Domů     Hovězí na talíři, tradice jako od babičky
Hovězí na talíři, tradice jako od babičky
13.8.2020

Medailonky, ragú, pečeně či roštěná. Hovězí maso je v našem jídelníčku neprávem dost opomíjené. Přitom je zdravější než vepřové a drůbež. V českých domácnostech se většinou připravuje jen jak minutka, anebo klasicky s omáčkou.

Paní domu vám připomene nejen klasická jídla, ale i nové recepty na hovězí v moderní úpravě.

POLÉVKY

Silný vývar z hrudí

Suroviny: 1 kg hovězího hrud핽 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) •1 cibule•4 stroužky česneku•6 kuliček nového koření•12 kuliček celého pepře•6 bobkových listů•olej•sůl

Hovězí hrudí nasekáme a zeleninu nakrájíme nahrubo. Cibuli a česnek neloupeme, česnek jen rozkrojíme nebo rozmáčkneme.

Vše osmahneme na oleji, přidáme koření, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, trochu osolíme, zmírníme příkon tepla a táhneme alespoň tři hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu na povrchu.

Vývar scedíme přes jemný cedník nebo plátýnko, dochutíme solí, popřípadě mletým pepřem, maso očistíme z kostí a nakrájíme.

Podáváme s nudlemi a na skus vařenou zeleninou nebo vmícháme vejce či jakoukoliv jinou vložku (noky, nudle, játrová rýže, játrové knedlíčky atd.)

Počet porcí 6 Doba přípravy 200 minut Energie v 1 porci 625 kJ Náročnost ***

Hovězí s játrovou rýží

Suroviny: 500 gramů hovězí přední•2 mrkve•1 hlávka celer•1 kořenová petržel•3 lžičky soli•10 kuliček pepře•2 cibule•6 stroužků česnek•2 lžičky majoránky•3 lžíce strouhanky•200 g hovězích jater•3 vejce•200 g hladké mouky

Maso omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme nastrouhanou mrkev, celer, petržel, cibuli a tři stroužky česneku. Ochutíme solí a pepřem, můžeme přidat zelenou nať libečku či celeru. Vaříme na mírném plameni cca 2 hodiny. Vyndáme maso i kořenovou zeleninu, vše později nakrájíme do polévky.

Játra rozmixujeme na jemné pyré, přidáme vejce, majoránku, drcený česnek, pepř, sůl a strouhanku. Smícháme do těstíčka a necháme chvíli odležet. Poté přes sítko na halušky nastrouháme játrové nočky, které vaříme přímo v uvařeném vývaru.

Vejce s hladkou moukou spojíme do vláčného těsta, které vyválíme na tenkou placku a necháme chvíli odležet. Nakrájíme široké nudle (asi 4–5 cm), položíme je na sebe a krájíme na tenké nudličky. Po usušení je vaříme ve vroucí osolené vodě cca 10 minut na skus.

Polévku podáváme s domácími nudlemi, játrovou rýží, masem a kořenovou zeleninou. Přizdobíme sekanou petrželkou.

Počet porcí 4 Doba přípravy 150 minut Energie v 1 porci 546 kJ Náročnost ***

PŘEDKRM

Sendviče s roastbeefem

Suroviny: 1kg nízkého roštěnce•2 lžíce portského vína•2 lžíce olivového oleje•2 snítky čerstvého tymiánu•1 lžíce hrubozrnné hořčice•mořská sůl•čerstvě mletý pepř

Den před podáváním očištěné a odblaněné maso osolíme, opepříme, pokapeme portským, pomažeme hořčicí a vmasírujeme lístečky tymiánu. Uzavřeme do plastového sáčku a uložíme alespoň na 12 hod odpočívat do lednice.

Asi 3 hod před přípravou maso z lednice vyndáme, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 120 °C. Na pánvi rozpálíme olivový olej a na něm ze všech stran zprudka opečeme zlehka osušené maso. Zprudka opékáme celkem asi 5 min.

Pak přendáme do pekáče a pečeme asi 45–50 min. Hotový roastbeef necháme aspoň půl hodiny odpočívat, aby šťáva rovnoměrně vsákla do masa a maso bylo křehké a šťavnaté.

Sendviče rozkrojíme, potřeme majonézou, bohatě obložíme natenko nakrájeným roastbeefem. Navrch dáme lístek hlávkového salátu a přiklopíme.

