reklama

Koláče, na něž se vám budou sbíhat sliny

Co takhle upéct si domácí koláč z ovoce? Rodina a přátelé to ocení a vám bude báječně.

Francouzský hruškový koláč

50 g Hery, 60 g cukru krystal, 120 g polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva nebo jedlé sody, 3 bílky, 2 lžíce medu, 2 hrušky, 1 zakysaná smetana nebo 2 hustší bílé jogurty

1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, ten potřete medem. Hrušky očistěte, rozkrájejte na dílky a rozložte na med. 2. Utřete do pěny Heru s cukrem, přidejte mouku s práškem do pečiva a vidličkou vypracujte drobenku. Do ní zamíchejte sníh z bílků a těsto rozetřete na hrušky. 3. Pečte na 175 stupňů Celsia cca 40–45 minut.

Po upečení nechte 10 minut vychladnout a pak obraťte vzhůru nohama na talíř.

Švestkový koláč s ořechovou drobenkou

Těsto: 150 ml mléka, 300 g mouky, 1 balíček sušeného droždí, 50 g cukru, 1 vejce, 50 g másla ve vločkách
Na pokladení a drobenku: 2 kg švestek, 180 g másla, 100 g mouky, 180 g cukru, 100 g umletých vlašských nebo lískových ořechů, tuk na vymazání plechu, mouka na podsypání při práci

1. Mléko mírně zahřejeme. Mouku smícháme se sušeným droždím v míse a přidáme cukr, vlažné mléko, vejce a máslo a vypracujeme rychle hladké těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 30 minut vykynout na teplé místo. 2. Švestky omyjeme, rozpůlíme, odpeckujeme a na špičce nařízneme. Máslo na drobenku rozpustíme a dáme zchladit.

Smícháme mouku, cukr a umleté oříšky, přidáme máslo a buď hnětačem, nebo rukama vypracujeme drobenku. 3. Pečicí plech vymažeme tukem, vykynuté těsto ještě zlehka prohněteme a rozprostřeme na plech. Poklademe švestkami na způsob střešních tašek, přikryjeme znovu utěrkou a dáme ještě na 10 minut kynout na teplé místo. 4.

Předehřejeme troubu, švestky na koláči vydatně posypeme drobenkou a dáme péct na 35 minut do středové části trouby při 200 stupních (v horkovzdušné troubě 180 stupňů).

Mrkvové řezy

500 g mrkve, 1 pomeranč, 200 g mletých mandlí, 200 g mletých lískových oříšků, 8 vajec, špetka soli, 300 g cukru, 2 lžíce třešňovice, 100 g mouky, 1 lžička prášku do pečiva Na polevu: 200 g moučkového cukru, 5 lžic vlažného mléka Marcipánové mrkvičky (můžete koupit, nebo použijte recept z minulého čísla Paní domu).

Tuk na vymazání a strouhanku na vysypání plechu

1. Mrkve omyjeme, oškrábeme a nastrouháme najemno. Z omytého pomeranče oškrábeme kůru a vymačkáme šťávu. Nastrouhanou mrkev smícháme s pomerančovou kůrou a mletými mandlemi a oříšky. 2. Plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a přimícháme mrkvovou směs, pomerančovou šťávu a třešňovici.

Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh, přidáme do těsta a nakonec zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva. 3. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech a pečeme ve střední části trouby předehřáté na 175 stupňů 45 minut. 4. Vychladlý koláč polijeme bílou polevou z moučkového cukru dohladka umíchaného s mlékem.

Ozdobíme marcipánovou mrkvičkou.

Ostružinový koláč

Ostružiny, 400 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, špetka soli, 100 g másla, 3 velká vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 polévková lžíce studené vody, 200 g smetanového sýra ricotta/lučina, 1 vanilkový cukr, 1 dl smetany

Příprava:

1. Hladkou mouku, 100 g cukru, sůl, máslo, 2 vejce, vanilkový extrakt, prášek do pečiva a vodu zpracujeme na těsto. 2. Koláčovou formu vymažeme tukem a troubu dáme předehřát na 180 stupňů. 3. Z těsta oddělíme jednu čtvrtinu, obě části zformujeme do koulí a necháme krátce odpočinout v chladu. 4. Omyté ostružiny podlijeme trochou vody a se zbylým cukrem asi 5-7 minut podusíme. 5.

