Domů     Studené obědy pro každý den
Studené obědy pro každý den
22.1.2021

Jíst můžete i lahůdky, které jsou hned hotové, nebo se dají udělat den předem večer. Jistě už jste uhodli, že jde o saláty z různých surovin.

Chalupářský se slaninou (viz úvodní foto)

(4 porce)

800 g uvařených brambor, 200 g slaniny, petrželka, sůl, pepř

1) Pokrájíme si slaninu a necháme ji vyškvařit na pánvi.

2) Brambory si nakrájíme i se slupkou na kolečka. Dáme je do mísy a smícháme s vyškvařenou slaninou.

3) Bramborový salát osolíme a opepříme. Nakonec jej zasypeme posekanou petrželkou.

TIP: Bramborový salát můžete ještě smíchat s nakrájenou jarní cibulkou.

Doba přípravy 20 minut

Energie v porci 1683 kJ

Náročnost 1

Delikates

(3 porce)

300 g sterilované bio cizrny, 150 g černých oliv, 150 g cherry rajčat, bylinky podle chuti (řeřicha, bazalka, petrželka…)

Zálivka: 6 lžic olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř

1) Cizrnu slijeme. Nálev už nebudeme potřebovat. Promícháme ji s bylinkami, pokrájenými rajčaty a olivami.

2) Olivový olej smícháme s citronovou šťávou a troškou soli a pepře. Zálivku necháme chvilku odstát a poté ji vmícháme do salátu.

3) Salát můžeme ihned podávat.

Doba přípravy 20 minut

Energie v porci 957 kJ

Náročnost 1

Zahradní potěšení

250 g vařeného kuřecího masa, 250 g vařené mrkve, jedna velká salátová okurka, 250 g květáku, 4–5 lžic olivového oleje, citronová šťáva, 1 cibule nakrájená na proužky, sůl, pepř, špetka cukru, paprika, střik tabasca, řeřicha, petržel

1) Kuře nakrájíme na malé kousky, mrkev na kolečka, okurku oloupeme a vykrájíme kuličky.

2) Květák rozebereme na růžičky a necháme asi 2 minuty blanšírovat v osolené vodě. Všechnu zeleninu s masem dáme do mísy. Z oleje citronové šťávy, cibule a koření umícháme dresink, kterým vše zalijeme. Necháme proležet. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou a řeřichou.

Doba přípravy 20 minut

Energie v porci 1568 kJ

Náročnost 1

Po bretaňsku

(4 porce)

250 g eidamu, 100 g jablek, 100 g hrušek, 50 g třešní, hlávkový salát, 1 jogurt, 1 šlehačka, citronový šťáva, 2 lžíce vlašských ořechů, 1 lžíce hrubého pepře, 1 lžíce soli

1) Sýr, oloupaná jablka a hrušky nakrájíme na kousky a smícháme s vypeckovanými třešněmi a rozpůlenými vlašskými ořechy.

2) Promícháme a vložíme do mísy vyložené salátovými listy3) jogurt důkladně promícháme se šlehačkou a přidáme citronovou šťávu pepř a sůl. Nalijeme na salát, zlehka promícháme a necháme krátce rozležet.

Doba přípravy 20 minut

Energie v porci 1723 kJ

Náročnost 1

Farmářský se ztraceným vejcem

(2 porce)

Na ztracené vejce: 2 vejce, 3 lžíce octa

Na salát: 250 g menších brambor, 1/2 červené cibule, hrst polníčku, hrst čerstvého špenátu, 40 g slaniny, snítka kopru, sůl, pepř

Na zálivku: 6 lžic olivového oleje, 1 lžička hrubozrnné hořčice, 1 lžička medu, 1 lžíce citronové šťávy, lžíce nasekaného kopru, sůl, pepř

1) Připravíme si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.

2) Brambory uvaříme i se slupkou a poté je necháme vychladnout. Slaninu nasekáme na kostičky a orestujeme ji na pánvi do křupava.

3) Do mísy vložíme polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promícháme se zálivkou.

4) Do salátu vmícháme slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky. Podle chuti můžeme salát osolit a opepřit. Poté připravíme ztracené vejce.

5) Do hrnce většího průměru nalijeme vodu a necháme ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se. Do vody přidáme ocet a lžící vodu roztočíme, abychom vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.

6) Vejce rozklepneme do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijeme do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější. Pokud se nám vejce lehce rozvine, lžící jej můžeme zase zavinout.

Vejce vaříme asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneseme do misky se studenou vodou. Vejce podáváme spolu s hotovým salátem.

Doba přípravy 20 minut

Energie v porci 1222 kJ

Náročnost 1

Hrušky s modrým sýrem

(2 porce)

listový špenát, 1 hruška, sýr Bleu d´Auvergne, hrst vlašských ořechů, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tmavého balzamikového octa, 1/2 lžičky dijonské hořčice, javorový sirup (nemusí být), sůl

1) Nejprve si připravíme zálivku. Tu si vyrobíme tak, že v misce smícháme olivový olej, balzamikový ocet, dijonskou hořčici a sůl (podle chuti). Pokud máte raději sladší variantu, můžete přidat ještě kapku javorového sirupu.

2) Na talíř naservírujeme listy špenátu a nakrájené hrušky. Vše posypeme rozdrobeným sýrem a vlašskými ořechy. Salát nakonec zakápneme zálivkou a můžeme podávat.

