Domů     Znáte cibuli?
Znáte cibuli?
21.4.2023

Samozřejmě, že ano, vždyť bez cibule se nedá vařit. Ale naše otázka spíš směřuje k tomu, jestli znáte její druhy.

Dávno jsou doby, kdy na trhu byla jen jedna, která se používala na všechna jídla. Dnes už si můžete vybrat a je to dobře, protože každý druh se hodí na něco jiného. Pojďme se na ně podívat.

Žlutá (úvodní foto)

To je ta obyčejná cibule, kterou asi kupujeme nejčastěji. Bývá žlutá až hnědá a mívá různé tvary podle odrůdy a také ji dostanete v různých velikostech. Má výraznou a ostrou chuť, ale zároveň je sladká a její použití je téměř univerzální. Kam s ní:

Hlavně se hodí pro teplou kuchyň, tedy ke smažení, pečení, do gulášů a různých omáček. Syrovou můžeme použít na tlačenku nebo třeba do utopenců, ale i do bramborového salátu.

I když v tomto případě mnozí radí, že je lepší ji před použitím spařit vroucí vodou, aby nepřehlušila ostatní chutě. Platí, že čím je mladší, tím je ostřejší.

Červená

Má červenofialovou barvu, uvnitř je bílá, ale okraje jednotlivých vrstev bývají většinou růžové až fialové. Nejen že krásně vypadá, ale v pokrmech můžeme využít i toho, že je velmi sladká.

Kam s ní: Používá se hlavně při přípravě studených jídel, tedy salátů, různých studených omáček a čatní. Nebo se z ní dělá takzvaná cibuláda, tedy cibulová marmeláda.

Ta se používá nejčastěji jako sladká příloha k masu, ale také jako vhodný doplněk k sýrům nebo paštice. Na její výrobu existuje spousta receptů, ale většinou se cibule podlitá sladším červeným vínem dusí doměkka s cukrem a kořením, až změkne a zhoustne.

Bílá

Je obalena velmi jemnou slupkou, která se hůř loupe, má jemnou chuť, a tak se moc nehodí na běžné vaření, i když v nouzi ji samozřejmě použít můžete.

Kam s ní: Nejspíš si rozumí se studenými omáčkami, jako je tatarská, nebo se hodí do pomazánek, často ji najdete v hamburgerech. Malé bílé cibulky se také dají nakládat do sladkokyselého nálevu.

Sladká

Někdy se jí také říká španělská, ale pěstuje se i ve Francii a velmi oblíbená je v USA. Jde o speciálně vypěstovanou odrůdu, která má minimum dráždivých látek. Je bílá a má jemnou slupku.

Kam s ní: Používá se hlavně ve studené kuchyni. Tedy do salátů a studených omáček, dá se ovšem i smažit, známé jsou obalované cibulové kroužky.

Jarní

Dříve se na pultech objevovala od března do června, ale teď ji koupíte po celý rok. Je to vlastně mladá cibule, která se sklidí dřív, než dozraje. Tu nejlepší si můžete vypěstovat sami nebo ji koupit vždycky na jaře od farmářů.

Zajímavé je, že ji často snášejí i ti, kterým jinak cibule nedělá dobře. Nedá se skladovat dlouho, je určena k rychlé spotřebě, ale když už ji hned nesníte, měla by být v chladnu a temnu, protože jinak ztratí spoustu vitaminů.

Kam s ní: Používá se především syrová do salátů, pomazánek a často i na ozdobu některých jídel. Posypat jí můžete míchaná vajíčka, omelety nebo chléb s pomazánkou. Výborná je ve šťouchaných bramborách, dává se do nádivek.

     
     

Šalotka

Říká se jí cibulový česnek, do jehož rodu patří, nebo množilka. Po odstranění slupky najdete několik menších cibulek. Má jemnou chuť a mohou ji jíst i lidé s trávicími problémy.

Kam s ní: Výborná je k dochucení zvěřiny a grilovaného masa. Ve středozemní kuchyni je nezbytná k přípravě ryb. Lze ji použít i do polévek nebo na bílé omáčky, vynikající je i naložená.

Perlovka

Drobné bílé cibulky mají jemnou kořenitou až ostrou, aromatickou chuť.

Kam s ní: Na rozdíl od jiných cibulí má tu výhodu, že se před zpracováváním nemusí loupat, a proto se hodí na sterilování buď samotná, nebo s jinou zeleninou.

