Domů     Sklenice plné dobrot
Sklenice plné dobrot
3.7.2025

Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy?

Jahodový džem s květy z černého bezu

(4 sklenice 250 ml)

1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství)

1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstřihněte z větviček malými nůžkami. Navažte 100 g samotných květů.

2) Umyjte jahody, zbavte je stopek a nakrájejte je na čtvrtky. Vložte do hrnce se silným dnem, smíchejte s pektinem a přiveďte k varu. Přidejte cukr (zpočátku méně) a vařte 2 minuty na mírném plameni. Vyzkoušejte, zda je džem dostatečně sladký. Pokud ano, přidejte květy černého bezu a zamíchejte.

3) Vyhřáté sklenice naplňte horkým džemem a ihned je uzavřete. Otočte dnem nahoru a nechte vychladnout.

Spojení dvou nepřekonatelných vůní vás určitě okouzlí. Džem skvěle chutná na toustech s kozím sýrem, ale i na palačinkách.

Třešně ve whisky

(4 sklenice 250 ml)

1,2 kg velkých tmavých třešní, 300 g cibule, 3 lžíce extra panenského oleje, 15 g pektinu, 150 ml whisky, 6 větviček tymiánu, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na rozehřátém oleji, dokud nezesklovatí. Třešně omyjte, rozkrojte na poloviny a vyjměte všechny pecky.

2) Smíchejte ovoce s pektinem a vložte na pánev s cibulí. Chvilku restujte společně, a když se vše zavaří, vlijte whisky a přidejte natrhané lístky tymiánu. Společně povařte 2–3 minuty.

3) Dochuťte čerstvě mletým pepřem a velkou špetkou soli. Nalijte směs do sklenic a ihned uzavřete. Sterilujte bez vody 20 minut ve vyhřáté troubě na 120 °C.

Sladké třešně v kombinaci s kouřově sladkým aromatem whisky vykouzlí pokrm snů třeba v kombinaci s domácí paštikou. Skvěle chutnají k játrům smaženým na másle či pečeným na grilu.

Malinový ocet

500 ml kvalitního jablečného nebo bílého či červeného vinného octa, 200 g zralých malin

1) Maliny nasypejte do lahví nebo do sklenic s širokým hrdlem, zalijte octem a odstavte na 3 týdny. Pamatujte na to, že každý den musíte nádobu protřepat.

2) Po uplynutí této doby ocet přeceďte přes gázu v cedníku nebo kávový filtr. Maliny můžete použít do salátu nebo do omáčky z červeného masa.

Tenhle ocet si zamilujete. Má omamnou malinovou vůni a hodí se samozřejmě do salátových dresinků. Ale nejen do nich. Z vepřové panenky v octové marinádě vykouzlíte kulinářský zážitek.

Hruškový džem s badyánem, hřebíčkem a skořicí

(8 sklenic 250 ml)

2 kg zralých hrušek, ovocný pektin Labeta, 100 g třtinového cukru, 100 ml vody, 3 lžíce medu, 4 ks hřebíčku, 2 ks badyánu, 1 tyčinka celé skořice, kůra z 1,5 citronu

1) Omyté hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Nastrouhané hrušky dejte do hrnce, podlijte vodou, přidejte med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem. Vše za stálého míchání vařte do zhoustnutí (cca 10 min).

2) Vyjměte koření a džem naplňte do sklenic. Uzavřené sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě.

Koření, které zahřívá, vás potěší v chladnějších letních dnech, ale nezapomeňte si pár skleniček nechat na Vánoce.

Zavařené borůvky

(7–8 sklenic 300 ml)

2 kg borůvek, 200 g cukru

1) Borůvky vysypejte na velký podnos nebo do široké misky a vyberte z nich větvičky, jehličí a lístky. Pokud je kupujete od sběračů, měly by být už čisté. Opláchněte je v cedníku a nechte okapat.

2) Do vyhřátých sklenic vložte cca 250 g borůvek. Na ně nasypejte vrchovatou lžíci cukru (25 mg). Když zaplníte polovinu sklenice borůvkami, přidejte cukr a doplňte opět borůvkami.

3) Sterilujte ve vodě 20 minut od jejího uvedení do varu, nebo 40 minut bez vody ve vyhřáté troubě.

Borůvky jsou dětství. Modrá pusa od ucha k uchu, vůně lesa, koláč, lívance… Zatoužili jste vrátit se zpět a užívat si ten pocit co nejdéle? Pak je tenhle recept pro vás. Zavařování borůvek zvládne úplně každý. 3 kg máte za 35 minut.

Pyré z černého rybízu

(5 sklenic 350 ml)

1,5 kg černého rybízu, 100 ml vody, 240–260 g cukru

1) Rybíz umyjte a odstraňte stopky. Nemusíte být příliš pečliví, protože budete pasírovat přes cedník. Ovoce s vodou uveďte do varu a vařte pod pokličkou asi 25 minut. Celý obsah potom pečlivě propasírujte přes cedník. Získáte asi 1,2 kg pyré.

2) Do ovocné směsi přisypejte asi 240 g cukru, společně povařte a zkontrolujte sladkost. Pokud vám vyhovuje, můžete dávat do sklenic, které ihned uzavřete.

3) Sterilujte ve vodě 20 minut nebo bez vody 30 minut v troubě vyhřáté na 120 °C.

S černým rybízem je to zvláštní. Někteří ho milují, jiní nesnášejí. Zajímavé je, že ti druzí nevědí, že se jeho chuť zavařením trochu změní. V každém případě pyré za trochu námahy stojí.

