Domů     Nenechte se nutit do donutů
Nenechte se nutit do donutů
30.7.2020

Donuty a ranní káva s sebou prostě patří k sobě, a nejen v amerických filmech. Jsou hotové raz dva a sníst je můžeme i cestou do práce.

V čem donuty připravit

Donuty se, stejně jako naše koblížky, v první řadě smaží ve vysoké vrstvě oleje, kterého musí být dost na to, aby v něm mohly plavat. Můžete je osmažit ve fritovacím hrnci, na hluboké pánvi nebo v rendlíku.

Smaží se dvě minuty po každé straně (záleží samozřejmě na velikosti donutů). Hotové donuty položíme na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku.

Donuty upečené na speciálním plechu v troubě mají velkou výhodu v tom, že nejsou tak mastné. Navíc se nemusíme zdržovat tvarováním donutů, stačí prohlubně v plechu naplnit zhruba do poloviny těstem (těsto při pečení hodně vykyne). S plněním nám pomůže třeba dávkovač na těsto.

Donut maker neboli donutovač vypadá jako vaflovač nebo toustovač, jen plotýnky formičky jsou v plotýnkách jinak tvarované. Je to výborná varianta pro rychlou přípravu donutů bez tuku a oceníte ho třeba na dětské párty.

Tip:

Aby měly donuty i bez použití formy na pečení správný tvar kroužku s otvorem uprostřed, můžeme trochu tužší těsto vyválet na vyšší plátek, vykrojit kolečka třeba sklenicí a vnitřní kroužek vykrajovátkem na cukroví.

Jinou možností je vyválet z těsta tenký váleček a vytvořit jednotlivé kroužky.

Tip:

Budeme-li těstem plnit formičky v donutovači anebo na plechu, může být řidší, abychom mohli použít dávkovač nebo obyčejný pytlík s ustřiženým růžkem. V receptech bývá zpravidla uvedeno, pro jakou variantu pečení je těsto určené.

Řídké těsto pro plnění jednoduše zahustíme přidáním mouky tak, aby se daly donuty zformovat ručně a osmažit.

Malinovo citronová variace

Varianta pro donutovač

Na těsto:

80 g změklého másla, 50 g cukru, 1 velké vejce, ½ balíčku prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g mouky, 1 vrchovatá čajová lžička strouhané citronové kůry (nesmí být chemicky ošetřená), 2 polévkové lžíce mléka, 2 polévkové lžíce malin, rozmixovaných na pyré a procezených přes síto

Na glazuru:

100 g práškového cukru, 1 polévková lžíce citronové šťávy, případně barevné sypání

Postup: Donutovač lehce potřeme tukem a předehřejeme. Cukr a máslo vyšleháme do pěny, opatrně vmícháme vejce. Přimícháme prášek do pečiva, vanilkový cukr, mouku a citronovou kůru a přidáme mléko a malinové pyré.

Zahřátý donutovač omastíme pořádně, nejlépe štětečkem. Každou formičku naplníme z poloviny těstem a pečeme asi 4–5 minut. Hotové donuty posypeme cukrem nebo ozdobíme cukrovou polevou a sypáním.

Z mramorového těsta

Varianta pro donutovač

Suroviny:

100 g cukru, špetka soli, 1 velké vejce, 1 čajová lžička vanilkového aroma, 2 polévkové lžíce mléka, 3 polévkové lžíce rostlinného oleje (ne olivového, má silnou příchuť), 130 g mouky, 1 vrchovatá čajová lžička prášku na pečení, 11/2 polévkové lžíce čistého kakaového prášku, další asi 2 polévkové lžíce (na tmavé těsto), hotová čokoládová poleva v pytlíku

Postup: Donutovač lehce potřeme tukem a dáme předehřát. Cukr, vejce a sůl smícháme do krémova (nejlépe metličkou na sníh). Přimícháme vanilkový extrakt, přidáme mléko a olej. Mouku smícháme s práškem do pečiva a rovněž pomalu vmícháme do směsi.

Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné přimícháme kakao a mléko. Formičky v donutovači plníme vždy ½ světlého a ½ tmavého těsta. Pečeme 3-4 minuty, donutovač mezi jednotlivými várkami vždy znovu vymažeme olejem.

