Domů     Nad cukrem se vyhrát nedá
Nad cukrem se vyhrát nedá
27.1.2021

S cukrem totiž vyhrála příroda nad námi. Na něčem, co mělo být jen šikovnou energetickou injekcí pro případ akutní potřeby, jsme dnes ve velkém závislí. A zdravější náhražky? Ty jsou spíš optickým klamem.

Příroda je vynalézavá a důkladná. Kromě tuku jako zdroje zásobní energie vytvořila cukry jako báječný prostředek pro okamžité dobytí prázdných baterek. Cukr působí rychle, k buňkám se dostane jen pár minut poté, co ho spolkneme.

Je to ideální řešení, jak zabránit kolapsům při velkém vyčerpání, protože energie z tuků okamžitě k dispozici není. Problém je v tom, že už dávno nejsme odkázaní jen na to, co v přírodě nasbíráme nebo co si lopotně vypěstujeme.

Cukru v potravinách máme plné spíže, s čímž příroda nepočítala. Dobrý sluha se stal špatným pánem.

Bez cukru se neobejdeme

Skutečně, přes všechny potíže, které zdraví způsobuje, se bez něj neobejdeme, v určité dávce ho k životu prostě potřebujeme. Nejde jen o rychlý přísun nové energie. Cukr má ještě jeden velmi důležitý úkol, je nenahraditelný jako palivo pro mozkové buňky.

Ty k provozu potřebují právě jednoduchý cukr glukózu. Dokonce natolik, že podle současných názorů to nebylo maso, ale právě cukr společně s tuky mořských živočichů, co v prehistorii umožnilo rozvoj mozku na lidský.

Cukr potřebuje mozek ke svému provozu neustále, spotřeba je obrovská, odčerpává kolem 60 % glukózy v těle. Její zásoby jsou přitom nevelké, při hladovění vystačí cukr asi na jeden den.

Tedy na pouhý jeden den, pak přechází mozek na nouzový provoz, kdy musí získávat méně vyhovující energii z jiných látek.

Nepostradatelný je v dětství

Velká chuť dětí na sladké jídlo není náhoda. Cukr je nezbytný pro vývoj mozku a učení. Což ovšem neznamená, že by dětem prospíval sáček bonbonů a sušenky. Vhodným zdrojem cukru jsou v tomto věku spíš nepřislazené mléčné výrobky, ovoce a vícezrnné kaše.

Na bílkoviny, tedy hlavně libové maso, by přirozeně mělo dojít až ve věku velkého růstu svalstva, což je zhruba od osmi let, a to zejména u chlapců.

Nejen řepný cukr, ale i čistá fruktóza při nadměrné konzumaci komplikuje metabolismus a podporuje rozvoj cukrovky. Předpoklad, že fruktóza je pro zdraví bezpečná, když přímo nevyvolává produkci inzulínu, se nepotvrdil.

Proč škodí?

Když si představíte ovoce, uvědomíte si, jak omezené porce cukru skýtají přírodní zdroje. Na ty byl nastaven náš metabolismus, aby je bez potíží a nežádoucích následků zpracoval. Kuchyňský cukr (sacharóza) jako koncentrát tuto rovnováhu ovšem rozvrátil.

Při trávení se sice dál hladce rozkládá na glukózu a fruktózu, ale jejich využití už drhne:

Glukóza se má dostat co nejrychleji do buněk, přístup jim tam zajišťuje inzulín. Čím více glukózy, tím více inzulínu musí slinivka vyrobit. Spirála přetížení se vytáčí stále výše, až se slinivka vyčerpá. Tkáně současně ztrácejí schopnost na inzulín reagovat. Vzniká cukrovka 2. typu.

Fruktózu tělo nevyužívá jako zdroj energie pro buňky, ale zpracovává ji v játrech. V malém množství se to daří, ale jakmile porce stoupne, ukážou se velmi nepříznivé důsledky konzumace fruktózy.

Játra se ji snaží nadále zpracovat, což vede k jejich ztukovatění – dokonce už i u malých dětí.

Cukry jako stavebnice

Pokud si teď říkáte, že přece existují zdravější přírodní sladidla, pak žijete v iluzi. Příroda pracuje efektivně a pro sladkou chuť vytvořila jakousi skládanku, kde se sacharidy kombinují od jednoduchých přes spojené do dvojic i složitějších útvarů.

Základních kostek je ale jen pár a opakují se i tam, kde si myslíme, že jde o zdravější cukry:

– Fruktóza

Českým názvem ovocný cukr, což naznačuje, že se ve vysokém množství vyskytuje právě v ovoci. Představa o tom, že fruktóza je zdravější, protože nevyvolává reakci inzulínu, už byla překonána.

