V létě na náročné vaření nezbývá moc času. Buďto na nás čeká spousta práce na zahrádce nebo na chatě, anebo naopak chvátáme ven k vodě. Proto upřednostňujeme jednoduchá, rychlá jídla, která nás nezdrží, a navíc moc nestojí.
Špenátová polévka s vejcem
Suroviny na 4 porce
50 g másla
1 cibule
4 stroužky česneku
1 brambora
0,45 l zeleninového vývaru
0,6 l mléka
0,45 kg čerstvého špenátu
4 vejce
1 citron
8 lžic smetany 33%
1 špetka mletého muškátového oříšku
sůl
černý mletý pepř
1. Máslo rozehřejte ve velké pánvi, přidejte nasekanou cibuli a česnek a pomalu je 5–6 minut restujte doměkka. Přidejte bramboru a ještě minutu smažte.
2. Přilijte vývar a 8–10 minut zahřívejte, dokud se polévka nezačne vařit. Pak přilijte mléko a vše opět přiveďte k varu. Vmíchejte polovinu špenátu spolu s citronovou kůrou a vařte 15 minut, aby se špenát úplně rozpadl.
3. Nechte vychladnout a pak polévku rozmixujte se zbylým špenátem dohladka. Osolte, přidejte česnek a dokořeňte. Když bude polévka moc hustá, přidejte ještě vývar.
4. V miskách s horkou polévkou „utopte“ pošírovaná vejce. Zakápněte smetanou.
Doba přípravy 40 minut Energie v 1 porci 729 kJ Náročnost ***
Cuketové lívanečky
Suroviny na 1 plech: 2 menší cukety•0,06 kg polohrubé mouky•0,06 kg dětské krupičky•1 vejce•sůl•pepř•0,15 kg anglické slaniny•3 stroužky česneku
1. Cukety omyjte a nastrouhejte nahrubo. Hmotu v misce posolte a nechte 15 minut potit.
2. Poté slijte tekutinu a do těsta přimíchejte mouku, krupičku, vejce, prolisovaný česnek, pepř a na drobno nakrájenou slaninu.
3. Vymíchejte polotuhé těsto, ze kterého pomocí lžíce tvořte na plechu s pečicím papírem placičky. Pečte 12–15 minut při 180 °C.
Tip Paní domu: Přidejte do těsta nasekaný rozmarýn, „lívance“ budou krásně vonět.
Doba přípravy 30 minut Energie v 1 porci 1214 kJ Náročnost **
Sekaná s vejcem
Suroviny na 4 porce
1 cibule
0,15 l mléka
0,3 kg mletého hovězího masa
4 plátky toustového chleba
5 vajec
0,5 kg mletého vepřového masa
2 lžíce majonézy
sůl
černý mletý pepř
3–5 stroužků česneku
1. Maso dejte do větší mísy, přidejte 2 vejce, koření, namočený chléb v mléce a lehce orestovanou cibulku.
2. Vše důkladně promíchejte a vytvarujte šišku, do které vmáčkněte 3 natvrdo uvařená vejce.
3. Povrch uhlaďte mokrou rukou a dejte péct do trouby předehřáté na 130 °C. Před dopečením zvyšte teplotu na 150 °C.
4. Podává se krájená na plátky, nejlépe s bramborovým salátem či kaší a s kyselou okurkou nebo kompotem.
Doba přípravy 90 minut Energie v 1 porci 2 554 kJ Náročnost ***
Kuře na paprice
Suroviny na 4 porce
1 celé kuře
2 cibule
2 kelímky zakysané smetany
hladká mouka
4 lžíce oleje
2 lžíce másla
sladká paprika
sůl
6 kuliček pepře
2 bobkové listy
vývar (i z kostky)
1. Cibulku nakrájíme na drobno a v tlakovém hrnci na oleji osmahneme. Zaprášíme paprikou a přidáme osolené kuře a koření. Zalijeme horkým slepičím vývarem, aby bylo maso ponořené.
2. Vaříme 45 minut, otevřeme a stranou odebereme trochu šťávy. Rozmícháme v ní smetanu se lžící mouky, opatrně vmícháme zpět a chvíli povaříme.
3. Podáváme s vařenými noky, knedlíky, rýží i bramborem.
Tip Paní domu: Pro rychlejší uvaření rozstříháme kuře nůžkami na jednotlivé čtvrtky.
Doba přípravy 75 minut Energie v 1 porci 2 477 kJ Náročnost ***
Chalupářský buřtguláš
Suroviny na 6 porcí
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce sušené majoránky
1 kg brambor
1 polévková lžíce hladké mouky
0,1 l oleje•2 lžíce sladké mleté papriky
2 cibule
2–4 stroužky česneku
0,3 kg špekáčků nebo točeného salámu
8 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
podle potřeby vývar z kostky
kmín
sůl
mléko či smetanu
pažitka
1. Cibule oloupejte a nasekejte najemno. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Špekáčky (salám) oloupejte (někdy netřeba), podélně rozkrojte a rozkrájejte na půlkolečka (kdo chce, na kolečka).
2. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte špekáčky, brambory, koření, sůl a chvíli restujte. Pak vše podlijte vývarem a vařte téměř doměkka.
3. Zaprašte moukou (můžete ji smíchat i s trochou mléka nebo smetany), dolijte vývar a dobře provařte. Před dokončením dochuťte majoránkou a nechte pod pokličkou spařit.
4. Hotový buřtguláš vydatně posypte nasekanou pažitkou. Můžete servírovat s domácím chlebem, pečivem, anebo samotný.
Tip Paní domu: Na každou hotovou porci dejte lžíci zakysané smetany nebo nastrouhaného sýra.
Doba přípravy 65 minut Energie v 1 porci 1783 kJ Náročnost **
Hrnková bublanina s rybízem
Suroviny
3 lžíce oleje
1 hrnek džemu
1 hrnek krystalového cukr
1 hrnek mléka
1 balíček kypřicího prášku do pečiva
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
2 vajíčka
0,7 kg čerstvého očištěného rybízu na vymazání formy 1 lžíce mouky a lžíce tuku
1. Žloutky s cukrem vymíchejte do pěny. Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, přilijte olej, mléko a vše dobře promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků.
2. Těsto vlijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Povrch těsta poklaďte ovocem.
3. Pečte asi 30 minut při 180 °C. Hotový koláč nechte mírně zchladnout, nakrájejte na kousky.
4. Potřete rozmíchaným džemem (nejlépe rybízovým) a podávejte.
Doba přípravy 50 minut Energie v celém koláči 16207 kJ Náročnost ***
Text: Marie Šrámková, ilustrační foto: Shutterstock