reklama

Umíme správně marinovat?

Spousta koření a kořenicích přípravků plných soli. A ve výsledku překořeněné a přesolené jídlo, u kterého jen stěží oceníme jeho skutečnou chuť.

Ne nadarmo se říká, že v Česku neumíme grilovat. V mnoha našich domácnostech patří tato kratochvíle k pravidelné náplni letních víkendů už dlouhé roky. Ale ve snaze připravit si co nejchutnější grilovanou pochoutku nešetříme ingrediencemi a ve finále z přičmoudlé „flákoty“ obalené neidentifikovatelnou vrstvou koření a bylinek ani nepoznáme, jaké maso nám vlastně přistálo na talíři.

Hovězí steaky, vepřové kotlety, kuřecí řízky anebo ryby – všechno vypadá stejně a bohužel i stejně chutná.

Problém tkví většinou v tom, že jsme často nezvládli už počáteční, veledůležitou marinádu.

10 rad, jak marinovat Přestože už máme za ta léta grilování praxi, stále se dopouštíme chyb, kterých je třeba se vyvarovat. Víte vůbec, jak dlouho různé druhy mas nakládat a do čeho? 1. Kvalitní steak rozhodně nenechávejte ležet v marinádě přes noc i u ostatního masa příliš dlouhé marinování spíš uškodí, maso vypustí šťávu. 2. Ideální je maso marinovat 5–6 hodin před samotným grilováním. 3.

Rybám stačí odpočívat v kořeněném nálevu 2–3 hodiny. 4. Pokud se žebírka nebo jiné „houževnatější“ kusy masa před grilováním povaří, stačí natřít marinádou těsně před grilováním. 5. Pokud natíráte maso marinádou těsně před tepelnou úpravou, je to v podstatě zbytečné, protože chuť marinády za tak krátkou dobu masem neprolne. 6.

Pozor si dejte na marinády, které koupíte hotové – obsahují hodně soli a přísad, které přirozenou chuť masa spíše zastíní, než zvýrazní. 7. V suché směsi koření je maso na gril připraveno nejrychleji, pořádnému kusu krkovičky bohatě stačí tři hodiny. 8. Maso se má solit až po grilování, nikoli během něj, jinak po tepelné úpravě tvrdne a stává se tuhé. 9.

Maso před nakládáním můžeme lehce naklepat, aby se marináda lépe vsákla. 10.

Marinádu je třeba z masa před opékáním lehce setřít, aby nekapala na gril a olej nezačal hořet, čímž vznikají rakovinotvorné látky.

Správný výběr masa Nejlépe se ke grilování hodí vepřová krkovice nebo hovězí. Výška hovězího steaku by měla mít kolem 3 cm, u krkovice nebo obecně u vepřového stačí výška do 2 cm. Maso z lednice vyndejte aspoň 2 hodiny před grilováním a nechte ho stát v pokojové teplotě. Chybou je maso vkládat na gril přímo z lednice, protože okamžitě dostává teplotní šok, zatáhne se a nepropeče se rovnoměrně.

To však neplatí pro rybí maso, které grilujeme ihned po vyndání z ledničky. Maso z mrazáku nechte vždy přirozeně na mřížce rozmrznout (nikdy v mikrovlnce), ideálně 12 hodin, a před tepelnou úpravou jej osušte!

Masa vkládejte na gril vždy jen několik porcí.

Marinádu si připravte sami Připravit si domácí marinádu místo přesolené kupované není nic těžkého. Platí: čím prostší, tím víc vynikne vlastní chuť masa. Nejlepší je proto použít jen olivový olej, pár bylinek a čerstvý pepř. Oleje jen tolik, aby při následném opékání nekapal do grilu a nehořel. Rozhodně nepřidávat sůl.

To je problém používání kořenicích směsí, protože většina z nich už sůl obsahuje.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jsou chrámy spánku důkazem, že jsme dříve měli o jeden smysl víc?
enigmaplus.cz

Jsou chrámy spánku důkazem, že...

Říká se, že staré civilizace zřejmě vnímaly...
Šikovně tají svou životní lásku?
nasehvezdy.cz

Šikovně tají svou životní...

Věčně usměvavá herečka nedávno...
Světový den ginu se blíží
21stoleti.cz

Světový den ginu se blíží

V sobotu 11. června si vyznavači vůně a...
Známka luxusu a dobrého vkusu
rezidenceonline.cz

Známka luxusu a dobrého vkusu

Drahý kámen neodmyslitelně patří k bydlení a jeho...
Druhá edice ginu Ginza opět inspirovaná Japonskem
iluxus.cz

Druhá edice ginu Ginza opět...

Těsně před létem se na trhu objevuje již...
Shapirovy svitky: Jedenáctému přikázání odborníci nevěří
epochaplus.cz

Shapirovy svitky: Jedenáctému...

Archeologie odkrývá fascinující tajemství minulosti...
Našla konečně spřízněnou duši?
nasehvezdy.cz

Našla konečně spřízněnou duši?

Sympatická ANEŽKA RUSEVOVÁ (35)...
Chtěla jsem velkou rodinu!
skutecnepribehy.cz

Chtěla jsem velkou rodinu!

Téměř celý život jsem...
Císařský trhanec s borůvkami
tisicereceptu.cz

Císařský trhanec s borůvkami

Po hlavním jídle následuje dezert, který jsme si...
Jak na klidnou dovolenou? Správně vybavená cestovní lékárnička ušetří spoustu starostí
epochanacestach.cz

Jak na klidnou dovolenou? Správně...

Cestování vyžaduje...
Revoluce v cyklistice? Řetězu prý odzvonilo!
epochaplus.cz

Revoluce v cyklistice?...

Prudké došlápnutí do pedálu… a řetěz je zase dole!...
Na bustu od Myslbeka se stály fronty
epochalnisvet.cz

Na bustu od Myslbeka se...

Ošetřovatel, který do Myslbekova ateliéru...
0 shares