Domů     Králík (nejen) na černo je pochoutka
Králík (nejen) na černo je pochoutka
2.8.2024

Králičí maso je jemné a dietní a dá se upravit na spoustu způsobů. I proto je v některých zemích, třeba v Itálii či ve Francii, považováno za delikatesu.

Dřív se u nás králíci chovali u každého venkovského stavení, a tak bylo jejich maso stále k dispozici. I proto nám připadalo tak nějak samozřejmé. A přitom hospodyně musely znát spoustu receptů, aby nám nezevšednělo.

Dnes už je situace jiná, vyhledávají je nejen labužníci, ale lidé, kteří se chtějí stravovat zdravě, sportovci, nebo ti, kteří bojují s pár kilogramy navíc. Pro ty všechny je králičí maso poklad. Stačí dobře nakoupit, správně naporcovat a uvařit s láskou nějakou tu lahůdku.

Jdeme nakupovat

Pokud králíky sami chováte, tenhle krok samozřejmě odpadá. Ale většina z nás se musí do obchodu vydat. A jakého králíka vybrat? Odborníci říkají, že nejchutnější maso mají takoví, kteří byli poraženi mezi 5 až 9 měsíci.

A úplně nejlepší, podobně jako jehněčí a kůzlečí, je na jaře. Starší králíci mívají samozřejmě víc masa, ale není už tak jemné.

Mimochodem některým lidem právě ta jemnost připadá mdlá, ale to vůbec nemusí být nevýhoda, spíš naopak, protože si můžete vyhrát s dochucením. Ideální je, pokud můžete králičí maso koupit přímo od chovatele.

Pokud tuhle možnost nemáte, pak na farmářských trzích, v prodejnách s drůbeží, a nebo se vydejte do supermarketu. V každém případě je výhodné koupit králíka celého, a když to jde, i s hlavou a vnitřnostmi, a zpracovat pak úplně všechno beze zbytku.

A rozhodně je lepší chlazený než zmražený. Už proto, že dobře vidíte, jestli je maso čerstvé, pevné a krásně růžové. A ještě jedna důležitá věc. V lednici byste ho neměli skladovat déle než tři dny.

Naporcovat nebo ne?

Záleží na tom, co z něj chcete připravit, a také na stáří. Starší králík se často peče vcelku a před pečením se může naložit.

Pečení vcelku má ale tu nevýhodu, že většinou se maso propeče nerovnoměrně, takže se může stát, že předek a hřbet jsou suché a naopak stehna ještě nejsou dostatečně dopečená.

Mnoho lidí rozhodne králíka naporcovat, ať už z toho důvodu, že se tak lépe vejde do pekáče, nebo proto, že z něj tak lze připravit více různých jídel.

Jak tedy postupovat?

Budete potřebovat ostrý nůž, pokud máte méně síly, vypomoci si můžete nůžkami na drůbež.

Králíka nejdříve krátce omyjte pod studenou tekoucí vodou a usušte bavlněnou utěrkou.

Má-li hlavu, odřízněte ji a dejte stranou.

Skelet nařízněte v prsní části i s hrudní kostí. Rozevřete hrudní koš, a pokud najdete srdce, játra nebo ledviny, vyjměte je a odložte stranou. Budou se hodit do polévky nebo je můžete přidat do nádivky.

Odřízněte zadní běhy v kyčelním kloubu přesně podél svalu. Králíci mají svaly chráněny blankou, takže vidíte, kudy řez vést, abyste neřezali do masa.

Nyní odřízněte přední spolu s lopatkou.

Zbude hřbet, který na obou stranách zarovnejte. Teď můžete zpracovat dvěma způsoby. Buď z obou stran páteře oddělit takzvané panenky. Pak řez veďte podél žeber a nakonec je úplně odřízněte. Nebo můžete hřbet vykostit.

Další možností, také hojně využívanou, je rozdělit králíka bez hlavy napůl, tedy na zadek a předek.

Jak je připravit?

Možností je spousta, ale vždycky počítejte s tím, že králičí maso je jemné a nemá příliš výraznou chuť. Proto se nebojte vyhrát si s kořením.

