Domů     Recepty prababiček: Jednoduché, levné, výtečné
Recepty prababiček: Jednoduché, levné, výtečné
22.8.2019

Myslíte si, že levně a chutně uvařit dneska nelze? Pokusíme se vás vyvést z omylu několika „obyčejnými neobyčejnými“ recepty, které jste už možná pozapomněli. Zkuste je, nebudete litovat.

Nudle s mákem

Na čtyři porce

Těsto

350 g hrubé mouky + na posypání těstovin, špetka soli, 2 vejce + 1 žloutek

Na dokončení

mletý mák, moučkový cukr, rozpuštěné máslo na promaštění a přelití

1. Na vál nasypeme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce, žloutek a vlijeme půl skořápky studené vody. Nejprve vidličkou přihrnujeme mouku z krajů k vejcím a poté ručně zpracujeme v tužší těsto, které dobře vyhněteme, aby se nelepilo.

Rozdělíme ho na 3 bochánky. Na vále je přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny odpočinout.

2. Z každého bochánku poté vyválíme tenkou placku a přehodíme ji přes opěradlo židle, aby trochu oschla, asi na půl hodiny. Proschlé pláty těsta pokrájíme na požadované tvary a rozestřeme na vále. Těstoviny prosypeme hrubou moukou a necháme je asi 10 minut oschnout.

3. Ve velkém hrnci přivedeme k varu hodně osolenou vodu, vložíme do ní těstoviny a 2 až 3 minuty je vaříme.

4. Hotové scedíme a promícháme s trochou rozpuštěného másla, aby se neslepily. Dáme je na mísu, posypeme mletým mákem s cukrem a polijeme vroucím máslem.

Tip: Ne každý z nás má na nudle s mákem pěkné vzpomínky, patří totiž k dalším obětem školního a závodního stravování.

V případě domácích nudlí se ovšem dostáváme do poněkud jiných chuťových sfér – zkuste jim dát šanci, případně vyzkoušejte místo máku variaci s mletými ořechy!

A úplně stejně jako v Itálii se i u nás domácí těstoviny podávaly i na slano, prostě posypané nastrouhaným parmazánem a přelité máslem… v dobách, kdy „třicítka eidam“ a kečup byly neznámými pojmy.

Doba přípravy: 75 minut

Energie v jedné porci: 2145 kJ

Náročnost: 2

Hašé z vařeného hovězího masa

Na čtyři porce

500 g zbylého vařeného nebo i pečeného masa, 30 g strouhanky, 125 ml mléka, 30 g sádla, 20 g cibule, 3–4 lžíce hovězího vývaru, 1 žloutek, sůl a pepř

1. Maso buď pomeleme, nebo, což je mnohem lepší, rozebereme na vlákna a pak hezky najemno nasekáme. Přidáme k němu trochu v mléce navlhčené strouhanky a cibulku, na kterou, když lehce zezlátla na rozehřátém sádle, dáme maso.

Osolíme, opepříme, přilijeme trochou vývaru a necháme chvíli podusit. Nakonec vmícháme žloutek. Můžeme také rozestřít do vymazané formy (při jejím výběru se fantazii meze nekladou) a chvíli zapéct v troubě předehřáté na 180 °C.

2. Haši podáváme například se šťouchanými bramborami a kysaným zelím nebo s nakládanou okurkou.

Doba přípravy: 30 minut

Energie v jedné porci: 2118 kJ

Náročnost: 1

Lepenice
Lepenice

Na čtyři porce

500 g brambor, sůl a kmín, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 400 g kysaného zelí, 100 g škvarků

1. Brambory oloupeme a uvaříme ve vroucí slané vodě s kmínem doměkka. Cibulku opečeme na rozehřátém sádle na pánvi hodně dozlatova. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho.

