A právě teď mají největší léčivou sílu. Rostou v zákoutích zahrad, u plotů, zarostlých koutů, příkopů a cest.
Mnozí kopřivu považují za plevel, který ještě ke všemu dokáže nepříjemně spálit, ale naši předci věděli, že má skvělé vlastnosti, které uměli využít. Nejen v kuchyni, ale hlavně jako léčivku, a dokonce s ní krmili domácí zvířata.
Možná to nevíte, ale přidávala se i do piva, aby nezkyslo. To samozřejmě dělat nebudete, ale nějakou tu kopřivu si natrhejte určitě.
Proč?
Její listy a nať obsahují spoustu zdraví prospěšných látek.
Za všechny jmenujme chlorofyl, kyselinu křemičitou, které se připisuje močopudný účinek, třísloviny, které působí proti krvácení, vitaminy C, B2 a B6 a minerální látky, jako je hořčík, vápník, železo a draslík.
Na co se hodí?
Možná si vzpomenete, jak babička říkávala, když se spálíš, alespoň nebudeš mít revma. Ale byl to víc slovní obrat než skutečnost. Nicméně něco společného s klouby kopřiva přece jenom má. Dokáže bolavé místo prokrvit a má protizánětlivé účinky. A i při léčení jiných nemocí je kopřiva důležitá.
– Pomáhá léčit ekzém a vyrážky.
– Je močopudná, takže pomáhá proti zadržování vody v těle, a díky této vlastnosti je vhodná při infekcích močových cest.
– Zmírňuje sennou rýmu.
– Pomáhá i při virových i bakteriálních onemocněních.
– Odstraňuje únavu a vyčerpání.
– Dokáže omezit krvácení. Vnitřně ji mohou užívat ženy se silnou menstruací, kloktat zase ti, kteří trpí na krvácení dásní.
– Podporuje tvorbu červených krvinek. Čaj je vhodný při léčbě chudokrevnosti.
Jak na to?
Kopřivu byste měli trhat v rukavicích, abyste se nepopálili, a ukládat nejlépe do košíku, aby se nezapařila. Sbírejte jen čerstvý vrchol rostliny buď celý, nebo listy, zvlášť pokud budete kopřivu upravovat k jídlu.
Bylinkáři tvrdí, že nejvíc léčivých látek obsahuje kopřiva od dubna do května. Samozřejmě nať můžete sbírat i později, ale vždy před kvetením.
Najděte vhodné místo
Ideální je najít takové, o němž víte, že je minimálně znečištěné, což většinou platí o vaší zahradě. Vynechte místa u silnic a prašných cest. Pozor byste si měli dát, když třeba na okraji pole objevíte bujný kopřivový porost.
Tady je totiž pravděpodobné, že půda obsahuje zbytky různých hnojiv, hlavně dusičnanů. Lepší je vydat se do přírody, třeba i do odlehlejších míst. Kromě kvalitních rostlin si užijete i příjemnou procházku.
Jak ji konzumovat?
V jarních měsících je ideální čerstvá. Můžete ji přidávat do jídel, nejen do velikonoční nádivky, ale třeba i do polévek a salátů nebo ji upravit jako špenát.
Hodí se i do stále oblíbenějších smoothies a z čerstvé můžete připravit čaj, i když na ten se spíš používá sušená. Vyrobit můžete i mast a tinkturu.
Mast
Pomáhá při ekzémech, užívá se při zánětech žil a bércových vředech, hodí se při bolestech zad a kloubů.
250 g kokosového oleje nebo sádla rozpusťte ve vodní lázni, přidejte tři hrsti omytých čerstvých kopřiv a důkladně rozmixujte.
Poté mast přeceďte přes plátýnko do kelímku.
Mast skladujte v lednici, aby se nezkazila, a pravidelně jí potírejte postižená místa. Můžete ji také použít jako zábal a nechat ji působit přes noc.
Tinktura
Doporučuje se při potížích s trávením, využít ji ale můžete i k mazání pokožky hlavy.
Nať kopřivy, alkohol (může to být vodka nebo žitná pálenka)
Vezměte uzavíratelnou láhev a naplňte ji nasekanou natí. Poté zalijte 30–40% alkoholem tak, aby byla ponořená.
Nechte stát 14 dnů na teplém místě a občas protřepejte.
Poté přeceďte a uložte v chladu. Většinou se doporučuje užívat 20 kapek 2–3x denně.
Kúra by neměla trvat víc než 14 dní a následovat musí stejně dlouhá přestávka.
Čaj
Vhodný je při zánětech, snižuje hladinu cukru v krvi, užívá se při léčbě ekzémů a při únavě.
2 lžíce kopřivových listů (čerstvých nebo sušených), 300 ml vody
Kopřivu přelijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat, poté přeceďte.
Pijte 2× denně nejdéle tři měsíce. Pak následuje měsíční přestávka.