Naopak, ve vyšším množství fruktóza na jídelníčku narušuje metabolismus a především deformuje hospodaření s energií v těle, čímž urychluje tvorbu tukových usazenin. Kromě toho přispívá k rozvoji inzulínové rezistence.

Fruktóza je 1,73x sladší než glukóza, proto ji potravinářský průmysl hojně využívá jako levné a efektivní sladidlo. Z přírodních zdrojů je na fruktózu bohatý i med a je hlavní složkou sirupů.

– Glukóza

Jinak hroznový cukr. Špatnou pověst mu vysloužila hlavně jeho přímá souvislost s cukrovkou, ačkoli tam jde současně o poruchu metabolismu tuků, a tedy ve většině případů o následek přejídání. Glukóza je méně sladká část kuchyňského cukru.

– Sacharóza

To je vlastní obsah cukřenky, ať už v něm máte produkt řepný nebo třtinový. Sacharóza je skládačka vždy z jedné molekuly fruktózy a sacharózy.

Třtinový cukr je sice v různé míře vylepšen melasou, ale tento efekt je spíše chuťový, procentuální podíl vitaminů B a minerálů je při běžné spotřebě zanedbatelný.

– Maltóza

Vzniká při výrobě sladu a jde o cukr postavený ze dvou molekul glukózy, která je méně sladká než fruktóza, proto slad dosahuje jen asi 40% sladivosti řepného cukru.

Slad se používá sušený i tekutý, podíl minerálů a vitaminů je v něm nepatrně vyšší než v třtinovém cukru.

Cukr, kam se podíváš

Při současném stylu stravování je velmi obtížné vyhnout se nadbytku cukru. Dokonce ani lidé, kteří takzvaně nejsou na sladké, si nemohou být jisti.

Potravináři totiž různé formy cukru využívají jako levné a šikovné ochucovadlo, a to zdaleka ne pouze ve sladkostech, cereáliích a sladkém pečivu.

Vysoké množství cukru obsahuje kečup, mražené pizzy, hořčice, nakládaná zelenina a další potraviny vysloveně slaného charakteru.

Změnit chuťové prefence je obtížné. Odvykat sladkým nápojům pomáhá například čaj z meduňky nebo máty.

Léčka v nápojích

Nesporně nejzbytečnější dávky cukru konzumujeme se sladkými nápoji. Viníkem je hlavně návyk na sladké pití, pěstovaný už od kojeneckého věku, přitom zcela zbytečně.

Malé děti mají sice zálibu ve sladké chuti, ale jejich chuťové vnímání a budoucí preference se teprve vyvíjejí, takže je zcela zbytečně deformujeme přislazováním čajů a kaší. Děti by je konzumovaly i bez přidaného cukru, kdyby jinou variantu nepoznaly.

Přislazování je problematické i z toho důvodu, že cukr vytváří velmi intenzivní vjem, který překrývá další chuťové nuance.

Ty pak děti, ale i dospělí zvyklí na sladké průmyslově vyráběné potraviny nejsou schopni vnímat a jídlo bez vysoké dávky cukru jim pak připadá fádní.

Ovšem to je jen věc chuťových zkušeností a návyků, citlivost pro jemnější chutě se dá obnovit, pokud se tak rozhodnete. Žádoucí je především právě u nápojů. Co pít místo sirupů, džusů a sladkých limonád?

Zkuste přechod na aromatické čaje, výborně se hodí především přirozeně nasládlá meduňka nebo výrazná máta. Můžete zkusit i černý čaj s kousky pravé vanilky nebo se směsí koření yogi a s mlékem.

Rychlá svačina

K dalším typickým potravinám s vysokým obsahem cukru, po nichž sáhneme jako po pohotové svačince, jsou oplatky a sušenky. Když se podíváte na obal, najdete tam nejspíš uvedený fruktózový sirup nebo kukuřičný sirup, rovněž sladící fruktózou.

Někdy tam bývá více zdrojů cukru. Současně tyto sladké pochoutky často obsahují nevhodné typy tuků a v kombinaci s fruktózou tak zatěžují metabolismus a podporují už zmíněné tloustnutí i rozvoj cukrovky.

Jedinou obranou vůči těmto rizikům je přechod na vhodnější svačiny s celozrnným pečivem, doplněným sýrem, domácími pomazánkami nebo při chuti na sladké třeba povidly bez přidaného cukru.

Průmyslově vyráběné sušenky a oplatky by s ohledem na zdraví měly zůstat jen občasným zpestřením jídelníčku, nikoli jeho denní součástí.

Snídaně raději domácí

Oproti průmyslově vyráběným cereáliím ušetříte notnou dávku cukru, a to i v případě, že si k snídani připravíte kaši nebo ovesné vločky s mlékem či jogurtem.

