Domů     Recepty prababiček: Jednoduché, levné, výtečné
Recepty prababiček: Jednoduché, levné, výtečné
22.8.2019

Myslíte si, že levně a chutně uvařit dneska nelze? Pokusíme se vás vyvést z omylu několika „obyčejnými neobyčejnými“ recepty, které jste už možná pozapomněli. Zkuste je, nebudete litovat.

Nudle s mákem

Na čtyři porce

Těsto

350 g hrubé mouky + na posypání těstovin, špetka soli, 2 vejce + 1 žloutek

Na dokončení

mletý mák, moučkový cukr, rozpuštěné máslo na promaštění a přelití

1. Na vál nasypeme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce, žloutek a vlijeme půl skořápky studené vody. Nejprve vidličkou přihrnujeme mouku z krajů k vejcím a poté ručně zpracujeme v tužší těsto, které dobře vyhněteme, aby se nelepilo.

Rozdělíme ho na 3 bochánky. Na vále je přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny odpočinout.

2. Z každého bochánku poté vyválíme tenkou placku a přehodíme ji přes opěradlo židle, aby trochu oschla, asi na půl hodiny. Proschlé pláty těsta pokrájíme na požadované tvary a rozestřeme na vále. Těstoviny prosypeme hrubou moukou a necháme je asi 10 minut oschnout.

3. Ve velkém hrnci přivedeme k varu hodně osolenou vodu, vložíme do ní těstoviny a 2 až 3 minuty je vaříme.

4. Hotové scedíme a promícháme s trochou rozpuštěného másla, aby se neslepily. Dáme je na mísu, posypeme mletým mákem s cukrem a polijeme vroucím máslem.

Tip: Ne každý z nás má na nudle s mákem pěkné vzpomínky, patří totiž k dalším obětem školního a závodního stravování.

V případě domácích nudlí se ovšem dostáváme do poněkud jiných chuťových sfér – zkuste jim dát šanci, případně vyzkoušejte místo máku variaci s mletými ořechy!

A úplně stejně jako v Itálii se i u nás domácí těstoviny podávaly i na slano, prostě posypané nastrouhaným parmazánem a přelité máslem… v dobách, kdy „třicítka eidam“ a kečup byly neznámými pojmy.

Doba přípravy: 75 minut

Energie v jedné porci: 2145 kJ

Náročnost: 2

Hašé z vařeného hovězího masa

Na čtyři porce

500 g zbylého vařeného nebo i pečeného masa, 30 g strouhanky, 125 ml mléka, 30 g sádla, 20 g cibule, 3–4 lžíce hovězího vývaru, 1 žloutek, sůl a pepř

1. Maso buď pomeleme, nebo, což je mnohem lepší, rozebereme na vlákna a pak hezky najemno nasekáme. Přidáme k němu trochu v mléce navlhčené strouhanky a cibulku, na kterou, když lehce zezlátla na rozehřátém sádle, dáme maso.

Osolíme, opepříme, přilijeme trochou vývaru a necháme chvíli podusit. Nakonec vmícháme žloutek. Můžeme také rozestřít do vymazané formy (při jejím výběru se fantazii meze nekladou) a chvíli zapéct v troubě předehřáté na 180 °C.

2. Haši podáváme například se šťouchanými bramborami a kysaným zelím nebo s nakládanou okurkou.

Doba přípravy: 30 minut

Energie v jedné porci: 2118 kJ

Náročnost: 1

Lepenice
Lepenice

Na čtyři porce

500 g brambor, sůl a kmín, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 400 g kysaného zelí, 100 g škvarků

1. Brambory oloupeme a uvaříme ve vroucí slané vodě s kmínem doměkka. Cibulku opečeme na rozehřátém sádle na pánvi hodně dozlatova. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho.

2. Horké brambory nahrubo rozšťoucháme, vylijeme do nich obsah pánve i s tukem, přidáme všechno zelí a škvarky a důkladně promícháme

Tip: Lepenice je jídlo pro velký hlad a pořídíte ji za pár babek, nakrmíte s ní davy, a pokud byste ji chtěli učinit elegantnější, dá se snadno napěchovat do tvořítek, případně ještě krátce osmažit a podávat jako příloha.

Tu roli ostatně plnila při zabijačkách, skvěle se totiž hodí k prejtu, jak tmavému, tak světlému.

Doba přípravy: 45 minut

Energie v jedné porci: 1200 kJ

Náročnost: 1

Plíčky po vídeňsku

Na čtyři porce

500 g telecího kořínku (droby – srdce, játra) a jazyk, 1 cibule, větší špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, 1 lžíce octa

Omáčka

60 g másla, 60 g hladké mouky, vývar, 1 citron, 120 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek

1. Kořínek a jazyk zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody (aby se nepřilepil k hrnci). Přidáme překrojenou cibuli i se slupkou, bylinky, koření, sůl a ocet a vaříme, dokud nebudou droby a jazyk měkké. Vyndáme je a vychladlé nakrájíme na tenké plátky. Jazyk zprudka zchladíme studenou vodou a pak ho oloupeme a také nakrájíme.

