Domů     Koupit nový sporák není jen tak
Koupit nový sporák není jen tak
15.8.2019

Vaříte, pečete, smažíte, obskakujete rodinku a najednou si uvědomíte, že ten váš sporák už má opravdu nejlepší léta za sebou. Přišel čas koupit nový.

Možná se právě teď ještě sami pro sebe vymlouváte, že jste přece na ten starý zvyklí, že už víte, jak peče, a že nový stojí fůru peněz. A co když to nebude ono? Sporák máte přece na léta a co když se nesžijete a bude to horší než teď. Takže než se rozmyslíte, dáme vám pár tipů, na co se soustředit.

Na velikosti záleží

Máte-li dost prostoru a širokou rodinu, určitě budete uvažovat o větším sporáku. Ovšem ti, kteří se potýkají s nedostatkem místa, nebo jsou sami a téměř nevaří, musí vzít do ruky metr a rozum do hrsti.

Bude také hodně záležet na tom, jestli plánujete novou kuchyň a představujete si sporák vestavěný, nebo jednotlivé moduly (varnou desku a troubu) zvlášť, nebo si můžeme pořídit polyvalentní troubu, což znamená, že trouba je kombinovatelná s varnou deskou  a ovládání obou spotřebičů je společné, anebo sáhnete po osvědčeném samostatně stojícím spotřebiči.

Rozhodnutí padlo

Jestliže jste zvolili sporák, tedy jeden spotřebič s varnou deskou a troubou a máte jasno, kde ho umístíte, obvykle to bývá na konci pracovní plochy, nezapomeňte na rozměry.

Většinou mívají sporáky 50, 55 až 60 cm, ale jsou samozřejmě větší, které mají téměř profesionální parametry a různé užitečné vychytávky. Výška bývá standardně 85 cm. Takže pokud nejste dlouháni, měla by vám vyhovovat.

Elektřina nebo plyn

Tady rozhoduje, jaký máte v bytě přístup k energiím. Podle toho zvolíte sporák plynový, elektrický nebo kombinovaný.

Plynový

+Výhodou plynového sporáku, zejména hořáků je rychlost, dobrá regulovatelnost a úspora energie.

+Hořáky dosahují okamžitě potřebnou intenzitu ohřevu a po vypnutí nevzniká téměř žádné zbytkové teplo, jako je tomu u elektrických plotýnek.

– Nevýhodou plynové trouby je špatná regulovatelnost a to, že peče od spodu, takže hrozí připálení jídla.

Elektrický

+ Trouba se dobře reguluje a teplo rozloží rovnoměrně. Umí ohřívat i svrchu a grilovat. U horkovzdušných trub navíc ve vnitřním prostoru víří vzduch.

– Větší energetická náročnost, tedy dražší provoz

Co se týče plotýnek, ty mohou být u elektrického sporáku klasické litinové, v podobě sklokeramické desky či indukční báze ohřevu.

Klasické elektrické varné desky s litinovými plotnami bývají již běžně vybaveny plotýnkou s „červeným bodem“, který umožňuje její rychlejší rozehřátí.

Sklokeramická deska

Dobře vypadá, a proto ji používá velká část spotřebitelů.

+ Oproti klasickým plotýnkám snižuje sklokeramická deska ztrátu energie při rozehřívání desky a je úspornější a bezpečnější.

+Některé sklokeramické desky mou být vybaveny také zónami pro její rychlejší rozehřátí, jež většinou nalezneme pod názvy Superrychlá zóna, Quick systém, HiLight zóny, Sprint start aj.

+ Rovnost desky také minimalizuje ztrátu prostoru mezi plotýnkami. Ovládání sklokeramických desek může být jak mechanické, tak dotykové.

– Sklokeramické desky je třeba opatrně čistit a dát pozor, abychom je neopatrným zacházením s nádobím nerozbili.

Kombinovaný sporák

Má výhody obou předchozích. Pokud tedy můžete používat plyn, je to jasná volba. Jen musíte dát při výběru pozor na některé technické detaily. Třeba na to, aby hrnce dobře seděly na mřížkách a nehrozilo opaření nebo vylití tekutiny.

