Domů     Koupit nový sporák není jen tak
Koupit nový sporák není jen tak
15.8.2019

Vaříte, pečete, smažíte, obskakujete rodinku a najednou si uvědomíte, že ten váš sporák už má opravdu nejlepší léta za sebou. Přišel čas koupit nový.

Možná se právě teď ještě sami pro sebe vymlouváte, že jste přece na ten starý zvyklí, že už víte, jak peče, a že nový stojí fůru peněz. A co když to nebude ono? Sporák máte přece na léta a co když se nesžijete a bude to horší než teď. Takže než se rozmyslíte, dáme vám pár tipů, na co se soustředit.

Na velikosti záleží

Máte-li dost prostoru a širokou rodinu, určitě budete uvažovat o větším sporáku. Ovšem ti, kteří se potýkají s nedostatkem místa, nebo jsou sami a téměř nevaří, musí vzít do ruky metr a rozum do hrsti.

Bude také hodně záležet na tom, jestli plánujete novou kuchyň a představujete si sporák vestavěný, nebo jednotlivé moduly (varnou desku a troubu) zvlášť, nebo si můžeme pořídit polyvalentní troubu, což znamená, že trouba je kombinovatelná s varnou deskou  a ovládání obou spotřebičů je společné, anebo sáhnete po osvědčeném samostatně stojícím spotřebiči.

Rozhodnutí padlo

Jestliže jste zvolili sporák, tedy jeden spotřebič s varnou deskou a troubou a máte jasno, kde ho umístíte, obvykle to bývá na konci pracovní plochy, nezapomeňte na rozměry.

Většinou mívají sporáky 50, 55 až 60 cm, ale jsou samozřejmě větší, které mají téměř profesionální parametry a různé užitečné vychytávky. Výška bývá standardně 85 cm. Takže pokud nejste dlouháni, měla by vám vyhovovat.

Elektřina nebo plyn

Tady rozhoduje, jaký máte v bytě přístup k energiím. Podle toho zvolíte sporák plynový, elektrický nebo kombinovaný.

Plynový

+Výhodou plynového sporáku, zejména hořáků je rychlost, dobrá regulovatelnost a úspora energie.

+Hořáky dosahují okamžitě potřebnou intenzitu ohřevu a po vypnutí nevzniká téměř žádné zbytkové teplo, jako je tomu u elektrických plotýnek.

– Nevýhodou plynové trouby je špatná regulovatelnost a to, že peče od spodu, takže hrozí připálení jídla.

Elektrický

+ Trouba se dobře reguluje a teplo rozloží rovnoměrně. Umí ohřívat i svrchu a grilovat. U horkovzdušných trub navíc ve vnitřním prostoru víří vzduch.

– Větší energetická náročnost, tedy dražší provoz

Co se týče plotýnek, ty mohou být u elektrického sporáku klasické litinové, v podobě sklokeramické desky či indukční báze ohřevu.

Klasické elektrické varné desky s litinovými plotnami bývají již běžně vybaveny plotýnkou s „červeným bodem“, který umožňuje její rychlejší rozehřátí.

Sklokeramická deska

Dobře vypadá, a proto ji používá velká část spotřebitelů.

+ Oproti klasickým plotýnkám snižuje sklokeramická deska ztrátu energie při rozehřívání desky a je úspornější a bezpečnější.

+Některé sklokeramické desky mou být vybaveny také zónami pro její rychlejší rozehřátí, jež většinou nalezneme pod názvy Superrychlá zóna, Quick systém, HiLight zóny, Sprint start aj.

+ Rovnost desky také minimalizuje ztrátu prostoru mezi plotýnkami. Ovládání sklokeramických desek může být jak mechanické, tak dotykové.

– Sklokeramické desky je třeba opatrně čistit a dát pozor, abychom je neopatrným zacházením s nádobím nerozbili.

Kombinovaný sporák

Má výhody obou předchozích. Pokud tedy můžete používat plyn, je to jasná volba. Jen musíte dát při výběru pozor na některé technické detaily. Třeba na to, aby hrnce dobře seděly na mřížkách a nehrozilo opaření nebo vylití tekutiny.

Někteří výrobci jdou dokonce tak daleko, že dělají na mřížkách speciální vroubky, aby hrnec nemohl klouzat.

Funkce

Dnešní sporáky mají spoustu funkcí, o kterých si hospodyňky před pár lety mohly nechat jen zdát. Samozřejmostí je dobré osvětlení trouby, ale dnes už i všelijaké displeje a programy. Jak si svůj budoucí sporák vyberete, záleží jen na vás.

Přemýšlejte ovšem, které funkce jsou pro vás a vaši domácnost nejdůležitější. Pokud spíše vaříte, měli byste se zaměřit na nabízené funkce varné desky a naopak, pokud více využíváte při připravování jídla troubu, měli byste svou pozornost zaměřit právě na ni.

Nemusíte si pořizovat sporák s deseti funkcemi a pak je nevyužívat. Možná ale, že se vám některé právě hodí. Trouby mohou mít funkci předehřívání i rozmrazování. Některé bývají vybaveny výklopným grilem či ochlazováním dvířek. Sporák má většinou zapalovač a pojistku proti zhasnutí plamene.

Čištění trouby není žádná věda

O čištění varné desky jsme už psali, ale ještě se věnujme na troubě. Pokud se vám nechce drhnout ji téměř po každém pečení, zaměřte se na ty pyrolytické nebo katalytické.

Pyrolytické trouby pracují na principu zahřátí se na vysokou teplotu (v řádech stovek °C), kdy dochází ke spálení mastnoty i zbytků připáleného jídla.

Díky těmto vysokým teplotám dochází k chemickým procesům, během kterých se zbytky po pečení přemění na hromádku popela, kterou jednoduše smetete ze spodní části trouby.

Pokud se rozhodnete pro troubu s pyrolýzou, rozhodně si zkontrolujte, z kolika vrstev skla je vytvořen průhled dveří. Čím více skel, tím lépe.

Ideální přitom je, když je průzor dovnitř co největší a je navíc vybaven funkcí, která snižuje teplotu čelního skla – můžete si pak být jisti, že i při těchto extrémních teplotách se volně pohybujícím potomkům nebo domácím zvířátkům nemůže nic stát.

Trouby katalytické pracují podobně. Povrch uvnitř trouby je vyroben s porézní smaltovanou úpravou, která zaručuje, že při samočištění se mastnota a nečistoty vsakují a postupně rozpouštějí.

Většinou toto čištění probíhá po samotném pečení, kdy necháte troubu ještě 20 minut běžet v „režimu čištění“. Jako nevýhoda se může jevit fakt, že plechy v těchto troubách by se měly každých 5 – 6 let vyměnit.

Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
enigmaplus.cz
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
Po staletí jsou na mnoha místech planety nacházeny podivné kostry a nástroje, které údajně dokládají existenci lidem podobné rasy velkého vzrůstu, která vládla světu dávno před nástupem člověka. Bohuž
Směs z lesních hub nakyselo
tisicereceptu.cz
Směs z lesních hub nakyselo
Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky. Suroviny na 4 sklenice 1 kg očištěných hub 2 lžíce octa sůl Na nálev 500 ml octa 1,5 l vody 10 kuliček pepře 10 kuliček nového k
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
epochaplus.cz
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
Od chytrých pomůcek pro rodiče přes kuchyňské vychytávky až po designové doplňky – tyto produkty kombinují technologii, praktičnost a styl. Chytrá ponožka pro děti, strojek na těstoviny, USB rozbočovač, potápěčské hodinky a zarážka na dveře zpříjemní každodenní život. Chytrá ponožka hlídá životní funkce děťátka, i když rodiče spí Chytrá ponožka Owlet Smart Sock je chůvičkou
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
epochanacestach.cz
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
Nejvyšší věž na Moravě, největší moravský zvon a rozlehlý historický areál, který se může směle rovnat i Pražskému hradu. Přemyslovský hrad v Olomouci je výjimečný v mnoha ohledech a pokoušet se ho prohlédnout za jediný den je prostě marná snaha. Návrší, které dnes známe pod jménem Václavské, považovali za ideální k budování sídla už obyvatelé za pravěkých časů.
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
historyplus.cz
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
„Kupředu!“ zvolá římský velitel a s četou vojáků se rozeběhne tunelem směrem k nepříteli. Za sebou mají sotva pár metrů, když vtom je přes nos praští ostrý zápach. Křečovitě lapají po vzduchu, padají na kolena a v mučivých bolestech umírají. Římská pevnost toho dne padne. Co stálo za úspěchem perské armády?   Píše se rok
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
nasehvezdy.cz
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
Když začal Jaromír Jágr (53) randit se svou o třiadvacet let mladší partnerkou Dominikou Branišovou (30), bylo jim oběma o pět let míň. Nyní, tři roky po padesátce, musí ale legendární hokejista,
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
21stoleti.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev
Jak se mám nadechnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se mám nadechnout?
Byly jsme jen dvě. Já a moje dcera Klára. Bez jejího otce, bez velké rodiny, bez zázemí. Ale měly jsme sebe. A teď už ji nemám. Nám to stačilo. Byla moje radost, moje světlo, moje všechno. Když jsem večer zavírala oči, děkovala jsem, že ji mám. A ráno jsem vstávala s myšlenkou na ni. Smála se s hlavou zakloněnou,
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
iluxus.cz
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
V roce 2024, kdy byla kolekce uvedena na trh, Montblanc představil nový způsob, jak vyjádřit různé aspekty svého bohatého dědictví, naplněného kreativitou a řemeslnou zručností. Montblanc Collection z
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
epochalnisvet.cz
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
Představte si budoucnost, ve které domy rostou stejně jako houby po dešti. Zní to jako sci-fi? Možná. Ale v České republice už takový dům existuje.   Experimentální projekt SAMOROST přinesl skutečnou revoluci v udržitelném bydlení. Poprvé v historii nechali vyrůst dům, jehož klíčovým materiálem je mykokompozit – stavební prvek vytvořený z podhoubí. Inovativní přístup otevírá
Nádherný svět Sicis
rezidenceonline.cz
Nádherný svět Sicis
Věhlasná značka, která se původně proslavila především luxusními mozaikovými obklady, dnes nabízí vybavení pro celý interiér. Co její návrháři a řemeslníci dovedou, představila ve svém kompletně zrekonstruovaném showroomu v srdci Paříže. Koncept „Casa Sicis“, který se vedle Londýna a Milána nedávno zabydlel také ve francouzské metropoli, v ulici 41 Rue François Premier poblíž Champs Elysées,
Sladký toust
nejsemsama.cz
Sladký toust
Na takových sladkých toustech si pochutnáte ve Francii. Můžete je podávat s různými druhy ovoce a s kopečkem mascarpone. Ingredience na 4 porce: 8 plátků toustového chleba máslo na smažení 3 vejce 100 ml mléka 1 lžíce cukru 1 lžička mleté skořice 1 miska borůvek 1 malý kelímek zakysané smetany 2 lžíce medu Postup: V misce prošlehejte vejce s mlékem, cukrem a skořicí. Do směsi namáčejte tousty