Domů     Velikonoční nádivka 4x jinak
Velikonoční nádivka 4x jinak
8.4.2023

Určitě ji znáte a možná máte svůj recept ještě po babičce, která ho měla také po babičce. Na velikonoce se prostě připravuje nádivka. A nepleťte si to. Nádivka není sekaná.

Už jste se někdy zamysleli, cože to ta nádivka vlastně je, když se do ničeho nenadívá, ale peče se v troubě úplně samostatně? Anglicky bychom ji mohli pojmenovat klidně sufflé. Tomu se totiž nejvíce podobá.

A aby se to ještě více zamotalo, tak je to vlastně hlavička. To je lidový název, který pro tradiční velikonoční nádivku vznikl proto, že se při její přípravě používalo maso z telecí hlavy.

A jestli si chcete hlavu poplést dokonale, pak si do ní zapište také další dva lidové názvy pro velikonoční nádivku – svítek a sekanice.

Co do hlavičky patří

* Jako základ se dávají housky nebo jiné bílé pečivo (a nejíte-li bílé, může být klidně i starší chléb). Nedávejte je čerstvé, ale ani moc tvrdé. Prostě tak akorát.

* Dále budete potřebovat vejce. Můžete je zpracovat celá, ale lepší je, když oddělíte bílky od žloutků a ušleháte z nich tuhý sníh. Nádivka je pak nadýchanější.

* Jako tekutina je nejlepší samozřejmě smetana. Použít ale můžete i mléko, vývar nebo obyčejnou vodu. Pro zjemnění pak vložte kousíček másla nebo sádla.

* Ta tradiční nádivka se neobejde bez uzeného masa. Nahradit ho můžete jakýmkoli jiným podle chuti. Nebo sáhněte po uzenině. Výtečná je slanina, ale pochutnáte si i na klobáse, šunce nebo salámu. Vegetariáni rádi používají místo masa houby, cuketu nebo hrášek.

* Nezapomeňte na zelené bylinky. Bez nich to není ono. Určitě víte, že klasikou jsou mladé kopřivy.

Vhodné jsou také bazalka, tymián, petržel, libeček, kontryhel, celerová nať nebo špenát, a z těch planých využijte mladé lístky sedmikrásky, popenec nebo bršlici kozí nohu.

* V neposlední řadě je důležitý česnek a nezapomeňte ani na koření, které použijte podle chuti, a to muškátový květ nebo oříšek, majoránka, možná cibule a kmín. A sůl…

Skvělé je, že se nádivka může jíst teplá jako hlavní chod s bramborovou kaší nebo s bramborem, ale chutná i studená. Obecně se nádivky pečou ve vymazaném pekáči přibližně při 180 °C asi 50 minut. Vše si uzpůsobte podle potřeby.
Skvělé je, že se nádivka může jíst teplá jako hlavní chod s bramborovou kaší nebo s bramborem, ale chutná i studená. Obecně se nádivky pečou ve vymazaném pekáči přibližně při 180 °C asi 50 minut. Vše si uzpůsobte podle potřeby.

Tradiční staročeská z kopřiv

5 housek * 4 vejce * máslo * mléko* kousek slaniny * 250 g uzeného masa * 2 hrsti zelených bylinek (mladá kopřiva, petrželka) * sůl * pepř * muškátový oříšek

1) Housky pokrájené na kostičky namočte do mléka. Na kostičky pokrájenou slaninu vyškvařte.

2) Ušlehejte žloutky s máslem, přidejte namočené housky a slaninu. Doplňte bylinkami, okořeňte dle chuti a zamíchejte.

3) Nakonec zlehka vmíchejte sníh a dejte péct.

S kešu oříšky

3 housky * sklenice smetany * 1 cibule * 100 g slaniny * 200 g moravského uzeného * 300 g kuřecích prsíček * 100 g kešu oříšků * 2 hrsti jarních bylinek (kopřiva, řapíkatý celer, petrželová nať) * 5 vajec * 4 stroužky česneku * koření dle chuti (sůl, pepř)

1) Housky nakrájejte na kostičky a namočte do smetany.

2) Obě masa umelte, přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř a na drobno nakrájenou cibuli a vše v míse promíchejte.

