Domů     Umíte majonézu?
Umíte majonézu?
4.1.2021

Asi ano, i když od té doby, co nás reklamy na tu pravou a jedinou ohlušují na každém kroku, se možná najdou tací, kteří ji nikdy nedělali. A to je opravdu škoda.

Protože opravdová majonéza, taková, co se jen rozplývá na jazyku, to je to pravé pochutnání, a kdo to nezažil, neví, oč přichází. Ale aby se tahle lahůdka povedla, chce to přece jen trochu zkušenosti.

Navíc majonéza je tak trochu svéhlavá a někdy se jí vůbec nechce na svět. Čím víc jí pomáháme, tím je to horší. A aby to nebylo vůbec jednoduché, existuje více způsobů její výroby a jejich zastánci na ten svůj nenechají dopustit. Takže jak na správnou majonézu?

Majonéza podle klasika

Vlastně byste normálně na majonézu nemuseli mít recept, protože na ni potřebujete vejce a olej. A pak už jen pár ingrediencí, aby to všechno mělo nějakou chuť. Základem je ale technika, v tomto případě pomalá.

Prostě vezmete žloutek pokojové teploty, ti opravdoví machři to zvládnou i se studeným, ale vy to raději nezkoušejte. Přidejte trochu hořčice (nejlépe dijonské), ale opravdu jen trochu a osolte. Teď přijde ta nejdůležitější fáze.

Vezměte metlu a po troškách přilévejte olej. A ničeho se nebojte, na 1 žloutek dáte až 100 ml oleje. Během chvíle by majonéza měla získat tu správnou konzistenci, bude světlejší a tuhá až se bude lepit na metlu.

To je chvíle pro přidání octa nebo citronové šťávy, čímž ji zase zjemníte a trochu naředíte.

Něco o chutích

Stejně jako víme, že co člověk, to chuť, i majonézy mohou být různé a v tom je právě ta krása. Vše si vymazlíte, jak chcete. Nejen že majonézu můžete připravovat z různých olejů, ale i různě kořenit.

Samozřejmě pepř je základ, ale někdo ji sladí, jiný přidává bylinky. Nejčastěji se používá olej slunečnicový, ale kdo má rád olivový, může jej klidně použít. Fajnšmekři zase přísahají na olej arašídový nebo avokádový. Ale oleje můžete i vhodně nakombinovat. Pěknou vůni dodají hlavně ty zastudena lisované.

Když se nedaří

To se prostě stává, důležité je zjistit, v čem jsme chybovali, aby už byl výsledek perfektní.

Majonéza je řídká – může to být v tom, že jste dávali olej moc rychle. Nezoufejte, dá se to napravit. Vezměte další žloutek, dejte do čisté nádoby a s řídkou směsí zacházejte jako s olejem. Tedy pomalu přilévejte a šlehejte.

A pamatujte si, že i když máte pocit, že přidáváním oleje majonéza řídne, je to naopak.

Umixovala se jen olejová kalná voda, ve které plavaly kousky žloutku? – Srazila se.

Vzali jsme studené vejce, nebo studený olej.

Použili jsme teplou mísu.

Nalili jsme hned na začátku při přípravě majonézy na žloutky mnoho oleje.

Žloutek byl špatně zbaven bílku.

Přerušili jsme na delší dobu míchání.

Pamatujme si také, že jeden žloutek přijme nejvýše 2/10 litru oleje. Přesytíme-li žloutky olejem, dojde rovněž k sražení majonézy.

Je-li majonéza upravována v přílišném chladu, například na ledě, srazí se nám v tom okamžiku, kdy ji přeneseme do teplejší místnosti.

Pokud jste začali dělat majonézu novou dobře, ale pokud jste tuto špatnou vyhodili, chyba. Domácí majonéza, přikrytá alobalem v chladu nějakou dobu vydrží, a proto je mnohem lepší i nepovedenou upotřebit a udělat z ní dvojnásobnou várku nové.

