Domů     Není éčko jako éčko
Není éčko jako éčko

Jsou mezi nimi látky neškodné, ba dokonce zdraví prospěšné, jako některé vitaminy nebo chlorofyl. Jiná éčka ovšem vzbuzují oprávněné pochyby – a ta bychom si měli zapamatovat.

Bohužel neexistuje žádné zjednodušené vodítko, podle čeho poznat přídatné látky v potravinách, které představují určité riziko pro zdraví.

Nefunguje to ani podle kategorií – mezi barvivy se přes jejich obecně špatnou pověst najdou látky jako přírodní karoteny nebo výtažek z kurkumy. Problémem tedy není kategorie, ale konkrétní sporné látky. Které to jsou?

Žlutá barviva

Jde konkrétně o barviva, která se používají hlavně do džemů, pudingů a slaných křupavých pochoutek.

E102 (tartazin) a E110 (žluť SY) – mohou vyvolat kožní vyrážku a dechovou nedostatečnost. Ohroženi jsou z nějakého důvodu více lidé, kteří trpí přecitlivělostí na kyselinu acetylsalicylovou (acylpyrin). U dětí mohou tato barviva vyvolat hyperaktivitu.

E104 (chinolinová žluť) – může vyvolat poruchy soustředění a hyperaktivitu nejen u dětí. Dalším nepříjemným následkem může být pseudoalergická reakce se svěděním, kopřivkou, tekutou rýmou a astmatickými potížemi.

Oproti pravé alergii však nastupuje později, nikoli hned po požití určité potraviny. Potíže mohou přetrvávat několik dní i déle.

Červená barviva

Vylepšuje se jimi vzhled masných produktů, cukrovinek, marmelád i omáček. O která přesně jde?

E127 (erythrosin) – je v podezření, že podporuje rozvoj poruch štítné žlázy. Kromě toho může vést k hyperaktivitě u dětí, podobně jako červená barviva E122, E124 a E129. Ta současně mohou zhoršovat astmatické potíže a průběh alergických reakcí.

E123 (amarant) – s potravinou stejného názvu nemá nic společného, jde o shodu jmen, tento amarant se vyrábí z kamenouhelného dehtu.

Jako barvivo může rovněž nepříznivě komplikovat život alergikům, ale kromě toho se uvažuje o jeho nepříznivém vlivu na stav ledvin. Může vyvolávat hyperaktivitu u dětí.

Konzervanty

V potravinách se bez nich prakticky neobejdeme, protože brání množení bakterií, kvasinek a plísně, a tedy rychlému kažení jídla. Jenže některé tyto látky mohou mít současně nepříjemný vliv na zdraví.

E220 (oxid siřičitý) – brání hnědnutí ovoce a zeleniny, proto bývá v sušeném ovoci, marmeládách, džusech, ale třeba i ve výrobcích z brambor.

Může vyvolat bolesti žaludku, průjem, nevolnost nebo dechové potíže, dlouhodobá konzumace by mohla vést až k tvorbě žaludečních vředů. Ničí vitaminy B1 a B12.

E249 (dusitan draselný) a E250 (dusitan sodný) – posilují uzenou chuť potravin a červenou barvu masných výrobků, současně brání produkci botulotoxinu a brání žluknutí.

Jenže tyto vlastnosti bohužel doprovází riziko poklesu krevního tlaku po požití, což je nebezpečné zejména pro děti. Při smažení potravin, které je obsahují, navíc vznikají silně rakovinotvorné látky.

Kromě toho omezují schopnost krve vázat kyslík, což je opět nejvíce nebezpečné pro nejmenší děti.

E319 (terciální butylhydrochinon) – je to přípravek proti žluknutí, brání v množení některých bakterií a plísní. Najít ho můžete na obalech chipsů, brambůrek, uzenin i snídaňových cereálií.

Vyšší dávky mohou vyvolávat neurologické potíže jako hučení v uších, delirium, ale také nevolnost a dušnost.

Zahušťovadla a pojidla

Tyto přídatné látky dávají potravinám žádoucí konzistenci a udržují ji stabilní. Většinou jsou to éčka pro zdraví bezpečná, ale jejich účinky mohou vytvářet nečekané zádrhele.

E407 (karagen) – získává se z červených mořských řas a jeho úkolem je bránit rozpadu konzistence potravin, jako jsou pudingy, omáčky nebo třeba kečup.

Zdraví sice nepoškozuje, ale díky svým vlastnostem omezuje vstřebávání živin při trávení, což je nežádoucí zvláště u dětí, oslabených a nemocných lidí.

E425 (konjaková guma) – přidává se do polévek, majonéz i džemů a platí o něm totéž co o karagenu. Ačkoliv zdraví neškodí, brání vstřebání živin, zvláště těch, které jsou rozpustné v tucích.

E999 (extrakt kvilajové kůry) – kvilaj je jihoamerický strom a výtažek z jeho kůry se používal jako bezpečný emulgátor a prostředek na tvorbu a stabilizaci pěny v nápojích.

Pak se ovšem dostal do podezření, že může redukovat množství krevních buněk a snižovat jeho množství.

Ochucovadla

Zintenzivňují chuť a současně zvyšují i pocit hladu.

E602 až 6225 – jde o různé formy glutamátu, což je látka, kterou tělo samo produkuje a jež funguje jako neuropřenašeč. S ochucenými potravinami ale přijmeme nesrovnatelně vyšší dávku, což vyvolá zmatek při přenosu nervových signálů.

Ten se pak může projevit bolestí hlavy, poruchami spánku, zvracením, nevolností i náhlým zvýšením krevního tlaku.

Sladidla

Nejde o cukr, ale o syntetické látky, z nichž většina je zcela neškodná.

