Domů     Sváteční pečeně a jiné dobroty
Sváteční pečeně a jiné dobroty
18.12.2020
chicken liver pate with red wine jelly

Je u nás zvykem, že ve dny sváteční chceme udělat něco dobrého ať už pro rodinu, nebo pro hosty. Máme pro vás pár nápadů. A na vás záleží, kolik času jste ochotni přípravě věnovat.

Kachní paštika s brusinkovým želé (úvodní foto)

(6 porcí)

500 g kachních jater, 200 g mletého vepřového masa, 100 ml bílého vína, 50 ml smetany, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička soli, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 100 g rozpuštěného másla + máslo na smažení, 200 g sterilovaných brusinek, 1 balení plátkové želatiny

1) Kachní játra nasekáme nadrobno. Cibuli pokrájíme na malé kousky a necháme zesklovatět na másle. Přidáme mleté vepřové maso, kachní játra, utřené stroužky česneku, tymián a bílé víno. Dusíme pod pokličkou 20 minut.

2) Směs rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou a rozpuštěným máslem. Osolíme a opepříme.

3) Želatinu připravíme dle návodu na obalu. Smícháme ji s brusinkovým kompotem.

4) Paštiku vlijeme do formy, na vrch rozetřeme želatinu a necháme ztuhnout v chladu.

Doba přípravy 50 minut

Energie v 1 porci 691 kJ

Náročnost 1

Tradiční glazovaná šunka

(6 porcí)

1 kg šunky i s kůží, 4 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce balsamikového octa, 2 lžíce hořčice, 10 hřebíčků

1) Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na šunce nařízneme kůži do mřížky, propícháme hřebíčkem, dáme ji do pekáčku a zakryjeme alobalem. Takto ji pečeme asi 60 minut.

2) Třtinový cukr smícháme s balsamikovým octem, cukrem a hořčicí. Šunku odkryjeme a potřeme umíchanou směsí. Zapékáme ještě dalších 20 minut.

3) Potom ji vyndáme, přikryjeme znovu alobalem a necháme ještě chvíli odpočinout.

Tip: Větší šunku je lépe předvařit. Můžete ji také potírat kořeněnou směsí nebo medem s pomerančovou šťávou.

Doba přípravy 90 minut

Energie v 1 porci 691 kJ

Náročnost 1

Husa v šouletu

(8–10 porcí)

1 kg fazolí (předem namočených), 1/2 kg krup (předem namočených), hovězí kosti (z nich aspoň 1 morková), 50 g sádla, 4–5 cibulí, 4 husí stehna, hovězí vývar, 1 česnek, zázvor sušený, 1 lžíce sladké a 1 lžíce pálivé papriky, pepř, sůl

1) Fazole a kroupy zalijeme čerstvou vodou, přidáme hovězí kosti a morkovou kost a vaříme, dokud nebudou fazole a kroupy měkké.

Na rozehřátém sádle zprudka opečeme husí stehna a přidáme pokrájenou cibuli, rozetřený česnek, dochutíme zázvorem, paprikou, solí, pepřem a podlijeme vývarem.

2) Krátce podusíme pod pokličkou v troubě. V pekáči promícháme uvařené fazole a kroupy, navrch položíme husí stehna se vší šťávou a podlijeme je vývarem z fazolí a krup, případně jiným vývarem nebo vodou.

Zakryté dusíme při střední teplotě v troubě i několik hodin, dokud se maso nebude rozpadat.

Tip: Šoulet má mnoho podob, měl by však vždy obsahovat kromě masa především fazole a kroupy.