Celý – většinou se peče a vhodné jsou k této úpravě starší kusy. Aby maso trochu zkřehlo, zkuste je den před pečením potřít olivovým nebo jiným olejem. Při pečení králíka obalte kusy slaniny, aby se vám maso příliš nevysušilo, můžete ho i prošpikovat.

Dobrá slanina mu dodá chuť i vůni. Pokud se rozhodnete péci králíka s česnekem a cibulí, můžete ho klidně česnekem také prošpikovat.

Hlava – používá se na vývar, většinou spolu s vnitřnostmi a samozřejmě všemi odřezky, které vám zbyly po porcování.

Játra – jsou vynikající na cibulce nebo na červeném víně, ale hodí se i do paštiky nebo do nádivky.

Předek – je sušší, takže vyžaduje kratší úpravu. Ať už krátké dušení i pečení, ale také maso můžete použít na sekanou, do té ovšem musíte ještě přidat tučnější maso, a to už tak dietní nebude, na krokety či paštiku, vykostěné maso do ragú, či do rizota.

Zadek – skýtá asi nejvíc možností. Samotná stehna z mladého králíka se hodí na minutky, třeba na medailonky nebo přírodní řízky. Pak byste je měli nejdřív vykostit.

Maso ze stehen můžete také usmažit jako řízky, pokud jsou ze staršího kusu, vyplatí se je trochu předem předvařit. Asi nejznámější a nejoblíbenější úpravou u nás je králík na smetaně.

Před samotným pečením se ale radí maso prošpikovat a naložit alespoň na 24 hodin naložit do mořidla. Většinou se připravuje z kořenové zeleniny, cibule, koření a vody s octem a důležité je, aby bylo maso celé pokryté.

Hřbet – hodí se na minutky nebo ho, pokud je vykostěný, můžete naplnit nádivkou a péci stejně jako stehna. Rozhodnete-li se ze hřbetu upotřebit jen filátka na nějakou minutku, zbytek můžete přidat k ořezu na vaření vývaru.

Králík načerno

(na 4 porce)

1 králík, 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 2 střední cibule, 1 lžíce směsi perníkového koření, 1 hrst sušených švestek (nebo 3 lžíce povidel), 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžička tymiánu, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžičky soli, strouhaný perník na zahuštění

Příloha: bramborový knedlík, rýže

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy, králíka naporcujte.

Kousky bez vnitřností naskládejte do hrnce spolu s očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou, přidejte 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžičku tymiánu a 2 lžičky soli.

Zalijte vodou, aby vše bylo ponořené, přiklopte a vařte asi 2 hodiny, až jde maso zlehka od kosti.

Uvařené maso vyjměte a po odstranění kostí dejte zatím stranou. Vývar přeceďte, použité koření a úlomky kostí odstraňte. Poté uvařenou zeleninu přepasírujte do vývaru.

Přidejte hrst sušených švestek pokrájených nadrobno (nebo 3 lžíce povidel), 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci perníkového koření a na mírném ohni za občasného míchání odklopené vařte, než švestky změknou a vývar zhoustne (pro rychlejší zahuštění lze přidat 1–2 lžíce strouhaného perníku a provařit).

Podle chuti dosolte.

Do omáčky naskládejte obrané maso bez kostí a vše prohřejte.

Podávejte s bramborovým knedlíkem nebo rýží.

