Domů     Odpalované těsto nemusí být strašák
Odpalované těsto nemusí být strašák
7.11.2023

Také jste vždycky toužili udělat skvělé věnečky, obdivovali francouzské eclairky a profiterolky či s láskou vzpomínáte na španělské churros, které jste ochutnali na dovolené?

To všechno zvládnete také. Potřebujete jen udělat první krok a naučit se odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech těchhle vynikajících zákusků.

Takže zapomeňte na zbytečný strach, odhoďte předsudky, že věnečky a podobné dobroty zvládne jen zkušená cukrářka, a dejte se do toho. Přinášíme vám pár rad, jak to zvládnout jako profesionálové.

Důležitá je příprava

Budete potřebovat jen běžné suroviny, které máte jistě doma. Připravte si 150 ml vody, 50 g másla, 80 g hladké mouky, špetku soli, 2 střední vejce a 2 bílky.

A pak už stačí jen pokračovat krok za krokem.

První krok – zahřejte máslo s vodou

Začněte tím, že v hrnci přivedete k varu směs vody a tuku. Nejlepší je použít máslo, někdo používá i olej, rozhodně se nehodí žádný margarín, protože ten neobsahuje dost tuku a naopak dodá do směsi přebytečnou vodu.

Druhý krok – nasypte mouku

Jakmile začne směs vřít, zmírněte plamen a postupně za stálého míchání přisypávejte všechnu mouku, na rozdíl od přípravy piškotových těst ji nemusíte prosít. Teď vás čeká důkladné míchání, dokud se hmota nespojí. Možná vám to bude připomínat výrobu jíšky.

Uvidíte, jak těsto bude postupně měnit svou konzistenci. Jakmile se z něj stane hladká a lesklá koule a na dně hrnce se začne tvořit tenký povlak z mouky, udělali jste vše správně a můžete sundat hrnec ze sporáku a těsto dát chladit.

Před tím je ale třeba je ještě několik minut míchat, aby se odpařil zbytek tekutiny.

Třetí krok – přidejte vejce

Než do těsta začnete přidávat vejce, potřebujete, aby vychladlo nejméně na tělesnou teplotu. Půjde to rychleji, když je přendáte do jiné mísy. Vejce přidávejte postupně. Musíte každé důkladně zašlehat, pak teprve můžete přidat další.

Nelekejte se, že se těsto rozdělí na mazlavé žmolky, budete-li míchat pořádně, zase se spojí. Tak postupujte až do okamžiku, kdy bude těsto vypadat jako na bábovku.

Čtvrtý krok – nastříkejte tvary

Na plech pomocí cukrářského sáčku vytvořte tvary, jaké potřebujete. Na věnečky to budou kolečka s dírou uprostřed, na éclairs podlouhlé oválky, na profiterolky bochánky.

Hlavně nezapomeňte, že mezi jednotlivými kousky musí být dostatečné mezery, aby se vám, až těsto vyběhne, nespojily.

Pátý krok – dejte se do pečení

Troubu předehřejte na 200 °C a rychle zasuňte plech. Teplotu hned snižte asi na 180 °C. Nejdůležitější rada zní, že aby těsto opravdu vyběhlo a nespadlo, nesmíte troubu v prvních deseti minutách za žádných okolností otevřít.

Už po několika minutách sice uvidíte, jak těsto naběhlo, ale kdybyste v tuhle chvíli otevřeli dvířka, pára uteče, těsto splaskne a už ho nahoru nic nedostane. Během pečení tvary objem zvětší asi třikrát a bude to trvat zhruba 20 minut.

Poté už stačí plech jen vytáhnout, nechat vychladnout a můžete se pustit do zdobení.

Slané bochánky

Odpalované těsto si většinou v našich krajích spojujeme se sladkými krémy a polevami, ale Francouzi dělají skvělé bochánky, které nazývají gougéres. Čte se to gužér a podávají se k aperitivu nebo k šampaňskému. Tady je recept:

Gougère

100 g másla, 250 ml mléka, 1 lžička soli, 150 g hladké mouky

4 vejce, 100 g sýru gruyére (můžete použít čedar)

1) Troubu předehřejte na 200 °C.

2) Přiveďte v hrnci k varu mléko s vodou, máslem a solí, přidejte mouku, stáhněte plamen na minimum a svižně míchejte, až vznikne hustá jemná hmota. Až se na dně hrnce začne tvořit povlak, ještě chvíli míchejte a pak přendejte do mísy, aby těsto vychladlo.

3) Postupně přidávejte vejce. Nakonec vmíchejte sýr a hned těsto tvarujte lžící na plech. Jeden bochánek odpovídá jedné polévkové lžíci.