Doba přípravy 180 minut

Energie v 1 porci 2210 kJ

Náročnost 2

Pečená krůta

(8–10 porcí)

1 krůta cca 5 kg

Nádivka:

3 cibule (oloupané, nakrájené na silnější kolečka), velký svazek čerstvého tymiánu a bobkového listu, 50 g změklého másla, 300 ml dobrého suchého bílého vína, 1,5 lžičky soli, 1 lžička celého zeleného pepře (podrceného), 1 lžíce nasekaných lístků tymiánu

Na omáčku 300 ml dobrého bílého vína, 600 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce rybízové marmelády

1) Pánev rozpálíme na středním plameni, vložíme 50 g másla a necháme rozpustit, přidáme nasekané šalvějové lístky z 1 větvičky a 6 plátků slaniny, nakrájených na nudličky, a chvíli opékáme.

Přidáme oloupané a najemno nasekané 2 stroužky česneku, najemno nakrájenou 1 velkou červenou cibuli a půl malé bulvy celeru, nakrájené na nudličky. Opékáme doměkka a dozlatova.

Pánev sejmeme z ohně, přidáme 50-60 g čerstvé strouhanky, a když směs zchladne, vmícháme i 1 hrst nahrubo nasekaných sušených meruněk.

Do vychladlé směsi dáme strouhanou kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, 1 vejce, podle chuti osolíme a opepříme a dobře promícháme. Nádivkou můžeme naplnit krůtu nebo ji upéct zvlášť v pekáčku.

2) Troubu předehřejeme na 190 °C. Krůtu omyjeme a osušíme. Nadzvedneme kůži u krku a do otvoru napěchujeme nádivku (zbylou můžeme upéct v pekáčku). Opatrně sepneme dvěma špejlemi.

Krůtu zvážíme a vypočítáme, jak dlouho ji budeme péct – každé kilo váhy = přibližně čtyřicet minut. Do břišní dutiny dáme pár kousků cibule a bylinky, pak svážeme nohy.

3) Zbývající cibuli i bylinky rozprostřeme na dno pekáčku a navrch posadíme krůtu. Prsa potřeme máslem. Do pekáčku nalijeme víno, přikryjeme fólií a pečeme podle výpočtu. Je-li třeba, podléváme trochou vody. Smícháme sůl, pepř a tymián.

Třicet minut před koncem pečení odklopíme alobal, krůtu znovu potřeme máslem, posypeme ochucenou solí a dopečeme dozlatova.

4) Nakonec uděláme omáčku. Krůtu vyndáme z pekáčku, ten dáme na plotnu, přilijeme víno a zahříváme, dokud se víno nezredukuje. Nakonec přidáme i vývar, přivedeme k varu a necháme zhoustnout, pak vmícháme rybízovou marmeládu a šťávu dochutíme solí a pepřem. Krůtu servírujeme s rozmarýnovými bramborami.

Doba přípravy 250 minut

Energie v 1 porci 2210 kJ

Náročnost 2

Roasted Chicken with Potatoes and Carrots with Rosemary -Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera
Roasted Chicken with Potatoes and Carrots with Rosemary -Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera

Pečené kuře na rozmarýnu

(4 porce)

1 kuře, 600 g menších brambor (mix červených a žlutých), 5 mrkví, 1 palice česneku, 1 snítka rozmarýnu, 1 lžíce másla, sůl

1) Brambory a mrkve důkladně očistíme, ale slupku ponecháme. Palici česneku přepůlíme. Pekáček vymažeme máslem a rozestavíme na jeho dno zeleninu.

2) Kuře osolíme a dáme na zeleninu do pekáčku. Navrch položíme snítku rozmarýnu.

3) Pečeme při 180 °C 60 minut.

Doba přípravy 70 minut

Energie v 1 porci 846 kJ

Náročnost 1

Kuřecí rolky

(4 porce)

4 kuřecí prsa, 15 dkg sterilovaných brusinek, 20 dkg tvrdého sýra, sůl, pepř, olej

1) Kuřecí prsa si nařízneme a naklepeme. Do každého z nich dáme lžičku brusinek a kousek sýra. Zarolujeme a převážeme provázkem.

