.cz

Nephilim: Tajemné bytosti,...

Koho označuje výraz Nephilim, který je někdy překládán...
0 shares