Domů     Odpalované těsto nemusí být strašák
Odpalované těsto nemusí být strašák
7.11.2023

Také jste vždycky toužili udělat skvělé věnečky, obdivovali francouzské eclairky a profiterolky či s láskou vzpomínáte na španělské churros, které jste ochutnali na dovolené?

To všechno zvládnete také. Potřebujete jen udělat první krok a naučit se odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech těchhle vynikajících zákusků.

Takže zapomeňte na zbytečný strach, odhoďte předsudky, že věnečky a podobné dobroty zvládne jen zkušená cukrářka, a dejte se do toho. Přinášíme vám pár rad, jak to zvládnout jako profesionálové.

Důležitá je příprava

Budete potřebovat jen běžné suroviny, které máte jistě doma. Připravte si 150 ml vody, 50 g másla, 80 g hladké mouky, špetku soli, 2 střední vejce a 2 bílky.

A pak už stačí jen pokračovat krok za krokem.

První krok – zahřejte máslo s vodou

Začněte tím, že v hrnci přivedete k varu směs vody a tuku. Nejlepší je použít máslo, někdo používá i olej, rozhodně se nehodí žádný margarín, protože ten neobsahuje dost tuku a naopak dodá do směsi přebytečnou vodu.

Druhý krok – nasypte mouku

Jakmile začne směs vřít, zmírněte plamen a postupně za stálého míchání přisypávejte všechnu mouku, na rozdíl od přípravy piškotových těst ji nemusíte prosít. Teď vás čeká důkladné míchání, dokud se hmota nespojí. Možná vám to bude připomínat výrobu jíšky.

Uvidíte, jak těsto bude postupně měnit svou konzistenci. Jakmile se z něj stane hladká a lesklá koule a na dně hrnce se začne tvořit tenký povlak z mouky, udělali jste vše správně a můžete sundat hrnec ze sporáku a těsto dát chladit.

Před tím je ale třeba je ještě několik minut míchat, aby se odpařil zbytek tekutiny.

Třetí krok – přidejte vejce

Než do těsta začnete přidávat vejce, potřebujete, aby vychladlo nejméně na tělesnou teplotu. Půjde to rychleji, když je přendáte do jiné mísy. Vejce přidávejte postupně. Musíte každé důkladně zašlehat, pak teprve můžete přidat další.

Nelekejte se, že se těsto rozdělí na mazlavé žmolky, budete-li míchat pořádně, zase se spojí. Tak postupujte až do okamžiku, kdy bude těsto vypadat jako na bábovku.

Čtvrtý krok – nastříkejte tvary

Na plech pomocí cukrářského sáčku vytvořte tvary, jaké potřebujete. Na věnečky to budou kolečka s dírou uprostřed, na éclairs podlouhlé oválky, na profiterolky bochánky.

Hlavně nezapomeňte, že mezi jednotlivými kousky musí být dostatečné mezery, aby se vám, až těsto vyběhne, nespojily.

Pátý krok – dejte se do pečení

Troubu předehřejte na 200 °C a rychle zasuňte plech. Teplotu hned snižte asi na 180 °C. Nejdůležitější rada zní, že aby těsto opravdu vyběhlo a nespadlo, nesmíte troubu v prvních deseti minutách za žádných okolností otevřít.

Už po několika minutách sice uvidíte, jak těsto naběhlo, ale kdybyste v tuhle chvíli otevřeli dvířka, pára uteče, těsto splaskne a už ho nahoru nic nedostane. Během pečení tvary objem zvětší asi třikrát a bude to trvat zhruba 20 minut.

Poté už stačí plech jen vytáhnout, nechat vychladnout a můžete se pustit do zdobení.

Slané bochánky

Odpalované těsto si většinou v našich krajích spojujeme se sladkými krémy a polevami, ale Francouzi dělají skvělé bochánky, které nazývají gougéres. Čte se to gužér a podávají se k aperitivu nebo k šampaňskému. Tady je recept:

Gougère

100 g másla, 250 ml mléka, 1 lžička soli, 150 g hladké mouky

4 vejce, 100 g sýru gruyére (můžete použít čedar)

1) Troubu předehřejte na 200 °C.

2) Přiveďte v hrnci k varu mléko s vodou, máslem a solí, přidejte mouku, stáhněte plamen na minimum a svižně míchejte, až vznikne hustá jemná hmota. Až se na dně hrnce začne tvořit povlak, ještě chvíli míchejte a pak přendejte do mísy, aby těsto vychladlo.

3) Postupně přidávejte vejce. Nakonec vmíchejte sýr a hned těsto tvarujte lžící na plech. Jeden bochánek odpovídá jedné polévkové lžíci.