3) Přisypte nasekané bylinky, nadrcené oříšky, přidejte žloutky, promíchejte a nakonec jen zlehka vmíchejte sníh z bílků a dejte péct do trouby.

Špenátová se šunkovým kolenem

3 starší housky * 150 ml vývaru z uzeného masa * 100 g anglické slaniny * 200 g šunkového kolena * 3 vejce * 2 stroužky česneku * oříšek másla * 100 g listového špenátu * koření dle chuti (sůl, pepř, muškátový květ)

1) Housky pokrájejte na kostičky a na másle je osmažte do křupava. Pak je vložte do vývaru (může býti i silný hovězí), který do sebe krutonky nasáknou.

2) Mezitím si listy špenátu spařte vroucí vodou a pokrájejte na kousky.

3) Ke krutonkům přidejte rozšlehané žloutky, na drobno pokrájené šunkové koleno a špenát. Přidejte prolisovaný česnek a okořeňte dle chuti. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh.

4) Zapékací mísu vyložte plátky anglické slaniny tak, aby se překrývaly. Na ně naskládejte nádivku a pečte podle potřeby.

Z drůbežích jater a červeného vína k plnění kachny

100 g kachních jater * 2 lžíce kvalitního červeného vína * 1 cibule * 1 hrst zelených bylinek (petrželová nebo celerová nať, libeček) * 500 g krůtího mletého masa * koření dle chuti (sůl, pepř, sladká mletá paprika) * tuk (olej nebo sádlo) dle potřeby.

1) Na oleji (sádle) orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Pak odstavte, přidejte mleté maso, okořeňte, zalijte vínem a nakonec vložte nakrájené bylinky. Promíchejte a nechte vychladnout. Poté vložte drobné kousky jater a jemně je vmíchejte do směsi.