E951 (aspartam) – denní dávka by neměla překročit 40 mg na 1 kg váhy těla, jinak se mohou projevit nežádoucí účinky aspartamu. Patří tam bolesti hlavy a potíže s pamětí, poruchy vidění, hyperaktivita, schvácenost. Zatím neuzavřená diskuze se vede o zvýšeném riziku rakoviny.

E952 (cyklamát) – v USA je tato látka zakázaná pro podezření z rakovinotvorných účinků. V Evropě je povolená a účinky na zdraví se dále zkoumají.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
5.11.2025
Naše tělo je denně vystavováno různým pohybovým stereotypům. Sedíme, stojíme, přenášíme věci, uklízíme nebo vaříme. Drobné návyky, které během dne opakujeme, utvářejí naši každodenní pohodu. Data Českého statistického úřadu ukazují, že téměř polovina žen v Česku pracuje v sedavém zaměstnání a dalších čtrnáct procent tráví pracovní dobu převážně vestoje. O to důležitější je myslet na to, jak své tě
3.11.2025
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.   Anýz: pro klid v útrobách Co umí: Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
27.10.2025
Ať už vám tmavé kruhy pod oči přimalovala mimořádná únava, nebo s nimi chodíte prakticky denně, radost z nich určitě nemáte. Naštěstí pomoc je snadná. Proč se vlastně tvoří? Je to souhrou tělesných pochodů při vyčerpání nebo ponocování. Zvýšená zátěž posílí tvorbu stresového hormonu kortizolu, což je pravý viník. Zadrží vodu v těle a současně zvýší krevní tlak, takže se vytvoří otoky a současně
23.10.2025
Mozoly, otlaky, puchýře, kuří oka, záděry. Jak s nimi bojovat vlastními silami? Mozoly Příčinou je dlouhodobé tření či nepřiměřený tlak na kůži. Nejčastěji si je vyrobíte na dlaních manuální prací. Nevyhýbají se ani nohám. Léčba: * Jasmínový květ rozmělněte v hmoždíři a naneste na postižené místo. Zalepte a nechte působit. * Potírejte čerstvě rozkrojeným stroužkem česneku a citronov
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
21stoleti.cz
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodově
Snídaňová omeleta
tisicereceptu.cz
Snídaňová omeleta
Omelety smažené na másle s plátky jablek a vůní skořice. Suroviny na 2 porce 300 g jablek 10 g třtinového cukru 10 ml oleje 4 vejce špetka soli 1 lžíce citronové šťávy skořicový a moučkový
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
iluxus.cz
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
V srdci italské tradice a precizního řemesla vznikají šperky, které mluví jazykem emocí, vášně a nadčasové elegance. Roberto Coin představuje statement klenoty, které jsou víc než jen doplňkem — jsou
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
enigmaplus.cz
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
Ačkoli nejznámější pyramidy bezpochyby stojí v Egyptě, podobné kamenné stavby najdeme po celém světě – od Číny až po Latinskou Ameriku. Výjimkou není ani Itálie. Slunná země na Apeninském poloostrově
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
skutecnepribehy.cz
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
Zlatý prstýnek s červeným kamínkem není jen tak nějaký obyčejný prstýnek. Skrývá se v něm vzpomínka na dětství a na tetu Aničku. Pokaždé jsem se na ně moc těšila. Teta Anna a strýc Karel zaparkovali zánovní trabant před naši vilku. Koukala jsem z okna, jak se blíží, on vzpřímený jako jedle, ona nastrojená do nedělního a v kloboučku z roku raz dva. Byla
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Rozdíl, který se počítá
epochalnisvet.cz
Rozdíl, který se počítá
Diety jsou – vedle přejídání – hlavní příčinou nadváhy. Určitě tušíte proč. Přílišné omezování končívá bezuzdným obžerstvím a to je o to ničivější pro figuru, že tělo přešlo při hladovění na nouzový režim a každou kalorii nám spočítá dvakrát.   Když se ozvou chutě Několik odlišných ingrediencí jazyk neurazí, ale na výsledném součtu kalorií může
Pravá irská káva
nejsemsama.cz
Pravá irská káva
Kávu s whiskey si můžete dát v každé kavárně. Ne všude ji ale připravují správně. Tenhle recept je ovšem zaručený. Ingredience na 6 porcí: 6 lžiček mleté kávy 8 lžiček tmavého třtinového cukru 12 cl kvalitní irské whiskey 1,5 dcl 30% smetany Postup: Do nádoby na přípravu french pressa nasypte kávu a zalijte ji 6dcl horké vody o
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
nasehvezdy.cz
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
Herečka Dana Morávková (54) se nezdá! Působí jako ctnost ctností, ale jak je vidět, svému manželovi, klavíristovi Petru Maláskovi (61), dokáže pořádně zvednout pomyslné mandle, když se rozpovídá o svý
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
historyplus.cz
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
Král mu přikázal, aby se svou jízdou podpořil útok pruské pěchoty. Generál Seydlitz to odmítne s odůvodněním, že je příliš brzy. „Po bitvě bude moje hlava patřit Vám! Teď mi ale dovolte, abych ji používal tak, jak sám uznám za vhodné!“ vzkáže Fridrichu Velikému, který moudře ustoupí. Schopným důstojníkem jezdectva byl už jeho otec. Daniel
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
epochaplus.cz
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
Od nepaměti lidé slavili své triumfy, svatby i prostou radost ze života. Některé oslavy se však vymkly běžným zvyklostem a staly se legendami, které přetrvaly staletí. Jejich pompéznost i přepych překonaly vše, co bylo tehdy myslitelné, a dodnes vzbuzují úžas. Vydejme se zpět v čase za šesti nejproslulejšími slavnostmi dějin, které ukazují, jak se kdysi