Domů     Pochoutky z jehněčího
Pochoutky z jehněčího
17.12.2019

Jehněčí maso není sice nejlevnější a ani je běžně nevídáme na pultech řeznictví, ale chuťově je prostě nedostižné a jednou za čas určitě stojí za to si pochutnat na něčem výjimečně dobrém.

POLÉVKY

Poctivý vývar se zeleninou a estragonem

Suroviny na základ: jehněčí kosti s masem (ze stehna)•4 mrkve•3 petržele•1 kedlubna (není nutná)•1 zelená paprika•1 cibule•100 g celeru•rozmarýn•sůl•4 ks nového koření•10 kuliček pepře•2 bobkové listy

na polévku: nastrouhaná kůra z jednoho citronu•1 lžička sušeného estragonu•0,2 l bílého vína•400 g hrášku v nálevu (i mraženého)•1 řapík celeru•1 cibule•olivový olej nebo máslo•sůl

1. Kosti dejte do velkého hrnce, zalijte vodou (cca 2 l) a vařte. Po půl hodině seberte pěnu a vložte veškerou očištěnou zeleninu v celku a koření. Vařte pomalu, uvařenou zeleninu vybírejte a kosti vařte dál, dokud na nich maso nezměkne.

Může to trvat i 2,5 hodiny. Obrané maso (asi 200 g) nakrájejte na menší kousky. Kosti a tuk vyhoďte, vývar sceďte.

2. V hlubším kastrolu osmažte cibuli, přidejte scezený hrášek a nakrájený řapík, spolu poduste. Zalijte vínem a duste asi 5 minut. Nakrájejte uvařenou zeleninu a přidejte maso a vývar.

Nakonec dochuťte citrónovou kůrou a estragonem, přiveďte k varu a vařte, dokud hrášek nezměkne.

4–6 porcí příprava 3 hodiny energie v 1 porci 612 kJ

Jarní jehněčí polévka

Suroviny: 500 g jehněčího masa•40 g rýže•1,5 l vody•polévková zelenina•několik mladých cibulek s natí•1 žloutek•1 jogurt•kopr•sůl•máslo

1. Jehněčí maso operte, nakrájejte na kousky a dejte vařit do studené osolené vody. Zeleninu očistěte, nakrájejte na drobné kousky a spolu s nakrájenou cibulkou (i s natí) osmahněte na másle. Přidejte rýži, nechte zesklovatět, vše vložte do polévky a vařte doměkka.

2. V hrnku rozšlehejte jogurt se žloutkem, polévku stáhněte z plotny a jogurt opatrně za stálého míchání vlijte do polévky. Podává se na předehřátých talířích, posypaná nadrobno nasekaným koprem.

4 porce příprava 90 minut energie v 1 porci 675 kJ

PŘEDKRM

Ražniči na jehle

Suroviny: 400 g jehněčího masa z kýty•sůl•120 g cibule•20 g uzené slaniny•200 g brambor•20 g oleje•červená paprika•pepř•alobal

1. Maso omyjte, odblaňte, nakrájejte na kostky. Posolte, okořeňte a promíchejte s olejem a červenou paprikou. Nechte asi 1 hod odpočívat v chladu.

2. Potom střídavě napichujeme na jehly maso, cibuli a brambory nakrájené na plátky. Ražniči posolíme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě asi 30 minut.

4 porce příprava 120 minut energie v 1 porci 1617 kJ

Řízečky v sýrové krustě

Suroviny: 600 g jehněčí kýta•1 vejce•0,1 l mléka•sekaná petrželka•sůl•hladká mouka•strouhanka•50 g strouhaného sýra•olej na smažení•2 lžičky másla

1. Maso nakrájejte na plátky, okraje nařízněte a porce osolte. Pak je obalte v mouce a potřete vejcem rozšlehaným v mléce. Nakonec řízky obalte ve strouhance smíchané s nastrouhaným sýrem.