Doba přípravy 20 minut

Energie v porci 1290 kJ

Náročnost 1

Text: Eva Hořánková

Foto: Tescorecepty.cz, Kalte Küche, Papei.cz

Související články
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
tisicereceptu.cz
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
Jaké by to byly Velikonoce bez pořádného masa? Ingredience 4 jehněčí kolínka 2 cibule 50 g másla 6 stroužků česneku 10 kuliček pepře 3 bobkové listy 6 dcl červeného vína, 4 snítky rozmarý
Perlové týdny Halada 2025
iluxus.cz
Perlové týdny Halada 2025
V květnu a červnu proběhne největší prodejní výstave perlových šperků v Čechách a na Slovensku. Legendární a největší akce rodinného klenotnictví Halada má tradicí již několik desetiletí. Na akci s
Nejkrutější zima novověku? Ptáci umrzali za letu!
historyplus.cz
Nejkrutější zima novověku? Ptáci umrzali za letu!
Kdo nemusí vytáhnout paty z domu, ten nevychází. V kalendáři jsou první dny roku 1709 a napříč Evropou mrzne, až praští. A to doslova. Ve Francii dokonce padají z oblohy ptáci, kteří za letu umrzli. Na jiných místech se při zvonění rozpadnou mrazem kostelní zvony. Ničivá zima potrvá čtyři měsíce a nabídne scény, které se zatím neopakovaly…  
Gruzie plná chutí a vůní
epochalnisvet.cz
Gruzie plná chutí a vůní
Země pro mnohé neznámá skrývá velké kulinární bohatství, což může být pro ty, kteří pamatují jen známý koňak nebo čaj opravdovým překvapením. A pohostinnost místních je pověstná. Však také jedno z přísloví zní: Host je dar Boží.   Gruzínská kuchyně není jenom jedna, po staletí vstřebávala vlivy turecké, íránské a posledních dekádách i ruské. Navíc
Vestavba s přidanou hodnotou
rezidenceonline.cz
Vestavba s přidanou hodnotou
Design kuchyně ctí spotřebiče, které nejsou na první pohled vidět. Mohou být ukryté za kuchyňskými dvířky nebo splývají s kuchyňskou linkou. Pro vestavné spotřebiče hraje řada faktorů. Jedním z nich je úspora místa a designově čistý vzhled kuchyně. Nabídka tohoto typu spotřebičů je veliká, v zásadě si můžete pořídit kompletní výčet nezbytných kuchyňských pomocníků od
Manželství Brooke Shields spěje pomalu k rozvodu
nasehvezdy.cz
Manželství Brooke Shields spěje pomalu k rozvodu
Hvězda filmu Modrá laguna, i po letech stále krásná Brooke Shields (59), prochází manželskou krizí! S filmovým scenáristou a producentem Chrisem Henchym (60), kterého si brala už před čtyřiadvaceti
Rukopis, který mu změní život: Co našel Wilfrid M. Voynich ve Frascati?
enigmaplus.cz
Rukopis, který mu změní život: Co našel Wilfrid M. Voynich ve Frascati?
Americký sběratel starožitných knih polsko-litevského původu Wilfrid M. Voynich (1865–1930) se v roce 1912 přehrabuje desítkami rukopisů uvnitř jezuitské knihovny ve starobylém paláci Villa Mondragone
Jak správně pečovat o citlivou atopickou pokožku? Dopřejte jí koupel a med
nejsemsama.cz
Jak správně pečovat o citlivou atopickou pokožku? Dopřejte jí koupel a med
Stává se vám, že po sprchování cítíte na těle nepříjemné pnutí, loupe se vám kůže, nebo vám dokonce naskáčou pupínky? Víme, jak si s tím poradit. Zdroje pitné vody jsou dnes bohužel natolik kontaminované, že přidávat chlor do vody je prakticky nezbytností. Takto upravená voda potom kůži nejen dráždí a vysušuje, ale u citlivějších jedinců může vést
Velikonoční ostrov: Nejosamělejší místo světa plné záhad
epochanacestach.cz
Velikonoční ostrov: Nejosamělejší místo světa plné záhad
Hluboko v Pacifiku leží ostrov proslulý svou tajemnou prastarou civilizací. Zdobí jej nejen kouzelná příroda, ale i 300 soch moai. Každá z těchto soch je vytesána z jednoho kamene a má typickou protáhlou tvář. V současnosti se zdá, že řada tajemství Velikonočního ostrova se již dočkala svého rozluštění. Víme, proč tyto sochy vznikly a jakým způsobem se po ostrově
Vím, že je stále se mnou
skutecnepribehy.cz
Vím, že je stále se mnou
Se smrtí mého milovaného Pavla jsem se nemohla dlouho smířit. Až jednoho večera, kdy jsem na něj vzpomínala, se přihodilo něco nečekaného. Manžel před časem prohrál boj s nemocí. Byl láskou mého života. Smířila jsem se s tím, že dožiji sama. Nikoho jiného jsem k sobě nechtěla. Ukázalo se však, že mě měl Pavel tak moc rád, že nedokázal
Test využívající infračervené světlo dokáže detekovat krev od pacienta s rakovinou plic
21stoleti.cz
Test využívající infračervené světlo dokáže detekovat krev od pacienta s rakovinou plic
Vědcům z Institutu Maxe Plancka pro kvantovou optiku se podařilo vytvořit nový test, který je schopen odhalit vzorky krve pacientů, kteří trpí rakovinou plic, a to s 81% přesností. Do budoucna by tent
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
epochaplus.cz
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
Kdo by neznal jméno Robin Hood? Slavný psanec ze Sherwoodu se za staletí proměnil ve folklorní ikonu, hrdinu stovek knih, filmů i seriálů. Ale kdo vlastně byl muž, jehož příběh přežil staletí a stal se symbolem spravedlnosti? Mýtus, nebo historická postava? Příběh, který přerostl do legendy První dochované zmínky o Robinovi pocházejí ze 14. století.