Počet porcí 8–10 Doba přípravy 65 + 180 minut Energie v 1 porci 963 kJ Náročnost ****

Uzený hovězí jazyk

Suroviny: 1 velká cibule•600 g uzeného hovězího jazyka•1 stroužek česneku•4 kuličky nového koření•8 kuliček černého pepře•1 bobkový list•podle chuti mletý černý pepř•sůl

na ozdobu: hlávkový salát•cherry rajčata•lístky bazalky nebo snítka kopru

na omáčku: 4 lžíce majonézy•2 lžíce zakysané smetany•80 g strouhaného křenu (nebo kapary)•citrónová šťáva

Uzený hovězí jazyk očistíme, omyjeme a vložíme do studené vody. Přidáme oloupanou cibuli, stroužek česneku, nové koření, celý pepř a bobkový list. Jazyk vaříme zvolna asi 2 hodiny doměkka.

Měkké maso vyjmeme z vývaru a ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou. Sloupneme z kůže a nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Plátky masa necháme vychladnout.

Majonézu smícháme se smetanou, přidáme nastrouhaný křen nebo kapary a zakápneme citrónovou šťávou.

Plátky jazyka servírujeme na listovém salátu s křenovou omáčkou a ozdobíme cherry rajčaty, koprem či bazalkou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Počet porcí 4 Doba přípravy 125 minut Energie v 1 porci 716 kJ Náročnost **

HLAVNÍ CHOD

Hovězí ragú

Suroviny: 0,8 kg hovězího masa (kližka, zadní, přední – podle chuti) •2 větší mrkve• ½ středně velkého celeru•1 petržel•2 cibule•3 bobkové listy•6 kuliček nového koření•pepř•sůl•80 g rajského protlaku•vývar z hovězího či vepřového masa (nebo z kostky)

Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kostičky, které na oleji opečeme dozlatova. Přidáme drobně pokrájenou cibuli a necháme ji zezlátnout. Maso pokrájíme na kostky, ochutíme solí, pepřem, přidáme k zeleninovému základu a necháme zatáhnout.

Přidáme protlak, který s masem a zeleninou promícháme, přilijeme vývar, přidáme koření a necháme vařit doměkka. Během vaření občas promícháme a podlijeme.

Když je maso měkké, vyndáme koření, dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, rýží, domácími noky.

Tip Paní domu: Ragú nezahušťujeme moukou, tekutinu přiléváme přiměřeně k hustotě omáčky. Zeleninu můžeme před podáváním propasírovat (maso vyjmeme). Podlévat můžeme červeným vínem místo vývaru. Okořenit můžeme během vaření i čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem.

Počet porcí 4 Doba přípravy 90 minut Energie v 1 porci 819 kJ Náročnost ***

Svíčková Wellington

Suroviny: 500 g čerstvé žampiony •50 ml olivového oleje•600 g hovězí svíčkové•2 žloutky•400 g listového těsta•200 g parmské šunky•100 g listového špenát u•50 g francouzské hořčice•podle potřeby hrubozrnná sůl•čerstvě mletý pepř

Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme na dva cca 300 g kousky. Osolíme a hodně opepříme. Maso zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, jen aby se zatáhlo. Dáme na talířek, pomažeme celé hořčicí a necháme lednice vychladnout.

Ve vroucí vodě spaříme listový špenát, slijeme a necháme vychladnout. Očištěné žampiony rozmixujeme na fáš. Osolíme, opepříme a dáme na teflonovou pánev. Smažíme tak dlouho, než zbavíme houby veškeré vody. Necháme vychladnout.

Na potravinářskou folii si rozložíme plátky parmské šunky, tak, aby se trochu překrývaly. Potřebujeme vytvořit placku tak velkou, aby se do ní zabalilo maso. Na šunku položíme listy spařeného špenátu. Přidáme vrstvu houbového fáše.

Doprostřed dáme maso, zabalíme i s potravinářskou folií, pořádně utáhneme a vložíme na čtvrt hodiny do lednice. Tímto způsobem nachystáme i druhý balíček.

Na pomoučněném vále rozválíme dva pláty listového těsta silné cca 3 mm a velké tak, abychom do nich mohli následně zabalit balíček s masem a ještě nám zbylo cca 5 cm na překrytí. Okraje (minimálně 3 cm) pomažeme žloutky.