2. Opečte z obou stran v rozpáleném oleji a po vyjmutí potřete čerstvým rozpuštěným máslem. Porce na talíři obložte vařenými brambory a posypte sekanou petrželkou.

4 porce příprava 45 minut energie v 1 porci 2037 kJ

HLAVNÍ CHOD

Kotlety se špenátem a medvědím česnekem

Suroviny: 800 g jehněčího hřbetu (cca 20 žeber)•omáčka demi-glace•sůl•pepř•olivový olej

na gratinované brambory: 1 kg brambor•bílý pepř•sůl•5 stroužků česneku•0,4 l smetany 30%

na špenát: 300 g čerstvého listového špenátu•100 g medvědího česneku•4 šalotky•4 lžíce olivového oleje•sůl•pepř

na demi-glace (či demi glass): připravuje se pomalým redukováním šťávy z masa a kostí (nejlépe telecích), kdy se ztratí i víc než polovina tekutin, a ze zeleniny, přidává se i rajský protlak, slanina a na závěr se dochucuje červeným vínem. Vaří se několik hodin, proto si ji raději koupte už hotovou.

1. Brambory oloupejte, opláchněte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do zapékací misky. Osolte je a přidejte bílý pepř, prolisujte k nim česnek a zalijte je smetanou tak, aby byly ponořené. Vložte je do trouby předehřáté na 140 °C a pečte asi 40 minut.

2. Celý hřebínek masa osolte a opepřete a ze všech stran orestujte na oleji, aby se maso zatáhlo. Při přípravě medium (středně propečené) hřbet vložte na 10–12 minut do trouby předehřáté na 150 °C. Po upečení hřbet rozkrájejte na jednotlivé kotlety.

3. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a nechte na něm zesklovatět na jemno nakrájenou šalotku.

Přidejte propláchnutý a odkapaný špenát, pokrájený medvědí česnek (pokud ho neseženete, můžete do špenátu orestovat plátky klasického česneku) a vše zprudka opečte a dochuťte solí a pepřem.

Tip: Medvědí česnek se chutí podobá klasickému česneku a pórku, ale obsahuje několikanásobně vyšší množství léčivých látek. Pokud u vás v okolí neroste, koupíte jej před Velikonocemi na trhu i v některých obchodech.

4 porce příprava 105 minut energie v 1 porci 1386 kJ

Pečeně s hlávkovým salátem

Suroviny: ¾ kg jehněčí kýty•100 g domácí slaniny•sůl•mletý pepř•140 g másla•1 petržel se zelenou natí.

na bramborovou kaši: 600 g brambor•2 lžíce mascarpone•2 lžíce jemně nasekané petrželové natě nebo kudrnky•sůl

na salát: 1 hlávka salátu•200 g (1 kelímek) zakysané smetany•1 lžíci vinného octa•sůl•pepř

1. Kýtu očistěte, svažte provázkem, aby držela v celku, a přelijte horkou slanou vodou. Slaninu dejte na 10 minut do mrazáku, a pak z ní nakrájejte delší klínky. Ostrým špičatým nožem do masa propíchněte dírky, do kterých pak klínky natlačte.

2. Zbytek slaniny nakrájené na kostičky vložte na dno pekáče, do kterého jste narovnali špejle, aby se maso nepřipeklo. Očištěnou petržel nakrájejte na kolečka a spolu s nahrubo nasekanou natí přidejte do pekáčku.

3. Maso ze všech stran osolte a opepřete a vložte do pekáčku. Navrch poklaďte plátky másla, vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 60–70 minut. Kýtu asi 2x obraťte, aby byla propečená ze všech stran, a pravidelně ji přelévejte šťávou.

Pak zvyšte teplotu na 200 °C a maso pečte ještě asi čtvrt hodiny, aby vznikla kůrčička.

4. Zatím očistěte brambory, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je slijte, přidejte mascarpone a jemně nasekanou petrželovou nať a ručním šlehačem vyšlehejte kaši.