Mramorové donuty nemusíme nijak dochucovat, jsou výborné i bez glazury.Zdobíme hotovou čokoládovou polevou, ohřátou podle návodu.

Nutelové s pomerančovou polevou

pro donutovač

Na těsto:

75 g cukru, 2 malá vejce, 3 polévkové lžíce rostlinného oleje neutrální chuti, 1 čajová lžička vanilkového aroma nebo 1 balíček vanilkového cukru, 100 ml mléka, 2 zarovnané čajové lžičky prášku do pečiva, 150 g hladké mouky, 3 vrchovaté čajové lžičky čistého kakaového prášku, špetka soli, 3 polévkové lžíce Nutely nebo jiného nugátového krému

Na glazuru: 100 práškového cukru, cca 1 polévková lžíce pomerančové šťávy

Postup: Cukr a vejce vyšleháme do krémové konzistence. Přimícháme vanilkové aroma nebo vanilkový cukr a olej. Ve vedlejší misce smícháme prášek do pečiva, mouku, kakao a sůl a střídavě s mlékem přimícháváme ke směsi s vejcem.

Přidáme nugátový krém, promícháme a plníme do forem v donutovači. Pečeme opět 4 -5 minut a necháme vychladnout.

Nakonec ozdobíme glazurou z cukru a pomerančové šťávy.

Jablečné se skořicí a cukrovou polevou

pro donutovač

Na těsto:

100 g cukru, špetka soli, 2 malá vejce, 1 čajová lžička vanilkového aroma, 50 ml mléka, 4 polévkové lžíce oleje, 2 zarovnané čajové lžičky prášku do pečiva, 150 g hladké mouky (případně trochu víc), ¼ jablka, ¾ čajové lžičky skořice, 3 polévkové lžíce citronové šťávy

Na glazuru: 100 g práškového cukru, 1 polévková lžíce citronové šťávy

Postup: Jablko nakrájíme na velmi drobné kostičky a namočíme do 3 polévkových lžic citronové šťávy. Donutovač potřeme tukem a dáme předehřát. Cukr, sůl, vejce a vanilkové aroma smícháme do krémové konzistence. Přidáme mléko a olej.

Ve vedlejší misce smícháme mouku, prášek do pečiva a skořici a přidáme k těstu. Nakonec přimícháme citronovou šťávou nasáklé kostičky jablka. Opět plníme do donutovače a pečeme 3-4 minuty. Nakonec ozdobíme citronovou polevou.

S ovocným jogurtem

pro donutovač

Suroviny:

150 g hladké celozrnné pšeničné mouky, 50 g hladké žitné mouky (anebo stejné množství instantních žitných vloček), 3 čajové lžičky prášku do pečiva (vinného kamene), 180 g jogurtu (1 malý kelímek, jahodový nebo banánový), 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje, 40 g hnědého cukru, 4 polévkové lžíce vody

Postup: Donutovač necháme předehřát a vymažeme ho tukem. Oba druhy mouky promícháme s práškem do pečiva. Přidáme zbylé přísady a vymícháme do hladkého těsta. Pečeme 3-4 minuty do zlatova. Donuty chutnají nejlépe ještě teplé.

Tvarohové donuty

na plech nebo smažení

Suroviny: 100 g tvarohu, 10 polévkových lžic mléka, 4 polévkové lžíce oleje, 60 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g mouky, 4 zarovnané čajové lžičky prášku do pečiva, 30 g práškového cukru, 2 čajové lžičky citronové šťávy

Postup: Tvaroh, mléko, olej, cukr a vanilkový cukr smícháme. Mouku promícháme s práškem do pečiva a přidáme k ostatním surovinám. Těsto prohněteme a naplníme jím formičky, vyražené na speciálním plechu. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20-25 minut. Můžeme samozřejmě použít i donutovač, anebo donuty usmažit na oleji.