Pár rad, které se mohou hodit

Jestliže cibule nejde loupat, pomůže, když ji přelijete horkou vodou.

Lépe se bude opékat, když ji poprášíte trochou mouky.

Při smažení ji nikdy nesolte, pustila by vodu a nebyla by křupavá.

Krásně osmažené cibulky také dosáhnete, když přidáte trochu cukru.

Pokud ji chcete dát do bramborového salátu, pokrájejte ji a povařte ve vodě s trochou citronové šťávy.

Zelenou nať z klíčící cibule využijete zejména v zimě místo petrželky třeba do polévky nebo do pomazánek.

Slupky ze žluté cibule používaly naše babičky k obarvení vývaru. Nesmíte je ovšem zapomenout před podáváním z polévky vyjmout.

Foto Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
13.6.2024
Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu. Kachní prsa s višňovou omáčkou (4 porce) 500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový ol
Trochu připomíná bramborovou kaši, ale chuť je úplně jiná. Servírovat ji můžete opravdu jako dip s topinkami, ale hodí se i jako příloha k rybám či pečené zelenině. Recept se vám hodí, i když jste uvařili víc brambor než sníte. Budete potřebovat 6 brambor, 6–8 stroužků česneku, ½ šálku olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, ½ šálku vody z brambor, sůl, pepř Postup 1) Uvařte brambory
Kdo má rád lehké pomazánky, v nichž je alespoň trochu masa, jistě ocení tuto variantu s tuňákem. Potřebujete 1 konzervu cizrny 1 konzervu tuňáka 2 lžíce sezamové pasty Tahini 2 lžíce olivového oleje ½ lžičky římského kmínu 1 stroužek česneku 1/2 citronu hrst čerstvého koriandru sůl, pepř čerstvou petrželku nebo list salátu 1 mrkev Postup Cizrnu slijte a nálev uchovejte. Tuňák
27.5.2024
Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná. Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže co když se nepovedou? Možná děláte nějakou chybu. Navíc možností, jak udělat chutn
reklama
reklama
Šikovné tipy
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Noste brož jako šperk
Brože nikdy nevyšly z módy, jsou stále in. Nejčastěji vyniknou na klopě saka či kabátu, výraznější kousky pak můžete nosit i na šatech. Brož dodá oděvu eleganci a podtrhne váš styl. Prostě je to úžasný módní doplněk. A víte, že umí promlouvat také o tom, jak se cítíme? „Čtěte z mých broží,“ pronesla kdysi někdejší […]
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je […]
Chce to novou barvu na vlasy? Řiďte se svým barevným typem
Nejslušivějšího dojmu dosáhnete odstínem přirozeně vycházejícím z vašeho barevného typu, takže bude ladit s odstínem pleti a očí. U kombinovaných typů je pak zásadní určit, jestli má pleť studený nebo teplý odstín, a podle toho vybrat teplý nebo studený odstín barvy na vlasy. Jarní typ: Vhodné jsou jemné teplé barvy od medové, přes skořicovou až po […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kvalita a design pro zdravý spánek
rezidenceonline.cz
Kvalita a design pro zdravý spánek
Noční odpočinek regeneruje tělo i mysl, zlepšuje paměť, podporuje imunitu a přispívá k lepší náladě. Kvalita spánku tedy ovlivňuje nejen zdraví, ale i produktivitu, kreativitu a sociální vztahy každého člověka. Základem každé ložnice je kvalitní a dobře umístěná postel. Její pozice by měla umožňovat pohodlný přístup z obou stran lůžka, což zamezí rušení partnera při
Není akné jako akné: Zpozorněte zejména v létě
epochaplus.cz
Není akné jako akné: Zpozorněte zejména v létě
Kromě běžného akné, které se vyskytuje především v době puberty v důsledku prudkých hormonálních změn, existuje však též takzvané kosmetické akné, které vzniká v důsledku používání některých mastných krémů. Často se tak děje ve snaze zamaskovat již vzniklé vřídky. Stejně tak, jako některé kosmetické prostředky mohou situaci s akné zhoršit, existují pak samozřejmě i takové,