Na salát smíchejte zakysanou smetanu se lžící vinného octa a podle chuti přidejte sůl a pepř.

5. Hotovou pečení nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší přelitou výpekem a s hlávkovým salátem se smetanou.

4 porce příprava 120 minut energie v 1 porci 1899 kJ

Jehněčí kolínko na rozmarýnu

Suroviny: 4 jehněčí kolínka•600 g mrkve•600 g celeru•6 stroužků česneku•velkou snítku rozmarýnu•sůl•pepř•nové koření•6 lžic másla•2 cibule•svazek šalotky•0,8 l bílého vína•listový špenát•8 lžic smetany 30%•brambory•olivový olej

1. Mrkev a celer nakrájejte na menší kousky, velké by se později špatně mixovaly.

Do pekáčku položte očištěná, osolená a opepřená kolena, nasypte k nim kořenovou zeleninu, pokrájený česnek, natrhaný rozmarýn, kuličky pepře a nové koření, přilijte bílé víno a olivový olej tak, aby byla kolena aspoň z 2/3 ponořená. Naložené maso uložte na 12 hodin do lednice.

2. Zakrytý pekáček vložte asi na hodinu do trouby předehřáté na 180 °C. Pak odklopte víko a nechte péci ještě 20 minut, aby maso zezlátlo a získalo kůrčičku. Po upečení dejte maso stranou a zeleninu rozmixujte dohladka. Vznikne skvělá omáčka.

3. Brambory klasicky oškrábejte a uvařte. Na másle rychle orestujte pokrájenou šalotku a s bramborami ji ušťouchejte.

4. Na pánvi rozpalte oleje a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte lístky čerstvého špenátu a nechte je lehce spařit. Pak přidejte smetanu, vše promíchejte a servírujte se šťouchanými bramborami. Kolínko položte navrch a talíř dozdobte omáčkou a třeba cherry rajčátky.