2. Horké brambory nahrubo rozšťoucháme, vylijeme do nich obsah pánve i s tukem, přidáme všechno zelí a škvarky a důkladně promícháme

Tip: Lepenice je jídlo pro velký hlad a pořídíte ji za pár babek, nakrmíte s ní davy, a pokud byste ji chtěli učinit elegantnější, dá se snadno napěchovat do tvořítek, případně ještě krátce osmažit a podávat jako příloha.

Tu roli ostatně plnila při zabijačkách, skvěle se totiž hodí k prejtu, jak tmavému, tak světlému.

Doba přípravy: 45 minut

Energie v jedné porci: 1200 kJ

Náročnost: 1

Plíčky po vídeňsku

Na čtyři porce

500 g telecího kořínku (droby – srdce, játra) a jazyk, 1 cibule, větší špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, 1 lžíce octa

Omáčka

60 g másla, 60 g hladké mouky, vývar, 1 citron, 120 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek

1. Kořínek a jazyk zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody (aby se nepřilepil k hrnci). Přidáme překrojenou cibuli i se slupkou, bylinky, koření, sůl a ocet a vaříme, dokud nebudou droby a jazyk měkké. Vyndáme je a vychladlé nakrájíme na tenké plátky. Jazyk zprudka zchladíme studenou vodou a pak ho oloupeme a také nakrájíme.

2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přecedíme do ní vývar z drobů a ještě aspoň půl hodiny povaříme. Nakonec podle chuti přidáme najemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu, vlijeme smetanu, vmícháme žloutek a už dále nevaříme.

3. Omáčkou přelijeme plíčky a podáváme je s jemným vídeňským knedlíkem, vařeným v ubrousku.

Tip: Častým důvodem neobliby „plíčků“ bývá houbovitá konzistence plic, po kterých dostal pokrm jméno. Můžete si ho vychutnat ale i v případě, že plíce z přípravy vyloučíte.

Srdce a jazyk mají naopak texturu přímo výstavně pevnou a hutnou (vždyť jsou to svaly), a v této jemné, a jak se na Vídeň sluší, i vysloveně elegantní omáčce je to skutečná lahůdka.

Doba přípravy: 70 minut

Energie v jedné porci: 3520 kJ

Náročnost: 2

Nákyp jablkový se smetanou

Na čtyři porce

140 g másla, 140 g moučkového cukru, 1 tlučený hřebíček, 4 žloutky + 1 celé vejce (celkem 5 žloutků), koflík sladké smetany, 120 g strouhané žemle, 3 větší jablka, 1 lžíce skořicového cukru, případně vinné šodó, 20 g másla + 20 g strouhanky na vymazání a vysypání formy

1. V míse zpěníme máslo s cukrem a hřebíčkem a za stálého tření přidáme žloutky a celé vejce.

Asi po čtvrthodinovém tření přidáme po lžičkách smetanu, strouhanku, pevný sníh z bílků a dvě oloupaná a na tenčí nudličky pokrájená jablka, prohozená se lžící vanilkového nebo skořicového cukru.

2. Nákypovou formu vytřeme máslem a vysypeme strouhankou, vlijeme do ní připravenou hmotu, povrch poklademe plátky zbylého jablka a pečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova. Můžeme podávat s vinným šodó.

Doba přípravy: 60 minut

Energie v jedné porci: 1032 kJ

Náročnost: 2

Bramboračka ze Šumavy

1 l vývaru, 30 g sádla, 3 menší brambory, ¼ bulvy celeru, 2 petržele, 3 mrkve, 1 menší cibule, 1–2 stroužky česneku, hrst lesních hub (sušené předem namočíme), 1–2 PL hladké mouky, majoránka, nové koření, pepř,

1. Cibuli pokrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu očistíme, brambory oškrábeme a obojí nakrájíme na kostičky. Na sádle připravíme cibulovou jíšku, zalijeme ji vodou a přivedeme k varu.

2. Vložíme zeleninu a předem namočené sušené houby (nebo samozřejmě čerstvé nebo mražené), osolíme, přidáme nové koření, pepř a vaříme, dokud není zelenina poloměkká.

