Máte rádi pálivé papričky? Pak pro vás mají vědci dobrou zprávu. Když je budete často jíst, měli byste žít delší a kvalitnější život. A možná předejdete i rakovině.
Za pálivost paprik může látka zvaná kapsaicin. I když je pekelně pálivá, má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví.
Zázračný všelék
Kapsaicin je podle lékařských studií skutečně všelék.
Chrání tělo před záněty, stárnutím i obezitou, funguje jako obrana proti nádorovým onemocněním a snižuje riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny o 14 procent než u těch, kteří se chilli papričkám a dalším ostrým paprikám vyhýbají.
Pokud dráždivé účinky této látky snesete, je lepší jíst papriky čerstvé, než sušené a umleté.
Působení kapsaicinu na naše zdraví je však ještě širší – přispívá například k podpoře krevní cirkulace, zvyšuje rychlost metabolismu, vyvolává větší žaludeční sekrece, a tím podporuje zažívání.
Také zpomaluje růst nepříjemné žaludeční bakterie Helicobacter pylori a posiluje tvorbu ochranného hlenu v žaludku. Pomáhá tak regeneraci jeho stěn při poškození žaludečními vředy.
Některé zdroje uvádějí, že kapsaicin může pomoci i při prevenci cukrovky, ateroskleróze a chorobách srdce. Kapsaicin navíc působí také jako přírodní antibiotikum a antioxidant.
Likviduje bakterie
Tato ostře pálivá látka dokáže rovněž likvidovat bakterie, proto se v různých vzdálených a exotických zemích světa tak hojně konzumují chilli papričky. Ničí například původce otravy ústřicemi či špatným sushi, ale také bakterie E-coli, úplavice či salmonely.
Tlumí bolest
Když sníte chilli papričku, sliznice trávicích cest vás začnou příšerně pálit, ale za nedlouhou dobu to přestane, zároveň se také velmi zmírní bolest v zanícených orgánech, například v kloubech.
Reakcí je totiž vznik velkého tepla, a tedy prohřátí bolavých míst. Tento léčebný účinek se využívá především v kapsaicinových náplastech či mastech s touto látkou. Díky tomu jsou velmi účinné pro úlevu od artritických bolestí a bolesti svalů a zad.
Dejte si panáka
Kromě pálení v ústech a na dalších sliznicích mohou chilli papričky dráždit i konečník, což bývá hodně nepříjemné. Pouštět na postižená místa vodu nepomáhá.
To proto, že kapsaicin je rozpustný v tucích, a nikoliv ve vodě, takže se akutní pálení v ústech dá neutralizovat sklenicí mléka. Rozpustný je i v alkoholu, takže si také můžete loknout tvrdého alkoholu. Lze sníst i kousek suchého chleba, který takzvaně „vytře” patro.
400 miligramů
Odborníci uvádějí, že léčebný efekt kapsaicinu se může projevit při dávkách 400 miligramů třikrát týdně. To je množství odpovídající asi třem až osmi paprikám habanero, které patří k nejpálivějším na světě.
Konzumaci takových paprik ale nejprve proberte s lékařem, který zná vaši anamnézu a ví, co je pro vás dobré a co by vás mohlo poškodit.
Zdravé řešení nadváhy
Tohle rády uslyší ženy – kapsaicin pomáhá při hubnutí.
Jednak tím, že pálivá jídla obecně snižují chuť k jídlu a dietní změny pak nemusí být obtížné uvést do praxe, jednak proto, že, jak už bylo řečeno, při jejich požití se ještě v trávicím systému, svalech a srdci zvyšuje rychlost metabolismu.
Tím se spustí proces napomáhající spalování tuků, zvláště v oblasti břicha. Některé salony krásy nabízejí dokonce chilli zábaly, jež prokrvují tělo zvenku a kromě spalování tuků také odstraňují celulitidu.
Spoléhat se ale na to, že chilli papričky samy o sobě vyřeší problémy s nadváhou, nelze. Jsou jen prostředkem pro urychlení spalování tuků, které samozřejmě nenahradí cvičení a vhodnou stravu.
Předávkovat se lze
I když má kapsaicin tak široké léčebné účinky, ne každý je schopný jeho dráždivé účinky snést. Začátečníkům se proto doporučuje přecházet na kořeněná jídla postupně – začít malými dávkami a s tím, jak se bude vaše tolerance pálivosti zvyšovat, přidávat.
Není však nutné, abyste si kazili jídla přisypáváním příliš velkého množství koření.
Předávkovat se kapsaicinem sice můžete (dojde k poničení mitochondrií, a místně dokonce k likvidaci některých bolestivých nervových zakončení), ale ze smrti nemusí mít zdravý člověk žádné obavy.
Aby dosáhl smrtelné dávky, musel by sníst nejméně osm kilogramů silně pálivé papriky.
Tip: Obranné spreje
Každý, kdo se setkal s pálivou paprikou, ví, že když se dotkl rukou, v níž tuto zeleninu držel, rtů, nosní dírky a nedej bože koutku oka, ucítil příšerné pálení.
Tohoto účinku kapsaicinu se proto využívá v obranných sprejích, které útočníka na nutnou dobu spolehlivě vyřadí z provozu.