Domů     Knedlíky se nevaří jen u nás
Knedlíky se nevaří jen u nás
19.5.2020

Knedlík je koule, šiška, placička či nok vyrobený z těsta. Jeho složení se podle různých receptů podstatně liší. Mohou být bez náplně, s náplní, anebo obsahují ingredience, které jim dodávají základní chuť a jedí se samotné. Vaří se v osolené vodě či v páře.

Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z masa a máčené housky, jakési karbanátky. Od 17. století se začala přidávat mouka, která se postupně stala hlavní surovinou.

Ještě o dvě století později nebyly knedlíky přílohou k masu, ale hlavním jídlem. Postupně vznikaly různé jejich varianty, používala se i rýže, různé náplně a tvary. A vznikaly i typické národní pokrmy, například naše známé vepřo-knedlo-zelo.

Rozšíření ve světě

Dnes jsou knedlíky velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně. Odtud se rozšířily po celé Evropě a do světa. Knedlíky milují i Gruzínci a Arméni či Maďaři.

Překvapivě je za království knedlíků označovaná Čína, respektive její provincie Kanton, kde se knedlíky plní kdečím.

Od Číny po Kavkaz

Pestrá nabídka kantonských knedlíčků podávaných přímo v napařovacích miskách. Dim sum vypadají jako naše kulaté knedlíky, ale nemusí být vždy úplně kulaté, často jsou spíše hranaté.

Mají nespočet tvarů a velikostí a především se liší desítkami různých náplní.

Uvnitř může být vajíčko, kousky kuřete, pečené vepřové se zeleninou, párky, slanina… Knedlíky najdeme dokonce i na divokém Kavkaze – v gruzínské kuchyni můžeme ochutnat jakési taštičky či spíše měšce nazývané khinkali, které jsou plněné mletým masem.

V Arménii se konzumují knedlíky plněné masem, kterým se říká manti, a servíruje se k nim jogurt a hovězí vývar. Na zvláštní verzi knedlíků narazíte třeba v africké Ghaně. Nazývají se fufu a jedí se v polévce.

Druhy knedlíků

Přílohové z mouky

jáhlové (jáhly, sůl, bezlepková mouka), vhodné pro dietu

houskové (mouka, rohlík, vejce, sůl, voda nebo sodovka), běžná příloha k masu

kynuté kvasnicové (mouka, mléko, vejce, kvasnice)

houskové kynuté s práškem (mouka, rohlík, žloutek, mléko, prášek do pečiva, sůl)

houskové kvasnicové (mouka, droždí, cukr, sůl, rohlíky, voda)

tyrolské houskové (mouka, houska, cibule, slanina, mléko, vejce, sůl, pepř, petrželka)

Plněné

houbové (houby, mouka, sádlo, cibule, strouhanka, slanina, houska, mléko, vejce, pepř, sůl)

špekové (uzené, slanina, mléko, vejce, veka, mouka, muškátový květ, sůl, pepř)

bůčkové (varianta špekových)

ovocné (různé náplně)

Základ z brambor

plněné bramborové knedlíky (brambory, mouka, škrobová moučka, sůl, vejce)

jemné bramborové (brambory, rohlíky, vejce, mouka, sůl)

šulánky (brambory, mouka, mléko či voda, sůl)

jihočeské drbáky (brambory, mouka jen na obalení)

jihočeské bosáky ze syrových a vařených brambor (trocha mouky, vejce, sádlo)

české chlupaté (brambory, mouka, vejce, sůl, sádlo, cibule)

Bez mouky

maďarské (veka, papriky, vejce, máslo, cibule, sůl a pepř)

strouhankové (strouhanka, vejce, máslo, mléko), varianta s bylinkami

švábské sýrové (veka, mléko, tvrdý sýr, vejce, cibule, petržel, máslo, lžička mouky)

játrové, přidávané do polévek

tvarohové

Deggendorfský knedlík

Suroviny: 50 dkg mouky, l prášek do pečiva, trochu soli, 5 plátků černého chleba, 5 žemlí, 5 vajec, 5 polévkových lžic silného polévkového vývaru, 2 polévkové lžíce mléka,1 kávový hrneček vody a hrnec vroucí vody.

Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Do dobře okořeněného vývaru přidáme 2 vajíčka a mléko a vše zašleháme na omáčku. Žemle okrájíme jako jablka a vložíme do omáčky a po chvilkách je obracíme. Na prkénku nakrájíme chleba na větší kostky, které dáme na talíř.

Do zbývajících 3 vajíček zapracujeme střídavě již připravenou mouku s trochou vody, vznikne ne příliš tuhé, ale hebké těsto, které dělá bubliny. Nezapomeňte obracet v omáčce žemle.

Když se vaří voda, tak rychle vmíchejte nakrájený chléb do těsta a rozdělte pak těsto na 5 dílů.

Namočte si ruce v čisté vodě, vezměte jeden díl těsta a stlačte ho dlaní na placku. Vyjměte rozměklou žemli a vložte ji do středu placky, placku zformujte do kulatého knedlíku (jako když děláte švestkové knedlíky).

