Domů     Skvělé recepty na zvěřinu
Skvělé recepty na zvěřinu
25.8.2020

Zvěřina na talíři, to je vždycky tak trochu něco zvláštního, svátečního. Proto si hospodyně vždycky daly dost práce s její úpravou. Ještě jste ji sami nikdy nevařili? Napravte to s našimi recepty.

Srnčí játrová paštika s fíkovým chutney

1 srnčí játra, 200 g srnčího ořezu, 2 žemle, mléko, 250 g anglické slaniny, 1 cibule, česnek, olej, 3 vejce, ½ dl bílého vína, paštikové koření, strouhanka, sůl

1) Polovinu jater uvaříme se srnčím masem. Uvařená játra a maso umeleme se žemlí máčenou v mléce.

Přidáme umletá syrová játra, na oleji osmaženou jemně nakrájenou cibuli a utřený česnek, na kostičky nakrájenou jednu třetinu slaniny, vejce, paštikové koření, bílé víno, strouhanku a sůl a dobře promícháme.

2) Formu vyložíme plátky zbylé slaniny, vložíme směs, stěrkou uhladíme a překryjeme alobalem, který po okrajích formy zmáčkneme tak, aby při vaření voda nevnikla do paštiky.

3) Vaříme ve vodní lázni asi hodinu. Forma musí být ponořena do dvou třetin.

Chutney

50 g cibule, 20 g zázvoru, 30 g hnědého cukru, 150 g sušených datlí, 150 g sušených fíků, 20 ml červeného vinného octa, drcený pepř, sůl, pomerančový džus, kardamom

Nakrájíme cibuli, zázvor, fíky a datle. Tyto ingredience ochutíme solí a drceným pepřem a pod poklicí dusíme s vinným octem, cukrem a pomerančovou šťávou. Tu podle potřeby v průběhu dušení přidáváme.

Doba přípravy 100 minut

Energie v 1 porci 1 368,2 kJ + 230,28 chutney

Náročnost 2

Pečený bažant se slaninou

(4 porce)

1 bažant, 60 g slaniny, 50 g másla, 1 cibule, vývar z hovězího nebo zvěřiny na podlití, 3 kuličky pepře, 3 snítky tymiánu, sůl

1) Aby se nám bažant lépe špikoval, necháme slaninu nakrájenou na klínky nejprve ztuhnout v chladu (ideální je nechat na tácku nebo alobalu na chvíli v mrazáku).

Pak klínky vsuneme do připravených otvorů na prsou a stehnech (na špikování můžeme použít i speciální špikovací jehlu). Stehna svážeme k sobě kuchyňským provázkem.

2) V pekáčku rozehřejeme máslo a zbylou slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme pepř a nové koření a vložíme bažanta prsíčky dolů.

3) Bažanta poklademe větvičkami tymiánu, podlijeme trochou vývaru a pečeme 30 minut při 170 °C. Pak ho obrátíme a dopečeme doměkka a dozlatova (asi 30­-60 minut). Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.

4) Z upečeného bažanta odstraníme provázek na stehnech a naporcujeme ho. Z vypečené šťávy odstraníme koření, případně ji ještě zaprášíme lžící hladké mouky, zředíme troškou vlažné vody a povaříme.

5) Bažanta rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou a podáváme s vařenými nebo opečenými bramborami či dušenou rýží a kompotem.

Doba přípravy 60 minut

Energie v 1 porci 1230 kJ

Náročnost 2

Srnčí kýta na víně s brusinkami

(6­8 porcí)

1­1,2 kg kýty, 10 dkg slaniny, sůl, mletý pepř, olej, 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele, 10 dkg celeru, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 5 kuliček pepře, špetka tymiánu, 2 bobkové listy, rajčatový protlak, jíška, 2 dl červeného vína, 20 dkg brusinek (čerstvé, zmražené, kompot).

1) Kýtu protáhneme slaninou, osolíme, opepříme, osmahneme na pánvi a vyjmeme.

2) Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli orestujeme, přidáme prolisovaný česnek, pepř, tymián, bobkový list a vmícháme trochu rajčatového protlaku a krátce povaříme.

3) Maso dáme na pekáč, podlijeme vývarem nebo vodou a přivedeme k varu. Povařenou směs nalijeme na maso a pod pokličkou dusíme do měkka. Nakonec přidáme víno. Měkké maso vyndáme do tepla. Do omáčky vmícháme brusinky a mírně ještě 5-10 minut povaříme.

4) Maso nakrájíme a přelijeme omáčkou.