3. Přidáme kostky brambor a vaříme do změknutí. Na závěr přidáme utřený česnek s majoránkou dle chuti a krátce prohřejeme.

Podáváme nejlépe s domácím chlebem nebo přímo v domácím chlebu.

Tipy: Stejně chutnou a vydatnou polévku získáme, když místo jíšky nejdřív povaříme 30 g krup a pak teprve přidáme další suroviny.

Do polévky můžete v průběhu vaření přidat malé rajče, které před servírováním vyjmete. Polévka tím získá na chuti

Doba přípravy: 30 minut

Energie v jedné porci: 1978 kJ

Náročnost: 1

Zdroj receptů a fotek: Kuchařka první republiky, vydal www.smartpress.cz, Shutterstock

reklama
Související články
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
30.8.2024
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své za
26.8.2024
Každý z nás je občas udělá. Mají spoustu variant a poslouží i jako malý oběd nebo svačinka ať už do práce nebo na cesty. Dají se připravit na pánvi, v sendvičovači, zapékat pod grilem. Použít můžete klasický toustový chléb, ale také třeba veku nebo nakrájenou bagetu. Jestli doma stále střídáte jen pár osvědčených receptů, máme pro vás další nápady z domova i ze světa. Zkuste třeba variaci na špan
16.8.2024
Při výběru nové kuchyňské váhy se zaměřte nejen na typ, ale také na funkce, které nabízí. A znáte už „chytré“ váhy, které vám vypočtou i nutriční hodnotu potravin? Hospodyňky si zpravidla vybírají váhu na potraviny podle toho, zda ji chtějí mít trvale přišroubovanou na zdi, nebo ji budou vystavovat na lince či ji schovávat do šuplíku. Co se týče přenositelnosti, pak jistě ocení lehké digitální vá
reklama
reklama
Šikovné tipy
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Unikátní módní přehlídka i street artový obraz jako inspirace na 134. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou
iluxus.cz
Unikátní módní přehlídka i street artový obraz jako inspirace na 134. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou
Slavia pojišťovna, titulární partner Velké pardubické se Slavia pojišťovnou, podporuje rozvoj společenského významu akce. Již podruhé uspořádala módní přehlídku návrhářky Beaty Rajské a letos premiéro
Saint-Tropez, Nice a Monako: Tři perly Francouzské riviéry, které byste neměli minout
epochanacestach.cz
Saint-Tropez, Nice a Monako: Tři perly Francouzské riviéry, které byste neměli minout
Francouzská riviéra je synonymem pro luxus, krásu a nezapomenutelné zážitky. Ať už jste milovníkem historie, kultury, nebo jen hledáte perfektní místo k odpočinku, města Saint-Tropez, Nice a Monako nabízejí vše, co si jen můžete přát. Pojďme se podívat blíže na tato tři úchvatná místa, která by rozhodně neměla chybět na vašem cestovním seznamu. Saint-Tropez: Ikona
Bitva u Höchstädtu: Francouzi osudově zaspali! Třikrát!
historyplus.cz
Bitva u Höchstädtu: Francouzi osudově zaspali! Třikrát!
Vévoda z Marlborough a Evžen Savojský vytrvale tlačí na obě křídla nepřátelských sil. Znepokojený maršál Tallard tam postupně posílá tisíce dalších mužů, čímž se ale dopustí zásadní chyby. Přesuny jednotek oslabí střed francouzsko-bavorské armády, a právě na ten drtivě zaútočí vojáci Velké aliance! Vážně nemocný španělský král Karel II. (1661–1700) z rodu Habsburků nemá žádné
Kvůli Ulici je Vondráčková ve StarDance bez šance?
nasehvezdy.cz
Kvůli Ulici je Vondráčková ve StarDance bez šance?
