Domů     Omrzliny a oznobeniny dokážou potrápit
Omrzliny a oznobeniny dokážou potrápit
4.2.2019

I když jsme u nás opravdovou mrazivou zimu už dlouho neměli, je dobré vědět, jak snadné je přijít k omrzlinám. Nejohroženější skupinou jsou diabetici s poruchami prokrvení končetin, což mrazu vyhovuje, a lidé s kardiovaskulárními chorobami.

Zní to neuvěřitelně, ale omrzliny a popáleniny mají hodně společného. V obou případech to je poškození kůže v důsledku rozdílných stupňů tepla, které však může mít stejně tragické následky.

Kdy a kde vznikají

Omrzliny nejčastěji vznikají při teplotách pod -7 °C, zvláště pak při velkém větru. Kůže chladne a krevní vlásečnice, které přivádějí do tkáně stále méně krve, se stahují. Omrznout vám může kterákoliv část těla, i když se vám zdá, že si je dobře chráníte.

Hodně bývají ohrožené prsty ve slabých rukavicích a vlhkých botách, ale nejnáchylnější k omrzlinám jsou vyčnívající části hlavy – uši, tváře, nos a brada.

Větší riziko

Vyšší riziko omrzlin hrozí, když máte těsný oděv nebo obuv, ve které se vám navíc potí nohy a to, že si zmrzlé šaty a boty nemůže vyměnit.

Negativně také působí, jste-li podchlazení a nemáte dostatečný příjem teplé stravy a tekutin a jste-li, jak už bylo výše řečeno, diabetik či kardiak.

Stupně omrzlin

1. stupeň – nejlehčí poškození. Kůže je bílá či nafialovělá, chladná, ztrácí citlivost. Postižený má v místě omrzliny pocit svírání a mravenčení, při oteplování v něm palčivě píchá.

2. stupeň – kůže je bílá až šedožlutá, mohou se tvořit puchýře. Celé místo je totálně necitlivé a pocit tepla nebo chladu se zcela vytrácí. Tento stupeň je přechodným stadiem mezi vratným poškozením při prvním stupni a nevratným poškozením při třetím stupni.

3. stupeň – kůže je tvrdá, „vosková“ s nebolestivými ložisky. Po několika dnech se projeví zčernáním a úplným ztvrdnutím postižené části těla – dochází k odumření tkáně. Takto postižená místa se musí odstranit.

Ošetření

Omrzliny je třeba ošetřit ihned. Nejdříve vyhledejte přístřeší a sundejte veškeré oblečení a prsteny nebo hodinky, které se dotýkají postiženého místa. Pak ho pomalu zahřívejte, nejlépe přiložením ruky nebo jiné části těla.

Rozhodně nepoužívejte topení či fén, a nikdy ho netřete sněhem! Místo toho třeba ruce a nohy ponořte do teplé vody s dezinfekcí. Podaří-li se vám oběh rozproudit, může postižená pokožka zmodrat a změnit se v krvavé puchýře.

Nesnažte se je protrhnout ani je neošetřujte mastí. Postiženou část zabalte do kousku látky a přikryjte ji něčím teplejším, například kabátem nebo přikrývkou.

Intenzivní bolest způsobenou rozmrzáním omrzlé části můžete utišit tak, že končetinu zdvihnete nad úroveň hrudníku. Postiženému podávejte teplé slazené nápoje. K těžkým případům zavolejte lékaře.

Prevence

Zimní boty byste měli mít vždy o něco větší než nohy, aby nedocházelo k otlakům. Rozhodně by neměly propouštět vlhkost, protože vlhkost v botách, rukavicích nebo šatstvu usnadňuje a urychluje promrznutí tkáně.

Na sebe si berte několik tenčích vrstev prádla (i ponožek) a ne jeden tlustý svetr. Vzduchové vrstvy mezi prádlem totiž mnohem lépe izolují, tedy chrání. Únik tepla z organismu také výrazně sníží kvalitní čepice.

Neustále kontrolujte pokožku a sebemenším změnám věnujte pozornost. Pokud se někde objeví bělavá ohraničená místa, ještě ne tuhá, jde pravděpodobně o počínající omrzlinu.

Postižené místo zahřívejte třeba dlaní, nebo suchou rukavicí, studené prsty vložte do podpaždí. Na kůži nedýchejte, protože odpařovaná tekutina ochlazuje. Obličej si mažte mastným krémem (pozor, aby v něm nebyla voda!). Sázkou na jistotu je sádlo. Pokožku ochrání dokonale.

OZNOBENINY

Po opakovaném nebo dlouhotrvajícím působení vlhkého chladu – kolem 0 °C – se vám na těle můžou udělat oznobeniny. Mívají je lidé pracující například v rybárnách, mrazírnách, v masném průmyslu.

K postiženým často patří i mladé dívky, které chodí nalehko, bez šál, rukavic a čepic a málo jedí. Nemoc se projevuje skvrnami či flíčky vystupujícími nad kůži, které jsou v chladu červenomodré a v teple světle červené, při stlačení blednou.

Dělají se nejčastěji na rukou, nohou, bércích, nose, uších. Oznobeniny svědí a pálí, zhoršují se vlhkem a při přechodu do tepla intenzivně bolí.

Prevence

Spočívá v péči o krevní oběh pomocí masáží a cvičení. Pomáhá otužování, dostatečná výživa. Nezbytné je vhodné oblečení – teplé a suché rukavice, volnější oděv a boty.

