Domů     Nezapomněli jste na zelí?
Nezapomněli jste na zelí?
24.8.2019

Cítíte se malátní, leze na vás jarní únava, nebo se jen chcete na jaro připravit? Dejte si zelí. Naši předkové to dělali po celá století také tak a na konci zimy je to poklad v kuchyni.

Tradiční česká kuchyně se bez zelí neobejde. Ale nejen ta česká. Těží z toho, že jen málokterou zeleninu lze připravit na tolik způsobů jako zelí. Nejzdravější je ale kysané.

Pokud si je budete kupovat, upřednostňujte domácí produkty, anebo si udělejte vlastní. Tak budete mít alespoň jistotu, že v něm nejsou žádné urychlovače kvašení. Povíme vám, jak na to.

Kysané zelí

Na pětilitrovou nádobu budete potřebovat: 5,5 kg nakrouhaného zelí, 100 g kuchyňské soli, 10 g kmínu (můžete přidat 80 g cibule, ale nemusí být, právě tak se přidává bobkový list, nové koření a pepř, jablka, mrkev či kopr)

1) Očištěné hlávky rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a na kruhadle nakrouháme. Následně promícháme s příslušnými přísadami a postupně plníme do kameninové nádoby (běžně je prodávají v obchodech s domácími potřebami).

2) Při plnění krouhanku dusáme ručně tloukem, abychom vytěsnili vzduch. Při dusání se uvolňuje buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále pod hladinou. (Je potřeba zelí zatížit.)

3) Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C.

4) Během kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Když není, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).

5) Po vykvašení přendáme nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny opět kontrolujeme, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem voda, aby k zelí nemohl vzduch.

Tip Paní domu: Pokud chcete naložit zelí víc a máte někde blízko zelárnu, vyplatí se nakrouhané zelí koupit. To se však obvykle dělá na podzim, aby bylo dost zelí na zimu.

Zelí bílé, nebo červené?

Je to jen otázka vaší chuti. I když červené zelí má po uvaření výraznější chuť. Hodí se hlavně k drůbeži, zejména k huse a kachně, dobře si rozumí se zvěřinou.

Pomineme-li obligátní vepřové, určitě neprohloupíme, přidáme-li je do salátů, štrůdlů, polévek, masových či zeleninových závitků a rybích nákypů.

Labužnický salát z červeného zelí

400 g červeného zelí, 2 pomeranče, 2 lžíce rozinek, sekané ořechy, lístky petržele

Zálivka: šťáva z jednoho pomeranče, sůl, špetka cukru, trocha citronové šťávy

1) Omyté zelí nakrouháme nebo nakrájíme na velmi tenké proužky, přidáme hrstičku rozinek, sekané vlašské ořechy osolíme, opepříme, zalijeme zálivkou a dobře promícháme.

2) Pomeranč rozdělíme na dílky a salát jím spolu s petrželkou ozdobíme.

Bažantí prsíčka se zelím a hořčičnou omáčkou

4–6 lžic rozpuštěného másla, 4 vykostěná bažantí prsíčka bez kůže, 4 plátky slaniny, 425 g bílého zelí, snítky bylinek na ozdobení

Omáčka: 3 dl kuřecího vývaru, nebo vývaru ze zvěřiny, 2 lžíce portského vína, 2– 4 lžíce hrubozrnné hořčice, 3 dl nízkotučné smetany

1) Ve velké pánvi na smažení rozehřejeme máslo, vložíme bažantí prsíčka obalená slaninou a 3–4 minuty mírně smažíme. Poté obrátíme a pečeme po druhé straně. Vyjmeme z pánve, podle chuti přisolíme a opepříme a před podáváním necháme 3 minuty odpočinout.

Doba smažení se bude lišit podle tloušťky prsíček. Hotová by měla mít pevné maso, ale trochu „gumové“ na dotek a při pokrájení na plátky by měla být propečená i uvnitř.

2. Omáčku připravíme smícháním vývaru a portského na pánvi. Povařením snížíme množství tekutiny, vmícháme hořčici a smetanu a vše vaříme tak dlouho, dokud omáčka nezíská takové hustoty, aby ulpívala na lžíci. Podle chuti osolíme a opepříme.

3. Mezitím uvaříme zelí, scedíme je a promícháme s máslem, podle chuti osolíme a opepříme. Rozdělíme na 4 talíře a uprostřed každého navršíme hromádku. Na ni položíme bažantí prsíčka a přelijeme trochou omáčky. Podáváme nejlépe s opečeným bramborem.

Plněné zelí Camburat

Menší hlávka zelí, 500 g tučnějšího vepřového masa (bůček), 100 g uzeného masa nebo slaniny, 2 středně velké cibule, 1 vejce, 150 g strouhanky, pepř, sůl, obloha: 6 menších cibulek, 4 mrkve

1) Do vařicí osolené vody ponoříme hlávku zelí a asi 5 minut ji vaříme, pak sundáme hrnec z ohně a hlávku necháme ještě chvíli v horké vodě, aby listy zvláčněly.