Kdo hledá inspiraci, najde ji v Paní domu 10/2016, kde jsme se receptům na kaše z různých obilovin věnovali. Kdo článek nemáte, napište nám na e-mail Listárny, text vám pošleme.

Co vzít na milost?

Mezi údajně zdravějšími alternativami cukru si nevyberete, při podrobnějším zkoumání mezi nimi není rozdíl. Pokud si tedy chcete zdravěji osladit život, zbývá leda sušené ovoce nebo povidla bez přidaného cukru. Výrazně sladká jsou přirozeně povidla hrušková.

Obsahují ovšem celé části ovoce včetně množství vlákniny. Sušené ovoce je možné také namočit a pak rozmixovat na sladkou pastu a použít na kaše nebo pečivo.

Dalším doporučovaným sladidlem je třtinová melasa. Ta má skutečně vysoký podíl necukerných látek ze šťávy z cukrové třtiny a je zdrojem minerálů, především dobře stravitelného a jinak nedostatkového železa.

Obsah cukru dosahuje jen asi 20 % a to spolu vysokým podílem minerálů způsobuje, že chuť melasy je málo sladká, zato s výrazným minerálně slaným tónem. O sladidlo v pravém slova smyslu tedy nejde.

Co budete jíst, když si dáte…

med květový

orientačně na 100 g:

cca 38 g fruktóza

cca 31 g glukóza

cca 10 g složené cukry, maltóza, sacharóza

cca 18 g voda

cca 4 g pyly, bílkoviny

nepatrné množství vitaminů B, z minerálů hlavně draslík

ječmenný slad

(údaje se týkají tekuté formy, prodávané jako sladěnka nebo sladovit)

orientačně na 100 g:

cca 76 g sacharidů, z toho asi 56 % maltózy a 9 % glukózy

cca 16 g vody

cca 6 g bílkovin

cca 1 g minerálů, hlavně draslík a fosfor) + vitaminy B3 a B6

javorový sirup

(původně získaná šťáva má asi 98 % vody a jen 2 % cukrů, které se vařením zahušťují asi na 60% podíl)

orientačně na 100 g:

cca 60 g sacharidů, z toho 59 g sacharózy, 1 gram fruktóza a glukóza

cca 40 g voda

cca 0,3 g minerálů: draslík (185 mg), vápník (90 mg), hořčík (25 mg) a železo (2 mg)

sirup z agáve

(má bezkonkurenčně nejvyšší obsah fruktózy mezi sirupy, používanými jako sladidla, což je např. sirup z datlí nebo kukuřičný)

orientačně na 100 g

cca 75 g sacharidů, z toho cca 80 % fruktóza, cca 15 % glukóza, nepatrné množství sacharózy a alkoholického cukru mannitolu

cca 3 g sacharidy v podobě rozpustné vlákniny (inulin)

