Domů     Nože musí být ostré
Nože musí být ostré
22.4.2023

Málokterých věcí se na trhu prodává tolik jako nefunkčních nástrojů na broušení nožů. Přitom způsobů, jak je účinně naostřit, je několik.

Každá kuchařka zná tu chvíli, kdy je uprostřed krájení surovin, čas kvapí a ono to nejde. To se stává, když je nůž tupý. Musíte vyvíjet spoustu úsilí a výsledek stejně není nic moc.

Pokud si myslíte, že problém vyřeší kvalitní nůž za spoustu peněz, vyvedeme vás z omylu. Takový sice opravdu vydrží déle ostrý, ale rozhodně ne navždy. Nakonec všimněte si někdy v televizi profesionálních kuchařů, jak často si nože přiostřují.

A ti jistě pracují s kvalitními nástroji. Jak tedy na to?

Kamenný brousek

Existují různé druhy, které bývají označeny číslem značícím zrnitost. Vám stačí, když budete vědět, že čím nižší číslo, tím hrubší. Jaký je vhodný pro vás, vám jistě poradí v prodejně. Neuškodí přečíst si návod.

Některé brousky se totiž potírají minerálním olejem, ale většina se vlhčí vodou. Při broušení musí být kámen stále mokrý. Nestačí ho jen namočit, měli byste ho v průběhu broušení dále vlhčit třeba vodou z rozprašovače.

Dodržujte sklon

Zkontrolujte si úhel, pod kterým budete brousit. Udává se, že by měl být něco mezi 15 až 20 °. Nůž držíte za rukojeť a táhnete směrem k sobě od špičky. Začněte jednou stranou a po chvíli nůž otočte.

Obě strany byste měli brousit přibližně stejně dlouho pod stejným tlakem. Chce to trochu cviku. Nůž máte naostřený zatím nahrubo. Pro dokončení použijte kámen s jemnějším zrnem, kterým vyhladíte všechny drobné zoubky, které při broušení nahrubo vznikly.

Opět udržujte stejný úhel a jemnými pohyby ostří vyhlaďte. Po skončení práce nezapomeňte kámen opláchnout čistou vodou, aby v něm nezůstaly jemné piliny.

Ocílka

Tu používá většina kuchařů, když potřebují nůž při práci přiostřit. Vlastně s její pomocí udržují čepel stále ostrou. Přibrušování ocílkou má tu výhodu, že vám nože déle vydrží. Na brusném kameni totiž ubývá z čepele více kovu. Ocílka je kovová, takže vyhladí drobné nerovnosti, ale skoro žádný kov neubývá.

Jak pracovat?

Vezměte ocílku do levé (u leváků obráceně) ruky a držte ji směrem od těla tak, že špička je výše než rukojeť. Vezměte nůž a přejíždějte jím pod úhlem 20 ° napříč tak, že začnete co nejblíže střenky, a končíte špičkou. Úhel, který jste nasadili, dodržujte.

Takto nůž obtáhněte přibližně dvacetkrát po obou stranách. Nikdy netlačte a mějte uvolněné zápěstí, abyste jím mohli pohybovat. Když bude zápěstí ztuhlé, nedokážete správně přejíždět od střenky po špičku.

Pokud s broušením začínáte, je dobré si ocílku opřít o stůl. Až získáte cvik, zvládnete to i ve vzduchu.

Alternativy

Jsou způsoby broušení, které můžete použít v nouzi. Určitě je nepoužívejte na drahé na nože, na kterých vám záleží, ale s těmi ostatními si poradí.

Hrnek

Obraťte porcelánový hrnek dnem vzhůru, a pokud jsou okraje dna drsné, což bývá téměř pravidlem, můžete ho použít. A postupujte stejně jako u brousku. Úhel dodržujte 20 ° a několikrát přejeďte jednou stranou ostří po hraně.

Totéž udělejte i na druhé straně a nakonec třikrát za sebou strany vystřídejte. K dobroušení byste ale měli ještě použít ocílku.

Schody

Samozřejmě se myslí kamenné či betonové. Prostě nožem, který držíte ve stejném úhlu, jako když používáte brousek, párkrát po schodu přejedete. Samozřejmě ho nedržte ostřím proti schodu. Podobně můžete použít i vhodný kámen.

Kožený pásek

To už je akce pro mistry. Ale ti starší si budou pamatovat, že takto holiči brousívali břitvu, a možná tak činil i jejich dědeček. Sloužil k tomu speciální nástroj s upevněným koženým páskem.

Ostatně v některých špičkových pánských holičstvích se k tomu vracejí, protože používají břitvu. Pásek musí být opravdu kožený a natažený nebo položený na stole. Nůž se táhne po směru ostří. Pravda je, že tento způsob se hodí spíš k dotažení ostrosti.

