Domů     Umíme správně marinovat?
Umíme správně marinovat?

Spousta koření a kořenicích přípravků plných soli. A ve výsledku překořeněné a přesolené jídlo, u kterého jen stěží oceníme jeho skutečnou chuť.

Ne nadarmo se říká, že v Česku neumíme grilovat. V mnoha našich domácnostech patří tato kratochvíle k pravidelné náplni letních víkendů už dlouhé roky.

Ale ve snaze připravit si co nejchutnější grilovanou pochoutku nešetříme ingrediencemi a ve finále z přičmoudlé „flákoty“ obalené neidentifikovatelnou vrstvou koření a bylinek ani nepoznáme, jaké maso nám vlastně přistálo na talíři.

Hovězí steaky, vepřové kotlety, kuřecí řízky anebo ryby – všechno vypadá stejně a bohužel i stejně chutná. Problém tkví většinou v tom, že jsme často nezvládli už počáteční, veledůležitou marinádu.

10 rad, jak marinovat

Přestože už máme za ta léta grilování praxi, stále se dopouštíme chyb, kterých je třeba se vyvarovat. Víte vůbec, jak dlouho různé druhy mas nakládat a do čeho?

1. Kvalitní steak rozhodně nenechávejte ležet v marinádě přes noc i u ostatního masa příliš dlouhé marinování spíš uškodí, maso vypustí šťávu.

2. Ideální je maso marinovat 5–6 hodin před samotným grilováním.

3. Rybám stačí odpočívat v kořeněném nálevu 2–3 hodiny.

4. Pokud se žebírka nebo jiné „houževnatější“ kusy masa před grilováním povaří, stačí natřít marinádou těsně před grilováním.

5. Pokud natíráte maso marinádou těsně před tepelnou úpravou, je to v podstatě zbytečné, protože chuť marinády za tak krátkou dobu masem neprolne.

6. Pozor si dejte na marinády, které koupíte hotové – obsahují hodně soli a přísad, které přirozenou chuť masa spíše zastíní, než zvýrazní.

7. V suché směsi koření je maso na gril připraveno nejrychleji, pořádnému kusu krkovičky bohatě stačí tři hodiny.

8. Maso se má solit až po grilování, nikoli během něj, jinak po tepelné úpravě tvrdne a stává se tuhé.

9. Maso před nakládáním můžeme lehce naklepat, aby se marináda lépe vsákla.

10. Marinádu je třeba z masa před opékáním lehce setřít, aby nekapala na gril a olej nezačal hořet, čímž vznikají rakovinotvorné látky.

Správný výběr masa

Nejlépe se ke grilování hodí vepřová krkovice nebo hovězí. Výška hovězího steaku by měla mít kolem 3 cm, u krkovice nebo obecně u vepřového stačí výška do 2 cm. Maso z lednice vyndejte aspoň 2 hodiny před grilováním a nechte ho stát v pokojové teplotě.

Chybou je maso vkládat na gril přímo z lednice, protože okamžitě dostává teplotní šok, zatáhne se a nepropeče se rovnoměrně. To však neplatí pro rybí maso, které grilujeme ihned po vyndání z ledničky.

Maso z mrazáku nechte vždy přirozeně na mřížce rozmrznout (nikdy v mikrovlnce), ideálně 12 hodin, a před tepelnou úpravou jej osušte! Masa vkládejte na gril vždy jen několik porcí.

Kdy jídlo okořenit

10–15 minut – menší potraviny, jako mořské plody, kostky masa, malé masové kuličky či kousky zeleniny

15–30 minut – tenčí porce masa bez kosti, jako kuřecí prsa, filetované ryby, vepřová panenka a steaky

30–90 minut – silnější porce masa s kostí i bez ní, jako jehněčí kýta, celé kuře nebo hovězí pečeně

2–8 hodin – větší a robustnější porce masa, jako vepřová žebírka, celá šunka, vepřová plec anebo celá krůta

Marinádu si připravte sami

Připravit si domácí marinádu místo přesolené kupované není nic těžkého. Platí: čím prostší, tím víc vynikne vlastní chuť masa. Nejlepší je proto použít jen olivový olej, pár bylinek a čerstvý pepř.

Oleje jen tolik, aby při následném opékání nekapal do grilu a nehořel. Rozhodně nepřidávat sůl. To je problém používání kořenicích směsí, protože většina z nich už sůl obsahuje.

Základní marinády

olivový olej, půlky stroužků česneku, čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, čerstvě utlučený nebo umletý černý pepř a hrubá mořská sůl

olivový olej, čerstvě v hmoždíři roztlučená semínka celého koriandru, nasekaný čerstvý koriandr, 2 polévkové lžíce kvalitní sojové omáčky a čerstvě mletý černý pepř

olivový olej, dijonská hořčice, nasekaná petrželka, pažitka a estragon, pár kapek chilli oleje