Větší částí rozváleného těsta vyložíme koláčovou formu, z menší části uděláme obdélník, který nakrájíme na proužky. 6. Těsto ve formě naplníme ostružinami. 7. Koláč pokryjeme proužky těsta (aby vytvořily mřížku), potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct na 25–35 minut. 8. Smetanový sýr prošleháme s vanilkovým cukrem a smetanou. 9. Hotový koláč necháme vychladnout.

Nakrájené klínky pak ozdobíme sladkým sýrem.

Koláčky s hruškami a sýrem

Na 8 koláčků:

Na těsto: 300 g hladké špaldové mouky, 175 g másla, 3–4 lžíce studené vody Na náplň: 2 vejce, 150 g tvrdého sýru, 1 lžíce mléka, sůl a pepř, 3 větší hrušky, 1 menší červená cibule 1. Špaldovou mouku přesypte do větší misky, přidejte kousky změklého másla a vodu. Vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout.

Poté jej vyválejte, vykrojte požadovaná kolečka, těsto vložte do vymazaných a vysypaných formiček na koláč a vidličkou jej trošku propíchejte. 2. Rozšlehejte vejce s nastrouhaným tvrdým sýrem, mlékem, solí a pepřem. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Červenou cibuli oloupejte a rozkrájejte na kolečka. 3. Sýrovou směs vylijte na těsto, ozdobte hruškou a cibulí.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova asi 30 minut.

Tip: Pikantní chuť koláčkům dodá zrající sýr či sýr modrého typu.

Foto: Shutterstock, Kuchařka Jezte česky vydavatelství smartpress.cz

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Francouzská nonšalance ve spojení s geometrií
rezidenceonline.cz

Francouzská nonšalance ve...

Neotřelá kombinace půvabu a jemné...
Partner ji nechce za ženu?
nasehvezdy.cz

Partner ji nechce za ženu?

Herečka Kristýna Leichtová...
V tom, jak vnímáme barvy, hraje důležitou roli i jazyk, kterým hovoříme
21stoleti.cz

V tom, jak vnímáme barvy, hraje...

Lidské oko dokáže fyzicky vnímat miliony barev....
Proč je krásná herečka stále sama?
nasehvezdy.cz

Proč je krásná herečka...

Sympatická HANA HOLIŠOVÁ...
Objevte Hoch-Tirol trail: Přes dvě země vysoko v horách, z Jižního Tyrolska do Rakouska
epochanacestach.cz

Objevte Hoch-Tirol trail: Přes...

Pěší trek nebo výprava...
Za zlé drby jsem se pomstila!
skutecnepribehy.cz

Za zlé drby jsem se pomstila!

Byla to moje nejlepší...
Tajemná Sacro Bosco: Italská zahrada monster, kde prý přebývají i duchové!
epochalnisvet.cz

Tajemná Sacro Bosco: Italská...

To místo je staré půl tisíciletí a přezdívá se mu...
Tajemství, které trvá 72 sekund
epochaplus.cz

Tajemství, které trvá 72...

Na naší planetě se nejspíš nenajde moc lidí, kteří...
Royal Salute Platinum Jubilee na poctu oslav královny Alžběty II. za téměř půl milionu korun
iluxus.cz

Royal Salute Platinum Jubilee na...

Royal Salute, mistr na výjimečně vyzrálou...
Katakomby pod Oděsou: Svědek mnoha hrůz
enigmaplus.cz

Katakomby pod Oděsou: Svědek...

Pokud by se tipovalo, které město má nejrozsáhlejší systém...
Zapékané jahody
tisicereceptu.cz

Zapékané jahody

V docela prostém receptu vrchovatě vynikne chuť čerstvých...
Džbánek nebo sklenice? Omyl, ve starověké Mezopotámii popíjeli štamgasti pivo brčkem
epochaplus.cz

Džbánek nebo sklenice? Omyl, ve...

Boháč vloží dlouhou zlatou trubičku do velké...
0 shares