Naše tipy

Kvalitu ostří nezkoušejte prsty, jak jste viděli ve filmu. Spolehlivě se pořežete.

Raději vezměte na pomoc papír nebo zkuste rozkrojit něco měkkého, třeba rajče.

Nevěřte pověrám, že tupým nožem se neříznete. Právě tupý nůž vám rád a často při krájení sklouzne.

Levné nerezové nože se většinou hned otupí. Vina není na vaší straně. I když je naostříte, jak nejlépe umíte, rychle ostří ztratí. Kupte si kvalitnější. Vydrží dlouho, a navíc se nebudete při každém vaření rozčilovat.

Foto Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozhádala se Kostková se svým parťákem?
nasehvezdy.cz
Rozhádala se Kostková se svým parťákem?
Mezi herečkou Terezou Kostkovou (49) a moderátorem Markem Ebenem (67) to začalo skřípat? Bylo snad moderování letošní StarDance jejich poslední společné? Právě o tom se začaly vést diskuse poté, co
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
epochalnisvet.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry.   Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu…Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Na hřbitově jsem zažila velikou hrůzu
skutecnepribehy.cz
Na hřbitově jsem zažila velikou hrůzu
Stalo se mi to před sedmi lety, ale nikdy na to nezapomenu. Od té doby mě ta příhoda straší i ve snech. Návrat ke hrobu manžela měl hrůzostrašný průběh. Tajemné klepání a svítící nápis na náhrobní desce mi nikdo dodnes nevysvětlil. Byly to snad jenom výplody mojí fantazie? Nebo jsem měla halucinace? Mohu se jen
Hlava v ohni: Když tělo napadne vlastní mozek…
21stoleti.cz
Hlava v ohni: Když tělo napadne vlastní mozek…
Autoimunitní encefalitidy jsou zánětlivá onemocnění mozku, při nichž si imunitní systém splete vlastní nervové buňky s nepřítelem, což je samozřejmě solidní průšvih. Výsledkem nebývá klasická neurolog
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
iluxus.cz
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
Když se na aukci objeví Hermès Birkin, ceny běžně stoupají do statisíců dolarů. Ale když jde o kabelku, kterou desítky let nosila sama Jane Birkin, přidává se k finanční hodnotě ještě jedna – emocioná
Kořeny hříchu a rodových kleteb: Jak biblické příběhy incestu ovlivnily dějiny
epochaplus.cz
Kořeny hříchu a rodových kleteb: Jak biblické příběhy incestu ovlivnily dějiny
Incest je dnes vnímán jako jedno z nejpřísnějších společenských tabu a jeho praktikování je postihováno zákonem. V době vzniku biblických textů však byla rodinná struktura i společenské normy podstatně odlišné. Uzavřené komunity, malé rodové skupiny a absence širších příbuzenských vazeb často vedly k situacím, které bychom dnes považovali za nepřijatelné, tehdy však byly běžnou realitou
Pečené zelí
nejsemsama.cz
Pečené zelí
Jednoduchý a levný pokrm, jehož příprava nezabere mnoho času. Podávejte ho s dipem ze zakysané smetany. Ingredience na 4 porce: ● 1 hlávka zelí ● olivový olej ● 1 lžíce kmínu ● sůl ● pepř ● 1 citron Postup: Zelí nakrájejte na klínky nebo na pláty o výšce asi 2 cm. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zelí osolte, opepřete a posypte kmínem. Pak ho zakapejte olejem
Můj čas na kafíčko pro vaše HOBBY a volný čas
tisicereceptu.cz
Můj čas na kafíčko pro vaše HOBBY a volný čas
NOVINKA z vydavatelství RF Hobby Magazín, který si zamilujete již při prvním prolistování, je plný skvělý tipů a užitečných rad pro vaši zahradu, ale také kreativního tvoření a vychytaných nápadů, os
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Dublin Connolly: Stanice s děsivou minulostí z druhé světové války
enigmaplus.cz
Dublin Connolly: Stanice s děsivou minulostí z druhé světové války
Výbuch střídá výbuch. V květnu roku 1941 nacisté bombardují Dublin. „Rychle do krytu!“ volá velitel na své muže, kteří se v tu chvíli nacházejí na nádraží Dublin Connolly. Právě sem totiž dopadá někol
Milovali děsiví válečníci třpytivé šperky?
historyplus.cz
Milovali děsiví válečníci třpytivé šperky?
Ostré sekyry, meče a kopí, ale i jemné šperky a honosně vyšívané drahé oblečení. Obávaní severští Vikingové nejsou jen drsní bojovníci, ale také umělci, zlatníci a mistři krejčovského řemesla. Skandinávští mořeplavci, obývající území dnešního Švédska, Norska a Dánska, od 8. století podnikají nájezdy do Evropy. Pronikají až do Středomoří a dávno před Kolumbem navštíví Severní