4) Vložte do trouby, stáhněte výkon na 180 °C a pečte asi 25 minut. Servírovat můžete teplé, ale také je můžete nechat vychladnout na mřížce a naplnit. Náplň zvolte podle chuti, měla by ale být lehká a vyšlehaná. Hodí se tvarohová, ale i rybí nebo lehký krém s paštikou.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
reklama
Šikovné tipy
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Symfonie podzimu v Hliněné baště
iluxus.cz
Symfonie podzimu v Hliněné baště
Nastává nejbarevnější roční období. Pestrostí překypuje příroda i její dary, které se v kuchyni proměňují v jedinečnou symfonii chutí, vůní a barev. Dominují i podzimnímu menu restaurace Hliněná bašta
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
epochalnisvet.cz
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
Bible je nejposvátnější text křesťanství a judaismu, který lidé používají už tisíce let. O jeho vzniku toho ale stále mnoho nevíme. Nejstarší pasáže byly údajně sepsány někdy mezi 9. a 12. století př. n. l., což je pouze velmi nepřesný odhad. Nyní ale vědci přišli s unikátním objevem, který by mohl tuto záhadu konečně vyřešit!  
Orlí hnízdo na útesu
rezidenceonline.cz
Orlí hnízdo na útesu
Rezidence zasazená do úchvatného skalního masivu, tyčícího se nad jezerem Valle de Bravo v Mexiku, je příkladem organického spojení architektury, designu i přírody. Právě proto dostala příhodný název Symbiosis. Primárním záměrem sice bylo vytvořit harmonické propojení obytné zástavby s okolním prostředím, elegantní projekt, který vyrostl na velkorysém pozemku o rozloze tisíc čtverečních metrů, strategicky umístěném
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
nasehvezdy.cz
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
Jejich vztah měl být vždy tak trochu jiný, tajemný. V poslední době se ale zdá, že už si Soňa Norisová (51) žije jen vlastním životem. Hodně dlouho se mluví o tom, že hvězda seriálu Policie Modrav
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
nejsemsama.cz
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
Některé sklony se patrně v rodinách dědí. Alespoň u nás to tak bylo. Rodiče se obvykle snaží své děti vychovávat, aby nedělali stejné chyby, jako kdysi oni. Ne vždy se to ale povede. Vidím to na příkladu naší rodiny. Je mi teprve 55 let a už mám pravnouče. Nikomu ale nemůžu nic vyčítat. Nezabránila jsem
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
skutecnepribehy.cz
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
Věřila jsem, že si jsme s manželem souzeni. Pozdě jsem zjistila, že si mám na znamení při výběru lidí ve své blízkosti dávat daleko větší pozor. Bylo mi sedmnáct, přivydělávala jsem si na brigádě v jedné paštikárně a tam jsem potkala kluka, černovlasého s modrýma očima. Hned jsem se do něho zamilovala až po uši. Rodiče z toho nebyli nadšení,
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
enigmaplus.cz
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
Zvracení, průjmy, svalové křeče, ochrnutí, zástava srdce a následná smrt. Takové jsou účinky jednoho z nejspolehlivějších jedů na světě, arsenu. Do potíží vás dostane už jeho malé množství. V Argentin
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
21stoleti.cz
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
Ničivé záplavy, které zasáhly střední Evropu a vyhnaly z domovů tisíce lidí, jsou varovným signálem rostoucí hrozby extrémního počasí. Katastrofa postihla šest zemí a upozorňuje na měnící se klima, kt
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
epochanacestach.cz
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
Pro někoho je podzim tím nejmilejším ročním obdobím, pro jiného je to právě naopak. Podzim může mít mnoho podob. Může být sychravý, uplakaný, ale také zářivý a slunečný. A právě sluneční paprsky, které rozsvítí lesy halící se do zlaté barvy, jsou hlavní motivací, proč uniknout nudné šedi betonového města a vydat se na čerstvý vzduch
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
epochaplus.cz
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
Říkají mu Ladislav Postumus, protože přichází na svět až po smrti svého otce. Udržet dítě na trůnu dá práci jak v Čechách, tak v nevyzpytatelných Uhrách, kde odmítají uznat nemluvně za vladaře. V Čechách se naštěstí může kralevic spolehnout na statečného a obratného správce Jiřího z Poděbrad. Jaký ale vůbec Ladislav byl? Jak vypadal? Čím
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
historyplus.cz
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
Žena chystá oběd. Opatrně přihodí žhavé uhlíky z ohniště na desku z mazanice. Počká chvíli, než se její plocha rozpálí. Potom uhlíky opatrně smete zpátky a na pražnici nasype pár hrstí obilných zrn.   Do čtvercové polozemnice na levém břehu Vltavy, v místech u dnešních Roztok u Prahy, mezitím vstoupí muž. Ucítí škvařící se obilí: „Co máš