Kvašená zelenina: Elixír zdraví

Již dávno využívali naši předkové metodu fermentace (mléčného kvašení) k uchování zeleniny. Podvědomě si tedy na zimu připravovali cenný zdroj vitamínů, minerálů, probiotik a enzymů.

Kvašení se praktikovalo zejména tam, kde byly omezené možnosti sušení, tedy v chladnějších oblastech. Naše babičky možná ani netušily, že přirozeně vzniklé bakterie mléčného kvašení jsou elixírem zdraví. Kvašená zelenina zvyšuje imunitu, pomáhá vylučovat toxiny z těla, je účinnou zbraní proti únavě a v neposlední řadě snižuje vysoký krevní tlak.

Vůbec nejzákladnější potravinou, která se fermentovala, bylo kvašené zelí.

Vysoký obsah vitaminů C a K a přítomnost bakterií mléčného kvašení (vyšší obsah než jogurty) dělají z kysaného zelí vysoce zdravou potravinu.

Domácí kysané zelí

Suroviny

na 1 kg zelí 20 g soli

20 g cibule

kmín

Postup

Ze zelí obereme vrchní listy, vykrojíme košťál a na speciálním kruhadle nakrájíme. Dáme do vaničky, kde promícháme se solí, kmínem a cibulí. Udusáme a necháme odpočinout. Poté přendáme do keramického nebo porcelánového hrnce, který má nahoře drážku. Dobře stlačíme, aby se odstranil všechen vzduch, přitom na povrch vystoupí šťáva, kterou v malém množství ponecháme.

Povrch zelí přikryjeme prkénkem a zatížíme čistým, nejlépe žulovým kamenem. Přiklopíme víkem. Nádobu postavím do pekáče do místnosti s teplotou cca 18 stupňů. Zelí je vykvašené do dvou až třech týdnů. Hlídáme, aby ve drážce byla stále voda.

TIP PRO SKLADOVÁNÍ

Vše uložíme do větší nádoby (od Primalexu), dobře vymyté. Dovnitř vložíme PE pytel na odpady, naplníme ho, sešlapané zelí zatížíme dlaždicí a uzavřeme víkem. Zelí by mělo být při pokojové teplotě vykvašeno do osmi týdnů. Když už nehrozí vysoké teploty, lze nádobu uložit na balkóně.

Nakládání zeleniny

Tato metoda je určena všem, co nemají sklepy a energii na nakládání velkého sudu zelí. Příprava zabere necelou hodinu a každý týden si můžeme udělat jinou kombinaci.

Téměř kteroukoli tužší zeleninu s dostatkem cukru můžeme nechat zkvasit – díky němu se vytvoří kyselina mléčná. Ta spolu s dalšími vytvořenými látkami zeleninu konzervuje a současně jí dává specifickou chuť: slano-kyselou. Kvašení zlepšuje stravitelnost vláken zeleniny, a hlavně při něm vznikají velmi zdravé látky, které bychom v syrové zelenině nenašli. 

Kvašená zelenina obsahuje spoustu minerálních látek, a hlavně enzymů pomáhajících regenerovat buňky. Nadopuje nás také probiotiky, která zvyšují obranyschopnost organizmu. Posiluje zažívací systém, funguje jako prevence zánětů zažívacích orgánů, pomáhá vylučovat toxiny z těla, chrání nás před ekzémy, ale třeba i před nachlazením a chřipkou. 

TIP: Kvašená zelenina působí nejvíce, když ji konzumujeme často, po menších porcích a zásadně bez tepelných úprav.

Foto: Shutterstock

Štítky: , , , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kultovní boty se žlutým prošíváním v podání dvojice Bex Stud
iluxus.cz

Kultovní boty se žlutým...

Rebelský a provokativní duch je značce Dr....
Jediné indiánské vítězství předznamenalo jejich konec
epochaplus.cz

Jediné indiánské vítězství...

„Říkal to Jim Bridger: Já měl jsem v noci sen,...
Prošvihne svou poslední šanci?
nasehvezdy.cz

Prošvihne svou poslední šanci?

Své rodinné štěstí si...
Astrofotograf Petr Horálek: V Evropě zmizelo hvězdné nebe…
21stoleti.cz

Astrofotograf Petr Horálek: V...

Kdysi stačilo zaklonit hlavu, aby člověk...
Celozrnné špagety s rukolovým pestem
tisicereceptu.cz

Celozrnné špagety s...

Suroviny na 4 porce 100 g rukoly 120...
Avatáři: Neumírají a jsou potomky bohů
enigmaplus.cz

Avatáři: Neumírají a jsou...

Avatár je údajně lidská bytost, do které byl...
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
epochanacestach.cz

Čína: Její panenská příroda...

Slunce se mocně...
Drsní zabijáci s jedinou slabinou!
epochalnisvet.cz

Drsní zabijáci s jedinou...

Krokodýli obývají naši planetu už stovky milionů let....
Východní filozofie podpořená uměním
rezidenceonline.cz

Východní filozofie podpořená...

Když vstoupíte do tohoto bytu o rozloze tři tisíce metrů...
Love story zavání těžkými šrámy
nasehvezdy.cz

Love story zavání těžkými...

Člověk míní, život mění. To...
Má bezstarostná povaha dostala za vyučenou
skutecnepribehy.cz

Má bezstarostná povaha...

V životě jsem si prošla mnoha...
Sklizeň prvních zemědělců: Neolitické ženy se mužské práce nebály
epochaplus.cz

Sklizeň prvních zemědělců:...

Žena v období neolitu (mladší době...
0 shares