Domů     Na skok v bavorské kuchyni
Na skok v bavorské kuchyni
18.9.2020

Máte-li rádi českou klasiku, budete se v té bavorské cítit jako doma a bude vám chutnat. A možná si rádi nějaký ten recept vyzkoušíte sami.

Pomazánka „Obaztn” čili obazda

(4 porce)

200 g dobře vyzrálého sýra typu Camembert, 50 g změklého másla, 1 lžíce tvarohu, 1/2 cibule

sůl, pepř z mlýnku, kmín podle chuti, 1/2 čajové lžičky mleté sladké papriky, 2 ředkvičky, 1 svazeček jarní cibulky, 2 čajové lžičky krájené pažitky

1) Pro přípravu obazdy dejte do mísy sýr a máslo a vše promíchejte vidličkou, až se hmota dobře spojí. Mezitím postupně přidávejte tvaroh.

2) Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na drobno a zamíchejte do směsi. Okořeňte pikantně solí, pepřem a paprikou.

3) Omyjte a oloupejte ředkvičky a jarní cibulky. Ředkvičky nakrájejte na malé kostičky a jemně je osolte. Jarní cibulky nakrájejte na kolečka. Obojí vmíchejte společně s pažitkou do směsi.

Tip: Chutná nejlépe se světlým, ostřejším pivem a čerstvými preclíky (Brez’n), nebo se selským chlebem.

Dělá se snad odjakživa, slavnou se však kořeněná sýrová pomazánka stala teprve až ve 20. letech minulého století, když ji hostinská z Weihenstephanu, Kathi Eisenreich, začala podávat svým hostům.

Když jednou nevěděla, co má udělat s přebývajícím sýrem Camembert v kuchyni, rozhodla se smíchat sýr jednoduše s trochou mleté papriky, s cibulí a výsledek dochutit trochou piva.

Pivní polévka se sýrem

(8 porcí)

4 lžíce másla, 1 mrkev, nakrájená nadrobno, 1 velká žlutá cibule nakrájená nadrobno

2 prolisované stroužky česneku, 30 g hladké mouky, 300 ml mléka, 200 ml smetany na vaření 12%, 500 ml světlého piva, 1 lžíce dijonské hořčice, 300 g nastrouhaného zralého čedaru, sůl a čerstvě mletý černý pepř

1) V hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo. Přidejte mrkev, cibuli a česnek a opékejte 10 minut doměkka a do sklovita.

2) Přisypte mouku a za stálého míchání ji nechte zezlátnout a rozvonět, trvá to asi 3 minuty.

Vlijte mléko a smetanu a metličkou promíchejte, pak zesilte plamen, přidejte pivo a hořčici a za občasného míchání metličkou přiveďte k varu a vařte, dokud nezmizí pivní pěna.

3) Po cca 10 minutách varu hrnec odstavte a postupně vmíchejte nastrouhaný sýr. Osolte opepřete a podávejte.

Předpisy na pivní polévky jsou staré jako sám nápoj a můžeme je najít mnoha kuchyních bavorskou nevyjímaje. Dříve bývala tahle polévka doporučována zejména rekonvalescentům pro posílení i povzbuzení chuti, dnes bývá součástí pivních slavností.

Bavorská sekaná

(4 porce)

400 g libového hovězího masa, 400 g vepřového masa, 200 g špeku (bez kůže), 1/4 litru vody, 1 lžička soli, 1 lžička čerstvě mletého bílého pepře, 1 středně velká cibule, 1 lžíce majoránky, máslo na vymazání formy

1) Maso musí být před zpracováním velmi dobře vychlazené. Nakrájejte je na menší kousky a namelte na masovém mlýnku s jemným sítkem.

Oba druhy masa přendejte do mixéru a za postupného přidávání soli a pepře, jakož i vody (ve formě drceného ledu) hmotu rozmixujte do hladka.

2) Špek namelte na masovém mlýnku s hrubým sítkem a lehce vmíchejte do hmoty.

3) Cibule oloupejte, nastrouhejte a vmíchejte je spolu s majoránkou do hmoty. Hmotu dejte znovu vychladit.