Z balíčku s masem odstraníme folii a položíme na střed plátu listového těsta. Těsto zavineme, odřízneme přebytečné těsto a pořádně stiskneme okraje, tak aby nám šťáva nemohla vytéct.

Položíme na zapékací misku a z horní strany a z boku pomažeme žloutky a osolíme hrubozrnnou solí. Následně lehce nožem, tak abychom těsto neprořízli, vytvoříme na horní stranu ozdobný ornament.

Na horní straně, například špejlí, vytvoříme malý otvor, aby tudy mohla unikat pára a listové těsto neprasklo.

Hovězí Wellington vložíme do rozpálené trouby na 180–200 °C. Pečeme podle požadavku na stupeň propečení (pro doporučený stupeň medium cca 35 minut).

Následně necháme deset minut maso odpočívat na prkénku, poté rozřežeme na cca 2–3 cm vysoké plátky a servírujeme.

Tip Paní domu: Svíčková Wellington se dá připravit i z vepřové panenky nebo z kuřecích prsou.

Počet porcí 10–12 Doba přípravy 120 minut Energie v 1 porci 2241 kJ Náročnost ****

DEZERT

Dort s hovězím

Suroviny: 1,5 kg mletého masa•2 vejce•1 velká cibule•6 stroužků prolisovaného česneku•2 rohlíky•2 hrsti strouhanky•podle chuti sůl•drcený kmín•majoránka•pepř

na ozdobu: petrželka•jarní cibulka jarní•pórek•pažitka•cherry rajčátka•1 pomazánkové máslo s křenem

Všechny suroviny na masovou směs smícháme. Rohlíky na chvíli namočíme do vody, vymačkáme a přidáme k nádivce. Vše dobře promícháme a dáme do sádlem vymazané dortové formy. Pečeme při střední teplotě zhruba 1–1,5 hodiny.

Potom necháme masový dort vychladnout a ozdobíme ho ochuceným pomazánkovým máslem‚ cherry rajčátky a jarní cibulkou nebo pórkem či pažitkou.

Počet porcí 10–12 Doba přípravy 120 minut Energie v 1 porci 1503 kJ Náročnost **

Zapečená cibule

Suroviny: 8 velkých cibulí•500 g mletého hovězího masa•100 g slaniny•svazek šalvěje•sůl•červený pepř•200 g v octu naložených okurek•150 g strouhaného sýra•1 vejce•100 ml suchého bílého vína•4 lžíce strouhanky•30 g másla

Cibule oloupeme, seřízneme vršek a opatrně vydlabeme. Odkrojek a dužinu pokrájíme na kostičky a polovinu opečeme s mletým masem a slaninou.

Šalvěj omyjeme a osušíme, lístky otrháme, nasekáme a přidáme k masu. Osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Vejce, 100 g strouhaného sýra a nadrobno nakrájené okurky vmícháme do mletého masa. Směsí naplníme vydlabané cibule.

Do zapékací formy dáme na máslo zbylou pokrájenou cibulí, víno a naplněné cibule. Pečeme cca 20 minut, po 10 minutách posypeme vršky cibulí 50 g sýra.

Tip Paní domu: Místo sterilovaných okurek můžeme použít nakládané žampiony či kapary.