reklama
Související články
24.3.2024
Z domácího pečení chleba se stala velká móda. Někteří nedají dopustit na kváskové chleby pečené v troubě, ale jsou i tací, kteří si netroufají, a raději by se svěřili domácí pekárně. Musíte se prostě rozhodnout. Jste-li hraví, bude vás bavit stále dokrmovat kvásek a tvořit krásné bochníky, které vypadají, jako by je vyndala z pece vaše babička, pak je vaší nejlepší volbou trouba. Z pekárny totiž
18.3.2024
V této vegetariánské verzi supluje bílkovinu zelená čočka a cizrna, která chuťově doplňuje rajčata i brambory s řapíkatým celerem. Klidně uvařte toto jídlo z dvojnásobné dávky, určitě si nikdo nebude stěžovat ani druhý den, kdy se skvěle rozleží. Ingredience 300 g brambor 3 řapíkaté celery (200 g) 2 stroužky česneku 1 menší cibule 2 lžíce olivového oleje (extra virgin) 2 ks bobkového li
11.3.2024
Také už vám dochází fantazie, co namazat na chleba k snídani, svačině, večeři? Střídáte stále stejné pomazánky, takže už nechutnají ani vám? Použijte zeleninu. Z řepy 2 středně velké pečené nebo vařené řepy (dají se koupit už hotové), 1 velký stroužek česneku, 2 lžíce mascarpone, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky soli, ½ lžičky čerstvě mletého pep
Jsou hotové raz dva a vaši hosté si na nich pochutnají. Ingredience 250 g tygřích krevet 1 větší cibule 3 stroužky česneku 4 dcl bílého vína 4 lžíce olivového oleje hrst nasekané petrželky sůl čerstvě drcený pepř 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy Postup Krevety oloupejte nebo je klidně nechte ve skořápce. V hlubší pánvi rozpalte olej a přidejte na kostičky nakrájenou ci
27.2.2024
Tahle barevná dobrota nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Potřebujete 1 listové těsto 1 avokádo 1 stroužek česneku 50 g lučiny 1 lžičku citronové šťávy 1 lžíci olivového oleje 50 g uzeného lososa sůl, pepř pažitku Postup Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, tu nařežte na čtverce a vtlačte je do plechových formiček na košíčky o průměru asi 3 cm. De
reklama
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Velký úklid knihovny
Nové knihy stále přibývají, knihovna praská ve švech a ani při sebelepší vůli už se v titulech nevyznáte? Jestli je to i váš problém, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Učili nás, že knihy se nevyhazují. A tak to neděláme. Ukládáme je, jak se dá. Často, když už máme knihovnu plnou, tak do druhé řady, […]
Křehká krása lisovaných květů
Lisované květy mají trochu jiné kouzlo než sušené. V 2D verzi se stávají spíš ilustrací. A toho se dá využít k tvoření líbezných osobních i bytových doplňků. Zdlouhavé lisování květin zatížených knihami se dá urychlit za využití mikrovlnky. Potřebujete k tomu dvě destičky z překližky v rozměrech odpovídající prostoru mikrovlnky. Na destičku položte tři archy […]
Vyzkoušeli jsme: Jak se čistí ekologicky?
Přichází jaro, a tak snad není nikdo, kdo by je nechtěl přivítat s krásně uklizeným bytem. Ale že takový úklid pro nikoho, až na malé výjimky, není velká zábava, je také pravda. I proto se snažíme volit takové prostředky, které budou co nejúčinnější a práci nám usnadní. To je samozřejmě dobře, ale ještě na jednu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Glore Psychiatric Museum: Straší tu labilní duchové utýraných pacientů?
enigmaplus.cz
Glore Psychiatric Museum: Straší tu labilní duchové utýraných pacientů?
V některých významných muzeích se nacházejí artefakty, které do našeho světa údajně přitahují cizí síly. V jiných se zase objevují přízraky lidí, kteří byli kdysi na těchto místech umučeni k smrti. Mn
Velikonoční boží milosti neboli křehotiny
tisicereceptu.cz
Velikonoční boží milosti neboli křehotiny