2) Nádivkou naplňte kachnu a dejte péct.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
reklama
Související články
8.6.2023
Koření obsahuje tolik éterických olejů, že už v nepatrném množství změní chuť jídla. A stejně mocně může působit na zdraví. Účinek se přirozeně liší druh od druhu, a to nejen v působení, ale i jeho intenzitě. Tentokrát jsme vybrali pět nejsilnějších druhů koření na nejběžnější neduhy. Skořice Ačkoli si toto koření spojujeme především s báječnou vůní moučníků a cukroví, dopřávat by si ho měli hl
7.6.2023
Přinášíme vám sadu tipů a rad od našich naniček, které se v kuchyni uměly otáčet. Česnek Chcete-li zmírnit ostrost česneku, můžete ponořit stroužky do studené vody. Když vám zbude oloupaný česnek, brzy se zkazí, ale vyhodit ho je škoda. Naložte stroužky do olivového oleje. Budete tak mít stále po ruce čerstvý česnek a získáte i olej na pokapání salátu či topinek. Málokdo ví, že se česnek hod
4.6.2023
Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské, vegetariánské, RAW a bezlepkové jídlo oproti tomu běžnému, klasickému? Víte, co v nich chybí a čím je vhodné nedostatky nahradit? Každý ví, že strava by měla být pestrá, rozmanitá, výživná a hlavně zdravá. Přesto máme své vyzkoušené recepty, které rádi a často opakujeme a střídáme. Ve spíži máme své oblíbené potraviny a – ruku na srdce – ne vždy je náš
3.6.2023
V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit. Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky. Olej potřebuje tmu Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleně
29.5.2023
Dnes už se staly nepostradatelnou součástí domácnosti, zejména v městských bytech, ale službu udělají i v domech a na chalupách. Odsají páru, ale i vůni různých jídel, která by se jinak šířila po celém bytě. A vyrábějí se stále nové a dokonalejší. Jenže na trhu je jich tolik, že není snadné se v nabídce zorientovat. Takže pokud chcete vyměnit tu dosluhující či právě budujete novou kuchyň, vyplatí
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Libštejn: Vězení nešťastného ducha
epochanacestach.cz
Libštejn: Vězení nešťastného ducha
Jen o pár kilometrů od Krašova nás uprostřed lesů zaujme vypínající se věž zříceniny hradu Libštejn. Byl založen ve 14. století a svého času býval také proslulým vězením. Pro obléhání však neměl ideální umístění, protože sice stál na vysokém kopci, ale několik ještě vyšších bylo poblíž, takže odtud mohlo nepřátelské dělostřelectvo pálit ostošest. V období vrcholného
Plněná vejce
tisicereceptu.cz
Plněná vejce
Vejce vařená natvrdo podáváme s různými přílohami, rozpůlená plníme nebo obkládáme, při jejich přípravě používáme pomazánky, saláty i pěny. Jsou proto velmi vděčnou variantou ultra rychlého pohoštění,
Tajemství Aljašského trojúhelníku: Kam zmizelo 16 000 lidí?
epochalnisvet.cz
Tajemství Aljašského trojúhelníku: Kam zmizelo 16 000 lidí?
Bermudský trojúhelník zná každý, ten Aljašský je tak trochu v jeho stínu. Přitom jen od roku 1988 v něm zmizí více než 16 000 lidí! I v tomto případě obestírají místo nejrůznější konspirační teorie, p
Spojila se s matkou před narozením?
skutecnepribehy.cz
Spojila se s matkou před narozením?
Když mi matka řekla, že za ní naše Lucka ve snu chodí, říkala jsem si, že se už zbláznila. Pak mi to ale po letech dcera potvrdila. V rodině jsem nikdy nezažila moc dobré vztahy. Zejména s matkou jsem si rozuměla docela špatně. Štvalo mě, jak mi do všeho mluví a jak je přehnaně emotivní, někdy téměř až
Čeští polárníci: Rakousko-uherská výprava měla jednu oběť z našich řad
epochaplus.cz
Čeští polárníci: Rakousko-uherská výprava měla jednu oběť z našich řad
Jeho druh každé sousto pečlivě a labužnicky přežvýkává. Trvá dlouho, než ho konečně spolkne. V civilizaci by mu kamarádovo chování nevadilo, ale tady ho přítelovy rituály dohánějí k šílenství. Ponorko
Rybí filety s bramborovou kaší
tisicereceptu.cz
Rybí filety s bramborovou kaší
Rybí maso je také lehké, zdravé a výživné, s kmínem si velmi dobře rozumí a s bramborovou kaší je to lahůdka. Potřebujete 800 g rybích filet (nebo filé) sůl drcený kmín mletou sladkou papriku
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Proč od sebe Frejová odhání chlapy?
nasehvezdy.cz
Proč od sebe Frejová odhání chlapy?
Co se týče vztahů, je herečka Kristýna Frejová (51) ze Zákonů vlka tajemná jako hrad v Karpatech. Šuškalo se, že randí s jakýmsi Honzou, tomu je však už, zdá se, konec. Nedávno se totiž nechala slyš
Zruší Písařovicová plánovanou svatbu?
nasehvezdy.cz
Zruší Písařovicová plánovanou svatbu?
Bude svatba? Anebo z ní vzhledem k nynějším politováníhodným událostem sejde? Zamilovaná Daniela Písařovicová (44) se již definitivně přestěhovala k Ondřeji Brzobohatému (40). Zdálo se tudíž, že j
Užijte si léto s bublinkami Cava Non Plus Ultra
iluxus.cz
Užijte si léto s bublinkami Cava Non Plus Ultra
Teplé letní dny jsou konečně tady, a jak si je lépe vychutnat než v příjemné společnosti. Ať už zamíříte ven s přáteli, s partnerem na romantickou večeři či si dopřejete chvilku o samotě v pohodlí dom
Pronikněte do molekul, vesmíru i přírody. Dnes začíná Veletrh vědy 2023
21stoleti.cz
Pronikněte do molekul, vesmíru i přírody. Dnes začíná Veletrh vědy 2023
Veletrh vědy, největší vědecká akce v České republice, otevírá své brány široké veřejnosti. Ode dneška se v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech bude prezentovat více než 100 vědeckých pracovišť, firem i
VIDEO: Sezona kruhů v obilí začíná! Tady je letošní první obrazec z Anglie
enigmaplus.cz
VIDEO: Sezona kruhů v obilí začíná! Tady je letošní první obrazec z Anglie
První letošní kruh v obilí ve Velké Británii se objevil 28. května, když ho ráno našel farmář v Broad Hintonu v hrabství Wiltshire. Podle odborníků by mohl poukazoval na blížící se sluneční události,