Náš tip: Připravenou majonézu necháme vždy odpočinout několik hodin v lednici, poněvadž čerstvě připravená má štiplavý a výrazný nádech, který se odpočinkem rozloží.

Majonéza moderně

Tenhle recept je hotový za 4 minuty. Nevěříte? Zkuste to.

Budete potřebovat: 2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, 1 lžíci dijonské hořčice, šťávu z půl citronu (nebo lžička octa), sůl, pepř

1) Všechny suroviny vložíme do válcovité nádoby, která je většinou příslušenstvím mixéru. Pokud ji nemáme, nevadí. Můžeme klidně použít třeba vyšší sklenici na pivo. Důležité je, aby nádoba byla úzká, protože mixér se tam musí pohybovat jako píst.

2) Tyč spustíme až na dno, zapneme a opravdu velmi pomalu táhneme nahoru asi 5 sekund. A to je všechno.

Naše tipy: Pokud chcete použít olivový olej, dejte ho 200 g.

Milovníci sladší majonézy mohou přidat trochu moučkového cukru.

Zkuste si majonézu připravit z jednoho natvrdo uvařeného vejce. To nakrájejte nadrobno a dejte do mixéru. Přilijete 1 dl mléka, zapnete mixér a postupně přilévejte olej.

Proč to všechno?

Odpověď je nasnadě. Protože víme, co jsme do své majonézy dali. Protože majonéza není až tak nezdravá, když ji nejíte na kila. Jedna porce je vlastně kus žloutku a lžíce oleje, a protože když se podíváte na etiketu majonézy prodávané, uvidíte třeba toto.

