Kvašená zelenina: Elixír zdraví

Již dávno využívali naši předkové metodu fermentace (mléčného kvašení) k uchování zeleniny. Podvědomě si tedy na zimu připravovali cenný zdroj vitamínů, minerálů, probiotik a enzymů.

Kvašení se praktikovalo zejména tam, kde byly omezené možnosti sušení, tedy v chladnějších oblastech. Naše babičky možná ani netušily, že přirozeně vzniklé bakterie mléčného kvašení jsou elixírem zdraví. Kvašená zelenina zvyšuje imunitu, pomáhá vylučovat toxiny z těla, je účinnou zbraní proti únavě a v neposlední řadě snižuje vysoký krevní tlak.

Vůbec nejzákladnější potravinou, která se fermentovala, bylo kvašené zelí.

Vysoký obsah vitaminů C a K a přítomnost bakterií mléčného kvašení (vyšší obsah než jogurty) dělají z kysaného zelí vysoce zdravou potravinu.

Domácí kysané zelí

Suroviny

na 1 kg zelí 20 g soli

20 g cibule

kmín

Postup

Ze zelí obereme vrchní listy, vykrojíme košťál a na speciálním kruhadle nakrájíme. Dáme do vaničky, kde promícháme se solí, kmínem a cibulí. Udusáme a necháme odpočinout. Poté přendáme do keramického nebo porcelánového hrnce, který má nahoře drážku. Dobře stlačíme, aby se odstranil všechen vzduch, přitom na povrch vystoupí šťáva, kterou v malém množství ponecháme.

Povrch zelí přikryjeme prkénkem a zatížíme čistým, nejlépe žulovým kamenem. Přiklopíme víkem. Nádobu postavím do pekáče do místnosti s teplotou cca 18 stupňů. Zelí je vykvašené do dvou až třech týdnů.

Hlídáme, aby ve drážce byla stále voda.TIP PRO SKLADOVÁNÍ

Vše uložíme do větší nádoby (od Primalexu), dobře vymyté. Dovnitř vložíme PE pytel na odpady, naplníme ho, sešlapané zelí zatížíme dlaždicí a uzavřeme víkem. Zelí by mělo být při pokojové teplotě vykvašeno do osmi týdnů. Když už nehrozí vysoké teploty, lze nádobu uložit na balkóně.

Nakládání zeleniny

Tato metoda je určena všem, co nemají sklepy a energii na nakládání velkého sudu zelí. Příprava zabere necelou hodinu a každý týden si můžeme udělat jinou kombinaci.

Téměř kteroukoli tužší zeleninu s dostatkem cukru můžeme nechat zkvasit – díky němu se vytvoří kyselina mléčná. Ta spolu s dalšími vytvořenými látkami zeleninu konzervuje a současně jí dává specifickou chuť: slano-kyselou. Kvašení zlepšuje stravitelnost vláken zeleniny, a hlavně při něm vznikají velmi zdravé látky, které bychom v syrové zelenině nenašli. 

Kvašená zelenina obsahuje spoustu minerálních látek, a hlavně enzymů pomáhajících regenerovat buňky. Nadopuje nás také probiotiky, která zvyšují obranyschopnost organizmu. Posiluje zažívací systém, funguje jako prevence zánětů zažívacích orgánů, pomáhá vylučovat toxiny z těla, chrání nás před ekzémy, ale třeba i před nachlazením a chřipkou. 

TIP: Kvašená zelenina působí nejvíce, když ji konzumujeme často, po menších porcích a zásadně bez tepelných úprav.

Foto: Shutterstock

Štítky: , , , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Stropnickému chystá pomstu?!
nasehvezdy.cz

Stropnickému chystá pomstu?!

Temperamentní herečka...
Svět podléhá kovové sponě: Patentka je cennější než diamant
epochaplus.cz

Svět podléhá kovové sponě:...

Vyučený zámečník s obchodním talentem a šikovný mechanik...
Dárky, které nepřestanou dělat radost
iluxus.cz

Dárky, které nepřestanou...

Kosmetika Capri, výrobce přírodní kosmetiky tradičních...
Tvarohové řezy s polevou
tisicereceptu.cz

Tvarohové řezy s polevou

Jemné tvarohovo-jogurtové řezy jsou...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Pohled do čelistí hadů: Spolknou i krokodýla!
21stoleti.cz

Pohled do čelistí hadů:...

Pokud jste někdy viděli fotku obrovského hada...
Tajemství odkrývání hlíny: Schliemann se stal obětí vlastního omylu
epochaplus.cz

Tajemství odkrývání hlíny:...

Už od dětství sní Němec Heinrich Schliemann...
Moje dcery se hodně nenávidí
skutecnepribehy.cz

Moje dcery se hodně nenávidí

Jsem z té situace trochu...
Římané v Arábii vsadili na špatného koně
epochalnisvet.cz

Římané v Arábii vsadili na...

V Římské říši skončilo dlouhé období...
Zničí mladá herečka Žilkové rodinu?
nasehvezdy.cz

Zničí mladá herečka Žilkové...

Perné chvilky nejspíš...
Advent v Národním zemědělském muzeu: Zve na živý zvířecí betlém i připomenutí vánočních zvyků
epochanacestach.cz

Advent v Národním zemědělském muzeu:...

Velbloud, lamy, poník i koza...
Záhadná svatyně v Makotřasech: Vybírá si oběti dodnes?
enigmaplus.cz

Záhadná svatyně v Makotřasech:...

Ve vykopaných jámách se mísí kosti pobitých...
0 shares