Dobře zakulacené knedlíky vložte do vroucí vody a na mírném ohni je vařte 25 minut. Po dobu vaření je několikrát obraťte.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
reklama
Šikovné tipy
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tchyně je naším andělem strážným
skutecnepribehy.cz
Tchyně je naším andělem strážným
Tchyni jsem měla velice ráda. Brala jsem ji jako druhou maminku. Když tragicky zahynula, dostala jsem několik znamení. Když mi bylo třicet dva let, začala jsem chodit s Vaškem. Byl jedináček, navíc mu zemřel otec. Ani si ho nepamatuje. O to silnější pouto měl se svou maminkou. Ta mě hned při seznámení objala a políbila
Při záplavách na Sumatře umírali lidé! Vědci se bojí i o ohrožené orangutany
21stoleti.cz
Při záplavách na Sumatře umírali lidé! Vědci se bojí i o ohrožené orangutany
Na podzim 2025 postihly indonéský ostrov Sumatru záplavy a sesuvy půdy. Následky tohoto neštěstí jsou hrozivé. Počet obětí přesáhl číslovku 1000. Další tisíce lidí jsou zraněných. Mnozí zůstávají nezv
Vraždění Medicejských zpackal pomstychtivý kněz
historyplus.cz
Vraždění Medicejských zpackal pomstychtivý kněz
„Signálem k útoku bude cinknutí zvonku při pozdvihování při mši,“ shodnou se spiklenci. Oči věřících budou zbožně sklopeny k zemi a oni budou moct jednou provždy skoncovat s vládou Medicejských ve Florencii. Úkladná vražda v kostele je ale příliš velké sousto…   Florencie je republikou, ale má svého nekorunovaného krále. Lorenzo Medici (1449–1492) jde ve šlépějích svého velkého
Hotel Spöl v Livignu otevírá novou kapitolu alpského wellness
iluxus.cz
Hotel Spöl v Livignu otevírá novou kapitolu alpského wellness
Po období rozsáhlé rekonstrukce se Hotel Spöl v Livignu znovu otevřel pro zimní sezónu hostům – a vrací se silnější, krásnější a promyšlenější než kdy dřív, a to ačkoli celá rekonstrukce ještě nebyla
Hroutí se Kaňokové i vztah s kameramanem?
nasehvezdy.cz
Hroutí se Kaňokové i vztah s kameramanem?
Herečce ze serálu Ratolesti Beátě Kaňokové (36) se hroutí život pod rukama! Alespoň tomu vše nasvědčuje. Někteří kolegové herečky si všímají, že poslední dobou není ve své kůži. Je pohublá a působí
Zdraví vlasů začíná v kuchyni
nejsemsama.cz
Zdraví vlasů začíná v kuchyni
Žádná zázračná pilulka vám nemůže zajistit krásné vlasy. Takovou moc má jedině vhodně zvolená strava. Mít krásné a silné vlasy není jen otázka genů nebo drahé kosmetiky. Velkou roli hraje to, co jíte každý den. Strava bohatá na vitaminy, minerály a kvalitní bílkoviny dokáže vlasům dodat lesk, sílu i odolnost. Než investujete peníze do předražených preparátů, zkuste vytěžit
Nakládaní utopenci
tisicereceptu.cz
Nakládaní utopenci
Naložit si doma utopence není žádná věda, ovšem nutně potřebujete dvě základní věci – kvalitní buřty a poctivě kyselý lák. Ingredience cca 20 špekáčků 3 feferonky 4 cibule 5 kyselých okurek
Rozsviťte Vánoce!
epochaplus.cz
Rozsviťte Vánoce!
Vánoce jsou krásné svátky, mají však jednu nevýhodu. U nás na severní polokouli jsou právě v době, kdy je většinu dne tma! Jak je udělat jasnější a rozzářenější, když nám nepomůže slunce? Odpověď je jasná! Zimní slunovrat znamená, že se den bude konečně prodlužovat! Ovšem jen velmi pozvolna, slunce a světlo je třeba promyšleně lákat
Obří stopy v půdě: Jsou důkazem existence bigfoota?
enigmaplus.cz
Obří stopy v půdě: Jsou důkazem existence bigfoota?
V místech, kde jsou hlášena opakovaná pozorování bigfoota, se občas objevují podivné otisky v bahně. Připomínají lidské stopy, jsou však výrazně větší. Kryptozoologové je považují za možný důkaz exist
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Největší cirkus světa nadchl Čechy
epochalnisvet.cz
Největší cirkus světa nadchl Čechy
V cirkusovém stanu, dlouhém 180 metrů, člověk neví, kam upřít zrak dřív. Jsou tu tři manéže, dvě jeviště i 400 metrů dlouhá okružní dráha, stěny lemují klece zvěřinců a pod kopulí se lesknou hrazdy artistů.   Na počátku 20. století je to už 20 let, co se ve Spojených státech zrodil největší cirkus světa Barnum &
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i