Někteří výrobci jdou dokonce tak daleko, že dělají na mřížkách speciální vroubky, aby hrnec nemohl klouzat.

Funkce

Dnešní sporáky mají spoustu funkcí, o kterých si hospodyňky před pár lety mohly nechat jen zdát. Samozřejmostí je dobré osvětlení trouby, ale dnes už i všelijaké displeje a programy. Jak si svůj budoucí sporák vyberete, záleží jen na vás.

Přemýšlejte ovšem, které funkce jsou pro vás a vaši domácnost nejdůležitější. Pokud spíše vaříte, měli byste se zaměřit na nabízené funkce varné desky a naopak, pokud více využíváte při připravování jídla troubu, měli byste svou pozornost zaměřit právě na ni.

Nemusíte si pořizovat sporák s deseti funkcemi a pak je nevyužívat. Možná ale, že se vám některé právě hodí. Trouby mohou mít funkci předehřívání i rozmrazování. Některé bývají vybaveny výklopným grilem či ochlazováním dvířek. Sporák má většinou zapalovač a pojistku proti zhasnutí plamene.

Čištění trouby není žádná věda

O čištění varné desky jsme už psali, ale ještě se věnujme na troubě. Pokud se vám nechce drhnout ji téměř po každém pečení, zaměřte se na ty pyrolytické nebo katalytické.

Pyrolytické trouby pracují na principu zahřátí se na vysokou teplotu (v řádech stovek °C), kdy dochází ke spálení mastnoty i zbytků připáleného jídla.

Díky těmto vysokým teplotám dochází k chemickým procesům, během kterých se zbytky po pečení přemění na hromádku popela, kterou jednoduše smetete ze spodní části trouby.

Pokud se rozhodnete pro troubu s pyrolýzou, rozhodně si zkontrolujte, z kolika vrstev skla je vytvořen průhled dveří. Čím více skel, tím lépe.

Ideální přitom je, když je průzor dovnitř co největší a je navíc vybaven funkcí, která snižuje teplotu čelního skla – můžete si pak být jisti, že i při těchto extrémních teplotách se volně pohybujícím potomkům nebo domácím zvířátkům nemůže nic stát.

Trouby katalytické pracují podobně. Povrch uvnitř trouby je vyroben s porézní smaltovanou úpravou, která zaručuje, že při samočištění se mastnota a nečistoty vsakují a postupně rozpouštějí.

Většinou toto čištění probíhá po samotném pečení, kdy necháte troubu ještě 20 minut běžet v „režimu čištění“. Jako nevýhoda se může jevit fakt, že plechy v těchto troubách by se měly každých 5 – 6 let vyměnit.