Přidávejte je do ovesných kaší, do jogurtu, hodí se na vafle a uděláte z něj i výborný sorbet.

Související články
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
reklama
Šikovné tipy
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ohrožení obojživelníci se zabydleli v olomoucké nemocnici
21stoleti.cz
Ohrožení obojživelníci se zabydleli v olomoucké nemocnici
Obyvateli nemocničních areálů jsou pacienti, kteří tam zůstávají přechodně a jen po dobu nezbytnou pro své uzdravení. Nicméně mezi pavilony Fakultní nemocnice Olomouc se ubytovali poněkud trvalejší „n
Tajemství Faustova domu v Praze
enigmaplus.cz
Tajemství Faustova domu v Praze
Na Karlově náměstí č. p. 502 stojí záhadný Mladotovský palác, přezdívaný Faustův dům. Z jakého důvodu má tak „pekelnou“ přezdívku? [gallery ids="156457,156869,156456"] S historií domu je spjata
Když kosti křehnou
nejsemsama.cz
Když kosti křehnou
Lámou se vám nehty, bolí vás záda a máte pocit, že se zmenšujete? Možná za tím stojí osteoporóza, tichý zloděj kostí, kterému se lidově říká bílá rakovina. Není vidět, ale může napáchat pořádnou paseku. S přibývajícím věkem se tělo mění a s ním i naše kosti. Po padesátce (u žen často po menopauze) začíná docházet k úbytku kostní hmoty. Kosti jsou tenčí, křehčí a snadno
Správná matrace může ulevit od bolesti zad. Víte, jak ji vybrat?
iluxus.cz
Správná matrace může ulevit od bolesti zad. Víte, jak ji vybrat?
Bolesti zad trápí většinu populace – ať už kvůli sedavému zaměstnání, nedostatku pohybu, nebo špatnému držení těla. Málokdo si ale uvědomuje, jak velký vliv má na stav naší páteře matrace, na které tr
Musela jsem se slitovat nad svou snachou
skutecnepribehy.cz
Musela jsem se slitovat nad svou snachou
Každá žena se snaží, aby byl manžel a děti spokojení. Neměla by to ale přehánět, aby se to neobrátilo proti ní. Musela jsem snachu varovat včas. Moje snacha Ivanka je moc hodná holka, i když má drobné mouchy. Ty pramení z toho, že to byla holka z města, zatímco my žili na vesnici. Když k nám prvně přijela, viděla jsem
Samurajové: Vzdělaní válečníci s mečem i štětcem, kteří formovali Japonsko
epochaplus.cz
Samurajové: Vzdělaní válečníci s mečem i štětcem, kteří formovali Japonsko
Samurajové byli legendární japonští válečníci, kteří po dlouhá staletí bránili hranice Japonska a sváděli boje uvnitř země. Prosluli vysokou morálkou a také dokonalým ovládnutím bojových umění. Známí byli svou oddaností a odvahou, se kterou byli schopni nejen bojovat se svými protivníky, ale také spáchat rituální sebevraždu seppuku, pokud byla ohrožena jejich čest. Avšak samurajové nebyli
Čeněk Paclt jako první Čech navštívil 5 kontinentů
historyplus.cz
Čeněk Paclt jako první Čech navštívil 5 kontinentů
Je to chvilka. Najednou se s velkým rachotem urve kus půdy a Paclt zůstane uvězněn pod hromadou kamení. Ostatní horníci ho naštěstí stihnou vyhrabat dřív, než se udusí… Není to poprvé, co život turnovského světoběžníka visel na vlásku. Například v Austrálii ho „přizabili“ domorodci!   Škola v rodném Turnově mu k srdci nepřiroste. Čeněk Paclt (1813–1887) na ni bude
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zelenková jen kvete díky novému milenci?
nasehvezdy.cz
Zelenková jen kvete díky novému milenci?
Tajemství jejích šťastných úsměvů je možná odhaleno! Zpěvačka Jitka Zelenková (75) před pár dny ohromila fanoušky, když se pochlubila fotkami ze své dovolené. „Jak to dělá, že vypadá pořád tak neuv
Hmyzem roku 2025 jsou? Světlušky…
epochalnisvet.cz
Hmyzem roku 2025 jsou? Světlušky…
Světlušky zná snad každý – ať už z Broučků Jana Karafiáta, anebo z procházek večerní krajinou. Zpravidla z nich však vidíme jen světélka poletující letní nocí – jak vypadají dospělci (či dokonce larvy) většina lidí vůbec netuší. Pro to a dalších „21“ důvodů vyhlásila Česká společnost entomologická v roce 2025 Hmyzem roku právě světlušky.   V naší
Polévka z rajčat a paprik
tisicereceptu.cz
Polévka z rajčat a paprik
Výborná zeleninová polévka s bylinkami plná vitaminů a vlákniny. Suroviny na 6 porcí 1,2 l zeleninového vývaru 400 g loupaných rajčat 1 červená paprika 1 zelená paprika 2 žluté papriky 1 ci
Krupka: Město, kde bije srdce hornictví
epochanacestach.cz
Krupka: Město, kde bije srdce hornictví
Dříve několik samostatných hornických osad, dnes městečko, které svojí historií láká návštěvníky z celého Česka. Udělejte si výlet do Krupky i vy. Městečko Krupka patří mezi ta místa, kde najdete od každého kousek. Leží nedaleko Teplic na úpatí Krušných hor, takže o krásnou přírodu tady není nouze. Stejně tak se tu nachází i mnoho památek