Domů     Skvělé recepty na zvěřinu
Skvělé recepty na zvěřinu
25.8.2020

Zvěřina na talíři, to je vždycky tak trochu něco zvláštního, svátečního. Proto si hospodyně vždycky daly dost práce s její úpravou. Ještě jste ji sami nikdy nevařili? Napravte to s našimi recepty.

Srnčí játrová paštika s fíkovým chutney

1 srnčí játra, 200 g srnčího ořezu, 2 žemle, mléko, 250 g anglické slaniny, 1 cibule, česnek, olej, 3 vejce, ½ dl bílého vína, paštikové koření, strouhanka, sůl

1) Polovinu jater uvaříme se srnčím masem. Uvařená játra a maso umeleme se žemlí máčenou v mléce.

Přidáme umletá syrová játra, na oleji osmaženou jemně nakrájenou cibuli a utřený česnek, na kostičky nakrájenou jednu třetinu slaniny, vejce, paštikové koření, bílé víno, strouhanku a sůl a dobře promícháme.

2) Formu vyložíme plátky zbylé slaniny, vložíme směs, stěrkou uhladíme a překryjeme alobalem, který po okrajích formy zmáčkneme tak, aby při vaření voda nevnikla do paštiky.

3) Vaříme ve vodní lázni asi hodinu. Forma musí být ponořena do dvou třetin.

Chutney

50 g cibule, 20 g zázvoru, 30 g hnědého cukru, 150 g sušených datlí, 150 g sušených fíků, 20 ml červeného vinného octa, drcený pepř, sůl, pomerančový džus, kardamom

Nakrájíme cibuli, zázvor, fíky a datle. Tyto ingredience ochutíme solí a drceným pepřem a pod poklicí dusíme s vinným octem, cukrem a pomerančovou šťávou. Tu podle potřeby v průběhu dušení přidáváme.

Doba přípravy 100 minut

Energie v 1 porci 1 368,2 kJ + 230,28 chutney

Náročnost 2

Pečený bažant se slaninou

(4 porce)

1 bažant, 60 g slaniny, 50 g másla, 1 cibule, vývar z hovězího nebo zvěřiny na podlití, 3 kuličky pepře, 3 snítky tymiánu, sůl

1) Aby se nám bažant lépe špikoval, necháme slaninu nakrájenou na klínky nejprve ztuhnout v chladu (ideální je nechat na tácku nebo alobalu na chvíli v mrazáku).

Pak klínky vsuneme do připravených otvorů na prsou a stehnech (na špikování můžeme použít i speciální špikovací jehlu). Stehna svážeme k sobě kuchyňským provázkem.

2) V pekáčku rozehřejeme máslo a zbylou slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme pepř a nové koření a vložíme bažanta prsíčky dolů.

3) Bažanta poklademe větvičkami tymiánu, podlijeme trochou vývaru a pečeme 30 minut při 170 °C. Pak ho obrátíme a dopečeme doměkka a dozlatova (asi 30­-60 minut). Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.

4) Z upečeného bažanta odstraníme provázek na stehnech a naporcujeme ho. Z vypečené šťávy odstraníme koření, případně ji ještě zaprášíme lžící hladké mouky, zředíme troškou vlažné vody a povaříme.

5) Bažanta rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou a podáváme s vařenými nebo opečenými bramborami či dušenou rýží a kompotem.

Doba přípravy 60 minut

Energie v 1 porci 1230 kJ

Náročnost 2

Srnčí kýta na víně s brusinkami

(6­8 porcí)

1­1,2 kg kýty, 10 dkg slaniny, sůl, mletý pepř, olej, 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele, 10 dkg celeru, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 5 kuliček pepře, špetka tymiánu, 2 bobkové listy, rajčatový protlak, jíška, 2 dl červeného vína, 20 dkg brusinek (čerstvé, zmražené, kompot).

1) Kýtu protáhneme slaninou, osolíme, opepříme, osmahneme na pánvi a vyjmeme.

2) Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli orestujeme, přidáme prolisovaný česnek, pepř, tymián, bobkový list a vmícháme trochu rajčatového protlaku a krátce povaříme.

3) Maso dáme na pekáč, podlijeme vývarem nebo vodou a přivedeme k varu. Povařenou směs nalijeme na maso a pod pokličkou dusíme do měkka. Nakonec přidáme víno. Měkké maso vyndáme do tepla. Do omáčky vmícháme brusinky a mírně ještě 5-10 minut povaříme.

4) Maso nakrájíme a přelijeme omáčkou.