Recept podle Koření od Antonína

Foto: Shutterstock, recept koreni.cz
Související články
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rolins vrací tvrdou ránu zlobivému chlapovi?
nasehvezdy.cz
Rolins vrací tvrdou ránu zlobivému chlapovi?
Dara Rolins (52) je bojovnice! Ještě před nedávnem se musela dívat na to, jak se její partner, někdejší úspěšný fotbalista Pavel Nedvěd (53), vodí za ručičku s jejich údajnou společnou kamarádkou Kiki
Zázraky z přírody pro váš půvab, šarm a mladistvý vzhled
nejsemsama.cz
Zázraky z přírody pro váš půvab, šarm a mladistvý vzhled
Která z žen se občas nezadívá do zrcadla a nezapřemýšlí, zda není potřeba něco změnit? Ušetřete peníze a zkuste proměnit svůj domov v přírodní salon krásy a mládí. Domácí omlazující maska je jedním z vůbec nejstarších zkrášlujících rituálů. Ženy jsou odjakživa vynalézavé, a tak během let vznikly stovky přírodních receptů na pleťové masky, které si dokážete sama připravit z běžně dostupných ingrediencí. Stačí
Zkamenělá nacistická ideologie: Prora rekreanty nikdy nepřivítala
epochalnisvet.cz
Zkamenělá nacistická ideologie: Prora rekreanty nikdy nepřivítala
Nacisté chtějí mít všechno pod kontrolou. Na Němce dohlížejí i v jejich volném čase a snaží se jim plánovat dovolenou. Pro tyto účely se rozhodnou na ostrově Rujána vybudovat obří rekreační areál.   Za monstrózní projekt je zodpovědná nacistická organizace Kraft durch Freude (Radostí k síle), starající se o volný čas pracujících. Osm ubytovacích bloků
Proč v supermarketech nejsou okna? Překvapivé marketingové triky, o kterých jste nevěděli
epochaplus.cz
Proč v supermarketech nejsou okna? Překvapivé marketingové triky, o kterých jste nevěděli
I když nakupujete za bílého dne, neobejdete se bez umělého osvětlení. Jinak byste nic neviděli – okna v supermarketu chybí! Proč se obchodníci rozhodli pro stavbu v podobě uzavřené krabice, když by mohli ušetřit za energii? Absence oken je jedním z nejzákladnějších, a zároveň nejpromyšlenějších obchodních triků, které mají jediný cíl: přimět vás utratit co
Rodiče by se neměli hádat před svými dětmi
skutecnepribehy.cz
Rodiče by se neměli hádat před svými dětmi
Když se naši mladí hádali a jejich vztah procházel krizí, utekl malý vnouček z domova. Vnučka to řešila jinak. Volala rovnou policii i hasiče. Každý to asi zažil. Někdy prostě emoce potřebují ven, aby se vyčistil vzduch. Ale když se k tomu přimotají děti, může to mít nedozírné následky. Že ale každé dítě reaguje jinak, to jsme pochopili až u mých
Indický guru Satja Sáí Bába: Zjevoval se na několika místech najednou?
enigmaplus.cz
Indický guru Satja Sáí Bába: Zjevoval se na několika místech najednou?
Postava duchovního učitele Satja Báby je opředena mnoha záhadami. Jeho stoupenci přísahají, že byl nadán nadpřirozenými schopnostmi. Dokázal prý vykouzlit jídlo či různé předměty, uzdravit nemocné neb
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Clarence Seedorf přináší fotbalovou vášeň na Maledivy
iluxus.cz
Clarence Seedorf přináší fotbalovou vášeň na Maledivy
Legenda světového fotbalu Clarence Seedorf zavítá na Maledivy, kde v luxusním resortu Joali Being povede dvoudenní sérii fotbalových workshopů pro hosty i místní komunitu. Ve spolupráci se svým projek
Zvěřinová paštika s brusinkami
tisicereceptu.cz
Zvěřinová paštika s brusinkami
Tahle paštika je doslova labužnická – a můžete od ní použít jakoukoli zvěřinu. Uchovávejte ji v chladu. Potřebujete 400 g zvěřinového ořezu 200 g vepřového bůčku 1 cibuli 4 stroužky česneku
Podle vědců bude méně krupobití! Ale když přijde, pak s velkými kroupami
21stoleti.cz
Podle vědců bude méně krupobití! Ale když přijde, pak s velkými kroupami
Kroupy děsí zemědělce, zahrádkáře a vlastně všechny, kdo svá auta parkují pod otevřeným nebem. Mohlo by se zdát, že predikce britských vědců, podle které v budoucnu silných krupobití ubude, je veskrze
Jaká zvěrstva se odehrávala v pracovním táboře u Bratislavy?
historyplus.cz
Jaká zvěrstva se odehrávala v pracovním táboře u Bratislavy?
Německému doktorovi, který šéfuje ošetřovně v pracovním táboře Engerau, je lékařská etika ukradená. O nemocné vězně se příliš nestará a nejednomu z nich svým nedbalým přístupem pomůže do hrobu. A když už musí někoho operovat, dělá to zásadně bez anestezie!   Blíží se konec roku 1944 a Spojenci každým dnem utahují smyčku kolem Německa. Adolf Hitler (1889–1945)
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i