2) Spařené zelí necháme odkapat a potom ho list po listu rozevřeme jako květinu. Náplň: Vepřové maso nebo bůček umeleme a smícháme s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky, drobně pokrájenou cibulkou osmaženou do růžova, vejcem, strouhankou, pepřem a solí.

3) Každý list rozevřeného zelí postupně namažeme touto náplní a listy znovu skládáme do hlávky, kterou pevně svážeme ze všech stran nejméně osmi nitěmi. Zelí pečeme přikryté pekáčem nebo alobalem 2-3 hodiny za stálého podlévání.

Během pečení přidáme do pekáče 6 celých cibulí a mrkev nakrájenou na kolečka. Můžeme zakápnout i kvalitním bílým vínem.

Víte, že…

… kysané zelí uvolňuje napětí, působí proti depresím?

… obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém a už deseti deky pokryjeme například denní potřebu vitaminu C více než z jedné třetiny?

… aktivuje imunitní systém v boji proti virům, bakteriím i infekcím?

… snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek?

… aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci?

Dobrá rada Paní domu

Pokud jste nabyli přesvědčení, že zelí vám pomůže na všechno a šťáva ze zelí je téměř superlék, nejste sice daleko od pravdy, ale přesto zelí nehltejte po kilech.

Tato rada se týká hlavně majitelů účinných odšťavňovačů, kteří se díky snadné výrobě zeleninových šťáv nestřídmě předávkovávají, a navíc žijí v iluzi, že čím více těchto zdravých potravin zkonzumují, tím více učiní pro své zdraví. Opak je pravdou. Kouzlo je v pravidelnosti a rozumném užívání.

