To pravé ořechové

Není jiné pochoutky, která by byla tak prospěšná pro zdraví jako ořechy. Ovšem za předpokladu, že jsou beze stop plísně a žluknutí. Jenže jak to v obchodě poznat?

Stoprocentní jistotu nebudete mít nikdy, ale přesto se dá s trochou obezřetnosti stav ořechů do značné míry odhadnout. Zda jsou jádra čerstvá, poznáte, když ořechem zachrastíte. Pokud přitom jádro uvnitř skořápky slyšitelně poskakuje, pak je seschlé a ořech špatný nebo starý. Výjimkou jsou jen kokosy, v nichž naopak je kloktání kokosového mléka žádoucí.

Chybí-li, je ořech seschlý.

Čeho si dále všímat?

  • Plastový obal je u ořechů přitěžující okolnost. Zadržuje totiž vlhkost a tím podporuje plesnivění. Tyto plísně jsou přitom značně toxické a podporují rozvoj rakoviny jater.

  • V baleních neprodyšně uzavřených se mohou pomnožit i moli, na něž pak ukazují jemná pavučinková vlákénka. Balené lze kupovat jen vyloupané ořechy a ještě pouze v ochranné atmosféře.

  • Marná není ani čichová zkouška. Žluklý odér je poměrně výrazný a může být znát i přes skořápku.

  • Skořápky by měly být čisté, beze skvrn a poškození. Narušené skořápky usnadňují šíření plísní i oxidaci tučné složky jader čili žluknutí. Vyloupané ořechy jsou proto mnohem choulostivější a rychle se kazí. Kupovat bychom je měli jen pro bezprostřední spotřebu a ještě jen v případě, že jsou v pořádku.

V suchu a temnu

Nakoupené ořechy ve skořápce se dají nejlépe uchovávat v chladném, ale suchém místě bez přístupu světla. Teplota nižší než 16 °C chrání ořechy před růstem plísní. Vyloupaným nejlépe svědčí vakuové balení, které omezuje žluknutí. Nebo je můžete dát do mrazáku, tam obvykle v dobré kvalitě vydrží až rok, chráněny před plesnivěním.

Vyloupané ořechy uskladněné v uzavíratelných sklenicích je třeba zkonzumovat během 3 měsíců.

Kolik jich jíst?

Ořechy jsou velmi bohaté na kvalitní živiny – vitaminy B, minerály jako hořčík, draslík, fosfor, železo a zdraví prospěšné tuky. Prospívají při únavě, nervozitě, podrážděnosti, ale také jako prevence zdravého srdce a cév. Posilují výkon mozku a nervové soustavy. Problematická je ovšem jejich kalorická vydatnost, 100 g může pokrýt i více než třetinu doporučeného denního příjmu.

Optimální množství se tedy pohybuje kolem 25 g až 30 g.

Vlašské ořechy

100 g: cca 2820 kJ a 60 g tuku

Čerstvé jádro má jemné smetanové zbarvení, čím je ořech starší, tím víc tmavne a žloutne.

Lískové ořechy

100 g: cca 2880 kJ a 60 g tuku

Jádro musí mít bílou barvu s jemně nažloutlým nádechem. V obchodech bývají nejčastěji dostupné ořechy z Turecka, které jsou dobré kvality.

Kešu

100 g: cca 2530 kJ a 45 g tuku

Ořechy výběrové jakosti mají slonovinovou barvu, levnější druhy jsou světle nebo popelavě hnědé. Díky nižšímu podílu tuku jsou kešu trvanlivější než jiné ořechy, takže jsou na trhu celoročně a prodávají se pouze ve vyloupané podobě.

Pistácie

100 g: cca 2680 kJ a 55 g tuku

Čím jsou zelenější, tím jsou kvalitnější. Slabinou pistácií je jejich výrazný sklon k plesnivění.

Arašídy

100 g: cca 2380 kJ a 50 g tuku

Kvalitní plody mají světle hnědou barvu bez šedavého nádechu. Bohužel mají vysokou náchylnost k plesnivění. Jedinou jistotu tak máte u balení v ochranné atmosféře.

Kokos

100 g: cca 1530 kJ a 35 g tuku

Jádro musí být čistě bílé, načervenalé ukazuje na začínající rozklad a zahnívání. Bývá to následek prudkých teplotních změn při převozu z chladírny do regálů v obchodě.

Paraořechy

100 g: cca 2890 kJ a 70 g tuku

Zdravé jádro má být bílé až slonovinové barvy, jiné odstíny a nahořklá chuť ukazují na rozklad nebo plesnivění. Paraořechy velmi snadno žluknou.

Pekanové ořechy

100 g: cca 2970 kcal a 75 g tuku

Tvarem i barvou připomínají vlašské ořechy, ale jsou tučnější, proto mají jemnou máslovou příchuť. Jsou choulostivé na žluknutí.

Makadamie

100 g: cca 2850 kJ a 75 g tuku

Ořechy mají světle krémovou barvu a vysoký obsah tuku. Na ochranu proti žluknutí se balí vakuově, pak vydrží nejméně devět měsíců čerstvé.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Rodinná tragédie ji dostala na dno
nasehvezdy.cz

Rodinná tragédie ji dostala...

Ačkoli je ještě velmi...
Válka Prachařových žen!
nasehvezdy.cz

Válka Prachařových žen!

Současná partnerka...
Kouzlo venkovského bydlení
rezidenceonline.cz

Kouzlo venkovského bydlení

Bydlení na předměstí se může ukázat jako velká...
Země se točí rychleji, den se zkracuje
epochaplus.cz

Země se točí rychleji, den...

V začátcích roku 2021 vědci z celého...
Pomazánka z červené řepy s karamelizovanými ořechy
tisicereceptu.cz

Pomazánka z červené řepy s...

Dnes už klasická pomazánka z červené řepy....
Exorcismus v Česku kvete
enigmaplus.cz

Exorcismus v Česku kvete

I přestože je Česká republika převážně...
Dvojče zachránilo sestru před smrtí skokem z okna
skutecnepribehy.cz

Dvojče zachránilo sestru...

Období, které jsem prožívala, bylo...
Skalnaté hory: pýcha Severní Ameriky a ráj pěší turistiky
epochanacestach.cz

Skalnaté hory: pýcha Severní...

Jedním ze symbolů...
Co prozradily zkamenělé výkaly?
21stoleti.cz

Co prozradily zkamenělé...

Evropští vědci v nedávné době provedli analýzu...
Manželství jako „továrna na změny“
epochalnisvet.cz

Manželství jako „továrna na...

Manželství je přítomné téměř ve všech kulturách na...
Objevený hrob ve Statenicích u Prahy: byl v něm muž, či žena?
epochaplus.cz

Objevený hrob ve Statenicích u...

Archeologický tým objevil ve Statenicích u Prahy...
Překonejte hranice své představivosti
iluxus.cz

Překonejte hranice své...

Inovativní švédská beauty-tech značka odhalila...
0 shares