Konec světa, který nepřišel
enigmaplus.cz
Konec světa, který nepřišel
Astronomické znalosti starých Mayů ohromují i dnešní vědce, stejně jako mayský kalendář, který přesně předvídá pohyby Slunce, planet, zatmění a další jevy. Tento kalendář ale končí. Znají Mayové konec
Řecký salát „trošku jinak“
tisicereceptu.cz
Řecký salát „trošku jinak“
Tohle jsou všechny chutě léta. Olivy můžete nakombinovat i zelené. Místo sýra můžete udělat i variantu s tuňákem. Ingredience na 4 porce 200 g listového salátu 100 g černých oliv 150 g balkáns
Teď jsem šťastnou babičkou
skutecnepribehy.cz
Teď jsem šťastnou babičkou
Doktoři mi říkali, že nikdy nebudu máma. O to větší radost jsem měla, když mi gynekolog pověděl, že jsem ve třetím měsíci těhotenství. Bylo červencové ráno a já po dlouhé těžké noci svírala vytoužené novorozeňátko. Zdravá holčička s dolíčky na tvářích. Slzy mi radostí stékaly z očí. Pět krásných let jsme si s dcerkou užívali. Měli jsme to, o
Jedovatí ohniví červi, kteří jedovatí nejsou
21stoleti.cz
Jedovatí ohniví červi, kteří jedovatí nejsou
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červ
Cesta za pivem Karlovarským krajem
epochanacestach.cz
Cesta za pivem Karlovarským krajem
Každý správný výlet by měl být spojený s ochutnávkou místních specialit. Pokud už vás lázeňské oplatky ničím nepřekvapí, je na čase začít objevovat chutě piv z Karlovarského kraje. Existuje zde lokálních pivovarů hned několik a je na nich krásné to, že je každý jiný. Kamkoli zavítáte, vždy vás překvapí něco nového. V Karlovarském kraji se vaří
SIN Studio Gallery, nová galerie na Jungmannově náměstí v Praze, přivítala první návštěvníky
iluxus.cz
SIN Studio Gallery, nová galerie na Jungmannově náměstí v Praze, přivítala první návštěvníky
SIN Studio Gallery, známá svou jedinečnou sklářskou technologií Vitrum Vivum, přivítala návštěvníky ve své nově otevřené galerii na Jungmannově náměstí. Tato nová pobočka, která spojuje tradiční sklář
Monolity Pumapunku: Přesnost, která udivuje dodnes
epochalnisvet.cz
Monolity Pumapunku: Přesnost, která udivuje dodnes
V departementu La Paz najdete jednu z nejvýznamnějších archeologických lokalit Bolívie. Bývalé andské město Tiwanaku. Necelý kilometr od něj leží nejzáhadnější část – Pumapunku, v překladu Brána pumy.   Západobolivijský chrámový komplex objeví již španělští dobyvatelé. „Na jedné z plošin se tyčí mohutná brána a cosi jako okno,“ popíše nám, zřejmě jako první, jezuitský misionář Bernabé Cobo (1582–1657).
Lososová pomazánka
nejsemsama.cz
Lososová pomazánka
Ryby by se v jídelníčku měly objevovat alespoň dvakrát týdně, ať už v podobě pomazánky, zavináčů, nebo pečeného kusu masa. Ingredience: 100 g uzeného lososa 400 g Lučiny nebo jiného krémového sýra 2 šalotky (1 červená cibule) hrst klíčků (ředkvička, řeřicha) hrst nasekané čerstvé petrželky sůl pepř Postup: Zeleninu jemně nastrouháme nebo použijeme robota. Vymačkáme přebytečnou šťávu a smícháme
Potrestal král významného měšťana neprávem?
historyplus.cz
Potrestal král významného měšťana neprávem?
Protestuje, že se ničím neprovinil, odmítá obvinění ze zrady. Zbytečně, Ferdinand I. se rozhodl, že udělá ze svého věrného služebníka obětního beránka! Krále neobměkčí ani Jakubův věk – 70letého starce vydá katovi…   Vzpoura českých stavů proti králi Ferdinandovi I. (1503–1564) skončila v roce 1547 debaklem. Habsburk si svůj triumf náležitě vychutná. Tvrdě potrestá hlavně
Místo veselky smutný rozchod mezi Sedláčkovou a Töpferem?
nasehvezdy.cz
Místo veselky smutný rozchod mezi Sedláčkovou a Töpferem?
Hvězda seriálu Zlatá labuť Jitka Sedláčková (63) už několik let tvoří pár se starším restauratérem Pavlem Töpferem (76). Bratra herce Tomáše Töpfera (73) dlouho vykreslovala jako svého pana Božského