Domů     Mají Francouzi mlsný jazyk?
Mají Francouzi mlsný jazyk?
29.12.2023

Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.

Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor, nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Často se spekuluje, jak je možné, že přesto jsou Francouzi, zejména ženy, většinou štíhlí.

Přitom konzumují spoustu tučných potravin a pijí jak aperitivy, tak víno. Určitě jste už slyšeli o francouzském paradoxu. Čím to tedy je? Jídlo se nehltá, ale pomalu vychutnává, nerozhoduje jeho množství, ale chuť a vůně.

Navíc se mezi sousty mluví o všem možném. To vše přispívá k tomu, že k žádnému přejídání ani nemůže dojít.

Kvalita především

Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a probrat s prodavačem, ale přesto jsou trhy a malé obchody důležitou součástí nakupování.

Přes sýry je sýrař, který vždy dobře poradí, nebo má sýr zralý tak akorát, maso musí být kvalitní, takže od řezníka, pečivo se koupí v bageterii, která je na každém rohu. Mimochodem, víte, kdy je bageta stará? Za tři hodiny. Ale pojďme se podívat na jednotlivé části dne.

Snídaně je prostá

Ve všední den není nijak zvlášť bohatá. Postačí kousek bagety či plátek chleba s máslem a k tomu džem nebo med. K zapití káva nebo čaj. Někdy se dělá pain perdu. Plátky ztvrdlého pečiva se smočí ve vejci s cukrem a upečou se dozlatova.

Nakonec se jemně potřou máslem anebo zavařeninou. O víkendu pak snídani obohatí croissanty, nejlépe domácí nebo z místní pekárny, pěkně křupavé se sladkou náplní. A všechno pečivo můžete klidně drobit kolem sebe, jak se vám zlíbí.

Nic ovšem neplatí stoprocentně, ve městě najdete spoustu bister, kde si ten vytoužený croissant třeba s čokoládou můžete dát i ve všední den. Samozřejmě to není ten zmražený rozpečený polotovar, jaký známe u nás.

Oběd a večeře chtějí čas

Oběd kdysi trval opravdu dlouho. Času i množství chodů už ubylo, zůstaly ale minimálně tři a alespoň hodinu zabere. Jí se téměř vše.

Různá masa, často vařená na víně, klasikou je hovězí po burgundsku, ryby, mořské plody, hodně zeleniny, houby, oblíbená jsou jídla z brambor. A nesmíme zapomenout na hlemýždě a různé mušle.

Menu se liší jednak podle regionů a také podle sezony, ale vždycky se používají pokud možno čerstvé suroviny. I ve Francii ovšem čas pádí, a tak zejména ve městech přichází ke slovu obědy rychlejší, tedy různé saláty nebo sendviče.

Ani kolébce gastronomie se nevyhnula všelijaká rychlá občerstvení. Nejdůležitější jídlo je pak večeře. Rodina nebo přátelé se konečně sejdou, a tak si dávají záležet. Začíná se poměrně pozdě, v sedm nebo v osm večer a chodů bývá víc.

Jedním z nejdůležitějších je polévka. Většinou hodně sytá, což je pozůstatek z doby, kdy byla na venkově třeba jediným chodem. Asi nejznámější jsou cibulová, zeleninová s pestem či rybí bujabéza, které mají samozřejmě spoustu krajových variant.

Když se řekne sýr

Kdybychom měli vyjmenovat všechny sýry, které se ve Francii vyrábějí, trvalo by to velmi dlouho. Na konci oběda či večeře se většinou podává několik druhů a každý si vybere. Ukrojí si malý kousek a k tomu zakousne bagetu.

Ovšem jen malý kousíček, aby se neutralizovala chuť sýra před dalším druhem. Je to stejné, jako když ochutnáváte víno.

Na výběr bývají plísňové sýry třeba roquefort, camembert nebo bleu d´Auvergne brie, nějaký tvrdý sýr, například comté v různém stupni zralosti a kozí. Nejznámější je Le Bouton de Culotte.

Když se řekne: „Po burgundsku...“
Když se řekne: „Po burgundsku…“

Je libo aperitiv?

K nejoblíbenějším patří sklenka bílého vína. Často se pije kir, který tvoří likér z černého rybízu cassis doplněný šampaňským či levnějším, ale stejně chutným crémantem.

Možná jste si všimli, že kir de cassis byl i oblíbeným nápojem Hercula Poirota. Žaludek správně naladí anýzový pastis. Pije se vychlazený s kostkami ledu, nebo ho můžete libovolně ředit vodou.

Mimochodem pozve-li vás Francouz na apéro, myslí se tím, že se setkáte na hodinku na skleničku a pár oliv se slaným pečivem. Navečeřet byste se měli už doma.

