Silikon kontra klasika

Dosloužila stará forma na bábovku a váháte, jestli si pořídit kov, nebo silikon? Srovnali jsme vlastnosti obou materiálů.

Když jde o skvělou domácí bábovku, nejen osvědčený rodinný recept, ale i ta správná bábovková forma hraje rozhodující roli. Kovovým formám se stále dokonalejší nepřilnavou povrchovou úpravou zdatně konkurují výrobky z barevného silikonu. Tenhle moderní materiál „zvládá“ teploty od – 40°C do 240 °C, takže se hodí nejen k pečení, ale i k mražení.

Tip: Na silikonových formách rozhodně nešetřete, dejte přednost osvědčené kvalitě a kupujte značkové výrobky. Bábovka z nekvalitní formy by mohla obsahovat kromě těsta i další, nevítané a nečekané přísady.

Silikon

Materiál

Formy, odlité z barevného silikonu jsou pružné a ohebné. Nesporným bodem pro silikon je to, že zabírá málo místa. Silikonovou bábovkovou formu prostě srolujeme do válečku nebo zmáčkneme na placku a šup s ní někam do skříně. Každopádně, i když se prakticky nemusí nijak zvlášť udržovat, před prvním použitím je nutné ji vymazat tukem. Když potom nebudeme formu čistit žádným agresivním prostředkem, nemusíme ji už nikdy znovu vymazávat.

Nalévání těsta

Před použitím formu vymyjeme studenou vodou. Než budeme do formy lít těsto, postavíme ji rovnou na rošt nebo plech. Vyhneme se tak artistickým výkonům při vkládání formy s těstem do trouby – silikon plný těsta v rukou s oblibou ožívá a mění se ve značně nevypočitatelnou, splašenou amébu.

Pečení

K dobrým vlastnostem silikonu patří i to, že se v něm těsto propeče rovnoměrně a nepřipéká se ke stěnám. Doba pečení se tak může zkrátit až o dvacet procent, a s tím bychom měli předem počítat. Materiál ale nevydrží všechno, takže na použití grilovací funkce třeba při dopékání kůrky na zeleninovém nákypu raději zapomeňte – formě by mohlo být příliš horko.

Vyklápění hotové bábovky

Stejně jako u jiných forem i v silikonové formě necháme bábovku vychladnout, a teprve potom ji vyklopíme. Mělo by to jít snadno, i když je pravda, že někdy se i v silikonu bábovka trochu přichytí. Nikdy si při vyklápění nepomáhejte ostrým nožem.

Kov

Materiál

Není kov jako kov – výsledek hodně závisí na kvalitě. Většina hospodyněk se shoduje na tom, že nejlepší je černá „klasika“ s nepřilnavou teflonovou úpravou. Investovat do kvalitního materiálu se vyplatí, obyčejný plech nám po pár použitích zrezaví a můžeme jít shánět novou formu.

Nalévání těsta

I když máme formu s nepřilnavou úpravou, nespoléhejme na ni stoprocentně. Takže ji před pečením tradičně vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme moukou. Na rozdíl od silikonu tahle forma drží tvar, takže žádné eskapády při přesouvání do trouby nehrozí.

Pečení

Doba pečení, kterou uvádí většina receptů, odpovídá pečení v kovové formě, takže nám odpadají starosti. Těsto v téhle formě ve srovnání se silikonem daleko lépe hnědne.

Vyklápění hotové bábovky

Upečený výtvor necháme chvilku zchladnout, a potom opatrně vyklopíme. Většina forem s nepřilnavou vrstvou se snadno poškrábe, takže také tady platí: žádné ostré předměty.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Bylinkové čaje na kašel a nachlazení
nasehvezdy.cz

Bylinkové čaje na kašel a...

Ač se to může zdát divné, právě v létě...
Změří každému teplotu
epochalnisvet.cz

Změří každému teplotu

Dvě termovizní kamery, které se na...
Zkameněliny z Národního muzea změnily pohled na počátek evoluce zubů
21stoleti.cz

Zkameněliny z Národního muzea...

Díky novým technologiím a novému výzkumu...
Záhadný hrad Bouzov: Bílá paní i tajný řád nacistů
epochanacestach.cz

Záhadný hrad Bouzov: Bílá paní...

Hrad Bouzov leží asi...
Provence: Kraj tisíce barev
epochanacestach.cz

Provence: Kraj tisíce barev

Dalo by se skoro...
Kankán: Skandální tanec, se kterým policie marně bojuje
epochaplus.cz

Kankán: Skandální tanec, se...

Původně to měla být jen rychlá čtverylka, kterou ve...
Ozvěny krvavé bitvy o Alamo. Bojiště dodnes navštěvují duše padlých vojáků
enigmaplus.cz

Ozvěny krvavé bitvy o Alamo....

Bitva o Alamo v roce 1836 patřila mezi...
Tipy, aby byl váš koláč dokonalý
nasehvezdy.cz

Tipy, aby byl váš koláč...

Čím více tuku, žloutku či vajíček, popřípadě mléka, ale...
Kde hledat nejodlehlejší místa na světě?
epochaplus.cz

Kde hledat nejodlehlejší...

Pokud žijete v rušném městě, kde...
0 shares