Doba přípravy 140 minut

Energie v 1 porci 777,15 kJ

Náročnost 3

Divoký králík s dijonskou hořčicí

(4­6 porcí)

Králík, francouzská dijonská hořčice, sklenka koňaku, sůl, máslo

1) Králíka nakrájíme na menší kousky, kdo chce, může vykostit, každý kousek osolíme, silně potřeme francouzskou hořčicí a dáme péci do trouby na máslo. Pečeme rychle za stálého podlévání rozpuštěným máslem, popřípadě podlijeme trochou vody.

2) Do nádoby, v níž se králík pekl, nalijeme sklenku koňaku, a to do horkého vysmahlého základu. Koňak se vznítí ­ a pak hned podáváme.

Jako příloha se hodí bagetka i opečené brambory.

Doba přípravy 60 minut

Energie v 1 porci 1446 kJ

Náročnost 2

Srnčí na červeném víně a jalovci

(6 porcí)

1 kg srnčí kýty, 1 mrkev, 0,5 l červeného vína, 0,5 l vody, 5 bobulí jalovce, 1 bobkový list, sůl, barevný celý pepř, olej, cibule

1) Cibuli nakrájíme najemno, mrkev na kostičky. Dáme vařit víno a přidáme 500 ml vody. Přidáme bobkový list, jalovcové bobule, sůl a připravenou zeleninu. Krátce povaříme a necháme vychladit.

2) Maso bude potřeba na dva dny naložit. Nejdřív je očistíme a následně je dáme do vychladlé směsi vína a koření. Necháme minimálně jeden až dva dny den uležet.

3) Uleželé maso osolíme, opepříme a osmažíme na oleji. Po chvilce je podlijeme směsí vína a koření. Dusíme pod poklicí do měkka, asi 1 hodinu a 10 minut, podle potřeby podléváme.

4) Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme.

Doba přípravy 100 minut

Energie v 1 porci 698 kJ

Náročnost 2

Kančí ragú

(8 porcí)

1,5 kg kančí plece, 1,25 l silného masového vývaru, 300 ml červeného vína Barolo, 6 cl ginu, 150 g celeru, 4 řapíky celeru, 6 čajových lžiček brusinek, 6 snítek petržele, 1 cibule, 2 mrkve, 1 pórek, směs koření (čajová lžička celého pepře, 3 hřebíčky, 2 čajové lžičky jalovce, 3 snítky libečku, tymiánu a majoránky), 3 bobkové listy, 2 celé skořice, 2 polévkové lžíce rajčatové pasty, 1 čajová lžička mleté papriky, 1 polévková lžíce cukru, sůl, pepř

1) Maso nakrájíme na stejnoměrné kousky o velikosti vlašského ořechu a zeleninu nahrubo. Libeček, tymián, majoránku, bobkové listy a skořici svážeme provázkem.

2) Maso zprudka opečeme v silnostěnné nádobě a odložíme stranou.

3) Ve stejném hrnci orestujeme cibuli a celer, které posypeme lžící cukru. Přidáme mletou papriku a rajčatovou pastu a na mírném plameni necháme vše zkaramelizovat.

4) Směs zalijeme ginem, červeným vínem a masovým vývarem. Přidáme opečené maso, svazek bylin se skořicí a lžíci soli.

5) Přiklopíme a necháme dusit přibližně 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Přibližně 15 minut před koncem přidáme nakrájenou mrkev. Ragú podle potřeby dochutíme solí a pepřem, na závěr přidáme brusinky a nasekanou petržel. Podávat můžeme s libovolnou přílohou.

Doba přípravy 3,5 hodiny

Energie v 1 porci 738 kJ

Náročnost 3

Jelení guláš

750 g jelení plece, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 5 kuliček jalovce, 2­-3 bobkové listy, 1 lžíce červené papriky, 1 sušená feferonka, 1 lžička kmínu, lžíce sádla, 3 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 500 ml červeného vína, 2 lžíce brusinkové zavařeniny, 3 lžíce rajčatového protlaku

1) Maso nakrájíme na kostky a smícháme s tymiánem, jalovcem, bobkovými listy, paprikou, feferonkou a kmínem. Necháme odležet do druhého dne.

Na sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, po 3–5 minutách přidáme rozmačkaný česnek a po další 1 minutě rovněž maso (i s kořením). Zprudka osmažíme, aby maso zhnědlo a zatáhlo se.

Osolíme, opepříme, zalijeme vínem a zvolna dusíme pod poklicí zhruba 2 hodiny. Ke změklému masu přidáme 2 lžíce brusinkové zavařeniny a společně vaříme asi 15–20 minut. Podáváme ozdobené tymiánem a kolečky čerstvé feferonky.