4) Pro pečení vymažte formu máslem a připravenou hmotu vlijte dovnitř. Povrch uhlaďte a nožem udělejte do povrchu křížky (do hloubky asi 5 mm).

Nakonec dejte formu do trouby vyhřáté na 180 °C na prostřední příčku a pečte cca 1 hodinu (v horkovzdušné troubě při teplotě cca 160 °C, nebo plyn stupeň 2–2 ½).

Kurfiřt Karl Theodor si přivedl před více než 200 lety do Bavorska svého vlastního řezníka. Ten vytvořil směs z jemně sekaného vepřového a hovězího masa, která byla pečena ve formách na chleba.

Německý název zní Leberkäse, játra tato specialita ovšem neobsahovala, spíše se původ odhaduje podle kmene starých německých slov – „Lab“ pro bochník a „Kasi“ pro pevnou hmotu.

Franská svíčková pečeně s knedlíky

(4 porce)

½ kg hovězího masa (plec/zadní), ½ litru vody, 1 lžíce soli, ¼ litru octa, 3 bobkové listy, 8 zrnek pepře, 5 semen jalovce, 3 hřebíčky, 2 středně velké cibule, 1 celý pórek, 2 karotky, ¼ celeru

100 g perníku na vaření, 2 lžíce cukru, 150 g sladké a kysané smetany, tuk na pečení, brusinkový kompot

Příprava: Karotky, pórek a celer očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibule oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a krátce povařte v hrnci společně s kořením, solí a vodou.

Maso dejte do skleněné nádoby z jenského skla nebo do pekáče, přidejte ocet, nalijte zchlazenou svařenou směs na maso tak, aby v ní bylo celé ponořené.

V přikryté nádobě marinujte v chladničce cca 5 dní, občas maso otočte. Potom maso vyjměte a osušte.

1) Ve velkém pekáči rozehřejte tuk a maso v něm ze všech stran silně opečte. Dejte péci a během pečení podlévejte průběžně nálevem ze zeleniny.

2) Pečeni ponechte v troubě péci při mírné teplotě asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne, asi půl hodiny před koncem pečení dolijte marinádu asi na 1 litr. Po upečení maso vyjměte a uložte na teplé místo.

3) Zeleninu rozmixujte tyčovým mixerem a přelijte přes jemné síto. 100 g perníku na vaření dejte do omáčky změknout, krátce povařte a rozšlehejte metličkou.

4) Poté všlehejte metličkou po 1 kelímku sladké a kysané smetany. Ochuťte cukrem, solí a brusinkami na jemně nakyslou chuť.

5) Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíky a červeným zelím.

Bavorské knedlíky

(2 porce):

5 moučných brambor, 2 žloutky, 2–4 lžíce bramborového škrobu, 1 lžíce tvarohu, 2 lžíce opečených kostiček pečiva

1) 5 moučných brambor uvařte ve slupce v mírně osolené vodě. Po uvaření nechte odejít páru, brambory ihned oloupejte a nechte řádně vychladnout.

2) Brambory protlačte sítem na brambory nebo je nastrouhejte, smíchejte se dvěma žloutky, špetkou soli, tvarohem a bramborovým škrobem a vypracujte bramborové těsto. Podle toho, jakou mají brambory vlhkost, budete potřebovat více nebo méně škrobu.

V podstatě by hmota měla mít podobnou konzistenci jako tužší bramborová kaše. Je nejlepší, když uděláte zkoušku vaření tak, že připravíte malý knedlíček a dáte jej vařit. Pokud se knedlíček rozvaří, je potřeba přidat ještě škrob, případně vejce. Pokud je knedlíček „gumový“, pak přidejte ještě brambory nebo trochu tvarohu.

3) Dejte si na dlaň několik opečených kostiček pečiva a kousek těsta a oboje ručně vyválejte do kulatého knedlíku, ten vložte do slané vařící vody, přiveďte k varu a pak, na velice mírném ohni, nechte knedlíky přikryté dojít cca 15–20 minut podle velikosti.

Někdy na franskou pečeni narazíte i v našich restauracích, zejména v příhraničí, ale třeba i v Plzni. Recept na knedlíky se různí, třeba tvaroh můžete úplně vynechat stejně jako opečené kostičky, ale s nimi je to zábavnější.

