Domů     Sbírejte pampelišky!
Sbírejte pampelišky!
od 15.5.2020

Proč? Protože jsou zdravé. Takže až se pokocháte pohledem na louku, dejte se do práce. Vaše tělo vám poděkuje.

A co sbírat? Odpověď je nasnadě. Tahle žlutá kráska se hodí téměř celá, ale vezměme to popořádku.

Kořen

Kořen pampelišky v sobě ukrývá hořčiny, třísloviny, ale také minerální látky, zejména draslík, mangan a měď. Jeho léčivá síla spočívá zejména v jeho velké schopnosti odstranit z těla odpadní látky.

Podporuje činnost ledvin, jater, tok žluče a tím i trávení.

Pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi.

Má protizánětlivé účinky.

Snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi i vysoký krevní tlak.

Pomáhá také při léčbě nemocí kloubů, jako je revmatizmus, dna a další choroby. (Obsahuje totiž látky, které brání degeneraci kloubů, chrupavek a posilují celý pohybový aparát těla.)

Tiší zánět žaludku, působí proti ledvinovým kamenům, nemocem ledvin a močových cest.

Náš tip: Kořeny vyrývejte zejména na jaře a na podzim, když obsahují nejvíce účinných látek.

Udělejte si

Pampelišková káva

1) Kořeny po příchodu domů co nejdříve důkladně očistěte od hlíny. Poté je nakrájejte na malé kousky a nechte oschnout.

reklama

2) Naskládejte je na plech a sušte (pražte) v troubě při teplotě asi 180 stupňů (bude to trvat cca půl hodiny). Pravidelně kontrolujte, kořen se nesmí v žádném případě spálit. Že je hotovo, poznáte tak, že je kořen zcela tvrdý.

3) Nyní jej nechejte prochladnout a umelte (v kávovém či elektrickém mlýnku, případně utlučte v hmoždíři). V tuto chvíli můžete prášek ještě opatrně opražit na suché pánvi, není to však nutné.

4) Pampeliškovou kávu servírujeme stejně jako klasického „turka“. Jednu až dvě lžičky zalijeme vroucí vodou. Několik minut počkáme, prášek si sedne. Pokud by měly nějaké kousky tendenci plavat na povrchu, můžeme přecedit. Možno osladit či podávat s rostlinným či normálním mlékem.

Listy

Sbírejte mladé listy, které ještě neobsahují hořké „mléko“. Ve Francii se bělí, aby byly křehčí. Listy vybělíme snadno tím, že je zakryjeme. Můžete je využít třeba jako vhodnou ingredienci do jarních salátů i do zeleninových polévek.

reklama

Jsou bohatým zdrojem vitaminu C, kyseliny křemičité, vitaminů A, D, některých vitaminů skupiny B, betakarotenu, draslíku, křemíku, vápníku i železa. Tím však výčet zdraví prospěšných látek, obsažených v listech, nekončí. Najdeme v nich také třísloviny, glykosidy, silice a další látky.

Pomáhají pročistit organismus od jedovatých látek (například alkoholu).

Posilují činnost ledvin a jater.

Čistí pleť.

Udělejte si

Nápoj

Mladé lístky rozmixujeme spolu s jablkem, větším pomerančem, přidáme šťávu z půlky citronu a med nebo hroznový cukr. Doplníme kelímkem bílého kefíru. Nápoj působí detoxikačně a proti únavě.

Usušte je

Sušte je v polostínu při vyšší teplotě na dobře větratelném místě. Důležité je, aby byly v tenké vrstvě, občas je obraťte a protřepejte, aby nezplesnivěly. Skladujete v suchu a temnu v dobře uzavřené nádobě.

Čaj

Smíchejte sušené listy a sušený kořen pampelišky v poměru 1:1. Směs dejte do vody a asi dvě minuty vařte. Následně nechte do vychladnutí ustát. Pijte dva šálky čaje denně po dobu dvou měsíců.

Květy

Nejsou tu jenom pro včely.

Mohou pomoci v prevenci i léčbě chřipky či angíny. Vděčí za to obsahu některých látek, jako jsou flavonoidy, karotenoidy, silice a další.

Sirup pomáhá léčit nemoci dýchacích cest

Můžete je trhat od dubna až do října. Používejte čerstvé, na rozdíl od kořene a listů je totiž nelze sušit. Během několika dnů by se krásné žluté květy změnily v bílé chmýří, které by poletovalo po místnosti.

Udělejte si

Med

1) 400 plně rozkvetlých květů zbavte stonků, omyjte a zalijte 1,5 litru vody. Přidejte 2 citrony, nakrájené na plátky, a 10 minut povařte.

reklama

2) Nechte 24 hodin odstát, potom přeceďte přes plátno a do výluhu přidejte 1,5 kg cukru. Vařte zvolna na mírném ohni asi jednu až dvě hodiny. Délka varu závisí na hustotě. Čím déle vaříte, tím je „med“ hustší. Horký „med“ nalijete do sklenic a obraťte dnem vzhůru.

Náš tip: Při sběru květů narazíte jistě i na ještě nerozvinuté pupeny. Berte je taky, během chvíle si z nich uděláte domácí kapary. Doma je dejte do sklenice, zasypte solí a zalijte octem.