Léčba

Postižená místa udržujte v teple a v suchu a chraňte je oblečením. Nikdy je nezahřívejte u ohně nebo jiného zdroje přímého tepla a neškrábejte je. Měly by samy zmizet v průběhu několika týdnů. Pokud přetrvávají, poraďte se s lékařem.

Lék

Tradičním lékem na oznobeniny je vývar z 250 g celerové natě v litru vody. Do vychladlého si vždy na pět minut ponořte ruce nebo nohy.

Související články
5.11.2025
Naše tělo je denně vystavováno různým pohybovým stereotypům. Sedíme, stojíme, přenášíme věci, uklízíme nebo vaříme. Drobné návyky, které během dne opakujeme, utvářejí naši každodenní pohodu. Data Českého statistického úřadu ukazují, že téměř polovina žen v Česku pracuje v sedavém zaměstnání a dalších čtrnáct procent tráví pracovní dobu převážně vestoje. O to důležitější je myslet na to, jak své tě
3.11.2025
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.   Anýz: pro klid v útrobách Co umí: Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
27.10.2025
Ať už vám tmavé kruhy pod oči přimalovala mimořádná únava, nebo s nimi chodíte prakticky denně, radost z nich určitě nemáte. Naštěstí pomoc je snadná. Proč se vlastně tvoří? Je to souhrou tělesných pochodů při vyčerpání nebo ponocování. Zvýšená zátěž posílí tvorbu stresového hormonu kortizolu, což je pravý viník. Zadrží vodu v těle a současně zvýší krevní tlak, takže se vytvoří otoky a současně
23.10.2025
Mozoly, otlaky, puchýře, kuří oka, záděry. Jak s nimi bojovat vlastními silami? Mozoly Příčinou je dlouhodobé tření či nepřiměřený tlak na kůži. Nejčastěji si je vyrobíte na dlaních manuální prací. Nevyhýbají se ani nohám. Léčba: * Jasmínový květ rozmělněte v hmoždíři a naneste na postižené místo. Zalepte a nechte působit. * Potírejte čerstvě rozkrojeným stroužkem česneku a citronov
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
21stoleti.cz
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodově
Snídaňová omeleta
tisicereceptu.cz
Snídaňová omeleta
Omelety smažené na másle s plátky jablek a vůní skořice. Suroviny na 2 porce 300 g jablek 10 g třtinového cukru 10 ml oleje 4 vejce špetka soli 1 lžíce citronové šťávy skořicový a moučkový
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
iluxus.cz
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
V srdci italské tradice a precizního řemesla vznikají šperky, které mluví jazykem emocí, vášně a nadčasové elegance. Roberto Coin představuje statement klenoty, které jsou víc než jen doplňkem — jsou
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
enigmaplus.cz
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
Ačkoli nejznámější pyramidy bezpochyby stojí v Egyptě, podobné kamenné stavby najdeme po celém světě – od Číny až po Latinskou Ameriku. Výjimkou není ani Itálie. Slunná země na Apeninském poloostrově
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
skutecnepribehy.cz
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
Zlatý prstýnek s červeným kamínkem není jen tak nějaký obyčejný prstýnek. Skrývá se v něm vzpomínka na dětství a na tetu Aničku. Pokaždé jsem se na ně moc těšila. Teta Anna a strýc Karel zaparkovali zánovní trabant před naši vilku. Koukala jsem z okna, jak se blíží, on vzpřímený jako jedle, ona nastrojená do nedělního a v kloboučku z roku raz dva. Byla
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Rozdíl, který se počítá
epochalnisvet.cz
Rozdíl, který se počítá
Diety jsou – vedle přejídání – hlavní příčinou nadváhy. Určitě tušíte proč. Přílišné omezování končívá bezuzdným obžerstvím a to je o to ničivější pro figuru, že tělo přešlo při hladovění na nouzový režim a každou kalorii nám spočítá dvakrát.   Když se ozvou chutě Několik odlišných ingrediencí jazyk neurazí, ale na výsledném součtu kalorií může
Pravá irská káva
nejsemsama.cz
Pravá irská káva
Kávu s whiskey si můžete dát v každé kavárně. Ne všude ji ale připravují správně. Tenhle recept je ovšem zaručený. Ingredience na 6 porcí: 6 lžiček mleté kávy 8 lžiček tmavého třtinového cukru 12 cl kvalitní irské whiskey 1,5 dcl 30% smetany Postup: Do nádoby na přípravu french pressa nasypte kávu a zalijte ji 6dcl horké vody o
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
nasehvezdy.cz
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
Herečka Dana Morávková (54) se nezdá! Působí jako ctnost ctností, ale jak je vidět, svému manželovi, klavíristovi Petru Maláskovi (61), dokáže pořádně zvednout pomyslné mandle, když se rozpovídá o svý
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
historyplus.cz
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
Král mu přikázal, aby se svou jízdou podpořil útok pruské pěchoty. Generál Seydlitz to odmítne s odůvodněním, že je příliš brzy. „Po bitvě bude moje hlava patřit Vám! Teď mi ale dovolte, abych ji používal tak, jak sám uznám za vhodné!“ vzkáže Fridrichu Velikému, který moudře ustoupí. Schopným důstojníkem jezdectva byl už jeho otec. Daniel
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
epochaplus.cz
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
Od nepaměti lidé slavili své triumfy, svatby i prostou radost ze života. Některé oslavy se však vymkly běžným zvyklostem a staly se legendami, které přetrvaly staletí. Jejich pompéznost i přepych překonaly vše, co bylo tehdy myslitelné, a dodnes vzbuzují úžas. Vydejme se zpět v čase za šesti nejproslulejšími slavnostmi dějin, které ukazují, jak se kdysi