Povídalo se, že Lucie Vondráčková (44) do podzimní řady soutěžní show StarDance ani nenastoupí kvůli těhotenství. To však sama vyvrátila, neboť rázně řekla, že už žádné děti nechce, a maká jako ďas.
Moderní garážová vrata na vysoké úrovni
rezidenceonline.cz
Moderní garážová vrata na vysoké úrovni
Ideální model by měl být v maximálním kontextu s celkovým vzhledem rezidence – s okny, dveřmi i fasádou. Současné produkty disponují také vynikající termoizolací, pro finální realizaci jsou klíčové rovněž bezpečností aspekty a technologicky pokročilé způsoby ovládání. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem
Babička pochopila, že není jen jediná
skutecnepribehy.cz
Babička pochopila, že není jen jediná
Byla jsem svobodná matka a nebýt hodné sousedky, byla bych na všechno sama. Paní Anežka dělala mé holčičce náhradní babičku. Moje malá dcera toužila po babičce. Paradoxně ji měla, ale příliš moderní. Zatímco jiné babičky nosívaly tepláky a šátky, pletly na vnoučata a nemyslely na nic jiného než na rodinu, naše byla jiná. V dnešní době by to možná
Nenechte si ujít Paní domu č. 10, právě vychází!
tisicereceptu.cz
Nenechte si ujít Paní domu č. 10, právě vychází!
Na co se můžete v novém čísle Paní domu těšit? Na spoustu inspirací a nápadů pro jedinečné období na sklonku léta, kdy ještě nenastal podzim, dny jsou teplé a příroda je ve své nejbarevnější formě. Do
Oko je zrcadlo vaší duše i zdraví
nejsemsama.cz
Oko je zrcadlo vaší duše i zdraví
Co byste měla, nebo naopak neměla dělat, abyste si co nejdéle uchovala zdravý zrak? Nikde na těle neexistuje citlivější, jemnější a choulostivější pokožka jako právě v okolí očí. Obzvlášť citlivě a hlavně viditelně reaguje na vyčerpanost celého organismu, na nedostatek spánku, horečnaté onemocnění či psychickou zátěž. V této oblasti je pokožka méně pružná než jinde,
Sedm divů světa: To hlavní, co byste si o nich měli pamatovat
enigmaplus.cz
Sedm divů světa: To hlavní, co byste si o nich měli pamatovat
Navštívili jste již některé z nich? Enigma Plus vám přináší ve stručnosti hlavní informace, které byste si o největších divech světa měli zapamatovat. Zeus v Olympii Athénský sochař Feidiás vytv
Digitální dvojčata olympioniků
21stoleti.cz
Digitální dvojčata olympioniků
Na letošní olympiádu lákali její organizátoři jako na hry poháněné inovacemi. A nešlo o plané řeči. Kromě nových světových rekordů a nezapomenutelných sportovních okamžiků představovala Paříž 2024 tak
Mayské lidské oběti: Hop do studny
epochaplus.cz
Mayské lidské oběti: Hop do studny
Jako většina dávných národů i Mayové si u svých bohů snaží zajistit lepší podmínky formou obětí. V jejich případě nejčastěji shazováním do studní zvaných cenote. Mexický poloostrov Yucatán je plný jeskyní, které Mayové považují za posvátné. Jsou pro ně nejen vstupy do podsvětí, ale také místy kontaktu s bohy. Obzvláště posvátné jsou právě cenote, obrovské přírodní
Půjčka na podnikání je rychlé řešení pro různé výdaje
epochalnisvet.cz
Půjčka na podnikání je rychlé řešení pro různé výdaje
Hledáte bleskovou finanční injekci? Jsou ve hře složenky nebo výdajové položky, s nimiž jste absolutně nepočítali? Existuje řešení v podobě krátkodobého úvěru, který míří na všechny osoby samostatně výdělečně činné. Není nutné spěchat, chodit na pobočku nebo platit registrační poplatek. Proč také? Dostupnost této cesty je výhodou pro každého, kdo aktivně podniká a dobře ví, že čas