2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přecedíme do ní vývar z drobů a ještě aspoň půl hodiny povaříme. Nakonec podle chuti přidáme najemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu, vlijeme smetanu, vmícháme žloutek a už dále nevaříme.

3. Omáčkou přelijeme plíčky a podáváme je s jemným vídeňským knedlíkem, vařeným v ubrousku.

Tip: Častým důvodem neobliby „plíčků“ bývá houbovitá konzistence plic, po kterých dostal pokrm jméno. Můžete si ho vychutnat ale i v případě, že plíce z přípravy vyloučíte.

Srdce a jazyk mají naopak texturu přímo výstavně pevnou a hutnou (vždyť jsou to svaly), a v této jemné, a jak se na Vídeň sluší, i vysloveně elegantní omáčce je to skutečná lahůdka.

Doba přípravy: 70 minut

Energie v jedné porci: 3520 kJ

Náročnost: 2

Nákyp jablkový se smetanou

Na čtyři porce

140 g másla, 140 g moučkového cukru, 1 tlučený hřebíček, 4 žloutky + 1 celé vejce (celkem 5 žloutků), koflík sladké smetany, 120 g strouhané žemle, 3 větší jablka, 1 lžíce skořicového cukru, případně vinné šodó, 20 g másla + 20 g strouhanky na vymazání a vysypání formy

1. V míse zpěníme máslo s cukrem a hřebíčkem a za stálého tření přidáme žloutky a celé vejce.

Asi po čtvrthodinovém tření přidáme po lžičkách smetanu, strouhanku, pevný sníh z bílků a dvě oloupaná a na tenčí nudličky pokrájená jablka, prohozená se lžící vanilkového nebo skořicového cukru.

2. Nákypovou formu vytřeme máslem a vysypeme strouhankou, vlijeme do ní připravenou hmotu, povrch poklademe plátky zbylého jablka a pečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova. Můžeme podávat s vinným šodó.

Doba přípravy: 60 minut

Energie v jedné porci: 1032 kJ

Náročnost: 2

Bramboračka ze Šumavy

1 l vývaru, 30 g sádla, 3 menší brambory, ¼ bulvy celeru, 2 petržele, 3 mrkve, 1 menší cibule, 1–2 stroužky česneku, hrst lesních hub (sušené předem namočíme), 1–2 PL hladké mouky, majoránka, nové koření, pepř,

1. Cibuli pokrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu očistíme, brambory oškrábeme a obojí nakrájíme na kostičky. Na sádle připravíme cibulovou jíšku, zalijeme ji vodou a přivedeme k varu.

2. Vložíme zeleninu a předem namočené sušené houby (nebo samozřejmě čerstvé nebo mražené), osolíme, přidáme nové koření, pepř a vaříme, dokud není zelenina poloměkká.

3. Přidáme kostky brambor a vaříme do změknutí. Na závěr přidáme utřený česnek s majoránkou dle chuti a krátce prohřejeme.

Podáváme nejlépe s domácím chlebem nebo přímo v domácím chlebu.

Tipy: Stejně chutnou a vydatnou polévku získáme, když místo jíšky nejdřív povaříme 30 g krup a pak teprve přidáme další suroviny.

Do polévky můžete v průběhu vaření přidat malé rajče, které před servírováním vyjmete. Polévka tím získá na chuti

Doba přípravy: 30 minut

Energie v jedné porci: 1978 kJ

Náročnost: 1

Zdroj receptů a fotek: Kuchařka první republiky, vydal www.smartpress.cz, Shutterstock

Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Malý kamínek se stal mocným amuletem
skutecnepribehy.cz
Malý kamínek se stal mocným amuletem
Ráda jsem sbírala různé kamínky. Jednou jsem ale našla mnohem víc, než obyčejný kámen. Věřila jsem, že mi přinese štěstí, a to se také stalo. Už od dětství jsem se věnovala zvláštnímu koníčku – sbírala jsem kameny. Z každé dovolené, výletu, nebo i procházky jsem si musela domů přinést malý suvenýr. Měla jsem jich plno, všechny byly, dalo by
Fobie: Jak se zbavit ochromujícího strachu z děsivých situací i dlouhých slov
epochaplus.cz
Fobie: Jak se zbavit ochromujícího strachu z děsivých situací i dlouhých slov
Navzdory tomu, že fobie postihují miliony lidí po celém světě, stále kolem nich koluje mnoho mýtů a nedorozumění. Jsou fobie jen přehnané strachy? Jsou lidé s fobiemi „blázni“? A je vůbec možné se jich zbavit? V tomto článku se ponoříme do hlubin těchto iracionálních obav, odhalíme vzácné a kuriózní fobie, jako je strach z dlouhých
Opečený sendvič s křupavou slaninou
tisicereceptu.cz
Opečený sendvič s křupavou slaninou
Slanina vás posílí na každé túře. Nejlépe chutná s čerstvým opečeným chlebem nebo bílým toustovým chlebem. Suroviny 20 dkg anglické slaniny 2 velká rajčata hrst čerstvé rukoly 1 lžíce másla
Mezinárodní vědecké žebříčky: Úspěch pro ČVUT
21stoleti.cz
Mezinárodní vědecké žebříčky: Úspěch pro ČVUT
Počítačoví vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT (FEL ČVUT) a Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT) se v mezinárodním žebříčku CSRankings umístili mezi nejlepšími evropský
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
epochalnisvet.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev napříč Arktidou a zjistili, že změny nejsou jednotné – zatímco některé oblasti zaznamenaly přírůstek druhů, jiné naopak ztrácely svou biologickou rozmanitost. Mezi výzkumníky, kteří se na projektu podíleli, byl
6 vlivných princezen: Chtěl Přemysl Otakar II. učinit z dcery dědičku království?
historyplus.cz
6 vlivných princezen: Chtěl Přemysl Otakar II. učinit z dcery dědičku království?
O nápadníky nemá Anežka nouzi, otec se ji snaží za každou cenu výhodně provdat. Všechny pokusy ale selžou a možná právě proto se znechucená Přemyslovna rozhodne vstoupit do kláštera. Její názor nezmění ani nabídka k sňatku, kterou dostane od samotného císaře!   Přemyslovská knížata a králové zanechali v českých i evropských dějinách výraznou stopu. Prosadit se ale
Záhada jeskyně kanibalů: Co se zde mohlo odehrávat?
enigmaplus.cz
Záhada jeskyně kanibalů: Co se zde mohlo odehrávat?
Oficiálně se tento podzemní prostor označuje jako jeskyně Gough. Nachází se ve Spojeném království – hrabství Somerset, a to v soutěsce Cheddar, pohoří Mendip Hills. Jeskyně je hluboká přes sto metrů.
Zářivý dotek něhy: Nová vůně NARCISO radiante
iluxus.cz
Zářivý dotek něhy: Nová vůně NARCISO radiante
Ikonická kolekce NARCISO od značky Narciso Rodriguez se rozrůstá o nový voňavý šperk – NARCISO eau de parfum radiante, parfém, který zahaluje tělo i mysl do jemného, světlého závoje a proměňuje každod
Oheň spoutaný designem
rezidenceonline.cz
Oheň spoutaný designem
Plameny tančící za skleněnými krbovými dvířky okouzlují a fascinují i dnešního člověka, přestože je obklopen těmi nejmodernějšími technologiemi a přístroji. Kupodivu právě v kontrastu se soudobou, téměř dokonale automatizovanou domácností se živý oheň vyjímá obzvlášť dobře, a proto se krby na dřevo objevují v mnohých bytech a domech. Nebudeme si nalhávat, že příprava otopu a
Zlomené srdce léčí Čermák kopií manželky?
nasehvezdy.cz
Zlomené srdce léčí Čermák kopií manželky?
Herec Hynek Čermák (52) po rozpadu manželství s hvězdou seriálu Ulice Veronikou Čermák Mackovou (31) dlouho netruchlil. Na premiéře už se objevil po boku nové partnerky. A přítomné zaskočilo, jak mo
KARLOVARSKO KOLMO: VÍTEJTE V CYKLOREGIONU ČESKO – BAVORSKÉ LÁZNĚ!
epochanacestach.cz
KARLOVARSKO KOLMO: VÍTEJTE V CYKLOREGIONU ČESKO – BAVORSKÉ LÁZNĚ!
Představte si, že šlapete klidnou cestou lemovanou hustými lesy, míjíte tiché lázeňské parky i tajemná rašeliniště, dýcháte čerstvý vzduch a máte čas jen pro sebe, pro své myšlenky, nebo pro radost dětí, které vás nadšeně předjíždějí. Přesně takové chvíle vám nabízí cykloregion Česko-bavorské lázně. Ať už milujete kopce, rovinky, nebo jen ten pocit volnosti, kdy
Quesadilla s kuřecím masem
nejsemsama.cz
Quesadilla s kuřecím masem
Tortilly (kesadija) můžete také plnit jenom z poloviny a na pánvi přeložit na půlku. Ingredience na 4 porce: ● 4 tortilly ● 200 g kuřecích prsou ● 200 g čedaru ● 250 g cherry rajčat ● 150 g sladké kukuřice ● mletá paprika ● chilli ● sůl ● olej ● zakysaná smetana ● máslo ● polníček na dozdobení Postup: Kuřecí prsa nakrájejte na malé kousky, posypte chilli, mletou paprikou, solí a na oleji orestujte. Rajčata nakrájejte na půlky. Velkou pánev rozehřejte