Vepřová pečeně s medovým zelím

(4 porce)

1,2 kg vepřové krkovice bez kosti, sůl, pepř z mlýnku, 2 stroužky česneku, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce drcené majoránky, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 2 lžíce másla se sádlem, 2 cibule, 2 karotky, 500 ml světlého piva, 500 ml masového vývaru, tmavá jíška do omáčky

Pro přípravu zelí:, 1 sklenice kysaného zelí (770 g), 1 cibule, 1 lžíce másla, 200 ml bílého vína, 200 ml zeleninového nebo masového vývaru, 2 bobkové listy, několik semen jalovce, několik hřebíčků

75–100 g medu, petrželka a půlky rajčat na ozdobu

1) Krkovici okořeňte solí a pepřem. Stroužky česneku oloupejte, přidejte kmín, majoránku a citronovou kůru a nožem vše utřete na jemno. Tuto směs vetřete do masa. Maso opečte na rozpáleném sádle.

2) Oloupejte cibule a karotku, nakrájejte je na kousky a přidejte k masu. Zalijte polovinou piva a masového vývaru a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 60–70 minut. Během pečení podlévejte zbylým pivem a vývarem.

3) Po upečení maso vyjměte, omáčku prolisujte přes síto, nechte provařit a mírně zahustěte jíškou.

4) Kysané zelí nechte okapat. Cibule oloupejte, jemně nakrájejte na kostičky a opečte v hrnci na rozpuštěném másle. Přidejte zelí. Zalijte vínem a vývarem, přidejte koření a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 15–20 minut.

5) 5 minut před koncem vaření přidejte med. Ochuťte solí a pepřem.

Tip: Pečeni servírujte se zelím, ozdobte petrželkou a rajčetem a podávejte s bramborovými knedlíky, brambory nebo houskovým knedlíkem.

V Bavorsku je medové zelí velmi oblíbené a užívá se hojně nejen k masu, ale také ke klobásám a jelítkům.

