Silvestr jinak: Menu jako z filmů pro pamětníky

Co takhle zkusit Silvestr trochu jinak a zavítat do starých dobrých časů, kdy dámy nosily klobouky a pánové smoking nebo aspoň oblek. Podívejte se s námi do talířů hvězd filmového plátna, ale také do kuchyně světové i domácí.

Na party u Adiny Mandlové Paštičky z listového těsta plněné sýrovou pěnou (viz úvodní obrázek) Na 6 porcí 1 balení listového těsta, rozváleného, 1 žloutek na potření Z těsta vykrájíme formičkou o průměru 7 cm kolečka, u poloviny z nich vykrojíme středy, aby zůstal asi 1cm okraj.

Plná kolečka potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme jedno vykrojené kolečko a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dozlatova.

Vychladlé plníme různými druhy sýrové pěny.

Rajský sýr pěnový 300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, trocha soli a cukru, 100 g jemného, nejlépe domácího kečupu nebo prolisovaných konzervovaných loupaných krájených rajčat, 120 ml šlehačky, rajče a bazalka na ozdobu V misce utřeme máslo s tvarohem do pěny. Vmícháme sůl, cukr, kečup a šlehačku a lehce prošleháme metlou.

Naneseme do paštiček, ozdobíme proužkem rajčete a lístkem bazalky.

Sardelový sýr pěnový
300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, 100 g prolisovaných sardelí, troška nastrouhané cibule, 120 ml šlehačky, kapary a ančovičky na ozdobu
Připravíme tak jako sýr rajský, naneseme do paštiček, ozdobíme sardelkami a kapary.

Lososový sýr pěnový 300 g měkkého prolisovaného tvarohu, 100 g másla, troška soli, půl lžičky nastrouhané cibule, 100 g velmi jemně nakrájeného uzeného lososa, 120 ml šlehačky, několik snítek kopru, plátek uzeného lososa na ozdobu V misce utřeme máslo s tvarohem, přidáme sůl, cibulku, lososa, jemně nakrájený kopr a vše dobře promícháme. Potom přidáme šlehačku a směs metlou lehce prošleháme.

Naneseme do paštiček.

Ozdobíme proužky lososa a malou snítkou kopru.

Doba přípravy 90 minut
Energie v 1 ks 390 kJ
Náročnost 2

Ještě jednou u Adiny Pražská vejce Na 2 porce Pražský salát 350 g pečeného masa (vepřové, telecí), 1 malé jablko, 1 malá cibule, sůl, pepř, worcesterská omáčka, 300 g kvalitní majonézy, 2–3 kyselé okurky Sestavení 6 plátků kvalitní šunky, 2–3 natvrdo uvařená křepelčí vejce, trocha nakrájené pažitky 1. Na salát nakrájíme maso, jablko a cibuli na nudličky. V míse vše ochutíme a spojíme majonézou.

Z okurek nakrájíme delší hranolky. 2. Ze šunky stočíme kornoutky, naplníme je salátem a ozdobíme rozkrojenými vejci a hranolky okurek. Posypeme pažitkou. Podáváme jako předkrm nebo jako lehké jídlo po večeři, s bílým pečivem či slanými tyčinkami a bílým vínem.

Doba přípravy 40 minut Energie v 1 porci 1100 kJ Náročnost 1

Na návštěvě u Vlasty Buriana Sýrová bomba Na 8–10 porcí 200 g nivy, 100 g másla, 200 g žervé, 150 g másla, 200 g kvalitního smetanového sýra, 100 g másla, lžička papriky, ořechy a zelená petrželka na ozdobu, pečivo a hroznové víno k podávání 1. Připravíme si malý kastrol a lehce ho vymažeme máslem. Nivu propasírujeme, ušleháme ji se 100 g másla a vyplníme celé dno formy.

Žervé utřeme se 150 g másla a vytvoříme ve formě další vrstvu. A jako poslední propasírujeme smetanový tavený sýr, který utřeme se 100 g másla a paprikou a formu doplníme. 2. Hotovou sýrovou bombu necháme 12 hodin v ledničce, pak lehce nahřejeme v teplé vodě, vyklopíme na kulatou mísu s rovným dnem a nakrájíme na řezy.