Doba přípravy 140 minut

Energie v 1 porci 777,15 kJ

Náročnost 3

Divoký králík s dijonskou hořčicí

(4­6 porcí)

Králík, francouzská dijonská hořčice, sklenka koňaku, sůl, máslo

1) Králíka nakrájíme na menší kousky, kdo chce, může vykostit, každý kousek osolíme, silně potřeme francouzskou hořčicí a dáme péci do trouby na máslo. Pečeme rychle za stálého podlévání rozpuštěným máslem, popřípadě podlijeme trochou vody.

2) Do nádoby, v níž se králík pekl, nalijeme sklenku koňaku, a to do horkého vysmahlého základu. Koňak se vznítí ­ a pak hned podáváme.

Jako příloha se hodí bagetka i opečené brambory.

Doba přípravy 60 minut

Energie v 1 porci 1446 kJ

Náročnost 2

Srnčí na červeném víně a jalovci

(6 porcí)

1 kg srnčí kýty, 1 mrkev, 0,5 l červeného vína, 0,5 l vody, 5 bobulí jalovce, 1 bobkový list, sůl, barevný celý pepř, olej, cibule

1) Cibuli nakrájíme najemno, mrkev na kostičky. Dáme vařit víno a přidáme 500 ml vody. Přidáme bobkový list, jalovcové bobule, sůl a připravenou zeleninu. Krátce povaříme a necháme vychladit.

2) Maso bude potřeba na dva dny naložit. Nejdřív je očistíme a následně je dáme do vychladlé směsi vína a koření. Necháme minimálně jeden až dva dny den uležet.

3) Uleželé maso osolíme, opepříme a osmažíme na oleji. Po chvilce je podlijeme směsí vína a koření. Dusíme pod poklicí do měkka, asi 1 hodinu a 10 minut, podle potřeby podléváme.

4) Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme.

Doba přípravy 100 minut

Energie v 1 porci 698 kJ

Náročnost 2

Kančí ragú

(8 porcí)

1,5 kg kančí plece, 1,25 l silného masového vývaru, 300 ml červeného vína Barolo, 6 cl ginu, 150 g celeru, 4 řapíky celeru, 6 čajových lžiček brusinek, 6 snítek petržele, 1 cibule, 2 mrkve, 1 pórek, směs koření (čajová lžička celého pepře, 3 hřebíčky, 2 čajové lžičky jalovce, 3 snítky libečku, tymiánu a majoránky), 3 bobkové listy, 2 celé skořice, 2 polévkové lžíce rajčatové pasty, 1 čajová lžička mleté papriky, 1 polévková lžíce cukru, sůl, pepř

1) Maso nakrájíme na stejnoměrné kousky o velikosti vlašského ořechu a zeleninu nahrubo. Libeček, tymián, majoránku, bobkové listy a skořici svážeme provázkem.

2) Maso zprudka opečeme v silnostěnné nádobě a odložíme stranou.

3) Ve stejném hrnci orestujeme cibuli a celer, které posypeme lžící cukru. Přidáme mletou papriku a rajčatovou pastu a na mírném plameni necháme vše zkaramelizovat.

4) Směs zalijeme ginem, červeným vínem a masovým vývarem. Přidáme opečené maso, svazek bylin se skořicí a lžíci soli.

5) Přiklopíme a necháme dusit přibližně 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Přibližně 15 minut před koncem přidáme nakrájenou mrkev. Ragú podle potřeby dochutíme solí a pepřem, na závěr přidáme brusinky a nasekanou petržel. Podávat můžeme s libovolnou přílohou.

Doba přípravy 3,5 hodiny

Energie v 1 porci 738 kJ

Náročnost 3

Jelení guláš

750 g jelení plece, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 5 kuliček jalovce, 2­-3 bobkové listy, 1 lžíce červené papriky, 1 sušená feferonka, 1 lžička kmínu, lžíce sádla, 3 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 500 ml červeného vína, 2 lžíce brusinkové zavařeniny, 3 lžíce rajčatového protlaku

1) Maso nakrájíme na kostky a smícháme s tymiánem, jalovcem, bobkovými listy, paprikou, feferonkou a kmínem. Necháme odležet do druhého dne.

Na sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, po 3–5 minutách přidáme rozmačkaný česnek a po další 1 minutě rovněž maso (i s kořením). Zprudka osmažíme, aby maso zhnědlo a zatáhlo se.

Osolíme, opepříme, zalijeme vínem a zvolna dusíme pod poklicí zhruba 2 hodiny. Ke změklému masu přidáme 2 lžíce brusinkové zavařeniny a společně vaříme asi 15–20 minut. Podáváme ozdobené tymiánem a kolečky čerstvé feferonky.

