Upečeno v mikrovlnce

Potřebujete rychle upéct a nemáte čas rozpalovat troubu? Zachrání vás mikrovlnka. S našimi rychlými recepty budete hotovi v cuku letu a vaše návštěva nebude hladovět.

Mikrovlnku používá většina z nás hlavně na ohřívání hotového jídla, výrobu popcornu k televizi a možná v ní také někdy ohřejeme čaj, který nám vystydl, nebo necháme změknout příliš tuhé máslo, abychom ho mohli rozmazat. Ale to je škoda. V mikrovlnce můžeme i vařit, v těch dobře vybavených grilovat, a dokonce i péct. Nevěříte? Upřímně řečeno, také jsem byla dost nedůvěřivá, ale vyzkoušela jsem to a můžu potvrdit: funguje to.

Mikrovlnka to dokáže

I když se můžete setkat i s jiným názorem, pro to, abyste v mikrovlnce upekli rychlý koláč, nebudete potřebovat žádnou speciální funkci. Bohatě stačí obyčejná mikrovlnka, která dokáže péct aspoň na 600 – 700 wattů. Samozřejmě budete muset vyzkoušet, jak peče právě ta vaše, ale to je samozřejmé. Svou první bábovku z mikrovlnky proto radši berte jako zkušební „kus“. Bude to vyžadovat trochu cviku, než si pečení v mikrovlnce „osaháte“, ale pak už to půjde jedna báseň.

Není to věda

Při pečení nebudete potřebovat žádné velké fígle. I suroviny, které přidáváme do těsta, jsou úplně běžné, stejné, jako suroviny na pečení „normální“ bábovky. Těsto se liší hlavně tím, že budete muset přidat větší objem tekutých složek – často se například přidávají ovocné šťávy. Kromě toho do mikrovlnky patří speciální nádobí, nejlépe se peče v silikonových formách určených pro mikrovlnný ohřev.

Chce to trochu cviku

Recepty na koláč pečený v mikrovlnce bývají pochopitelně upravené na menší formu. Pokud budete chtít vyzkoušet větší objem, budete muset zase trošku experimentovat s časem potřebným k pečení. Kdo má přístroj s horkovzdušnou funkcí, při pečení ho využije. Pozor, možná bude třeba zkrátit dobu pečení, recepty bývají psané na obyčejnou mikrovlnku.

Kakaová rychlovka

Suroviny

1 hrnek cukru

2 vejce

1 hrnek polohrubé mouky

1 čajová lžička prášku do pečiva

¼ hrnku oleje

1 hrnek pomerančové šťávy nebo mléka

½ hrnku kakaa

Nejdříve v míse důkladně smícháme vejce a cukr.

Do vaječné směsi přidáme ostatní přísady a dobře promícháme.

Nalijeme těsto jednoduše do formy na pečení určené do mikrovlnky a při 700 wattech pečeme 7 minut.

Kdyby bylo těsto po uplynutí sedmi minut ještě příliš tekuté, dopékáme bábovku po minutách.

Záleží na výkonu mikrovlnky, jak rychle se bábovka upeče.

Hotovou bábovku necháme ještě aspoň 4 minuty ve formě a teprve poté ji vyklopíme.

Nakonec můžeme bábovku ozdobit glazurou.

Buchta s červeným vínem

Suroviny

1 hrnek cukru

1 hrnek polohrubé mouky

½ hrnku strouhaného kokosu, nebo kakaa či mletých ořechů

¼ hrnku oleje

2 vejce

1 hrnek červeného vína (nebo mléka či pomerančové šťávy)

1 čajová lžička prášku do pečiva

špetka soli

1 sáček vanilkového cukru

Nejprve smícháme cukr, mouku, prášek do pečiva, sůl a vanilkový cukr.

Přidáme olej, vejce, víno a zamícháme do hladka.

Relativně tekutou hmotu nalijeme do silikonové formy na pečení a pečeme asi 7 minut při 600 wattech.

Po uplynutí sedmi minut necháme ještě alespoň 5 minut chladnout ve formě, teprve potom bábovku vyklopíme.

Červené víno můžeme nahradit mlékem nebo pomerančovou šťávou, kokos můžeme nahradit kakaem nebo strouhanými ořechy.

Koláč s třešněmi

Suroviny

100 g tuku na pečení nebo másla

100 g mouky

100 g cukru

100 g třešní nebo čokolády podle chuti

3 vejce

½ balíčku prášku do pečiva

Margarín nebo máslo necháme v mikrovlnce rozpustit.

Smícháme s ostatními surovinami a důkladně promícháme. Můžeme použít i jiné přísady než třešně, třeba mandle, ořechy nebo jiné druhy ovoce. Fantazii se meze nekladou.

Hotové těsto nalijeme do formy na pečení vhodné do mikrovlnky a pečeme při 700 wattech šest minut.

Bábovku necháme několik minut chladnout a potom ji vyklopíme. Ozdobíme čokoládou.

Blesková se strouhanými jablky krok za krokem

Suroviny

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek strouhaných jablek

½ hrnku cukru

2 vejce

½ hrnku oleje

kypřicí prášek do pečiva

1 čajovou lžičku kakaa

1/2 čajové lžičky skořice

případně rozinky a sekané ořechy dle chuti

V míse nejdříve smícháme cukr s práškem do pečiva, přisypeme mouku, ořechy, hrozinky, skořici a kakao, vmícháme vejce a olej a nakonec strouhaná jablka. Je-li těsto příliš tekuté, přisypeme mouku, je-li příliš husté, doplníme vodou nebo ovocnou šťávou.

Těsto nalijeme do formy vhodné do mikrovlnky a při 750 W pečeme cca 8 – 10 minut. Poté zkontrolujeme, případně ještě pomalu po minutách dopékáme.

Hotovou buchtu necháme ve formě aspoň 5 minut chladnout.

Vyklopíme a můžeme ozdobit třeba čokoládovou polevou. A hotovo.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Tipy, aby byl váš koláč dokonalý
nasehvezdy.cz

Tipy, aby byl váš koláč...

Čím více tuku, žloutku či vajíček, popřípadě mléka, ale...
Bylinkové čaje na kašel a nachlazení
nasehvezdy.cz

Bylinkové čaje na kašel a...

Ač se to může zdát divné, právě v létě...
Provence: Kraj tisíce barev
epochanacestach.cz

Provence: Kraj tisíce barev

Dalo by se skoro...
Záhadný hrad Bouzov: Bílá paní i tajný řád nacistů
epochanacestach.cz

Záhadný hrad Bouzov: Bílá paní...

Hrad Bouzov leží asi...
Kde hledat nejodlehlejší místa na světě?
epochaplus.cz

Kde hledat nejodlehlejší...

Pokud žijete v rušném městě, kde...
Zkameněliny z Národního muzea změnily pohled na počátek evoluce zubů
21stoleti.cz

Zkameněliny z Národního muzea...

Díky novým technologiím a novému výzkumu...
Kankán: Skandální tanec, se kterým policie marně bojuje
epochaplus.cz

Kankán: Skandální tanec, se...

Původně to měla být jen rychlá čtverylka, kterou ve...
Změří každému teplotu
epochalnisvet.cz

Změří každému teplotu

Dvě termovizní kamery, které se na...
Ozvěny krvavé bitvy o Alamo. Bojiště dodnes navštěvují duše padlých vojáků
enigmaplus.cz

Ozvěny krvavé bitvy o Alamo....

Bitva o Alamo v roce 1836 patřila mezi...
0 shares