Ozdobíme ořechy, petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem nebo bábovičkami upečenými z listového těsta a doplníme hroznovým vínem.

Doba přípravy 60 min + 12 hodin chladit Energie v 1 porci 1350 kJ Náročnost 2

Nahlédnutí do židovské kuchyně
Polévka z červeného zelí s brusinkami
Na 6 porcí
200 g brusinek, 1 hlávka červeného zelí, 2 vejce, 200 ml zakysané smetany, cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

1. Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. 2. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

Doba přípravy 60 minut chladit Energie v 1 porci 1350 kJ Náročnost 2

Česká kuchyně po francouzsku – nepříliš pracný Boeuf à la mode Hovězí pečeně po „po modě“ Na 6–8 porcí 1,2–1,5 kg hovězího masa na pečeni (ideálně tzv.

špalíček či oříšek z kýty), 100 g slaniny, nakrájené na nudličky, 50 g, nakrájené na kostičky, 100 g vařeného očištěného uzeného jazyka v celku, nakrájeného na hranolky, 1–2 mrkve, nakrájené na hranolky, 1–2 kyselé okurky, nakrájené na hranolky, 1 lžíce másla, oleje nebo sádla, 250 g kořenové zeleniny, očištěné a nakrájené na kostičky, trocha vývaru na podlévání, několik lžic madeirského vína na dochucení, sůl a pepř Krupicové nočky 300 g krupice, asi 500 ml mléka, trocha soli, 1 vejce, zelená petrželka, nakrájená nadrobno 1.

Maso prošpikujeme slaninou, uzeným jazykem a hranolky mrkve a okurky buď pomocí špikovací jehly, nebo do masa uděláme špičkou ostrého nože po délce vláken otvory a do nich vtlačíme slaninu, uzený jazyk a zeleninu. 2. Do kastrolu vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme lžíci tuku a necháme rozehřát. Přidáme kořenovou zeleninu a lehce ji osmažíme.

Slaninu a zeleninu shrneme ke stranám nádoby, vložíme maso a ze všech stran ho opečeme. Zeleninu pak zase rozhrneme pod maso, vše osolíme, podlijeme, přikryjeme a dusíme doměkka. Omáčku dochutíme vínem, solí a pepřem a propasírujeme přes jemné síto. Maso podáváme nakrájené na plátky a s trochou omáčky, zbylou podáváme zvlášť. 3.

Na nočky uvaříme krupici v mléce se špetkou soli na hustou kaši, asi 15 minut. Odstavíme, vmícháme vejce a nakrájenou petrželku. Dvěma lžícemi pak tvarujeme noky, které zaváříme ve vroucí osolené vodě. Poté co vyplavou na povrch, je vaříme ještě 2 až 3 minuty, pak vyjmeme. Podáváme k pečeni.

Doba přípravy 120 minut Energie v 1 porci 2300 kJ Náročnost 2

Recept inspirovaný světovou kuchyní Nadívané telecí hrudí Na 6–8 porcí 1,2 kg telecího hrudí, vykostěného a kuchyňsky upraveného, 80 g másla nebo rostlinného oleje + na dokončení omáčky, sůl, trocha vývaru na podlévání, případně trocha hladké mouky na zahuštění šťávy Nádivka 60 g másla, 3 žemle, bez kůrky a nakrájené, 250 ml mléka, 1 vejce + 1 žloutek, hladkolistá petrželka, nakrájená nadrobno, sůl, muškátový květ a mletý pepř, asi 40 g strouhanky 1.

Kapsa na plnění vznikne oddělením tenké tkáně, která spojuje horní a spodní část masa. Otvor rozšíříme vařečkou a naplníme nádivkou. Na nádivku utřeme máslo do pěny, přidáme žemle, předem namočené v mléce a prolisované, vejce, žloutek, petrželku, sůl, koření a strouhanku. Hotovou nádivku necháme chvíli v chladu. Troubu mezitím předehřejeme na 180 °C. 2.