cca 19 g vody

mizivé množství minerálů

FOTO: PX FUEL

Štítky:
Související články
13.11.2025
Nereaguje na váš hlas, ani na hlasité zvuky z okolí? Pokud se vám zdá, že se sluchem vašeho batolete není všechno v pořádku, zkuste si potomka nejprve vyzkoušet. Hluchota či nedoslýchavost může trápit i batolata. Děti, které špatně slyší, se mohou vyvíjet mnohem pomaleji než jejich vrstevníci. Sluchové problémy ohrožují psychomotorický vývoj dítěte, které není schopné dobře komunikovat. Existují
11.11.2025
Máte stále špatnou náladu a jste bezdůvodně mrzutí? Možná máte dystýmii. Touhle chronickou afektivní poruchou nálady trpí podle odborníků až 3 % populace. Bývá často považována za lehčí formu deprese, protože však postiženého trápí nepřetržitě, stává se problémem a vyžaduje odbornou pomoc. Nejdříve je však potřeba obě choroby rozlišit a to není jednoduché. - Deprese: Projevuje se hlubokým pokles
10.11.2025
Zas už nekonečně dlouho kličkujeme mezi sychravým počasím a suchým vzduchem z ústředního topení. A že se snad ani na chvíli neobejdeme bez kapesníku? Přinášíme vám pár rad, jak zatočit s rýmou. Nosní sprcha Jedná se o nebolestivou a účinnou proceduru. Necháme v nádobce s hubičkou (lázeňské konvičce) odstát asi půl litru vlažné vody. Potom přidáme kávovou lžičku mořské soli a dobře ji ro
5.11.2025
Naše tělo je denně vystavováno různým pohybovým stereotypům. Sedíme, stojíme, přenášíme věci, uklízíme nebo vaříme. Drobné návyky, které během dne opakujeme, utvářejí naši každodenní pohodu. Data Českého statistického úřadu ukazují, že téměř polovina žen v Česku pracuje v sedavém zaměstnání a dalších čtrnáct procent tráví pracovní dobu převážně vestoje. O to důležitější je myslet na to, jak své tě
3.11.2025
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.   Anýz: pro klid v útrobách Co umí: Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nechte pečivo dýchat
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
21stoleti.cz
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
S virem HIV v těle žije asi 39 milionů lidí na světě. Antiretrovirová terapie dokáže brzdit množení viru, díky čemuž se počty lidí, kteří zemřou v souvislosti s HIV, postupně snižují. V těle však i ta
Romantické lázně pro dva v Česku
nejsemsama.cz
Romantické lázně pro dva v Česku
Naordinujte si odpočinek v lázních! U nás jich máme řadu – termální, radonové, sirné, slatinné i klimatické. Zjistěte, kde si užijete špičkovou péči, ale i okolní krásy přírody, a navrch trochu té romantiky. Františkovy Lázně Lázeňské pavilony, v nichž vyvěrá Františkův a Luisin pramen, patří k symbolům Františkových Lázní. Díky jednotné klasicistní architektuře mají hosté dodnes
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
historyplus.cz
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
„To máš za to, že našemu pánu šálíš mysl, žide!“ vykřikují útočníci, zatímco svou oběť zasypávají desítkami ran. Omráčeného vezíra pak dotáhnou na otevřené prostranství a za ruce i nohy jej hřeby přitlučou k dřevěnému kříži. Kromě něj dav berberských muslimů toho dne zmasakruje možná až tisícovku rodin z místní židovské komunity, která je v
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
enigmaplus.cz
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
Ve Skotsku je v roce 1887 objeven kámen, později nazvaný Cochno. Má pocházet z doby bronzové a obsahuje přibližně 90 zvláštních rytin. Spirály, kolečka, tečky a přímky představují vrcholné příklady te
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
epochanacestach.cz
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
Letohrad leží na úpatí Orlických hor, kde na vás dýchnou staré časy i láska k tradičnímu řemeslu. Je ideální na jednodenní výlet. Přestože Letohrad v okrese Ústí nad Orlicí působí na první pohled dost nenápadně, ve skutečnosti toho má návštěvníkům hodně co nabídnout. Svůj výlet můžete začít třeba v Muzeu řemesel, které patří mezi největší
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
epochalnisvet.cz
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
Sloupy dýmu stoupají k nebi a uličkami se ozývá zoufalý křik. Útoku divokých kmenů vyzbrojených železnými zbraněmi zdejší lid nedokáže vzdorovat. Výkladní skříň Chetitů počítá své poslední hodiny. Tak jsme si ještě nedávno představovali pád Chattušaše. Jenže novější výzkumy ukazují něco trochu jiného, mnohem záhadnějšího…   Francouzský archeolog Charles Texier (1802–1871) postává na kopci nad
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Batátové jednohubky s lososem
tisicereceptu.cz
Batátové jednohubky s lososem
Tak trochu jiné jednohubky se hodí třeba i pro slavnostnější příležitosti. Potřebujete 2 batáty olivový olej 100 g krémového sýru 2 lžíce smetany 50 g plátků uzeného lososa sůl, mletý pepř
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
nasehvezdy.cz
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
Bez příboru. Bez lednice. Bez kompromisu. Krajanka to zase rozmázla – po vaničkách přichází se sterilovanými paštikami a rostlinnými pomazánkami v tubách. Ideál do regálu i na túru.   Kdo ř
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
epochaplus.cz
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
„Ven! Všichni ven!“ Ten hlas zní naléhavě. Dům se vzápětí otřese v základech a obrovské praskliny dávají tušit, že může jít k zemi. Jen v noční košili utíká chodbou, ale schodiště se jí zbortí před očima. Bude to štěstí v neštěstí. Ze závalu ji zraněnou, ale živou, vytáhnou o deset hodin později… Co když jsme
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
skutecnepribehy.cz
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
K tomu malému loveckému zámečku se váže vyprávění o paní baronce, která nad všemi drží ochrannou ruku. Pomohla i mé dceři. Ten zámeček je nenápadný, vědí o něm pouze místní. Skrývá se v lesíčku na úpatí Krušných hor. Nechal jej postavit jistý baron pro svou mladou ženu. Byla tak hodná, že se o ní říkalo, že to je samotný anděl, který
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
iluxus.cz
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
Možnost nakoupit nový materiál, originální vánoční dárky, ale především potkat se s přáteli, to vše opět nabídne vánoční veletrh Sběratel. Proběhne ve dnech 21. – 22. listopadu v hotelu Olympik a do P