Domů     Raw čili syrové: Je to opravdu tak zdravé?
Raw čili syrové: Je to opravdu tak zdravé?
5.8.2022

Že je syrová zelenina a ovoce zdravým doplňkem běžného jídelníčku, je bez debaty. Jenže co když se stane jeho základem a sporák vychladne. Je výhradně syrová strava skutečně zdravá?

O odpověď na tuto otázku jsme požádali nutriční terapeutku Věru Boháčovou z Fóra zdravé výživy. Nejprve ale bude dobré si upřesnit, co konkrétně znamená módní pojem „raw food“, jiným slovem vitariánství či česky syrová strava.

Jak vysvětluje Věra Boháčová, jde o stravovací styl, kdy se potraviny při kuchyňské úpravě zahřívají nanejvýš na 42 – 47 oC. Podle zastánců tohoto směru pak zůstane strava ještě „živá“, zatímco po běžné tepelné úpravě ji považují za „mrtvou“.

Z toho také vyplývá, že raw strava stojí – s výjimkami – na rostlinných potravinách. Tím bývá často současně veganská, což je další momentálně módní směr.

Jak se vaří bez sporáku?

Úplně jinak. Místo ohně se základní pomůckou stává voda. Obiloviny, luštěniny, semena i ořechy se často máčejí a někdy se nechávají klíčit. Tím změknou, zlepší se stravitelnost a kromě toho se v nich zvýší, a někdy i změní obsah živin.

Po nabotnání se dají rozmixovat a použít v krémovité konzistenci nebo třeba sušit na placičky. Jindy se nabotnané suroviny lisují, například na korpus dortu. Ovoce a zelenina se mohou používat přímo, případně rozmixované nebo odšťavněné:

Sušené ovoce je oblíbeným sladidlem i pojidlem do nepečených dezertů. Zkrátka raw vaření je úplně jiná věda a je třeba si nejprve nastudovat základy.

Příznivci o raw food říkají:

– že velké množství vlákniny, které rostlinná strava přirozeně obsahuje, zlepší trávení. To je pravda jen částečně. Vláknina sice napomáhá pohybu stravy ve střevě, ale ve velkém objemu střevo dráždí a komplikuje vstřebávání živin, například tuků. A těch bývá v raw food i tak málo.

– že snižuje riziko civilizačních onemocnění. V tom se nemýlí, syrová strava přináší na jídelníček právě ty potraviny, které mají ochranný vliv proti rozvoji aterosklerózy, cukrovky nebo vysokého krevního tlaku.

– že pomáhá zhubnout. To bývá zpočátku velice vítaný efekt z hlediska krásy i snížení rizika civilizačních onemocnění. Ovšem dlouhodobě to může být problém.

Raw food je ve své podstatě dieta nízkokalorická i přes přídavek ořechů a olejů, pro tělo může být obtížnější získat ze syrových potravin dostatek energie, což může vést k chronické únavě.

– že uvidíte, jak omládnete. I tady jde spíš o dočasný efekt vyššího přísunu určitých vitaminů a také zeštíhlení. Tělu ale mohou chybět jiné důležité živiny, například tuky, které potřebuje k tvorbě ženských hormonů. A ty jsou mimo jiné důležité i pro pevnost a pružnost pleti.

Výhody syrové stravy…

Jak uvádí Věra Boháčová, jako na většině způsobů stravování, tak i na raw food lze najít určitá pozitiva. Je to především dostatek vitaminů a minerálů i vyšší podíl vlákniny, naopak klesne podíl živočišných tuků.

Enzymy a některé další biologicky aktivní látky, které se tepelnou úpravou znehodnocují, tu zůstávají zachovány.

… a její úskalí

Zastánci syrové stravy pomíjejí fakt, že zatímco vitamin C se vařením ztrácí, jiné vitaminy a další prospěšné látky jsou naopak po tepelné úpravě pro tělo lépe využitelné.

Jak upozorňuje Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy, týká se to i velmi prospěšných látek, jako je lykopen z rajčat, kterému se přičítá výrazně ochranný vliv před onemocněním srdce a cév i zhoubným bujením.

Také beta-karoten z mrkve a dalších druhů zeleniny a ovoce dokáže tělo mnohem lépe přijímat a proměňovat na vitamin A, pokud je jíme tepelně upravené.

Kromě toho:

Máčení nestačí – brambory, obiloviny a luštěniny jsou pro nás zasyrova nestravitelné, upozorňuje Věra Boháčová. Luštěniny i po naklíčení tělo tráví velmi těžce.

Hrozí častější infekce – a to díky nedostatečné tepelné úpravě. Množení škodlivých bakterií navíc podporuje máčení a klíčení surovin.

Některé druhy jsou zasyrova jedovaté – je třeba si tedy ověřit, co lze jíst. Rizikové jsou především zelené fazolky a lilek.

Problém s vitaminem B12

Pokud přestanete jíst živočišné potraviny, připravíte se o hlavní zdroje nejen vápníku nebo železa, ale také vitaminu B12. Jeho efekt na zdraví není v obecném povědomí tak dobře známý jako třeba u železa, přesto je enormní.

Vitamin B12 je zásadní pro dobrý stav nervového systému a tvorbu krve. Nedostatek vede k potížím s pamětí a duševní výkonností, k třesu a mravenčení, zhorší se koordinace pohybů i celková výkonnost kvůli anémii.

Nejvýraznější dopad má nedostatek vitaminu B12 u nejmenších dětí, jejichž mozek se prudce vyvíjí.

V období kojení získávají děti B12 z mateřského mléka, ale pokud jsou pak převedeny na vitariánskou stravu, je nezbytné dodávat B12 uměle, aby nedošlo k poškození mozku.

Méně může být více

Zajímavé poznatky získali vědci z univerzity v německém Giessenu, když v letech 1996 až 1998 sledovali dopad syrové stravy na zdravotní stav 700 účastníků výzkumu. Ukázalo se, že nejlépe syrová strava prospívala zdraví, když pokrývala 70 % jídelníčku.

V těchto případech naměřili vědci u některých vitaminů dokonce zvýšené hodnoty.

Bohužel ne všech, i tato skupina trpěla stejně jako ostatní účastníci studie nedostatkem vitaminu D, vitaminu B2 a B12, z minerálů chyběly hlavně železo, hořčík, vápník, zinek a jód.

Přes všechny své výhody, kterými vyvažuje běžný současný jídelníček, je raw strava příliš jednostranná a hodí se spíše jako inspirace pro občasné zpestření talíře.

Kdy se raw food vyhnout: Opatrní by při jejím zkoušení měli být alergici, nevhodná je tato strava pro lidi s trávicími potížemi, především s onemocněním žlučníku nebo slinivky.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
enigmaplus.cz
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
Čas od času se z nebe začnou snášet hejna žab! Vědci tvrdí, že za tento déšť může tornádo, které do sebe zvířata nasaje, poponese a vlivem gravitace je zase pustí. Ale proč se vždy jedná pouze o jeden
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Kachna na pomerančích
nejsemsama.cz
Kachna na pomerančích
Kachna na pomerančích je mimořádně opulentní a přitom chuťově malinko odlehčenější varianta tradiční svatomartinské pečínky. Ingredience: ● 1 kachna (2–2,5 kg) ● 2 pomeranče ● 2 lžíce medu ● 1 lžíce sójové omáčky ● sůl ● pepř ● tymián Postup: Kachnu omyjte, osolte a opepřete. Pomeranče nakrájejte na plátky a vložte do břicha kachny. Med smíchejte se sójovou omáčkou a kachnu jím po celou
Nešťastný duch žádal o pomoc
skutecnepribehy.cz
Nešťastný duch žádal o pomoc
Po smrti maminky jsem chodila pravidelně na rodinný hrob. Jednou, bylo už hodně pozdě, se ze tmy vynořila mlžná postava. O své rodiče jsem přišla hodně brzy. Otec zemřel tragicky při dopravní autonehodě, když mi bylo devět let. Maminka se sice dočkala toho, že jsem se vdala, ale dlouho se z vnoučat neradovala. Podivné ticho Po matčině smrti
Krém z borůvek, který zpomalil čas
21stoleti.cz
Krém z borůvek, který zpomalil čas
Je to takový svatý grál v kosmetice. Krémů proti vráskám je na trhu spousta, některé pomáhají alespoň trošku, jiné jsou jen předražené tuky, ale stárnutí pleti tak jako tak nezastaví. Avšak vědci z čí
Proč spadla Cválající Gertruda?
historyplus.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Mostní konstrukce se divoce vlní jako utržený list papíru ve větru. Lidé zanechávají auta napospas živlům a prchají ve snaze zachránit si holý život. Jeden z nejpyšnějších mostů světa za pár minut zmizí pod vodní hladinou. Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství. „Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
epochaplus.cz
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Dietní jarní receptář právě vyšel
tisicereceptu.cz
Dietní jarní receptář právě vyšel
A zase ty Vánoce Mnoho lidí už teď začíná řešit problémy s nabranými kily. Vyzkoušeli jste nespočet diet, ale ne a ne zhubnout? Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře. Pokud tápe
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
nasehvezdy.cz
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
Nebezpečná blízkost mezi hercem ze seriálu Zločin na dobré cestě Martinem Pechlátem (51) a herečkou Annou Polívkovou (46)! Oba jsou zadaní. Pechlát žije s bankovní úřednicí Andreou Švehlíkovou a man