Rostlinný tuk, voda, pasterizované vaječné žloutky, ocet kvasný lihový, hořčice, modifikovaný škrob E 1414, E 1450, stabilizátory: E 410, E 412, E 415, jedlá sůl, konzervant E 202, barvivo E 160a.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Štítky:
reklama
Související články
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Potřebujete si rychle zchladit žáhu?
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Hledání pokladu z Dubového ostrova pokračuje: Byla nalezena jeho část?
enigmaplus.cz
Hledání pokladu z Dubového ostrova pokračuje: Byla nalezena jeho část?
Nepředstavitelné sumy peněz i lidské životy – to vše pohltila tzv. jáma pokladů na ostrůvku nedaleko kanadské provincie Nové Skotsko. Hledači pokladů totiž prahnou po zdejším tajemství ukrytém hluboko
Jestli má holku, tak snad ani nechci žít…
skutecnepribehy.cz
Jestli má holku, tak snad ani nechci žít…
Byla to láska z pionýrského tábora. Jardovi bylo devatenáct let a dělal vedoucího malým klukům. Byli z něj úplně paf a já taky. Zamilovala jsem se do něj na pionýrském táboře. Všechny holky to věděly, protože neumím udržet tajemství, všechno na sebe vykecám. Jsem odjakživa taková, máma byla to samé v bledě modrém. Byla jsem v oddíle nejstarších, patnáctiletých holek. Jardovi
„Úsměvné“ přešlapy slavných lidí z dob, kdy byli ještě mladí
epochaplus.cz
„Úsměvné“ přešlapy slavných lidí z dob, kdy byli ještě mladí
Dnes jsou z nich nezpochybnitelné špičky ve svých oborech. Jsou vážení a uznávaní. Je až s podivem, že se tak nějak pozapomnělo na jejich hříchy z mladických let. A pozor, čistý štít nemá ani boháč a mecenáš v jedné osobě Bill Gates! Caron Butler – špičkový basketbalista Bývalý profesionální hráč americké NBA a současný trenér
Rekordman v Bílém domě: Národní hrdina vydržel ve funkci pouhý měsíc
epochalnisvet.cz
Rekordman v Bílém domě: Národní hrdina vydržel ve funkci pouhý měsíc
William Henry Harrison sice původně studoval medicínu, v roce 1791 se ale rozhodne vstoupit do americké armády, která je zrovna plně zaneprázdněna boji proti indiánům.   O tři roky později se účastní slavné bitvy u Fallen Timbers, v níž vojáci USA triumfují. Když si v roce 1795 bere za ženu Annu Tuthill Symmesovou (1775–1864), zastává
KLENOTA přichází s limitovanou edicí šperků s morganitem v barvě roku
iluxus.cz
KLENOTA přichází s limitovanou edicí šperků s morganitem v barvě roku
V oblasti módy se barvy neustále mění a vyvíjejí, přičemž každá sezóna přináší nové odstíny a kombinace, které zaujmou a inspirují. Pro rok 2024 vyhlásila společnost Pantone Color Institut barvou roku
Borůvkové lívance, jak je má rád zpěvák Justin Timberlake
tisicereceptu.cz
Borůvkové lívance, jak je má rád zpěvák Justin Timberlake
Někdo to rád sladké – a tenhle známý zpěvák a herec velmi rád posnídá lívanečky s borůvkami. O linii se bát nemusí, protože se mj. věnuje například golfu. Potřebujete 200 g hladké mouky 2 lžíce
PORT 1560: Letní oáza plná zážitků a odpočinku
epochanacestach.cz
PORT 1560: Letní oáza plná zážitků a odpočinku
S příchodem léta se krumlovské centrum Port 1560 stává ideálním místem pro všechny, kteří touží po spojení kultury, gastronomie, dobrého piva a relaxace. Tento jedinečný areál nabízí návštěvníkům širokou škálu aktivit a zážitků, které si mohou užít také v nádherném prostředí prostorné zahrady z 16. století. Zábava a relax pod širým nebem Port 1560 se pyšní
3 kněžny-světice: Manžely si držely od těla a nechaly se bít zpovědníkem
historyplus.cz
3 kněžny-světice: Manžely si držely od těla a nechaly se bít zpovědníkem
Provdali ji sotva ve třech letech, zhruba ve třiceti už byla vdovou. Na muže haličská královna Salomena, jediná dcera polského knížete Leška Bílého, poté úplně zanevřela. Je rozhodnutá – složí slib čistoty a již nikdy se tělesně nesblíží s žádným mužem. To je ve středověku ve vznešených rodinách, kde sňatky slouží jako prostředek diplomacie i
Kuriózní genetické mutace: Dávají supersílu i přitažlivost
21stoleti.cz
Kuriózní genetické mutace: Dávají supersílu i přitažlivost
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo sil
Návrat do Ulice! Mizí Brodská před mužem?
nasehvezdy.cz
Návrat do Ulice! Mizí Brodská před mužem?
Příjemné překvapení pro své fanoušky přichystala herečka Tereza Brodská (56), která se po letech vrací do seriálu Ulice! Bok po boku se svou seriálovou dcerou Patricií Pagáčovou (35) znovu obnoví př
Místo, kde se schovával jeden z největších filmových drsňáků
rezidenceonline.cz
Místo, kde se schovával jeden z největších filmových drsňáků
Když se herec Steve McQueen v 70. letech mnulého století přestěhoval do Malibu, nebylo to zrovna kvůli zdejším úžasným možnostem surfování. Jedna z nejúspěšnějších a nejlépe placených filmových hvězd své generace tu totiž hledala především soukromí a ústraní. Dokonalé útočiště našel známý chlapák v rezidenci usazené vysoko na útesu nad pobřežím Tichého oceánu, nacházející se
Využijte cukrovou pastu pro sametově hladké nohy
nejsemsama.cz
Využijte cukrovou pastu pro sametově hladké nohy
Léto velí mít hladkou pokožku bez chloupků. Epilace sice není právě příjemná, ale s trochou šikovnosti ji jistě zvládnete. Vážně chcete zkusit epilaci cukrovou pastou? Nebo jste ji už zkusila a máte s ní špatnou zkušenost? Nezatracujte ji. Cukrovou pastu si můžete připravit doma. Přírodní a šetrná Cukrová pasta se k odstranění chloupků používala už ve starém Egyptě. Dnes