Domů     Šípky pro krásu, zdraví i chuť
Šípky pro krásu, zdraví i chuť
29.7.2020

Kromě krásné podzimní dekorace jsou šípky i přirozeným multivitaminem. Obsahují velké množství vitaminů C a A, dále vitaminy P, K, B a antioxidant E. Důležitý je i obsah minerálů – hořčíku, vápníku a železa, a menší množství draslíku a fosforu.

Šípkové čaje, výluhy a různé džemy a želé posilují imunitu v náročném podzimním, zimním a jarním období, na jaře navíc pomáhají omezit únavu. Dík jejich konzumaci je organizmus odolnější a snadno nepodléhá virózám a nachlazením.

Šípky mají i výrazně pozitivní účinek na trávení. Kvůli obsahu antioxidantů zpomalují stárnutí a zmenšují riziko kornatění tepen. Plody pomáhají proti křečím, mají také mírně močopudné účinky a zlepšují tvorbu žluči.

Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti parodontóze a onemocnění dásní.

Jak se uplatní v kosmetice?

Výtažky z šípků se používají v přírodní kosmetice, mají zvlhčující, vyhlazující a uklidňující účinky. Podomácku se však využívají spíš květy než plody.

Okvětní plátky se rozmočí v horké vodě, přikápne se trocha olivového oleje a vzniklá kaše se použije jako pleťová maska. Jde o sezonní, plně přírodní a velmi účinný prostředek.

Jak šípky sbíráme?

Šípky sklízíme plně vyzrálé, sytě červené a pevné. Vybíráme taková místa, kde keře nebyly vystaveny velkému množství zplodin – chodíme je sbírat dál od cest, víc do lůna přírody. Trháme je během suchých a slunečných dnů, raději počkáme, až oschne rosa.

Šípky sušíme buď v celku, nebo rozříznuté na polovinu, zbavené jadérek a ostatních nejedlých částí. Pokud je sušíme v troubě, tak ji na 5 minut nastavíme na 93–96 °C a pak plody dosušíme na 50 °C.

Co z nich uvaříme?

Klasikou je šípková omáčka, která se skvěle hodí ke zvěřině, ale dobře chutná i s hovězím nebo vepřovým masem.

Budete potřebovat: 2 polévkové lžíce domácí šípkové zavařeniny•2 lžíce másla•2 lžíce hladké mouky• ½ l vývaru•3 lžíce bílého vína•hrst hrozinek•4 hřebíčky•ocet•sůl

Připravíme si světlou jíšku a zalijeme ji půllitrem vývaru. Přidáme bílé víno a provaříme. V trošce vody svaříme hrozinky s hřebíčkem a scedíme je do omáčky, necháme přejít varem a podle vlastního vkusu dosolíme a ochutíme octem. Omáčkou zalijeme upečeného kance nebo jinou divočinu.

Nejdřív ovšem připravíme šípkovou zavařeninu.

Budete potřebovat: Čerstvé šípky bez stopek a bubáků rozkrájíme, uvaříme doměkka a přes síto propasírujeme, nebo šípky rozřízneme, zbavíme chlupatých jadýrek, rozmixujeme a propasírujeme. Hmotu zvážíme a použijeme váhově stejné množství cukru.

U syrových šípků přidáme trošku vody a vaříme, dokud se cukr nerozpustí, táhneme na mírném ohni, dokud nebude zavařenina nitkovat. Horkou směs plníme do skleniček.

Děti si mohou pochutnat na sladké šípkové polévce.

Budete potřebovat: ½ kg šípků•1 a ½ l vody•100 g cukru•2 lžíce kukuřičné mouky•3 lžíce zakysané smetany•1 citron•sekané mandle

Šípky očistíme, zalijeme vodou, přidáme strouhanou citronovou kůru a na středním ohni vaříme 20 minut. Směs rozmixujeme, propasírujeme, přidáme cukr a uvedeme do varu.

Ve třech lžicích vody rozmícháme kukuřičnou mouku, přidáme k polévce a za stálého míchání vaříme, dokud trochu nezhoustne. Necháme vychladnout, vmícháme šťávu z půlky citronu, zakysanou smetanu a studenou podáváme posypanou nasekanými mandlemi.

Zejména v době, kdy nám hrozí nachlazení, chřipky a jiné virózy, prokáže našemu organismu výbornou službu šípkový čaj.

Budete potřebovat: 3 lžičky sušených šípků•0,5 l vody•med na oslazení

Rozdrcené šípky zalijeme půllitrem studené vody a směs uvedeme na 5 minut do varu. Necháme asi 15 minut louhovat a poté přecedíme přes jemné sítko (pozor na jemné chmýří semen, může podráždit sliznici v ústech a krku). Můžeme dosladit medem.

Podobně působí i šípkový sirup, bohatý na vitamin C.