2) Olej si rozpálíme na pánvičce. Rolky z kuřecích prsou na něm zprudka opečeme, vyndáme je a sundáme opatrně provázek.

3) Takto je dáme dopéct ještě na 15 minut do trouby rozpálené na 180 °C.

Tip: Výbornou přílohou ke kuřecím rolkám jsou šťouchané brambory či bramborová kaše.

Doba přípravy 30 minut

Energie v 1 porci 1837 kJ

Náročnost 1

Králík pečený na víně

1 králík, 2 dl bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, 2 cibule, bobkový list, 1 chilli paprička, 1 menší mrkev, 10 oliv, pepř, sůl, nové koření, olej, máslo

1) Králíka očistíme a naporcujeme. Ochutíme solí a pepřem.

2) Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na oleji. Přidáme strouhanou mrkev, nasekanou chilli papričku a vše orestujeme na oleji.

3) K zelenině přidáme králíka, osmažíme jej ze všech stran a zasypeme moukou.

4) Lehce osolíme a opepříme, vložíme dva bobkové listy, nakrájené olivy a několik kuliček nového koření. Vše přendáme do pekáčku.

5) Pečeme v troubě na 180 °C a podle potřeby podléváme vínem. Omáčku zjemníme kouskem másla.

6) Hotového králíka na víně posypeme s nasekanou petrželkou.

Doba přípravy 90 minut

Energie v 1 porci 1029 kJ

Náročnost 1

Text: Eva Hořánková, tescorecepty.cz, recept Husa v šouletu Eva Všetíčková, Jitka Rákosníková Kuchařka první republiky nakladatelství Smart Press

