Knedlík je koule, šiška, placička či nok vyrobený z těsta. Jeho složení se podle různých receptů podstatně liší. Mohou být bez náplně, s náplní, anebo obsahují ingredience, které jim dodávají základní chuť a jedí se samotné. Vaří se v osolené vodě či v páře.
Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z masa a máčené housky, jakési karbanátky. Od 17. století se začala přidávat mouka, která se postupně stala hlavní surovinou.
Ještě o dvě století později nebyly knedlíky přílohou k masu, ale hlavním jídlem. Postupně vznikaly různé jejich varianty, používala se i rýže, různé náplně a tvary. A vznikaly i typické národní pokrmy, například naše známé vepřo-knedlo-zelo.
Rozšíření ve světě
Dnes jsou knedlíky velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně. Odtud se rozšířily po celé Evropě a do světa. Knedlíky milují i Gruzínci a Arméni či Maďaři.
Překvapivě je za království knedlíků označovaná Čína, respektive její provincie Kanton, kde se knedlíky plní kdečím.
Od Číny po Kavkaz
Pestrá nabídka kantonských knedlíčků podávaných přímo v napařovacích miskách. Dim sum vypadají jako naše kulaté knedlíky, ale nemusí být vždy úplně kulaté, často jsou spíše hranaté.
Mají nespočet tvarů a velikostí a především se liší desítkami různých náplní.
Uvnitř může být vajíčko, kousky kuřete, pečené vepřové se zeleninou, párky, slanina… Knedlíky najdeme dokonce i na divokém Kavkaze – v gruzínské kuchyni můžeme ochutnat jakési taštičky či spíše měšce nazývané khinkali, které jsou plněné mletým masem.
V Arménii se konzumují knedlíky plněné masem, kterým se říká manti, a servíruje se k nim jogurt a hovězí vývar. Na zvláštní verzi knedlíků narazíte třeba v africké Ghaně. Nazývají se fufu a jedí se v polévce.
Druhy knedlíků
Přílohové z mouky
jáhlové (jáhly, sůl, bezlepková mouka), vhodné pro dietu
houskové (mouka, rohlík, vejce, sůl, voda nebo sodovka), běžná příloha k masu
kynuté kvasnicové (mouka, mléko, vejce, kvasnice)
houskové kynuté s práškem (mouka, rohlík, žloutek, mléko, prášek do pečiva, sůl)
houskové kvasnicové (mouka, droždí, cukr, sůl, rohlíky, voda)
tyrolské houskové (mouka, houska, cibule, slanina, mléko, vejce, sůl, pepř, petrželka)
Plněné
houbové (houby, mouka, sádlo, cibule, strouhanka, slanina, houska, mléko, vejce, pepř, sůl)
špekové (uzené, slanina, mléko, vejce, veka, mouka, muškátový květ, sůl, pepř)
bůčkové (varianta špekových)
ovocné (různé náplně)
Základ z brambor
plněné bramborové knedlíky (brambory, mouka, škrobová moučka, sůl, vejce)
jemné bramborové (brambory, rohlíky, vejce, mouka, sůl)
šulánky (brambory, mouka, mléko či voda, sůl)
jihočeské drbáky (brambory, mouka jen na obalení)
jihočeské bosáky ze syrových a vařených brambor (trocha mouky, vejce, sádlo)
české chlupaté (brambory, mouka, vejce, sůl, sádlo, cibule)
Bez mouky
maďarské (veka, papriky, vejce, máslo, cibule, sůl a pepř)
strouhankové (strouhanka, vejce, máslo, mléko), varianta s bylinkami
švábské sýrové (veka, mléko, tvrdý sýr, vejce, cibule, petržel, máslo, lžička mouky)
játrové, přidávané do polévek
tvarohové
Deggendorfský knedlík
Suroviny: 50 dkg mouky, l prášek do pečiva, trochu soli, 5 plátků černého chleba, 5 žemlí, 5 vajec, 5 polévkových lžic silného polévkového vývaru, 2 polévkové lžíce mléka,1 kávový hrneček vody a hrnec vroucí vody.
Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Do dobře okořeněného vývaru přidáme 2 vajíčka a mléko a vše zašleháme na omáčku. Žemle okrájíme jako jablka a vložíme do omáčky a po chvilkách je obracíme. Na prkénku nakrájíme chleba na větší kostky, které dáme na talíř.
Do zbývajících 3 vajíček zapracujeme střídavě již připravenou mouku s trochou vody, vznikne ne příliš tuhé, ale hebké těsto, které dělá bubliny. Nezapomeňte obracet v omáčce žemle.
Když se vaří voda, tak rychle vmíchejte nakrájený chléb do těsta a rozdělte pak těsto na 5 dílů.
Namočte si ruce v čisté vodě, vezměte jeden díl těsta a stlačte ho dlaní na placku. Vyjměte rozměklou žemli a vložte ji do středu placky, placku zformujte do kulatého knedlíku (jako když děláte švestkové knedlíky).
Dobře zakulacené knedlíky vložte do vroucí vody a na mírném ohni je vařte 25 minut. Po dobu vaření je několikrát obraťte.
Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock