Domů     Rajská chuť broskví
Rajská chuť broskví

Nevíte si rady s úrodou? Broskve jsou patrně nejlahodnějším tuzemským ovocem, které má jedinou nevýhodu, že špatně se uchovává na zimu. Však by také byla škoda zpracovat celou úrodu do zavařovaček. Máme pro vás sedm vynikajících receptů a zdaleka to nejsou jen dezerty.

Tvarohové palačinky s broskvemi

Suroviny na 4 porce: 6 broskví•cukr podle chuti•200 g hladké mouky•250 g měkkého tvarohu•0,4 l mléka•3 vajíčka•citrónová šťáva•sůl•skořicový cukr•olej na pánev

Nejprve šlehačem zašleháme 2 vejce s mlékem a za stálého míchání přisypeme mouku. Nakonec přidáme cukr a špetku soli. Poté na rozpálené pánvi s trochou oleje smažíme palačinky.

Broskve oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do kastrůlku, osladíme a podusíme v troše vody s pár kapkami citronu, až lehce zkaramelizují.

Tvaroh smícháme s vajíčkem a lžící cukru (podle chuti). Namažeme na palačinky a poklademe částí dušených broskví. Přeložíme, na talíři dozdobíme zbytkem broskví a posypeme skořicovým cukrem.

Tip Paní domu: Palačinky můžeme ještě přizdobit šlehačkou a posypat kakaem, nebo polít medem či javorovým sirupem.

příprava 25 min. energie v 1 porci 2011 kJ náročnost **

Kozí sýr s broskví a brokolicí

Suroviny na 4 porce: 4 plátky tmavého toastového chleba•4 menší broskve•200 g čerstvého kozího sýra•1 brokolice•polníček na ozdobu•olivový olej•červený vinný ocet•sůl•pepř

Sýr rozdělíme na čtyři díly, broskve zbavíme pecek a nakrájíme na měsíčky. Brokolici spaříme na 5 minut ve vroucí osolené vodě, vyjmeme a rozdělíme na růžičky.

Toasty poklademe sýrem a dílky broskví, opepříme, zakápneme olejem a asi 3 minuty v troubě (na 180 °C) zapékáme.

Na talíři přidáme brokolici a vše pokapeme octem. Dozdobíme polníčkem.

Tip Paní domu: Místo zapékání sýr jen položíme na polníček. Toastový chleba natrháme na kousky, přidáme dílky broskví a spařenou brokolici. Opepříme a pokapeme olejem a octem.

příprava 20 min. energie v 1 porci 1570 kJ náročnost *

Pečínka s broskvemi a chřestem

Suroviny na 4 porce: 8 broskví•600 g vepřové pečeně•1 svazek nebo plechovka chřestu•2 lžíce provensálského koření•2 lžíce olivového oleje•2 lžíce másla•1 lžíce francouzské hořčice•sůl•pepř

Maso potřeme hořčicí, osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením a vložíme na máslem vymaštěný pekáč.

Pečeni podlijeme trochou vody, kolem poklademe chřest (z konzervy, nebo spařený) a oloupané, na čtvrtky nakrájené broskve a vše zakapeme olejem, poklademe hoblinkami másla a vložíme do předehřáté trouby.

Pečeme asi hodinu a pravidelně ho podléváme, aby se maso nevysušilo. Hotovou pečínku nakrájíme na plátky, které servírujeme na talíře s chřestem a broskvemi.

Podáváme nejlépe s vařenou bramborou plněnou ochucenou zakysanou smetanou.

příprava 60 min. energie v 1 porci 993 kJ náročnost **

Sněhové tvarohové knedlíky

Suroviny na cca 30 knedlíčků: 100 g měkkého másla•asi 8 broskví•2 vejce•2 lžíce cukru krupice•špetka soli•500 g měkkého tvarohu (ne ve vaničce!)•200 g dětské krupičky

Máslo vyšleháme se žloutky do pěny, zašleháme cukr a sůl, posléze tvaroh a krupičku. Těsto necháme 20–30 min odpočinout. Broskve nakrájíme na při přiměřené kousky.

Do těsta lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Podle potřeby zahustíme krupičkou (či hrubou moukou), aby bylo polotuhé a daly se jím obalovat kousky ovoce. Knedlíky vaříme ve velkém množství vroucí vody, cca 5–7 minut, dokud nevyplavou.

Podáváme s cukrem a rozpuštěným máslem, sypeme strouhaným tvarohem, kdo chce, tak ještě opraženou strouhankou.

příprava 75 min. energie v 1 porci 4036 kJ náročnost **

Kuřecí salát s broskví

Suroviny na 4 porce: 500 g kuřecího masa, pečeného či grilovaného•4–6 broskví (i kompotových)•listový salát•pórek•8 lžic zakysané smetany•2 lžíce majonézy•2 lžičky cukru•sůl•pepř•4 stroužky česneku

Broskve oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s cukrem krátce v troše vody podusíme.

Maso z grilovaného kuřete obereme, nakrájíme na kousky, přidáme broskve, vyprané a natrhané lístky salátu, na kolečka nakrájený pórek, vše spojíme kysanou smetanou a majolkou. Dochutíme solí, pepřem a česnekem.

Podáváme s bílým pečivem.

příprava 60 min. energie v 1 porci 1702 kJ náročnost ***

Smetanová zmrzlina

Suroviny na 4 porce: 2 smetany ke šlehání (33%)•4 lžíce medu•6–7 zralých broskví

Broskve oloupeme a nakrájíme na díly. Vložím je do misky a ponorným mixérem rozmixujeme na hladké pyré. Ke kaši přilijeme smetanu a med a pomocí metličky vše dobře promícháme.

Směs zatím zhoustne do jemného krému, který rozlijeme do misek (nebo do jedné vaničky) vhodných do mrazáku, nejvýše 2 cm pod horní okraj. Misky uzavřeme víčky a vložíme do mrazáku ztuhnout.

Hotovou zmrzlinu vyklopím z misky, nechám ji chvíli povolit, aby se dala krájet, nebo z ní šly naběračkou vykrajovat kopečky. Jednotlivé porce podle chuti polijeme čokoládovou polevou, která na studené zmrzlině okamžitě ztuhne.

příprava 45 min. energie v 1 porci 1992 kJ náročnost *

Domácí ledový čaj

Suroviny na 4 sklenice: 2 velké broskve•sypaný černý čaj (mohou být i 4 sáčky)•5 sklenic vody (1,25 l)•1/4 hrnku máty•cukr (podle chuti)•kostky ledu

Vodu přivedeme k varu, přidáme vypeckované, na plátky nakrájené broskve, mátu, černý čaj a 5 minut pod pokličkou vaříme.

Poté odstavíme, přidáme cukr a počkáme, až zchladne a pak přecedíme. Podáváme vychlazený s kostkami ledu.

příprava 15 min. energie v 1 porci 270 kJ náročnost *

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
reklama
Šikovné tipy
Adventní věnec trochu jinak
Také každý rok přemýšlíte, jaký udělat věnec, aby se všem líbil? A co pro tentokrát udělat bábovkový? Budete potřebovat Formu na bábovku (nejlépe starší litinovou) * jakýkoliv papír * mech * kovové bodce * čtyři svíčky * celé lískové oříšky * badyán * širší stuhu s kostičkovým motivem * další libovolné užší stužky * krajky […]
Adventní kalendář s vánoční hvězdou
Adventní kalendář nemusí být jen radost pro děti, ale klidně i luxusní dekorace do obýváku. Přitom nemusí být drahá. Potřebovat budete slaměný korpus na věnec a koš stejného průměru z úpletového materiálu, slámy, mořské trávy, vodního hyacintu nebo bambusu. Koš poslouží jako obal na květináč vánoční hvězdy, které už jsou k dostání. Korpus ozdobte stuhou. […]
Očistná kúra pro koberce
Že musíte koberec pravidelně luxovat, aby se v něm nedržel prach a roztoči, je samozřejmé. Kromě toho je ale potřeba ho občas důkladně vyčistit do hloubky. Existuje několik způsobů čištění, ten nejvhodnější vždy vyberte podle materiálu koberce, délky vlasu a také podle jeho barevného provedení. Na výběr máte suché (čisticí prášek a suchá pěna) nebo […]
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na hřbitově nikdy nekraďte, přijde trest!
skutecnepribehy.cz
Na hřbitově nikdy nekraďte, přijde trest!
Ty podivné zvuky děsily celou naší vesnici. Vycházely z opuštěné staré hrobky, ze které zmizel kamenný andělíček. Zloděj ho musel vrátit! Rány mě probraly ze zamyšlení. Stála jsem u hrobu svých rodičů a vzpomínala. Ten zvuk byl nepříjemný. A nebyl daleko. Vycházel z míst, kde stávaly staré, opuštěné hrobky po Němcích, kteří byli z kraje odsunuti. Už se smrákalo, bylo to
Fenomén jménem krampus: Kde se vzal?
enigmaplus.cz
Fenomén jménem krampus: Kde se vzal?
Zejména v Rakousku a v Bavorsku se můžeme setkat s původně alpským strašidlem, rohatou příšerou jménem krampus. Tato bytost bývá také nazývána koňský čert nebo horský čert. Rozhodně není prý radno dív
Cukroví ze světa: Francouzské madlenky
nejsemsama.cz
Cukroví ze světa: Francouzské madlenky
Sušenky Madeleine (čti: madlen) neboli madlenky vznikly v Lotrinsku, kde je prý upekla komorná Madeleine polskému králi Stanislavovi. Tomu tak zachutnaly, že je po ní také pojmenoval. Potřebujete: ✿ 85 g másla ✿ 160 g hladké mouky ✿ 1 lžičku kypřicího prášku ✿ 2 vejce ✿ 85 g cukru krupice ✿ špetku soli ✿ 1 lžičku vanilkového extraktu ✿
TAG Heuer slaví 20 let Oracle Red Bull Racing
iluxus.cz
TAG Heuer slaví 20 let Oracle Red Bull Racing
TAG Heuer představuje nový Formula 1 Chronograph x Oracle Red Bull Racing, limitovanou edici, která vzdává hold dvěma dekádám úspěchů týmu Oracle Red Bull Racing. Tento jedinečný model oslavuje závodn
Nehody jsou prokletím Janžurové
nasehvezdy.cz
Nehody jsou prokletím Janžurové
Nejspíš i herci očekávají, že nebezpečí na ně bude číhat spíše během natáčení někde v přírodě. Ale herečka Iva Janžurová (84) může dlouze vyprávět, že o život může jít i na prknech, která znamenají sv
Císař si spletl knížete Schwarzenberga s jelenem
historyplus.cz
Císař si spletl knížete Schwarzenberga s jelenem
Adam František ze Schwarzenbergu se prochází po pátém nádvoří svého sídla v Českém Krumlově a obhlíží monument, který zdědil docela nedávno po své tetě Marii Ernestině. Ve chvatu jej dostihne panoš se správou, která je chráněna císařskou pečetí. Kníže pečeť rozlomí zkušeně, jako již mnohé předtím, a čte. „Císař přijede do Čech! Uvítáme ho zde
Trudný život starověkých učenců:  Věřil Pythagoras v převtělování duší?
21stoleti.cz
Trudný život starověkých učenců: Věřil Pythagoras v převtělování duší?
Politik Solón vymyslel spoustu užitečných zákonů. Jenom díky němu se třeba občané mohli odvolat proti rozhodnutí úřadů. Nicméně všechny Solónovy reformy někdy zastiňuje poněkud přízemnější „výmysl“. „
Napoleona III. děsil pekelný bastard
epochalnisvet.cz
Napoleona III. děsil pekelný bastard
„Jaký nesmysl zas po mně bude chtít,“ povzdechne si císař Napoleon III. Právě mu oznámili, že jeho bratranec, hrabě Léon, žádá o přijetí. Tento nemanželský syn slavného Bonaparta nezná míru a nemá zábrany.   Charles Léon (1806–1881) byl prvním synem Napoleona Bonaparta (1769–1821), sice nemanželským, ale osudově důležitým. Stal se pro císaře důkazem, že je
Holandské masové kuličky bitterballen
tisicereceptu.cz
Holandské masové kuličky bitterballen
Tahle skvělá holandská masová chuťovka připomíná krokety, může mít třeba i podobu válečků. Potřebujete 8 lžic másla 120 g hladké mouky + na obalení 700 ml hovězího vývaru 2 lžíce čerstvé petr
Jak nám obrazy mohou pomoci?
epochaplus.cz
Jak nám obrazy mohou pomoci?
V arteterapii není potřeba, abyste oplývali bůhvíjakým talentem. Důležitější je chuť, fantazie a odvaha projevit se. Obrazy nás provázejí po celý život. Nejen ty přivěšené na zdi, ale také naše vnitřní obrazy – jako jsou například sny přicházející ve spánku. Mohou nám být příjemné, nebo se nám nelíbit, nebo nás dokonce děsit a strašit. Ve
Perly Saska
epochanacestach.cz
Perly Saska
Pro mnoho obyvatel je už běžné, že si do sousedního Německa zajedou na nákupy. Další turisté z Čech svou návštěvu Saska omezí jen na vánoční trhy v Drážďanech. Je to ale velká škoda. Samotné Drážďany i jejich okolí nabízejí tolik atraktivních míst, že se určitě vyplatí udělat si v Sasku delší dovolenou. Drážďany mají několik jasných turistických cílů
Luxusní sen proměněný v realitu
rezidenceonline.cz
Luxusní sen proměněný v realitu
Při vytváření obytného komfortu jsou lidé vedeni svými osobními potřebami a preferencemi s cílem dosáhnout esteticky vyváženého, harmonického prostředí a očekávaného obytného komfortu. Přesně to se také podařilo realizací návrhu, který svým německým klientům připravila žádaná ruská designérka Tatiana Boronina. Do posledního detailu úchvatný interiér domu v Hannoveru je mistrovskou kombinací minimalismu s vysoce dekorativními