Foto: Shutterstock

Související články
18.2.2025
Jsou neobyčejně ostré a díky speciální úpravě ostří toho umí nakrájet podstatně víc než nože běžné. Mají ale samozřejmě i své nevýhody. Vyrábějí se z té nejkvalitnější damaškové ocele nebo kvalitní německé ocele. Speciální japonskou metodou tepelného zpracování, kdy je jádro z měkčí oceli obaleno ocelí tvrdou, se dosahuje vynikající kvality ostří. Stejná technologie výroby se přitom v Japonsku po
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
30.1.2025
Termohrnek je skvělým pomocníkem, když jdete ven a s sebou si chcete vzít teplý čaj nebo kafe. Na trhu je jich řada, liší se materiálem, a někdy i spolehlivostí. Jak si mezi nimi vybrat? Skleněný Jeho nespornou výhodou je fakt, že vždy máte přehled o tom, kolik nápoje vám ještě zbývá. Jejich součástí jsou zpravidla ochranné kroužky, které působí jako dodatečný menší obal, takže vám jen tak hr
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
Dostali jste chuť na nějakou jablíčkovou dobrotu? Není nic snazšího, než si jednu takovou připravit. Zkuste třeba tenhle pečený dezert. Připravte si: 8 středních jablek, nádivku z ½ hrnku müsli s ořechy, 2 lžic rozinek, 2 lžic hnědého cukru, 2 lžic másla a 2 lžic skořice, papír, pekáček, vykrajovač jádřinců a nůž 1) Z jablka odřízněte vrchní třetinu se stopkou. 2) Pomocí vykrajovače odstr
reklama
Šikovné tipy
Sypání ptáčkům připravte sami
Věděli jste, že čím je ptáček menší, tím více potřebuje energie, aby za chladných nocí neumrzl? Například sýkorka modřinka, která váží pouhých 10 gramů, spálí za mrazivé noci až 2 gramy svých tukových zásob, aby udržela tělíčko v teple? Na čem si pochutnají? Slunečnicová semínka – jsou bohatá na olej, ptákům chutnají a dodají jim […]
Tak trochu jiná nástěnka
Máte doma nebo na půdě nějaký starší rámeček, kterému chybí obraz, a k ničemu už se nehodí? Zkuste mu vdechnout nový život. Budete potřebovat: rámeček, nůžky, barevnou látku, různé druhy stužek a krajek, malé dřevěné kolíčky, tavicí pistoli 1) Vybranou látku nastříhejte na pruhy široké asi 10 centimetrů. Nejlépe se stříhají látky s kostičkovým vzorem […]
Upleťte si misku z novin
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích […]
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vodní a dřevitá vůně Issey Miyake inspirovaná oceánem
iluxus.cz
Vodní a dřevitá vůně Issey Miyake inspirovaná oceánem
Nová vůně od Sophie Labbé vzdává hold tajemné síle oceánu. Jeho jiskřivá a dynamická energie se odráží ve vůni plné kontrastů – studených i teplých tónů, různých textur a vrstev. Inspirací se staly sk
Úchvatný luxus mezi vrcholky hor
rezidenceonline.cz
Úchvatný luxus mezi vrcholky hor
Krajina Švýcarských Alp s bujnými štíty a křišťálově čistými jezery byla vybrána pro další dechberoucí projekt LUXXU, jenž krásu zdejšího prostředí plynule integruje do špičkově vybavených interiérů. Exkluzivní chata se tak stává utopickým rájem se směsí tradičních a moderních designových prvků. Wow efekt zaútočí na příchozího hned v exteriéru – moderní architektura s kamennými a dřevěnými
Cher ztratila „jen“ soudnost, nebo úplně zešílela?
nasehvezdy.cz
Cher ztratila „jen“ soudnost, nebo úplně zešílela?
Rodina i známí mají strach o zpěvačku Cher (78), která zžejmě hodlá svého mladšího milence, producenta Alexandera Edwardse (38), zahrnout do své závěti. A půjde o pořádný balík. Její jmění se odhaduj
Pečené lišky
tisicereceptu.cz
Pečené lišky
Ve specializovaných obchodech koupíte lišky po celý rok. A tak si i kdykoliv můžete dopřát tuto dobrotu. Suroviny na 4 porce 500 g čerstvých lišek 100 g másla 2 cibule 100 g anglické slaniny
Prokletí hradu Dundaga: Co způsobila svatba trpaslíků?
enigmaplus.cz
Prokletí hradu Dundaga: Co způsobila svatba trpaslíků?
Středověký hrad Dundaga se nachází v lotyšském regionu Kuronsko. Jeho historie je mimořádně poutavá, navíc odborníci upozorňují, že řada místních legend má oporu v historických událostech. Jak je to t
Americká základna v obležení: Záhadné drony přicházely 17 nocí po sobě!
epochalnisvet.cz
Americká základna v obležení: Záhadné drony přicházely 17 nocí po sobě!
Nad leteckou základnou Langley ve východní Virginii se po 17 nocí v kuse objevují záhadné drony. Jejich náhlými průlety jsou znepokojení i představitelé Pentagonu, protože se v okolí základny nachází řada citlivých zařízení národní bezpečnosti. Kdo za nálety dronů stojí a čeho se snaží dosáhnout?   Už několik měsíců stránky novin zaplňují zprávy o masových
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
epochanacestach.cz
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
Pohodová, plná zážitků, relaxující a zkrátka skvělá. Taková je dovolená v údolí naší největší vodní nádrže. Lipenský areál nabízí rok od roku čím dál širší paletu možností, jak trávit vaše volné dny. A abyste si onu paletu vychutnali vrchovatými doušky, nemusíte čekat do léta. Naopak! Přiznejme si, že zima je už za dveřmi… Nechte se
Nová nahrávka byla pro mě velkou záhadou
skutecnepribehy.cz
Nová nahrávka byla pro mě velkou záhadou
Nejraději nahrávám zpěv ptáků, je to můj nádherný koníček. Jednou se mi ale povedlo nahrát něco, co si nedokážu dodnes vysvětlit. Jsem lovec zvuků. Rád naslouchám svému okolí a nahrávám nejrůznější zvuky na záznamovou techniku. Nejúžasnějším zvukem jsou písně ptáků. Nahrávám je už řadu let. Nejkrásnější je zpěv slavíka. Tento ptáček, drobnější než obyčejný vrabec, zpívá
Tajemní Olmékové: Jaké jsou záhady jejich civilizace?
epochaplus.cz
Tajemní Olmékové: Jaké jsou záhady jejich civilizace?
Olmécká kulutra vznikla jako první z kultur na pobřeží Mexického zálivu, v oblasti Veracruz, která byla příznivá pro zemědělství. K největšímu rozkvětu této kultury došlo kolem roku 950 př. n. l., kdy Olmékové začali stavět monumentální chrámy a mohyly. Praktikovali rituální pouštění krve i kanibalismus a lidské obětiny. Na druhou stranu byli dobrými matematiky a astronomy, znali nulu
Na šediny platí cibulová šťáva nebo šalvěj
nejsemsama.cz
Na šediny platí cibulová šťáva nebo šalvěj
I když jsou šedivé vlasy přirozenou součástí stárnutí, a měly bychom je tudíž přijmout, přece jenom nás zaskočí, a mnohé ženy hledají způsoby, jak tento proces zpomalit, nebo alespoň zamaskovat. Zkušené ženy vědí, že nejspolehlivěji na potlačení vlasových šedin funguje spojení cibule a citronové šťávy. Roztok jednak dokáže zakrýt šediny, jednak umí vyživit vlasy a podporovat jejich růst. Cibule má
320. balonová brigáda: Nedočkali se její vojáci uznání kvůli barvě pleti?
historyplus.cz
320. balonová brigáda: Nedočkali se její vojáci uznání kvůli barvě pleti?
Vojenská vozidla vyjíždějí z lodí, které právě přistály na francouzských plážích s kódovým označením Omaha a Utah. Vzdušný prostor nad nimi střeží lesknoucí se stříbrné ovály. Balony, poletující nad invazními jednotkami ve výšce zhruba 60 metrů, plní důležitý úkol – hlídají zásobovací tepnu proti nepřátelským leteckým útokům.   V Den D, 6. června 1944, naskakují
Čeští výzkumníci přispěli ke snadnějšímu odhalování a vyšetřování zločinů
21stoleti.cz
Čeští výzkumníci přispěli ke snadnějšímu odhalování a vyšetřování zločinů
Pachové stopy jsou významným identifikačním i důkazním materiálem při řešení a odhalování mnoha, často závažných, zločinů. Hlavními aktéry v této kriminalistické činnosti jsou především služební polic