Skvělé cappuccino podomácku

Překvapivě hedvábné cappuccino připravíte v domácích podmínkách i bez stroje na espreso, které tvoří jeho základ.

Všechno, co budete potřebovat, jsou přibližně dva šálky mléka a kastrůlek na jeho ohřátí, dále hrubě mletá káva a dva „francouzské presovače“ – rovné skleněné nádobky (konvice) s kovovým pístem, opatřeným po obvodu drátěnou spirálou a hustou drátěnou vložkou.

A že jsou dva presovače (lisy) na jednu domácnost zbytečným luxusem? Určitě, ale Paní domu našla jednoduchou alternativu: snad v každé domácnosti najdete starý ruční šlehač na výrobu šlehačky, pracující na principu pístu, stlačujícího smetanu až k jejímu zhoustnutí.

Postup
Ve francouzském presovači připravte z hrubě mletého kafe silnou horkou kávu. Na dno nasypte vrstvu kávy a natřikrát zalijte vroucí vodou. Nechte pár vteřin ustát a pak pístem stlačte hrubé částečky na dno konvice, až vytvoříte hustou sedlinu (lógr).

Do druhého lisovače nebo ručního šlehače nalijte dva šálky horkého mléka. Pístem pomalu pumpujte nahoru a dolů a pohyb opakujte přibližně desetkrát, dokud se mléko výrazně nenapění.

Uvařenou kávou naplňte zhruba 1/3 velkého hrnku a navrch nalijte zpěněné mléko. Mléčná pěna ze šlehače vytvoří na povrchu velmi jemnou čepici. Ihned servírujeme.

Text: Marie Šrámková, foto: Radana Krippnerová

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Východní filozofie podpořená uměním
rezidenceonline.cz

Východní filozofie podpořená...

Když vstoupíte do tohoto bytu o rozloze tři tisíce metrů...
Proč nemá jejich láska žádnou šanci?
nasehvezdy.cz

Proč nemá jejich láska...

Do dalšího vztahu šla...
Carevna Alžběta zakázala dvořanům jíst jablka
epochalnisvet.cz

Carevna Alžběta zakázala...

V kuchyni všichni poklimbávají, do postele ale jít...
Manžel se zase učí mluvit
skutecnepribehy.cz

Manžel se zase učí mluvit

Když mi volali z nemocnice, že...
Tereza Salte si splnila svůj sen o bydlení
iluxus.cz

Tereza Salte si splnila svůj...

Autorka blogu Teraza In Oslo, knih...
Záhadný kryptid Latinské Ameriky: Co vlastně víme o čupakabře?
enigmaplus.cz

Záhadný kryptid Latinské...

Čupakabra se v posledních letech řadí mezi...
Ústí nad Labem: Ráj rozhleden a vodopádů střežící vstup do Čech
epochanacestach.cz

Ústí nad Labem: Ráj rozhleden a...

Ústí nad Labem má...
Hodinová věž v Mekce: Rekordmanka s největším ciferníkem, observatoří i vědeckým centrem
epochaplus.cz

Hodinová věž v Mekce: Rekordmanka s...

Supermoderní věž se zlatým půlměsícem na vrcholu má...
Paterčata Dionneova: Život ve výběhu i v domě hrůzy
epochaplus.cz

Paterčata Dionneova: Život ve...

Yvonne, Cécile, Annette, Émilie a Marie. Narodí...
Prošvihne svou poslední šanci?
nasehvezdy.cz

Prošvihne svou poslední šanci?

Své rodinné štěstí si...
Plněná jehněčí kýta po anglicku
tisicereceptu.cz

Plněná jehněčí kýta po...

U nás její obliba ještě není tak velká, ale v Anglii patří mezi...
Astrofotograf Petr Horálek: V Evropě zmizelo hvězdné nebe…
21stoleti.cz

Astrofotograf Petr Horálek: V...

Kdysi stačilo zaklonit hlavu, aby člověk...
0 shares