Foto: Shutterstock, smartpress.cz, tescorecepty.cz

reklama
Související články
18.5.2024
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S cukrem neexperimentujte, nezkoušejte hnědý ani třtinový, obsahují melasu a karamel by se p
17.5.2024
Chladný, elegantní, s dokonale hladký povrchem. Díky těmto vlastnostem je porcelán stále ještě nepřekonaným materiál pro stolní nádobí, ale okouzlí i na doplňcích. Bubble váza s s nástavcem v podobě děrované koule, která slouží k uchycení stonků ve správné poloze. K dostání ve dvou velikostech a s povrchovou úpravou bílou, perleťovou, zlacenou a platinovou. Autorský porcelán Luckavo.cz, cena o
15.5.2024
Jde to a uvidíte, že budou i chutné. Někdy stačí opravdu jen pár surovin a můžete vykouzlit opravdovou dobrotu. Sýr pečený v těstě (2 porce) 2 kusy sýra camembert nebo hermelín, 1 balíček listového těsta, 100 g vlašských ořechů, tymián, rozmarýn, sůl, pepř mletý, 1 cibule, máslo, 12 čerstvých žampionů, smetana ke šlehání, vejce na potření 1) V pánvi rozpusťte kousek másla, na kterém nechte zes
13.5.2024
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do su
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
reklama
reklama
Šikovné tipy
Ať se to jen blýská!
Otisky prstů, šmouhy a kapky vody dokáží výrobky z kovu nevzhledně změnit. Čas od času je proto potřeba je důkladně očistit. Zkušené hospodyňky vědí, že na nežádoucí skvrny, které se objevují na okrasných dekoracích, úchytkách či nádobí, často pomáhá ocet, citronová šťáva či roztok jedlé sody. Měď *Koupelna Pokud máte v koupelně měděné vybavení, zřejmě […]
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Louis Vuitton oživuje kampaň Core Values s Rogerem Federerer a Rafaelem Nadalem
iluxus.cz
Louis Vuitton oživuje kampaň Core Values s Rogerem Federerer a Rafaelem Nadalem
Značka Louis Vuitton odhalila novou kapitolu ve své proslulé kampani Core Values v podání známé fotografky Annie Leibovitzové. Hvězdami inspirativní kampaně jsou dva z nejuznávanějších tenisových šamp
Nehoda měla šťastný konec
skutecnepribehy.cz
Nehoda měla šťastný konec
Milovala jsem sport. Nehledě na to, že jsem byla v pokročilém stadiu těhotenství, rozhodla jsem se jít na kolečkové brusle. Otěhotněla jsem ve dvaceti, ale tehdejší přítel mě opustil. Rozhodla jsem se dítě si nechat, i za předpokladu, že s ním zůstanu sama. Měla jsem dost přátel a rodiče. Na miminko se všichni těšili. „Postaráme se o tebe i o malé,“ ubezpečovali
8 nejobávanějších dobyvatelů Nového světa: Honba za zlatem, masakry a vražedná nenávist
historyplus.cz
8 nejobávanějších dobyvatelů Nového světa: Honba za zlatem, masakry a vražedná nenávist
Moctezuma přivítá Španěly květinami či zlatými dary a jedná s nimi s vybranou zdvořilostí. Nejspíš tak chce odhalit jejich slabosti, aby je mohl snáze porazit. Cortés je ale ostražitý a aztéckého vládce v jeho úmyslech předběhne…   Janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus (asi 1451–1506) v roce 1492 definitivně objevil pro Evropany Ameriku. Záhy do Nového světa připlouvá mnoho španělských conquistadorů
Babiččin hovězí guláš s dokonalým karlovarským knedlíkem
tisicereceptu.cz
Babiččin hovězí guláš s dokonalým karlovarským knedlíkem
Není nad to dát si porci guláše s knedlíkem a k tomu půllitr vychlazeného piva. Umíte si ale tuto českou klasiku připravit i doma? Guláš má neprávem pověst jídla náročného na přípravu, ovšem není tomu
Jak odhodit věčnou smůlu?
nejsemsama.cz
Jak odhodit věčnou smůlu?
Asi znáte období, kdy se vám nic nedaří, vše vám padá z rukou a pokazí se všechno, co může. Co když se vás ale smůla drží déle? Zapracujte na tom magicky. Máme pro vás tipy, jak smůlu vyprovodíte ze dveří. Váš život se často podobá zebře, bílý úsek radostí střídá černé pásmo smůly a pak
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Australský zázrak: Lastura v zálivu
21stoleti.cz
Australský zázrak: Lastura v zálivu
Co patří mezi symboly Austrálie? Bezesporu klokan, koala, Jižní kříž, Vánoce na pláži a také budova opery v Sydney. Tato stavba je mnohými experty považována za jednu z nejpovedenějších, jakou kdy arc
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Strašidelný ostrov Spike: Tajné dějiny, o kterých se dlouho nemluvilo!
enigmaplus.cz
Strašidelný ostrov Spike: Tajné dějiny, o kterých se dlouho nemluvilo!
V irském hrabství Cork se nachází ostrov Spike. Dlouhá staletí byla tato lokalita běžným smrtelníkům zapovězena, protože se zde nacházela strategická vojenská pevnost i obávané vězení. Co můžete čekat
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
epochaplus.cz
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
Mrtvici každý rok v Česku prodělá zhruba 25 000 lidí. Je druhou nejčastější příčinou úmrtí, i když je u nás léčba mrtvice na špičkové úrovni. Zrovna na 15. května připadá Světový den proti mozkové mrtvici. Se snížením počtu případů přitom může pomoci znalost příznaků – právě ty nezná až 70 % Čechů, a proto se
Zničí brzy lásku mezi Sandevou a Prachařem žárlivost?
nasehvezdy.cz
Zničí brzy lásku mezi Sandevou a Prachařem žárlivost?
Ačkoli jejich lásce zpočátku nikdo nedával velkou šanci, dnes jsou spolu herec Jakub Prachař (40) a herečka z Jedné rodiny Sara Sandeva (26) několik let. Až nedávno se ale ukázalo, že herečka na sta
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,