4) Vložte do trouby, stáhněte výkon na 180 °C a pečte asi 25 minut. Servírovat můžete teplé, ale také je můžete nechat vychladnout na mřížce a naplnit. Náplň zvolte podle chuti, měla by ale být lehká a vyšlehaná. Hodí se tvarohová, ale i rybí nebo lehký krém s paštikou.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nadýchaná roláda
tisicereceptu.cz
Nadýchaná roláda
Suroviny 100g hladké mouky 3 lžíce kukuřičného škrobu 1 lžička kypřicího prášku 3 vejce 100 g krupicového cukru máslo na vymazání Na náplň 125 ml smetany ke šlehání 30 g moučkového cukr
Koláč s třešněmi a zmrzlinou
nejsemsama.cz
Koláč s třešněmi a zmrzlinou
Klasický štrúdl může mít mnoho podob. Lze ho připravit i jako koláč s náplní ze sladkých třešní (i višně se uplatní) a doplnit vanilkovou zmrzlinou. Potřebujete: ✿ 2 balení rozváleného listového těsta ✿ 100 g másla ✿ 2 hrsti strouhanky nebo rozdrobených piškotů ✿ 1 kg třešní ✿ 150 g cukru krupice ✿ moučkový cukr 1. Máslo rozehřejte v kastrůlku, trochu si
Alergie: Když si imunita plete kamaráda s nepřítelem
epochaplus.cz
Alergie: Když si imunita plete kamaráda s nepřítelem
Kýchání, rýma, svědění očí a vyrážka. Znáte to? Nejste sami. V Česku trápí alergie každého třetího člověka. A letošní pylová sezóna je obzvláště zákeřná. Alergologové varují před prolínáním jarních stromů a travin, což přispívá k vyššímu počtu alergických projevů. Proč se náš imunitní systém tak „plete“ a jaké jsou moderní přístupy ke zmírnění těchto nepříjemných
Tropický ráj ve stínu palem
rezidenceonline.cz
Tropický ráj ve stínu palem
Pouhých pár kroků od pobřežní pláže lemující zátoku Lorient na ostrově Svatý Bartoloměj najdete jednu z nejkrásnějších zdejších nemovitostí. Luxusní Villa Palm Beach je snovým místem klidu a odpočinku. Uhrane hned na první pohled svou elegancí podtrženou rozdělením obytného interiéru na pětici samostatných pavilonů. V tom hlavním je kromě největší ložnice situované do zadních partií
Zdravotní poradna: Očkování proti klíšťové encefalitidě
21stoleti.cz
Zdravotní poradna: Očkování proti klíšťové encefalitidě
Pobyt v přírodě patří k nejhezčím zážitkům léta – ovšem i v českých lesích číhá neviditelné nebezpečí. Virus klíšťové encefalitidy může napadnout nervovou soustavu a způsobit vážné komplikace. [c
4 slavní karikaturisté: Mocní na jejich hlavy vypisovali odměny
historyplus.cz
4 slavní karikaturisté: Mocní na jejich hlavy vypisovali odměny
„Bude to prcek! Malá nedomrlá kreatura! Zákeřný vztekloun! Zosobnění podlosti!“ má jasno Angličan James Gillray, jak bude na jeho karikaturách vypadat Napoleon Bonaparte. Stvoří postavu Malého Boneyho, který se krčí strachy před mohutným Johnem Bullem, symbolem mocné Británie!   Kritizují krále či diktátory. Zesměšňují politiky. Upozorňují na nešvary své doby… První „karikatury“ se objevují již
Bermudský trojúhelník: Brána do neznáma, nebo past oceánu?
enigmaplus.cz
Bermudský trojúhelník: Brána do neznáma, nebo past oceánu?
Desítky zmizelých lodí a letadel, podivné světelné úkazy a nevysvětlitelné časové anomálie. Bermudský trojúhelník, tajemná oblast v severním Atlantiku, je už po staletí zdrojem fascinace a hrůzy. Je t
Jak se správně rozhodnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se správně rozhodnout?
Poslední tři roky se můj život točí jen kolem jednoho. Kolem péče o manžela Františka, kterému lékaři diagnostikovali rakovinu plic. Z našeho kdysi tak šťastného a spokojeného manželství, plného výletů a smíchu, se stal boj o každý den. Miluji ho, ale musím přiznat, že už to nezvládám. Sedím u jeho postele a poprvé vážně přemýšlím, jestli by pro nás oba nebylo lepší,
Emirates slaví 15 let přímého spojení mezi Dubají a Prahou
iluxus.cz
Emirates slaví 15 let přímého spojení mezi Dubají a Prahou
Emirates, největší mezinárodní letecká společnost na světě, slaví 15 let od zahájení provozu v České republice. Od prvního letu mezi Dubají a Prahou 1. července 2010 přepravila na této trase přes 3 mi
Pawlowská hubne z vyčerpání? Lásce má být konec!
nasehvezdy.cz
Pawlowská hubne z vyčerpání? Lásce má být konec!
Známá spisovatelka a herečka Halina Pawlowská (70) se před pár dny na veřejnosti objevila ve zcela nové formě. Výrazně zhubla, prokoukla a mohla by být plná života, jenže nikomu z přítomných neunikl
Slavná sídla hlav států: Kde se tvoří dějiny?
epochalnisvet.cz
Slavná sídla hlav států: Kde se tvoří dějiny?
Nejzásadnější rozhodnutí se odehrávají za zdmi paláců, v nichž sídlí nejmocnější muži světa. Jaká je historie budov, kde přebývají prezidenti či předsedové vlád? Byly vůbec postaveny pro ně? A kdy se tam vlastně nastěhovali?   Místo pro sídlo hlavy státu si vybral už George Washington (1732–1799), první americký prezident, a zúčastnil se také 13. října 1792
Gosau: Rakouská oáza klidu mezi horami a jezery
epochanacestach.cz
Gosau: Rakouská oáza klidu mezi horami a jezery
V rakouské Solné komoře, sevřené horskými hřebeny Dachsteinu a vonícími alpskými lesy, se rozkládá malebná vesnička Gosau. Toto místo působí, jako by vystoupilo z jiné doby – krajina nedotčená spěchem, kde čas plyne klidněji a každý pohled nabízí scenérii hodnou pohlednice. Gosau láká cestovatele, kteří touží po tichu, autenticitě a zážitku, který se zapíše hluboko