Pak je uložte do lednice a nechte pořádně uležet… Používají se stejně jako normální kapary.

reklama
Související články
23.3.2023
Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí, prostě použít, jak se říká, co dům dal. Ale v tom jsou naše hospodyňky víc než dobré. Takže my přidáváme jen pár receptů pro inspiraci. Zapečená bulka s vejcem (4 porce) 4 bulky, 4 vejce, olivový olej, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka 1) Bulky ve dvou třetinách nařízněte a část vydlabejte. Potřete olivovým olejem a rozklepněte do nich vejce. 2) Osolte
19.3.2023
Na první pohled mohou být některé výrobky z keramiky a porcelánu téměř k nerozeznání. Přesto jsou jiné. Jedná se o dva různé materiály, které se zpracovávají dvěma odlišnými způsoby. Jak to tedy s keramikou a porcelánem opravdu je? Jedno mají společné – jedná se o poctivou, ve většině případů ruční práci. Možná i proto jsou výtvory z obou materiálů tak oblíbené. Keramika Je plná slunce, větru
17.3.2023
Dřív se bez ní neobešel žádný sváteční oběd. A byla to milá tradice. Takže až budete přemítat, co upéci v neděli, volba je jasná. Citronová 120 g cukru, ½ citronu, 1 lžíce citronové kůry (bio), 150 g bílého jogurtu, 90 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání 1) Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyš
14.3.2023
Máte chuť na něco sladkého? Připravte si panna cottu (čtěte pana kotu). Ingredience 2 kelímky smetany ke šlehání 1 kelímek smetany na vaření 1 vanilkový cukr nebo 1 vanilkový lusk 70 g moučkového cukru 5 plátků želatiny 2 hrsti mraženého ovoce 3 lžíce krupicového cukru Postup Do misky nalijte půl litru vlažné vody a nechte v ní rozpustit želatinu. Všechny smetany si nalijte do k
9.3.2023
Už naše babičky věděly, že je zelí ideální zimní zeleninou. Dodává tělu vitamin C i vápník a je v kuchyni všestranně využitelné. A navíc se dá připravit na spoustu způsobů. Zvláště kysané zelí byste měli mít na talíři právě teď v zimním období poměrně často. Díky mléčnému kvašení jsou v něm zachovány vitaminy a minerální látky. Je opravdu výborným zdrojem vitamínu C. Má spoustu skvělých vlastnost
Nenechte si ujít další zajímavé články
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
21stoleti.cz
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
Většina dosud známých planet svůj život tráví v rodinném kruhu s mateřskou hvězdou a mnohdy i s planetárními sourozenci. Ale jak to tak někdy bývá u lidí, tak i mezi planetami může dojít ke konfliktu,
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo čerpající z bohatých lokálních tradic, kultury, umění a architektury, poskytl své prostory a záštitu kosmetické značce Klara Rott, která zde vytvořila un
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
nasehvezdy.cz
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
Těžko věřit, že je Lucie Benešová (48) babičkou. Vzhledem směle konkuruje i o generaci mladším herečkám – není divu, že ještě dnes jí scenáristé předepisují košilaté scény, jak je sama nazývá. Z je
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a bohužel také pořádně komplikovanou a krvavou minulostí. Tu připomíná i množství historických staveb, mezi které patří i slavný chrám stojící v zeleni ma
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
epochaplus.cz
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
Francouzské královně Marii Antoinettě (1755–1793) dělá její manžel Ludvík XVI. (1754–1793) všechno, co jí na očích uvidí. Projevuje se to na výdajích dvora. Ministru financí Turgotovi dochází trpělivo
Záhada rodinné chaty
skutecnepribehy.cz
Záhada rodinné chaty
V mládí jsem zažila na naší chatě opravdu hrozivé věci, které jsem si nedovedla vysvětlit. Odpovědi na moje otázky přinesl až čas. Jako dívka z Prahy jsem si uměla vychutnat víkendy na naší chatě. Oproti panelákovému bytu to byla vždycky vítaná změna. Přírodu a čerstvý vzduch jsem milovala odmalička. Měli jsme chatu kousek od jednoho rybníka,
Excentrická svatyně klasického designu
rezidenceonline.cz
Excentrická svatyně klasického designu
Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs paradoxů, tvořená moderními formami v kombinaci s nadčasovým nábytkem – to vše stojí za výsledným jemným leskem luxusního interiéru, jehož vyznění
Špagety se zeleninou
tisicereceptu.cz
Špagety se zeleninou
Jídlo, se kterým si poradíte, i když vás na vaření zrovna moc neužije. Ingredience 500 g špaget 500 g mletého masa 250 g rajčatového pyré 1 větší cibule 3 velká rajčata 1 červená paprika 2
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz
Zeleninový kuskus s krevetami
Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky kuskusu 1 l zeleninového vývaru 2 velké cukety 2 pórky 2 lžíce olivového oleje hrubozrnná mořská sůl pepř čerstvá bazalka Postup Suchý kuskus n
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
nasehvezdy.cz
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
Po třinácti letech se rozešel s partnerkou Simonou Brdičkovou (46). Mají spolu dceru Claudii (14). Když to ale Martin Zounar (55) nejméně čekal, vstoupila mu do cesty pohledná psycholožka Kateřina K
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
enigmaplus.cz
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
Už pozorná dítka ve školách se mohou dozvědět, že první knihu na území sousedního Slovenska napsal římský císař Marcus Aurelius. Dokážeme však určit přesné místo, kde slavná sbírka úvah „Hovory k sobě
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
epochanacestach.cz
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
Ačkoli patří k těm menšímv České republice, nabízí aktivity a působivé expozice, kterým nelze říci „ne“. Pouze v Pardubickém kraji můžete nasát omamnou vůni perníku, stát se součástí dostihového vesel