Křehké cukroví se na Vysočině nepřipravuje jen na Velikonoce. Sváteční pochoutka prababiček v neděli provoní celý dům. Zkusíte si ho vyrobit také? Suroviny 250g hladké mouky 2 žloutky Kousek m
Vnuci objevili v mém rodném domě poklad
skutecnepribehy.cz
Vnuci objevili v mém rodném domě poklad
Myslela jsem, že ten dům dokonale znám. Jako dítě jsem ho prolezla od sklepa až po půdu. Přesto vnuci našli pokoj, o němž neměl nikdo ani tušení. Ten dům kdysi postavili mí praprarodiče a já jsem v něm vyrůstala. Proto jsem si myslela, že ho znám dokonale, už můj otec ho měl prozkoumaný a ukázal mi jako dítěti všechny
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
21stoleti.cz
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity
Jachta Milano od prémiových Tankoa Yachts má na palubě i kino
iluxus.cz
Jachta Milano od prémiových Tankoa Yachts má na palubě i kino
Italská společnost Tankoa Yachts přináší milovníkům moře nový důvod, proč vyplout na otevřené vody. Jejich nejnovější klenot, 70 metrů dlouhá luxusní jachta Milano, vzdává hold svému italskému jménu -
Jak slavila Zlata Adamovská svoje půlkulatiny?
nasehvezdy.cz
Jak slavila Zlata Adamovská svoje půlkulatiny?
Zlata Adamovská (65) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě oslavila narozeniny. A zavzpomínala v té souvislosti, že si pro ni život přichystal dost perných chvil. Všechno jí vynahradila až láska s Pet
Útok z hlubin: Potopila německou ponorku UB-85 mořská nestvůra?
epochalnisvet.cz
Útok z hlubin: Potopila německou ponorku UB-85 mořská nestvůra?
Německé ponorky byly za první světové války skutečným postrachem Atlantiku. Jejich torpéda rozsévala zkázu mezi spojeneckými loděmi a bylo velmi těžké je zničit. O to větší překvapení čekalo na námořníky z britské lodi HM Coreopsis II, když se jim zcela bez boje vzdala posádka obávané ponorky UB-85. Jejich plavidlo totiž prý potopila mořská příšera!  
Jak hořké potraviny prospívají našemu zdraví?
nejsemsama.cz
Jak hořké potraviny prospívají našemu zdraví?
Už naše babičky věděly, že hořká jídla napomáhají celkové pohodě a mají léčivé účinky. Hořké látky konzumované s mírou mohou přinést mnoho dobrého. Od nepaměti se používají především pro své pozitivní účinky na trávení. Nejen bylinky Potravin, které jsou zdrojem hořké chuti, je na výběr mnoho. Jde například o mandle, para ořechy, mák, pohanku, žito, jehněčí maso
11 lebek malovaných krví
epochaplus.cz
11 lebek malovaných krví
K procesu se nedostaví. Sehnal si žiletky… Než vypustí duši, nechá za sebou důležitý vzkaz, nebo si to alespoň myslí. Podřeže si žíly na zápěstí a posledními silami, jež mu i s krví odcházejí s těla, kreslí na zemi cely krvavý pentagram. Mormon, křesťan a nakonec satanista. To vše dohromady je budoucí únosce a vrah
Jičínské perly: Staré Hrady a židovský hřbitov
epochanacestach.cz
Jičínské perly: Staré Hrady a židovský hřbitov
Jižně od Jičína v obci Libáň stojí původně gotický hrad s renesančním zámkem Staré Hrady. Stejně jako samotný Jičín i zdejší místo dokonale zapadá do pohádkového kraje. Staré Hrady u Jičína Vybírat si můžeme hned z několika pohádkových prohlídkových okruhů, v nichž se seznámíme s více než čtyřmi stovkami pohádkových bytostí. Čekají opravdu všude. Vypravit se za
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Září na špici Zlaté pagody přes 5000 diamantů?
historyplus.cz
Září na špici Zlaté pagody přes 5000 diamantů?
Mluví se o ní jako o jednom ze zapomenutých divů světa. Není se ani čemu divit. Šweitigoumská pagoda je úchvatná, obzvláště pak v podvečer, když ji paprsky zapadajícího slunce doslova rozzáří. Její povrch je totiž ze zlata. Použito ho prý bylo větší množství, než jaké tvoří zlaté rezervy v britských bankách. Na její špici se navíc blyští