Text: Eva Hořánková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Třebíč: Město mnoha tváří
epochanacestach.cz
Třebíč: Město mnoha tváří
Malebné město Třebíč se rozprostírá uprostřed podhůří kopcovité krajiny Českomoravské vrchoviny. Třebíč mění svoji tvář po celý rok a nabízí vyžití v každém ročním období. Třebíčské památky lákají k návštěvě řadu turistů a jsou klenotem pro místní obyvatele. Jedinečnost třebíčských památek dokládá zápis baziliky sv. Prokopa a židovské čtvrti s židovským hřbitovem na Seznam světového kulturního a
Zahraniční inspirace pro zahradu
rezidenceonline.cz
Zahraniční inspirace pro zahradu
Světové nábytkářské firmy nabízejí kolekce stále luxusnější a nápaditější. Soustřeďují se především na movitou klientelu, která vyžaduje exkluzivní materiály, vypracované detaily, dokonalé řemeslo. K slavným designérům, jejichž produkty si můžete prohlédnout ve fotogalerii patří například Patricia Urquiola, Philippe Starck, Rodolfo Dordoni nebo Marcel Wanders. Exteriérový nábytek je k nerozeznání od kousků určených do interiéru. Díky současným
U přehrady jsem snila o své lásce
skutecnepribehy.cz
U přehrady jsem snila o své lásce
Zamilovala jsem se do černovlasého kluka, kterého jsem občas potkávala. Tajně, nikdo o tom nevěděl, on už vůbec ne. A měl holku. Moje sny o princi se nesplnily. Nebyla jsem ani dost hezká, ani dost zajímavá. Toužila jsem po dětech, po rodině, a to mladí muži zpravidla neradi slyší. A ještě ke všemu jsem se mizerně učila, a tak ode mě kluci nemohli ani opisovat.
Nejkrásnější výhled Coachelly: residence snů v srdci pouště
epochalnisvet.cz
Nejkrásnější výhled Coachelly: residence snů v srdci pouště
Ačkoliv bylo toto honosné sídlo vyhlášeno prestižním americkým magazínem Robb Report za nejluxusnější rezidenci už před více než patnácti lety, díky architektonickému mistrovství si stále drží svůj nadčasový půvab…Čím je tato nemovitost, kterou si nyní můžete pořídit za 59 milionů dolarů, tak výjimečná?   Kalifornské údolí Coachella je známé nejen stejnojmenným hudebním festivalem, který každoročně
Malta – perla Středomoří plná zázraků
nejsemsama.cz
Malta – perla Středomoří plná zázraků
Chutě se tady mísí s historickými příběhy, vůní moře a neodolatelnou středomořskou atmosférou, s lehkým vánkem, teplým vzduchem a všudypřítomným sluníčkem. Maltská republika, souostroví ve Středozemním moři, které tvoří ostrov Malta, Gozo a Comino, je nejmenší členskou zemí Evropské unie. Nejčastěji místní průvodci připomínají příběh Odyssea a nymfy Kalipso, ale památky na Maltě odkazují na všechna období, kterými prošla, tedy Féničanů, Řeků, Římanů, Kartaginců,
Nothing představuje Phone (3): Skutečná vlajková loď, která inspiruje vaši kreativitu
iluxus.cz
Nothing představuje Phone (3): Skutečná vlajková loď, která inspiruje vaši kreativitu
Společnost Nothing dnes představila Phone (3), svůj první skutečně vlajkový telefon. Phone (3) představuje odvážný nový pohled na osobní technologie – takový, který je radostný, výrazný a nezaměniteln
Loví Krbová na dětských hřištích chlapy?
nasehvezdy.cz
Loví Krbová na dětských hřištích chlapy?
V manželství herečky Ljuby Krbové (66) z nekonečného seriálu Ulice a spisovatele Ondřeje Neffa (79) to prý už delší dobu skřípe. Oblíbená herečka stále častěji uniká do práce a na cesty do exotickýc
Námluvy a svatba JFK a Jackie Bouvierové: Muž má mít v páru hlavní slovo
epochaplus.cz
Námluvy a svatba JFK a Jackie Bouvierové: Muž má mít v páru hlavní slovo
Krásná, chytrá a trochu plachá, přesně taková je v roce 1951 Jacqueline Lee Bouvierová. Přesto má 22letá dívka o svém životě už tehdy úplně jasno. Touží po tom se dobře vdát, založit velkou a šťastnou rodinu a užívat si luxusu, který jí život nabízí. Půvabná Jacqueline Lee Bouvierová (1929–1994) narazí na mladičkého Kongresmana Johna Fitzgeralda Kennedyho
Ludvík Klega riskoval život pro druhé
historyplus.cz
Ludvík Klega riskoval život pro druhé
Podílí se na organizaci zdravotní péče pro čs. legionáře. Během jejich ústupu přes Sibiř pomáhá sestavovat sanitní vlaky a zakládat kamenné nemocnice. Klega však není „pouze“ obětavý. Nejednou neváhá riskovat svůj život pro záchranu druhých… Když byl ještě chlapec, kvůli různým nemocem mu zemřeli otec a tři sourozenci. Nejspíš právě to byl důvod, proč se
3 záhadní primáti: Co o nich víme?
enigmaplus.cz
3 záhadní primáti: Co o nich víme?
Jejich popisy jsou si velmi podobné. Jako kdyby šlo o stejný živočišný druh či jinak příbuzná stvoření. Řeč je o bájných primátech, kteří jsou výrazně ochlupení a zpravidla dosahují na výšku přes dva
Cesty, jak udržet města obyvatelná
21stoleti.cz
Cesty, jak udržet města obyvatelná
Do roku 2050 vzroste světová populace na 9,8 miliardy, přičemž 70 % z těchto lidí bude žít ve městech a jejich nejbližším okolí. Aby to bylo možné, je potřeba hledat inovativní řešení a dostupné techn
Křupavá domácí pizza
tisicereceptu.cz
Křupavá domácí pizza
Oblohu na pizzu lze podle libosti měnit, a pokaždé si tak připravit chuťově jinou variantu. Upečete stejně tak dobrou pizzu jako ve vaší oblíbené pizzerii. Ingredience 10 g sušeného droždí 1 lž