Související články
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Goldfingers Prague – místo pro dokonalou zábavu v Praze
epochanacestach.cz
Goldfingers Prague – místo pro dokonalou zábavu v Praze
Každá významná událost, ať už narozeniny či rozlučka se svobodou, představuje rovnici s několika proměnnými. Cílem je vždy stejný výsledek: vytvořit zážitek s takovou hustotou, aby se nesmazatelně zapsal do paměti. Mnoho pokusů však končí jen jako běžný večer s vyšším rozpočtem. Rozdíl mezi pouhou konzumací a skutečným prožitkem přitom spočívá v precizním řízení všech
Skrývala Krannerova kašna troubu?
historyplus.cz
Skrývala Krannerova kašna troubu?
Jeho výstavba se z mnoha důvodů výrazně opozdila. Třebaže od potlačení svatodušních bouří uplynuly již skoro dva roky, v Praze dál převládá odpor k rakouské monarchii. Pomník císaře Františka I. je proto odhalen ve vší tichosti a čeští vlastenci si z něj rádi utahují… Krátce po smrti rakouského císaře Františka I. (1768–1835) se čeští stavové
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vojáci, které nezabil mráz: nové důkazy o nemocích Napoleonovy armády
21stoleti.cz
Vojáci, které nezabil mráz: nové důkazy o nemocích Napoleonovy armády
V létě roku 1812 zahájil Napoleon s více než půlmilionovou armádou tažení na Rusko. Nepochyboval o rychlém vítězství, avšak místo toho přišla jedna z největších katastrof vojenských dějin. Jen zlomek
Rozpadne se Matáskovi i čtvrté manželství?
nasehvezdy.cz
Rozpadne se Matáskovi i čtvrté manželství?
Tohle by se nemuselo herci ze seriálu Bratři a sestry Davidu Matáskovi (62) vyplatit! Třikrát se rozvedl, čtyřikrát oženil. Dosud se zdálo, že s jeho současnou manželkou, o dvacet pět let mladší Evo
Mendělejevova tabulka prvků: Zdálo se mu o ní ve snu?
epochaplus.cz
Mendělejevova tabulka prvků: Zdálo se mu o ní ve snu?
Říká se, že Dmitriju Ivanoviči Mendělejevovi se periodická tabulka prvků zjevila ve snu. Ať už je to pravda, nebo jenom legenda, jedno je jistém právě díky němu má svět chemie svůj řád. Muž, který dokázal předpovědět i prvky, jež tehdy ještě nikdo neznal, přetváří chaos v dokonalý systém. Rok 1869 se stává mezníkem moderní vědy.
Pro peníze by zničil celou rodinu!
skutecnepribehy.cz
Pro peníze by zničil celou rodinu!
Žila jsem jen pro své děti, Magdu a Petra. Chtěla jsem, aby měli v životě vše, co potřebovali. Myslela jsem, že jsem jim vštípila správné hodnoty. Jak jsem se pletla! Vždy byli nerozluční až do chvíle, kdy se na mých narozeninách do krve pohádali. Od mé oslavy spolu nepromluvili, a co víc, dělají si naschvály! Vždycky jsem odsuzovala kamarádky, hádající
Bitva u Azincourtu: Vítězného Jindřicha V. okradli lapkové
epochalnisvet.cz
Bitva u Azincourtu: Vítězného Jindřicha V. okradli lapkové
K zemi se snáší hustý déšť. Před vlhkem není úniku, znavení a hladoví Angličané se choulí chladem. Mluví šeptem, nebo mlčí. Král ostatně nařídil ticho.   Vstal za rozednění, nechal se obléct do zbroje a zúčastnil se mše. Anglický král Jindřich V. (1387–1422) je během ní pohroužen do sebe. Nemá před sebou pěkné vyhlídky. Francouzské
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio: Nejsportovnější klasik
iluxus.cz
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio: Nejsportovnější klasik
Druhé takové auto budete na trhu jen těžko hledat. Sportovní klasik v tom nejlepším slova smyslu. Alfa Romeo Giulia je sportovní sedan, který chytí za srdce už při pohledu zvenčí. Po usednutí za v
Když make-up nedělá, co má
nejsemsama.cz
Když make-up nedělá, co má
Make-up má podtrhnout půvab ženy, sjednotit pleť a zakrýt případné nedostatky. Dokáže také zamaskovat následky probdělé noci, pleť rozzářit a dodat jí zdravý vzhled. Ale co když se ráno hezky nalíčíte a za pár hodin zjistíte, že se make-up usadil ve vráskách a místo maskování je ještě zvýrazňuje? Problém nemusí být v kosmetickém produktu, ale v chybném nanášení. Pozor, připravit! Sebelepší
Čupakabra, nebo zmutovaný kojot? Texas děsí další záhadné stvoření
enigmaplus.cz
Čupakabra, nebo zmutovaný kojot? Texas děsí další záhadné stvoření
Tajemný tvor se psími či vlčími rysy se objevil na dvorku jedné rodiny v texaském městě Grapevine. Zatímco odborníci se dohadují, co to je, sousedé mají jasno. Podle nich jde o legendární čupakabru, b
Domácí malinovka z čerstvých malin
tisicereceptu.cz
Domácí malinovka z čerstvých malin
Pokud jsou maliny samy o sobě dost sladké, tak není zapotřebí přidávat cukr. Ingredience 5 snítek máty 250 g čerstvých malin 7 lžic třtinového cukru 1 l mírně perlivé vody šťáva z ½ citronu