Počet porcí 4 Doba přípravy 30 minut Energie v 1 porci 1206 kJ Náročnost **

Text: Marie Šrámková, ilustrační foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Související články
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Neřestná Baia: Ztratilo se římské Las Vegas pod vodou?
historyplus.cz
Neřestná Baia: Ztratilo se římské Las Vegas pod vodou?
„Dívky sem přicházejí jako panny a odcházejí jako prostitutky!“ neberou si servítky antičtí mravokárci. Město Baia, kde si římská smetánka vyhazuje z kopýtka, považují za doupě neřesti. A když tento symbol nemravnosti později pohltí moře, spousta lidí si to vykládá jako boží trest za všechny hříchy, které v něm byly kdy spáchány.   Saint Tropez či
Elegantní exkluzivní župany
rezidenceonline.cz
Elegantní exkluzivní župany
Vyrobené z prvotřídních materiálů, jako jsou hebká bavlna nebo měkké froté, představují symbol pohodlí a elegance. Stylové modely, jež jsou vrcholem sofistikovanosti, nabízejí dokonalý zážitek relaxace nejen po koupeli. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem  
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
epochanacestach.cz
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
Více pohádkových příběhů i atrakcí, více zábavy, již od 18. října v Praze, Letňanech. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky.
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
epochaplus.cz
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
Kalendáře ukazují rok 1965, v Československu se dá konečně zakoupit první ženská antikoncepce a televize začíná vysílat Večerníčka. A daleko za oceánem, v delawarském Wilmingtonu, představí americká chemička polského původu Stephanie Kwoleková (1923–2014) para-aramidové vlákno, které dostane název kevlar.   Oproti jiným polyamidům čtyřnásobně absorbuje rázovou energii. Bezpečnostní složky si mnou ruce. Neprůstřelné vesty a
Šifra mistra malíře: Zobrazuje malba hrob Ježíše Krista?
enigmaplus.cz
Šifra mistra malíře: Zobrazuje malba hrob Ježíše Krista?
Jeden z obrazů francouzského malíře Nicolase Poussina (1594-1664) je více než pouhým působivým umělecký dílem. Kolem této malby se vyrojily teorie, které poukazují na záhadné poselství tohoto obrazu.
Srazila jsem sousedce hřebínek svými květy
skutecnepribehy.cz
Srazila jsem sousedce hřebínek svými květy
Do domu se nám nastěhovala paní Dokonalá. Byli jsme z ní všichni tak znechucení, že se muselo něco stát. Nikdy jsem neměla problém se sousedy, v tom činžovním domě bydlím od svého dětství, byt jsem podědila po rodičích, a lidé, co tu s námi žili, byli vždycky skvělí. Jako sousedé jsme drželi pospolu, občas jsme se scházeli na dvorku
Pečený pikantní květák
tisicereceptu.cz
Pečený pikantní květák
Podávejte se zeleninovými hranolky a jogurtovým dipem, případně se zakysanou smetanou smíchanou s nivou nebo jiným modrým sýrem. Suroviny 1 květák 120 g hladké mouky 100 ml vody sůl Na omá
Victorinox zachytil v nožíku kouzlo zimy
iluxus.cz
Victorinox zachytil v nožíku kouzlo zimy
Victorinox hrdě představuje šestou limitovanou edici kapesního nože z kolekce Winter Magic. Spartan Winter Magic Limited Edition 2024, inspirovaný okouzlující švýcarskou zimou, je nejnovějším přírůstk
Velká léčivá síla
nejsemsama.cz
Velká léčivá síla
Sezamová semínka patří mezi zdravé potraviny, které nám dokážou pomoci s mnoha neduhy. Jejich kladný vliv na lidské tělo je nepopiratelný. O sezamu se říká, že žádná skála před ním nezůstane celá. Dvoumilimetrové semínko je prý nejstarší koření na světě a ukrývá se v něm velká léčivá síla. Obsahuje důležité minerální látky a kvalitní bílkoviny, takže je jasné, že jsou
Slováčková od základu mění život!
nasehvezdy.cz
Slováčková od základu mění život!
S rakovinou bojuje jako lvice. Anna Slováčková (29) přehodnotila priority a rozhodla se zásadně změnit život. Roli v tom hraje i její partner Matěj Růžička. Rakovina se jí vrátila po třech letech.
Jan Lucemburský si v Paříži žil jako v ráji
epochalnisvet.cz
Jan Lucemburský si v Paříži žil jako v ráji
Své dětství strávil Jan Lucemburský zřejmě u francouzského královského dvora, snad tu byl vychováván, možná tu jen často pobýval. Informace o této etapě králova života jsou velmi skromné. Dosud vřelé vztahy mezi francouzskou korunou a lucemburskými hrabaty však načas ochladnou po usednutí Jindřicha VII. na říšský trůn. Ani Jan jako český král nemá zpočátku
Kabely pro jaderné elektrárny budou bezpečnější a vydrží déle
21stoleti.cz
Kabely pro jaderné elektrárny budou bezpečnější a vydrží déle
Vyvinout silové a sdělovací kabely, které budou použitelné pro rekonstrukci nebo výstavbu nových bloků jaderných elektráren. To je hlavním cílem projektu, na kterém pracují vědci z Centra polymerních