Doba přípravy 24 h + 140 minut

Energie v 1 porci 1396 kJ

Náročnost 3

Foto: Shutterstock, tescorecepty.cz, makro.cz

Text: Eva Hořánková

Štítky:
Předchozí článek
Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
21stoleti.cz
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
S virem HIV v těle žije asi 39 milionů lidí na světě. Antiretrovirová terapie dokáže brzdit množení viru, díky čemuž se počty lidí, kteří zemřou v souvislosti s HIV, postupně snižují. V těle však i ta
Romantické lázně pro dva v Česku
nejsemsama.cz
Romantické lázně pro dva v Česku
Naordinujte si odpočinek v lázních! U nás jich máme řadu – termální, radonové, sirné, slatinné i klimatické. Zjistěte, kde si užijete špičkovou péči, ale i okolní krásy přírody, a navrch trochu té romantiky. Františkovy Lázně Lázeňské pavilony, v nichž vyvěrá Františkův a Luisin pramen, patří k symbolům Františkových Lázní. Díky jednotné klasicistní architektuře mají hosté dodnes
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
historyplus.cz
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
„To máš za to, že našemu pánu šálíš mysl, žide!“ vykřikují útočníci, zatímco svou oběť zasypávají desítkami ran. Omráčeného vezíra pak dotáhnou na otevřené prostranství a za ruce i nohy jej hřeby přitlučou k dřevěnému kříži. Kromě něj dav berberských muslimů toho dne zmasakruje možná až tisícovku rodin z místní židovské komunity, která je v
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
enigmaplus.cz
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
Ve Skotsku je v roce 1887 objeven kámen, později nazvaný Cochno. Má pocházet z doby bronzové a obsahuje přibližně 90 zvláštních rytin. Spirály, kolečka, tečky a přímky představují vrcholné příklady te
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
epochanacestach.cz
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
Letohrad leží na úpatí Orlických hor, kde na vás dýchnou staré časy i láska k tradičnímu řemeslu. Je ideální na jednodenní výlet. Přestože Letohrad v okrese Ústí nad Orlicí působí na první pohled dost nenápadně, ve skutečnosti toho má návštěvníkům hodně co nabídnout. Svůj výlet můžete začít třeba v Muzeu řemesel, které patří mezi největší
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
epochalnisvet.cz
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
Sloupy dýmu stoupají k nebi a uličkami se ozývá zoufalý křik. Útoku divokých kmenů vyzbrojených železnými zbraněmi zdejší lid nedokáže vzdorovat. Výkladní skříň Chetitů počítá své poslední hodiny. Tak jsme si ještě nedávno představovali pád Chattušaše. Jenže novější výzkumy ukazují něco trochu jiného, mnohem záhadnějšího…   Francouzský archeolog Charles Texier (1802–1871) postává na kopci nad
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Batátové jednohubky s lososem
tisicereceptu.cz
Batátové jednohubky s lososem
Tak trochu jiné jednohubky se hodí třeba i pro slavnostnější příležitosti. Potřebujete 2 batáty olivový olej 100 g krémového sýru 2 lžíce smetany 50 g plátků uzeného lososa sůl, mletý pepř
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
nasehvezdy.cz
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
Bez příboru. Bez lednice. Bez kompromisu. Krajanka to zase rozmázla – po vaničkách přichází se sterilovanými paštikami a rostlinnými pomazánkami v tubách. Ideál do regálu i na túru.   Kdo ř
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
epochaplus.cz
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
„Ven! Všichni ven!“ Ten hlas zní naléhavě. Dům se vzápětí otřese v základech a obrovské praskliny dávají tušit, že může jít k zemi. Jen v noční košili utíká chodbou, ale schodiště se jí zbortí před očima. Bude to štěstí v neštěstí. Ze závalu ji zraněnou, ale živou, vytáhnou o deset hodin později… Co když jsme
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
skutecnepribehy.cz
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
K tomu malému loveckému zámečku se váže vyprávění o paní baronce, která nad všemi drží ochrannou ruku. Pomohla i mé dceři. Ten zámeček je nenápadný, vědí o něm pouze místní. Skrývá se v lesíčku na úpatí Krušných hor. Nechal jej postavit jistý baron pro svou mladou ženu. Byla tak hodná, že se o ní říkalo, že to je samotný anděl, který
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
iluxus.cz
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
Možnost nakoupit nový materiál, originální vánoční dárky, ale především potkat se s přáteli, to vše opět nabídne vánoční veletrh Sběratel. Proběhne ve dnech 21. – 22. listopadu v hotelu Olympik a do P