Domů     Mají Francouzi mlsný jazyk?
Mají Francouzi mlsný jazyk?
29.12.2023

Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.

Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor, nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Často se spekuluje, jak je možné, že přesto jsou Francouzi, zejména ženy, většinou štíhlí.

Přitom konzumují spoustu tučných potravin a pijí jak aperitivy, tak víno. Určitě jste už slyšeli o francouzském paradoxu. Čím to tedy je? Jídlo se nehltá, ale pomalu vychutnává, nerozhoduje jeho množství, ale chuť a vůně.

Navíc se mezi sousty mluví o všem možném. To vše přispívá k tomu, že k žádnému přejídání ani nemůže dojít.

Kvalita především

Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a probrat s prodavačem, ale přesto jsou trhy a malé obchody důležitou součástí nakupování.

Přes sýry je sýrař, který vždy dobře poradí, nebo má sýr zralý tak akorát, maso musí být kvalitní, takže od řezníka, pečivo se koupí v bageterii, která je na každém rohu. Mimochodem, víte, kdy je bageta stará? Za tři hodiny. Ale pojďme se podívat na jednotlivé části dne.

Snídaně je prostá

Ve všední den není nijak zvlášť bohatá. Postačí kousek bagety či plátek chleba s máslem a k tomu džem nebo med. K zapití káva nebo čaj. Někdy se dělá pain perdu. Plátky ztvrdlého pečiva se smočí ve vejci s cukrem a upečou se dozlatova.

Nakonec se jemně potřou máslem anebo zavařeninou. O víkendu pak snídani obohatí croissanty, nejlépe domácí nebo z místní pekárny, pěkně křupavé se sladkou náplní. A všechno pečivo můžete klidně drobit kolem sebe, jak se vám zlíbí.

Nic ovšem neplatí stoprocentně, ve městě najdete spoustu bister, kde si ten vytoužený croissant třeba s čokoládou můžete dát i ve všední den. Samozřejmě to není ten zmražený rozpečený polotovar, jaký známe u nás.

Oběd a večeře chtějí čas

Oběd kdysi trval opravdu dlouho. Času i množství chodů už ubylo, zůstaly ale minimálně tři a alespoň hodinu zabere. Jí se téměř vše.

Různá masa, často vařená na víně, klasikou je hovězí po burgundsku, ryby, mořské plody, hodně zeleniny, houby, oblíbená jsou jídla z brambor. A nesmíme zapomenout na hlemýždě a různé mušle.

Menu se liší jednak podle regionů a také podle sezony, ale vždycky se používají pokud možno čerstvé suroviny. I ve Francii ovšem čas pádí, a tak zejména ve městech přichází ke slovu obědy rychlejší, tedy různé saláty nebo sendviče.

Ani kolébce gastronomie se nevyhnula všelijaká rychlá občerstvení. Nejdůležitější jídlo je pak večeře. Rodina nebo přátelé se konečně sejdou, a tak si dávají záležet. Začíná se poměrně pozdě, v sedm nebo v osm večer a chodů bývá víc.

Jedním z nejdůležitějších je polévka. Většinou hodně sytá, což je pozůstatek z doby, kdy byla na venkově třeba jediným chodem. Asi nejznámější jsou cibulová, zeleninová s pestem či rybí bujabéza, které mají samozřejmě spoustu krajových variant.

Když se řekne sýr

Kdybychom měli vyjmenovat všechny sýry, které se ve Francii vyrábějí, trvalo by to velmi dlouho. Na konci oběda či večeře se většinou podává několik druhů a každý si vybere. Ukrojí si malý kousek a k tomu zakousne bagetu.

Ovšem jen malý kousíček, aby se neutralizovala chuť sýra před dalším druhem. Je to stejné, jako když ochutnáváte víno.

Na výběr bývají plísňové sýry třeba roquefort, camembert nebo bleu d´Auvergne brie, nějaký tvrdý sýr, například comté v různém stupni zralosti a kozí. Nejznámější je Le Bouton de Culotte.

Když se řekne: „Po burgundsku...“
Když se řekne: „Po burgundsku…“

Je libo aperitiv?

K nejoblíbenějším patří sklenka bílého vína. Často se pije kir, který tvoří likér z černého rybízu cassis doplněný šampaňským či levnějším, ale stejně chutným crémantem.

Možná jste si všimli, že kir de cassis byl i oblíbeným nápojem Hercula Poirota. Žaludek správně naladí anýzový pastis. Pije se vychlazený s kostkami ledu, nebo ho můžete libovolně ředit vodou.

Mimochodem pozve-li vás Francouz na apéro, myslí se tím, že se setkáte na hodinku na skleničku a pár oliv se slaným pečivem. Navečeřet byste se měli už doma.

Foto: Shutterstock

Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Varhánky: Překvapivě potřebná vlastnost
epochaplus.cz
Varhánky: Překvapivě potřebná vlastnost
I další podivuhodnou vlastnost našich těl zná dozajista každý. Varhánky – tedy podivně zkrabatěné konečky prstů – se totiž dělají více či méně každému, kdo stráví nějaký čas ve vodě. Co za tím je? Po dlouhou dobu lidé věřili, že varhánky jsou ve skutečnosti projevem průniku vody do svrchní vrstvy kůže – že jde zjednodušeně
Zlato jako symbol opulence
rezidenceonline.cz
Zlato jako symbol opulence
Jsou ztělesněním luxusu, elegance a hřejivosti. Správně zvolené akcenty s odlesky zlaté barvy jsou schopny během okamžiku povýšit vzhled místnosti a dodat jí nádech sofistikované elegance. Doplňky v podobě kování, rámů obrazů, svítidel, dekorací nebo textilií mají schopnost vytvořit estetiku bohatství a přepychu, aniž by působily přehnaně. Vhodně zvolené detaily navíc mohou přidat obytnému prostoru
Nejlepší zima je v Peci
epochanacestach.cz
Nejlepší zima je v Peci
Horské městečko Pec pod Sněžkou, které je součástí SkiResortu Černá hora – Pec, je ideálním výchozím bodem jak pro začínající, tak i zkušenější lyžaře. Místní subjekty v čele se SkiResortem totiž pravidelně investují do infrastruktury a snaží se spolupracovat mezi sebou tak, aby byli hosté Pece pod Sněžkou spokojení a rádi se sem vraceli. Důkazem
Zapomenutá armáda porazila Japonce i malárii
historyplus.cz
Zapomenutá armáda porazila Japonce i malárii
Malárie je ještě zákeřnější než Japonci! William Slim, nový velitel britské 14. armády, ji však dokáže zkrotit. Porazí ji díky léku Atabrin a tuhé disciplíně, kterou naordinuje svým mužům. „Dobří lékaři jsou bez disciplíny k ničemu. Víc jak polovinu boje proti chorobám nemohou vybojovat doktoři, ale vojenští velitelé. Právě oni dohlížejí na to, jestli vojáci
Strom lásky: Unikátní relikviář ukradli lupiči
epochalnisvet.cz
Strom lásky: Unikátní relikviář ukradli lupiči
Městské muzeum v toskánském Lucignanu ukrývá mimořádný skvost. Jde o relikviář známý jako Strom lásky. Podle legendy totiž sliby pronesené před ním trvají věčně. Před sienským zlatníkem Gabriellem d‚Antoniem leží plátky zlata, drahé kameny a perly. Slovutný umělec je plně zaujatý prací na bezmála tři metry vysokém relikviáři. Ten má podobu stromu se šesti větvemi
Vyhřívaná průhledná iglú s 360° výhledem do okolní přírody
iluxus.cz
Vyhřívaná průhledná iglú s 360° výhledem do okolní přírody
Nedávno zrekonstruovaná a rozšířená restaurace Končina v oblíbeném horském středisku Harrachov v Krkonoších a restaurace Rendlík, nacházející se uprostřed lesů vedle kouzelné zříceniny hradu Hasištejn
Raketa Falcon-9 vynesla na oběžnou dráhu největší českou družici
21stoleti.cz
Raketa Falcon-9 vynesla na oběžnou dráhu největší českou družici
Saturnin není jen jméno poněkud extravagantního sluhy ze stejnojmenné knihy Zděňka Jirotky. Stejné jméno, konkrétně SATurnin-1, nese i dosud největší česká družice, která se kdy dostala na zemskou orb
Skutečně je třetí rozvod Švandové na spadnutí?
nasehvezdy.cz
Skutečně je třetí rozvod Švandové na spadnutí?
Nestárnoucí herečka Jana Švandová (77) opakovaně prohlásila, že si svého třetího manžela Pavla Satorie (74) už nechá. Život s ním je pro ni jako splněný sen, protože ji úspěšný podnikatel rozmazluje
Jak přitáhnout hojnost a peníze
nejsemsama.cz
Jak přitáhnout hojnost a peníze
Peníze nejsou jen kousky papíru nebo čísla na účtu, ale také energie. A tu můžete správně nasměrovat tak, aby proudila k vám. Pokud máte pocit, že peníze přicházejí příliš pomalu a odcházejí příliš rychle, mohou vám pomoci tyto rituály. Jaké myšlenky se vám honí hlavou, když se řekne slovo „peníze“? Napadá vás: „Nikdy jich nemám dost.“ „Peníze jsou
Kynuté buchty jako od babičky
tisicereceptu.cz
Kynuté buchty jako od babičky
Nadýchané a voňavé buchty jsou jedním ze symbolů české kuchyně. Upečte si je spolu s námi k nedělní kávě. Ingredience Na těsto 500 g hladké mouky 75 g cukru krupice 250 g mléka 4 žloutky
Posedlá rodina: Chlapec chodí po stropě a jeho sestra se vznáší nad postelí!
enigmaplus.cz
Posedlá rodina: Chlapec chodí po stropě a jeho sestra se vznáší nad postelí!
Když se Američanka Latoya Ammons v roce 2011 přestěhuje se svou rodinou do starého domku v Indianě, začnou se dít podivné věci. Údajně na ně útočí démoni, kterých je v domku víc jak 200! Zpočátku Ammo
Přiletěl mi tehdy na pomoc černý anděl?
skutecnepribehy.cz
Přiletěl mi tehdy na pomoc černý anděl?
Myslela jsem si, že přišla moje poslední hodinka. V tom momentě jsem prosila, ať mi kdokoli pomůže. Najednou jsem uviděla siluetu ženy s černými křídly. Do svých třinácti let jsem byla dívka nepolíbená a bytost naprosto čistá, bez vědomostí, co by po mně, jako ženě, mohl muž požadovat. Byla jsem poloviční sirotek, otec mi zemřel, když mi bylo