Kapsu po naplnění nádivkou pečlivě zašijeme. V pekáči rozehřejeme máslo nebo olej, vložíme naplněné hrudí, opečeme ze všech stran, osolíme a za občasného podlévání pečeme asi 1 a půl hodiny. Nejprve pečeme asi 45 minut z jedné strany, pak obrátíme (pokud jsme si hrudí vykosťovali sami, dáme pod maso kosti, šťáva bude ještě chutnější).

Do šťávy přidáme kousek másla, případně mouku, povaříme, šťávu dochutíme a přecedíme. Maso krájíme na plátky a podáváme ho třeba s bramborami a listovým špenátem.

Doba přípravy 180 minut Energie v 1 porci 2300 kJ Náročnost 3

Pozvání na nadýchaný moučník
Výtečný koláč k čaji
Na 1 koláč
Těsto
175 g mouky, 105 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, kůra z 1/2 citronu

Žloutkový krém
1/4 l mléka, 4 žloutky, 30 g vanilkového cukru Dr. Oetker, 1/4 kg jablek

Sníh
5 bílků, 12 lžic vanilkového cukru Dr. Oetker

1. Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujeme na křehké těsto – nejprve rozdrobíme máslo do mouky na drobenku a pak vpracujeme zbylé přísady. 2. Hned je rozválíme válečkem na studeném plechu a dáme do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku). 3. Mezitím si připravíme krém.

Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme je vychladnout. 4. Na upečené těsto dáme polovinu tohoto krému, na něj položíme vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřeme vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru. 5.

Teplotu trouby snížíme na 140 °C a koláč zapečeme do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájíme ho na úhledné čtverečky a podáváme. I ke kávě.

Doba přípravy 60 minut Energie v 1 porci 1122 kJ Náročnost 2

Recepty i fotografie pocházejí z knihy Kuchařka první republiky

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Havárie UFO u Shag Harbour opět ožívá: Oceánologové pátrali po vraku objektu
epochalnisvet.cz

Havárie UFO u Shag Harbour opět...

Před 54 lety pozorovali svědkové v blízkosti kanadské...
Ztratila hlavu kvůli gaunerovi
skutecnepribehy.cz

Ztratila hlavu kvůli gaunerovi

Když jsem otěhotněla, hned mi...
Dala si dítě jako podmínku vztahu?
nasehvezdy.cz

Dala si dítě jako podmínku...

Herečka MALVÍNA PACHLOVÁ...
Může jim to vydržet?
nasehvezdy.cz

Může jim to vydržet?

Nejdřív svou lásku...
Elektrický mozkový implantát léčí deprese
epochaplus.cz

Elektrický mozkový implantát...

Jako ohromující neurovědecký pokrok označují výzkumníci...
Muž, či žena?
21stoleti.cz

Muž, či žena?

Archeologický tým objevil ve Statenicích u Prahy...
Francouzská elegance s výraznými doplňky
rezidenceonline.cz

Francouzská elegance s...

Bílé srdce neoklasicistního bytu bije v tepu...
Slavné Chucky “dva v jednom” od Feng Chan Wanga se vrací
iluxus.cz

Slavné Chucky “dva v jednom”...

Nová spolupráce s čínským designérem Feng Chen...
Rapa Nui: Oči moai spatřily ráj i zkázu
epochanacestach.cz

Rapa Nui: Oči moai spatřily...

Říká se mu Rapa Nui,...
Jeden prsten z Tolkienových románů možná vznikl podle starověké kletby
epochaplus.cz

Jeden prsten z Tolkienových...

Tolkienův Pán prstenů je dnes považován za...
Mohamedův plášť: V Afghánistánu nejspíš leží padělek
enigmaplus.cz

Mohamedův plášť: V Afghánistánu...

Na světě existuje jen malé množství náboženských...
Chřest s holandskou omáčkou a výtečným steakem
tisicereceptu.cz

Chřest s holandskou omáčkou a...

Opravdový luxus pro sváteční příležitosti!...
0 shares