Budete potřebovat: 1 kg zralých šípků•2 l vody•1 a ½ kg přírodního cukru

Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 10 minut. Roztok přecedíme přes sítko a poté přes plátno přefiltrujeme. Čistou šťávu zahřejeme na 70 °C a rozpustíme v ní cukr. Hned naléváme do sklenic a zátkujeme.

Tu pravou sílu má „zdravotní“ šípkové víno.

Budete potřebovat: 1 a ½ l čerstvě natrhaných šípků zbavených okvětí•váhově stejně cukru• vody tolik, kolik je součet hmotností šípků a cukru (1:1:2).

Šípky očistíme od stonků a na obou koncích nařízneme do kříže. Cukr s vodou svaříme. Až vychladne, nalijeme ji na šípky nasypané do velké okurkové lahve.

Uzavřeme zátkou s „bublátorem“ (koupíme v železářství) a na teplém místě necháme stát, dokud poslední šípek neklesne ke dnu. Hadičkou víno stočíme do lahví.

Když scezené šípky znovu zalijeme svařeným cukrem (či medem), je reálná šance asi za 4 týdny stání získat druhou várku.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Pochopila jsem, proč miluji zimu
skutecnepribehy.cz
Pochopila jsem, proč miluji zimu
Každý si prý hluboko v sobě nese svůj minulý život. I mně se jednou vybavila krásná vzpomínka na mé dávné já. Od nejútlejšího dětství milovala zimu a mráz. Když venku mrzlo a všichni se klepali zimou, mně bylo příjemně. Nikdo v okolí mi nerozuměl. Říkali, že jsem zvláštní. Že by to byl nějaký gen po předcích, to se nikomu nezdálo,
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
epochaplus.cz
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
Město, které nikdy nespí. Město hříchu, opojení a potrhlých nápadů. Las Vegas. Když se v jeho neonových spárech ocitne dvojice přátel z dětství ve složení proslulé lepé děvy a průšvihářky Britney Spearsové (*1981) a jejího stejně starého parťáka Jasona Alexandra, dá se celkem úspěšně předpokládat, co se semele. Děvče svázané pozlátkem slávy a drcené neustálou pozorností udělá
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
epochalnisvet.cz
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
Na skalnatém ostrůvku uprostřed zelenomodrých vod Biskajského zálivu se z moře tyčí bílá kamenná věž. Spojuje v sobě majestát katedrály, paláce a pevnosti. Jde o Cordouan, zřejmě nejkrásnější a nejpřepychovější maják světa. Uvnitř ukrývá královský apartmán i kapli s vitrážemi.   Jen dopravit sem stavební materiál je pořádná fuška. Cordouan se totiž nachází v ústí řeky Gironde, zhruba sedm
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
nasehvezdy.cz
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
Ne všechno je tak dokonalé, jak vypadá! To nejspíš platí i v případě manželství doktorky Veroniky Hanové ze seriálu Bratři a sestry, Zuzany Kajnarové (43). Blondýnka se vždy snaží z rozhovorů vybrus
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
historyplus.cz
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
Manželovy zálety se snaží ignorovat. Moc jí to však nejde a Františku Štěpánovi umí pěkně znepříjemnit život. Časem ale Marie Terezie pochopí, že svého chotě nezmění, a naučí se jeho nevěry tolerovat. „Čím víc volnosti ponecháš svému muži, tím pomilováníhodnější mu budeš a tím víc tě bude vyhledávat,“ radí svým dcerám, jak se mají jednou
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
enigmaplus.cz
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
Na scéně se objeví svědectví služebné z domu na břehu jezera. V pět hodin ráno spatří dívka na hladině velké zvíře s dlouhým krkem, jako má žirafa, malou hlavou a dvěma krátkýma předníma nohama. Také
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
tisicereceptu.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh d
Zelí s mletým masem
nejsemsama.cz
Zelí s mletým masem
Na této balkánské dobrotě si můžete pochutnat s rýží i chlebem. Ingredience na 4 porce: ● menší hlávka zelí ● 400 g mletého hovězího masa ● 1/2 cibule ● cca 4 lžíce oleje ● 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky ● sůl ● mletý pepř ● citron Postup: Ze zelí odstraňte košťály a nakrájejte je na širší nudličky. Dejte do hrnce a spařte horkou vodou, poté zceďte a nechte dobře okapat. V rendlíku orestujte
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
21stoleti.cz
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
Rychlost a jednoduchost – zájem o online služby okamžité půjčky dokazuje, že získat peníze během několika minut je žádaný bankovní standard. Jak ale tento pohodlný způsob financování ovlivňuje naše ro
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
iluxus.cz
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
Upozornění pro sběratele: Frederique Constant odhaluje mistrovskou exkluzivní sadu, která důstojně připomíná její založení v roce 1988. Pro rok 2025 oživuje tato ženevská manufaktura 37 let horologick
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za