4 porce příprava 14 hodin energie v 1 porci 2214 kJ

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
PETEXPERT DEN 2025
epochanacestach.cz
PETEXPERT DEN 2025
V sobotu 31. května 2025 se v pražském Pesoparku v Uhříněvsi uskuteční první ročník akce pro širokou veřejnost – PetExpert den. Tento celodenní zážitkový program je určen pro všechny milovníky psů, jejich psy i rodiny s dětmi. Akce je zdarma a nabídne praktické ukázky práce se psy, přednášky, odborné konzultace, soutěže, stánky se sortimentem pro
Granátové hodinky: unikátní spojení české tradice a dánské avantgardy
iluxus.cz
Granátové hodinky: unikátní spojení české tradice a dánské avantgardy
Družstvo umělecké výroby Granát Turnov spojilo síly s dánskou experimentální hodinářskou značkou Arcanaut a vytvořilo naprostý unikát – limitovanou edici hodinek s číselníkem vyrobeným z českého graná
Souznění futurismu a přírody
rezidenceonline.cz
Souznění futurismu a přírody
Rezidence La Roca je luxusním příkladem dokonalé integrace ryze moderní obytné stavby do okolní krajiny. Skvěle zvládnutou architektonickou výzvu doprovází interiér plný ikonických značek. Tvůrčí tým z kanceláře RRZ ARQUITECTOS a její designové sekce předvedli, jak se vyplatí hýčkat projekt do posledního detailu, a to včetně povrchových úprav a barevného řešení. Na sedmi a půl
Tvář svého budoucího muže jsem spatřila v louži
skutecnepribehy.cz
Tvář svého budoucího muže jsem spatřila v louži
Na ta dvě podivná znamení nezapomenu. Anděl strážný mi možná tehdy zachránil život, abych se mohla znovu potkat se svou životní láskou. V roce 1993 jsem prožila za sebou dvě události, které mě přesvědčily o existenci věcí mezi nebem a zemí a hlavně – o andělech strážných, kteří nad námi bdí. První z příběhů začal setkáním s přáteli na oslavě. Seděli jsme
Objevte kouzlo jara v tropickém ráji – Dubaj vás vítá!
nejsemsama.cz
Objevte kouzlo jara v tropickém ráji – Dubaj vás vítá!
Chcete zažít prázdné pláže a v klidu si užít město ještě předtím, než přijde vlna nesnesitelných veder? Poznejte jaro v Dubaji! Trvá jen do konce května! Více než čtyřicet kilometrů nádherných pláží se zlatavým jemným pískem, azurově čisté moře na pobřeží Perského zálivu a také město, kde se snoubí historie s moderní architekturou, nákupními centry a zábavou. To je Dubaj 🌴 – hlavní
Sicilské mumie: Tisíce těl v podzemí Palerma!
enigmaplus.cz
Sicilské mumie: Tisíce těl v podzemí Palerma!
Malou kryptu, ve které se tísní asi deset lidí, osvětlují pouze lucerny a svíčky. Kněz pomalým hlasem odříkává litanii. Odněkud se ozývá pláč. Když je obřad u konce, schází se zástupci vlivné sicilské
Utekli od Laurinové všichni chlapi kvůli tatínkovi?
nasehvezdy.cz
Utekli od Laurinové všichni chlapi kvůli tatínkovi?
Co se týče milostných karambolů, patří herečka ze seriálu ZOO Nové začátky Sabina Laurinová (53) mezi přebornice. Přesto však matka dvou dcer Valentýny (23) a Maji (17) nehází flintu do žita a před
Američtí lékaři přepsali DNA dítěte s vážnou genetickou poruchou
21stoleti.cz
Američtí lékaři přepsali DNA dítěte s vážnou genetickou poruchou
Genová terapie je moderní typ léčby, zaměřený na léčení onemocnění způsobených nesprávným fungováním genů. Výhodou je, že se jejím prostřednictvím dá genetické onemocnění zcela vyléčit, na rozdíl od b
Caño Cristales: Dobrodružná cesta k řece pěti barev
epochaplus.cz
Caño Cristales: Dobrodružná cesta k řece pěti barev
Caño Cristales, přezdívaná tekutá duha, láká dobrodruhy do srdce Kolumbie. Tato řeka v národním parku Serranía de la Macarena nabízí nejen barevný spektákl, ale i nezapomenutelnou cestu plnou exotických zvířat, vodopádů a přírodních koupališť. Připravte se na dobrodružství, které změní váš pohled na přírodu! Jak se dostat k duhové řece? Cesta může začít v obci
The Line: Skrytý přístav bude futuristickým skvostem
epochalnisvet.cz
The Line: Skrytý přístav bude futuristickým skvostem
Megaprojekt NEOM odstartoval výstavbu první fázi futuristického města THE LINE. Mezi prvními kroky k realizaci této ambiciózní metropole je Hidden Marina – dechberoucí přístavní komplex, který má pojmout až 200 000 obyvatel. Už dnes je jasné, že svým rozsahem předčí mnohé světové ikony, včetně slavné Burj Khalify.   Už několik let fascinují svět vize města jménem The
Směs z lesních hub nakyselo
tisicereceptu.cz
Směs z lesních hub nakyselo
Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky. Suroviny na 4 sklenice 1 kg očištěných hub 2 lžíce octa sůl Na nálev 500 ml octa 1,5 l vody 10 kuliček pepře 10 kuliček nového k
Rhodský kolos: Zemětřesení srazilo boha na kolena
historyplus.cz
Rhodský kolos: Zemětřesení srazilo boha na kolena
Dokázali to! Odrazili útok početné nepřátelské flotily. Bůh slunce Hélios jim pomohl, bez něj by vetřelcům podlehli. Obyvatelé Rhodu přemýšlejí, jak by ochránci svého ostrova poděkovali. „Postavíme mu sochu!“ napadne kohosi. „Takovou, jakou svět dosud neviděl!“   I když má armáda budoucího makedonského krále Démétria I. Poliorkéta (337–283 př. n. l.) k dispozici obří obléhací věže,