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Třebíč: Město mnoha tváří
epochanacestach.cz
Třebíč: Město mnoha tváří
Malebné město Třebíč se rozprostírá uprostřed podhůří kopcovité krajiny Českomoravské vrchoviny. Třebíč mění svoji tvář po celý rok a nabízí vyžití v každém ročním období. Třebíčské památky lákají k návštěvě řadu turistů a jsou klenotem pro místní obyvatele. Jedinečnost třebíčských památek dokládá zápis baziliky sv. Prokopa a židovské čtvrti s židovským hřbitovem na Seznam světového kulturního a
Zahraniční inspirace pro zahradu
rezidenceonline.cz
Zahraniční inspirace pro zahradu
Světové nábytkářské firmy nabízejí kolekce stále luxusnější a nápaditější. Soustřeďují se především na movitou klientelu, která vyžaduje exkluzivní materiály, vypracované detaily, dokonalé řemeslo. K slavným designérům, jejichž produkty si můžete prohlédnout ve fotogalerii patří například Patricia Urquiola, Philippe Starck, Rodolfo Dordoni nebo Marcel Wanders. Exteriérový nábytek je k nerozeznání od kousků určených do interiéru. Díky současným
U přehrady jsem snila o své lásce
skutecnepribehy.cz
U přehrady jsem snila o své lásce
Zamilovala jsem se do černovlasého kluka, kterého jsem občas potkávala. Tajně, nikdo o tom nevěděl, on už vůbec ne. A měl holku. Moje sny o princi se nesplnily. Nebyla jsem ani dost hezká, ani dost zajímavá. Toužila jsem po dětech, po rodině, a to mladí muži zpravidla neradi slyší. A ještě ke všemu jsem se mizerně učila, a tak ode mě kluci nemohli ani opisovat.
Nejkrásnější výhled Coachelly: residence snů v srdci pouště
epochalnisvet.cz
Nejkrásnější výhled Coachelly: residence snů v srdci pouště
Ačkoliv bylo toto honosné sídlo vyhlášeno prestižním americkým magazínem Robb Report za nejluxusnější rezidenci už před více než patnácti lety, díky architektonickému mistrovství si stále drží svůj nadčasový půvab…Čím je tato nemovitost, kterou si nyní můžete pořídit za 59 milionů dolarů, tak výjimečná?   Kalifornské údolí Coachella je známé nejen stejnojmenným hudebním festivalem, který každoročně
Malta – perla Středomoří plná zázraků
nejsemsama.cz
Malta – perla Středomoří plná zázraků
Chutě se tady mísí s historickými příběhy, vůní moře a neodolatelnou středomořskou atmosférou, s lehkým vánkem, teplým vzduchem a všudypřítomným sluníčkem. Maltská republika, souostroví ve Středozemním moři, které tvoří ostrov Malta, Gozo a Comino, je nejmenší členskou zemí Evropské unie. Nejčastěji místní průvodci připomínají příběh Odyssea a nymfy Kalipso, ale památky na Maltě odkazují na všechna období, kterými prošla, tedy Féničanů, Řeků, Římanů, Kartaginců,
Nothing představuje Phone (3): Skutečná vlajková loď, která inspiruje vaši kreativitu
iluxus.cz
Nothing představuje Phone (3): Skutečná vlajková loď, která inspiruje vaši kreativitu
Společnost Nothing dnes představila Phone (3), svůj první skutečně vlajkový telefon. Phone (3) představuje odvážný nový pohled na osobní technologie – takový, který je radostný, výrazný a nezaměniteln
Loví Krbová na dětských hřištích chlapy?
nasehvezdy.cz
Loví Krbová na dětských hřištích chlapy?
V manželství herečky Ljuby Krbové (66) z nekonečného seriálu Ulice a spisovatele Ondřeje Neffa (79) to prý už delší dobu skřípe. Oblíbená herečka stále častěji uniká do práce a na cesty do exotickýc
Námluvy a svatba JFK a Jackie Bouvierové: Muž má mít v páru hlavní slovo
epochaplus.cz
Námluvy a svatba JFK a Jackie Bouvierové: Muž má mít v páru hlavní slovo
Krásná, chytrá a trochu plachá, přesně taková je v roce 1951 Jacqueline Lee Bouvierová. Přesto má 22letá dívka o svém životě už tehdy úplně jasno. Touží po tom se dobře vdát, založit velkou a šťastnou rodinu a užívat si luxusu, který jí život nabízí. Půvabná Jacqueline Lee Bouvierová (1929–1994) narazí na mladičkého Kongresmana Johna Fitzgeralda Kennedyho
Ludvík Klega riskoval život pro druhé
historyplus.cz
Ludvík Klega riskoval život pro druhé
Podílí se na organizaci zdravotní péče pro čs. legionáře. Během jejich ústupu přes Sibiř pomáhá sestavovat sanitní vlaky a zakládat kamenné nemocnice. Klega však není „pouze“ obětavý. Nejednou neváhá riskovat svůj život pro záchranu druhých… Když byl ještě chlapec, kvůli různým nemocem mu zemřeli otec a tři sourozenci. Nejspíš právě to byl důvod, proč se
3 záhadní primáti: Co o nich víme?
enigmaplus.cz
3 záhadní primáti: Co o nich víme?
Jejich popisy jsou si velmi podobné. Jako kdyby šlo o stejný živočišný druh či jinak příbuzná stvoření. Řeč je o bájných primátech, kteří jsou výrazně ochlupení a zpravidla dosahují na výšku přes dva
Cesty, jak udržet města obyvatelná
21stoleti.cz
Cesty, jak udržet města obyvatelná
Do roku 2050 vzroste světová populace na 9,8 miliardy, přičemž 70 % z těchto lidí bude žít ve městech a jejich nejbližším okolí. Aby to bylo možné, je potřeba hledat inovativní řešení a dostupné techn
Křupavá domácí pizza
tisicereceptu.cz
Křupavá domácí pizza
Oblohu na pizzu lze podle libosti měnit, a pokaždé si tak připravit chuťově jinou variantu. Upečete stejně tak dobrou pizzu jako ve vaší oblíbené pizzerii. Ingredience 10 g sušeného droždí 1 lž