Doba přípravy 24 h + 140 minut

Energie v 1 porci 1396 kJ

Náročnost 3

Foto: Shutterstock, tescorecepty.cz, makro.cz

Text: Eva Hořánková

Štítky:
Předchozí článek
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Luminox rozšiřuje sérii RECON s novými 8830 NAV SPEC
iluxus.cz
Luminox rozšiřuje sérii RECON s novými 8830 NAV SPEC
Společnost Luminox, švýcarská značka hodinek, které důvěřují příslušníci Navy SEALs, záchranáři a elitní dobrodruzi po celém světě, s hrdostí představuje další evoluci hodinek připravených pro mise: ř
Zapečená cuketa se slaninou
tisicereceptu.cz
Zapečená cuketa se slaninou
Můžete vynechat slaninu, čímž z tohoto pokrmu uděláte i skvělé jídlo pro vegetariány. Suroviny 2 menší cukety 100 g anglické slaniny 50 g tvrdého sýra sůl šlehačka prolisovaný česnek a byli
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Abysál: Zóna, kde žijí monstra? Co se skrývá v nejtemnějších hlubinách oceánu?
enigmaplus.cz
Abysál: Zóna, kde žijí monstra? Co se skrývá v nejtemnějších hlubinách oceánu?
Chapadla, ostré zuby či démonické ryby bez tváře. Hlubomořská zóna Abysál je jedno z nejtemnějších míst na naši Zemi. Sluneční světlo sem neproniká a tak zde život probíhá ve věčné temnotě. Mohou se v
Baroni omezili práva nehodného krále
historyplus.cz
Baroni omezili práva nehodného krále
Král se tváří vznešeně, ale potají skřípe zuby. Historický dokument, jehož platnost právě stvrzuje přiložením své pečeti, mu nadiktovali vzbouřenci z řad vysoké šlechty, kteří o pár dní dříve obsadili Londýn. Anglie v roce 1199 truchlí i oslavuje současně. Tento svět právě opustil chrabrý král Richard Lví srdce (*1157), ale země vzápětí získává nového panovníka. Stává se
Experiment Tuskegee: Ve jménu vědy nemáte nárok na penicilin!
21stoleti.cz
Experiment Tuskegee: Ve jménu vědy nemáte nárok na penicilin!
Odstartovalo to v roce 1932 a trvalo další čtyři dekády. Americká Veřejná zdravotní služba (PHS) realizovala projekt zaměřený na studium syfilidy u Afroameričanů. Ty pak nechala desítky let trpět, aby
Konečně už nemusím tak zoufale šetřit
skutecnepribehy.cz
Konečně už nemusím tak zoufale šetřit
Důchod, který jsem pobírala, nebyla žádná sláva. Zoufale jsem si hledala brigádu nebo jiný zdroj příjmu. Až si mě našla skvělá práce sama. Na ten nápad mě přivedla bývalá kolegyně Jarka. Prý si našla senzační brigádu. „Přes noc doplňuji zboží v nákupním centru a mám za to spoustu peněz. No věřila bys tomu?“ vysvětlovala mi nadšeně. Brada
Svrab je zase mezi námi
nejsemsama.cz
Svrab je zase mezi námi
Svědění, vyrážka, bezesné noci a nejasná diagnóza. Možná se nejedná o alergii, ale o svrab. Šíří se mezi námi takřka raketovou rychlostí. Co s ním? Je to kožní onemocnění, které je aktuálně na velkém vzestupu. Jak svrab vypadá, proč se tak rychle šíří, jak se chránit a co na něj skutečně zabírá? Proč se svrab vrací? Možná jste o něm slyšela z vyprávění
Šokující zpověď Keanu Reevese: Slavný herec prý viděl duchy!
epochalnisvet.cz
Šokující zpověď Keanu Reevese: Slavný herec prý viděl duchy!
Herec se svým kamarádem zastaví stopařce. Je to mladá dívka, co se prý potřebuje dostat domů. Jenže, když se auto přiblíží až k mostu, který vede do města, děvče zmizí, jako kdyby tu ani nikdy nebylo. Šlo snad u nějaký přelud, nebo třeba ducha, který věčně bloudí krajinou?   Když je hollywoodskému herci Keanu Reevesovi
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Mužům umí Švandová stále poplést hlavy
nasehvezdy.cz
Mužům umí Švandová stále poplést hlavy
Internet a sociální sítě se pro herečku Janu Švandovou (78) stávají novou zábavou a herečka přiznala, že se do jejich objevování vrhá s nadšením. Sleduje, co se kolem děje, a přiznává, že si užívá
Abeceda českých vynálezů, které změnily svět
epochaplus.cz
Abeceda českých vynálezů, které změnily svět
Chytré české mozky daly světu už obrovské množství významných objevů, od těch notoricky známých, starých i stovky let, až po ty nové, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Všechny vyjmenovat nedokážeme, ale provedeme vás abecedou těch, které zanechaly nesmazatelnou stopu. Lodě jezdí rychleji, rány se lépe hojí, fotografie už nejsou černobílé a táborníkům neteče do