Foto: Shutterstock

Související články
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
23.4.2025
Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím, ale vyčistí i řadu dalších předmětů. Přesto někdy nadělá víc škody než užitku. Co do myčky rozhodně nepatří? Olovnatý křišťál a dekorativní sklo Těm může myčka ublížit stejně jako sklu ručně malovanému nebo známému jako vysoký smalt. Příliš horká voda a některé chemické látky totiž na sklenicích vytvoří šedé mapy anebo dekor nenávratně
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
reklama
Šikovné tipy
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Epocha slaví na Pražském hradě
epochanacestach.cz
Epocha slaví na Pražském hradě
Časopis Epocha má letos 20. narozeniny a takové kulatiny je potřeba řádně oslavit. Naše nejvěrnější čtenáře jsme proto 24. dubna pozvali do prostoru vskutku epochálního – do Rudolfovy slévárny v areálu Pražského hradu, kde se kdysi natáčel film Císařům pekař – Pekařův císař a kde o patro výš psal u piva Svatopluk Čech svůj Epochální
Vědci zjistili, co stojí za časným nástupem kolorektálního karcinomu
21stoleti.cz
Vědci zjistili, co stojí za časným nástupem kolorektálního karcinomu
Mnoho zemí je v posledních desetiletích svědkem strmého nárůstu počtu případů rakoviny střev u mladých dospělých. Za příčinu byla označena průmyslově zpracovaná strava, stoupající míra obezity a nedos
Aktivita klíšťat roste. Kdo je nejvíce ohrožen klíšťovou encefalitidou?
epochalnisvet.cz
Aktivita klíšťat roste. Kdo je nejvíce ohrožen klíšťovou encefalitidou?
Sezóna nejnenáviděnějších parazitů se vrací. Už na konci března byla aktivita klíšťat na Moravě, ale také ve východních Čechách na středním stupni. Klíšťata mohou přenášet nebezpečné nemoci, mezi nejzávažnější patří klíšťová encefalitida, virové onemocnění napadající nervový systém, které může vést k dlouhodobým zdravotním komplikacím.   Nechtěný primát Podle aktuálních dat patří Česká republika dlouhodobě
Rychlý fazolový guláš
tisicereceptu.cz
Rychlý fazolový guláš
Luštěniny bychom si měli dopřávat častěji, a to platí zvlášť v chladnějším počasí. Fazolový guláš (nebo hustou polévku, chcete-li) můžete připravit i bez masa. Potřebujete 2 plechovky fazolí (bí
Nechte se unést! Nejkrásnější trasy vzdušnou čarou po Česku
nejsemsama.cz
Nechte se unést! Nejkrásnější trasy vzdušnou čarou po Česku
Bývají označovány jako mladší bratři cest, silnic a chodníků. Většinou překonávají nejrůznější bariéry a klenou se nad malebnými údolími i řekami. Řeč je o mostech a viaduktech. Podívejte se spolu s námi na ty nejpozoruhodnější, které v Česku máme. Jurkovičův most – Nové Město nad Metují Most jako z pohádky, tak nazývají místní svůj unikátní krytý
Nový Citroën C5 Aircross odhalen
iluxus.cz
Nový Citroën C5 Aircross odhalen
Uvedením nového C5 Aircross na trh Citroën dokončil kompletní obnovu své modelové řady, na které pracoval necelé dva roky. Nový C5 Aircross představuje jako nová vlajková loď značky to nejlepší z know
Kobylka Mánička přinesla sestře štěstí
skutecnepribehy.cz
Kobylka Mánička přinesla sestře štěstí
Moje sestra byla posedlá láskou ke koním. V osmnácti si svůj sen částečně splnila, když dostala od maminky peníze, které jí našetřila. Získala tak víc, než tehdy doufala. Nebyli jsme žádní boháči. Zejména po smrti otce se měla maminka co ohánět. Ale i tak se jí dařilo nám, třem dcerám, něco naspořit, což považuji dodnes za neuvěřitelné.
Francouzská elegance s výraznými doplňky
rezidenceonline.cz
Francouzská elegance s výraznými doplňky
Bílé srdce neoklasicistního bytu bije v tepu moderního nábytku výrazných barev. Kosmopolitní apartmá v centru Moskvy, nacházející se v prestižní rezidenční čtvrti v blízkosti parku Sokolniki, je dokonalým příkladem propojení historického ducha se současným designem. Realizace konceptu interiéru se ujala Oksana Salberg-Vachnadze z významného ateliéru O2 Design Moscow Studio. Její návrh dostal ocenění v mezinárodní
7 nejostudnějších porážek starověku: Kdy se mocné říše ocitly na pokraji zkázy?
historyplus.cz
7 nejostudnějších porážek starověku: Kdy se mocné říše ocitly na pokraji zkázy?
Bitva na Katalaunských polích se pro hunské nájezdníky nevyvíjí zrovna příznivě. Římané pod velením Flavia Aetia vědí, že dnes bojují o osud Západořímské říše, a je to znát. Attila zvaný Bič boží, který doposud nepoznal hořkost porážky, neumí pro něj neobvyklou situaci vyřešit. Pokud bude situace zoufalá, je pevně rozhodnut to sám skoncovat. Nepřítel mu
Nebezpečný sharktopus: Dovolená na pláži se může změnit v boj o holý život!
enigmaplus.cz
Nebezpečný sharktopus: Dovolená na pláži se může změnit v boj o holý život!
Léto je v plném proudu a písečná pláž Bavaro v Karibiku čelí návalu turistů. Náhle se ale ozve zděšený výkřik plavčíka: „Pozor žralok! Za jednou dívkou v moři se totiž objeví podezřelé obrysy. Záchran
Valí se na Slováčka další rána?
nasehvezdy.cz
Valí se na Slováčka další rána?
Před pár dny se musel naposledy rozloučit se svou milovanou dcerou Annou Slováčkovou (†29), která podlehla zákeřné rakovině. Ještě předtím, než se vůbec stihl slavný hudebník Felix Slováček (81) vzpa
Společnost a moc v Incké říši: Od panovníka k obětním pannám
epochaplus.cz
Společnost a moc v Incké říši: Od panovníka k obětním pannám
Jak fungovala složitá sociální struktura Incké říše? Kdo stál na vrcholu moci a jaké povinnosti a výsady z toho plynuly? Ponořte se do světa panovníků, jejich sester-manželek a tajemných „panen Slunce“, které plnily důležitou roli v náboženském i politickém životě říše. Odhalíme také neobvyklé praktiky, jako byly lebeční deformace a přísné tresty za porušení zákonů.