Domů     Když těsto zlobí…
Když těsto zlobí…
29.12.2021

… pak nekyne, sráží se, propadá se uprostřed… Existují triky, jak to napravit nebo zachránit, co se dá. Ale také rady, jak těsto správně připravit.

Nezdarů, které se mohou při pečení moučníků stát, je hodně. Na vině může být samotný recept, ale také použité suroviny, pečicí trouba i ruka kuchařky. A když se nějaká katastrofa přihodí vám?

Poděkujte za ni, protože vás učí, čeho se příště vyvarovat a na co si dát pozor.

Základem jsou bublinky

Při přípravě těsta se v něm vždy vytvoří. Ať už chemickou reakcí nebo mechanickým zpracováním těsta. A právě díky vzduchovým bublinkám je pak těsto nadýchané a kypré. Trik je v tom, přizpůsobit dobu a teplotu pečení způsobu vzniku bublinek.

Těsta odlehčená a nakypřená chemicky

Přísadou, která se u těchto těst postará o potřebné bublinky, může být kypřicí prášek, soda nebo droždí.

Těsta litá s kypřicím práškem

Tohle je to nejjednodušší těsto na světě. V jedné nádobě smícháte suché přísady včetně kypřicího prášku, ve druhé tekuté suroviny. Rychle promícháte (pečlivé míchání v tomto případě ubírá nadýchanosti a přidává tuhosti), smícháte dohromady a dáte do trouby. Toto těsto se hodí na muffiny, mrkvové koláče a nekynuté lívance.

Vychytávka: Použijte do litého těsta tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt nebo kysané mléko, výsledný moučník bude chutnější.

Co se může pokazit: Sražené těsto – použili jste suroviny rozdílné teploty.

Těsta litá se sodou bikarbonou

Soda funguje trochu jinak než kypřicí prášek. Jako kypřidlo je asi třikrát silnější. Musíte však mít vždy v těstě něco kyselého, co způsobí požadovanou reakci (třeba citronovou šťávu – na každou lžičku sody 2 lžičky šťávy).

Co se může pokazit: Toto těsto nesmí čekat na odchod do trouby. Soda hned reaguje, takže byste přišli o část bublin v těstě a výsledek by byl málo nadýchaný.

Těsta kynutá

Droždí není chemickým přípravkem, jedná se o kvasinky. Aby se množily a produkovaly u toho plyn, musíte jim poskytnout tekutiny, cukr a příjemné teplo. A musíte se k nim chovat tak, abyste je nezabili příliš brzo.

Co se může pokazit: Bude-li v těstě kvasinek málo, bude moučník nepříjemně tuhý.

Těsta odlehčená a nakypřená mechanicky

Tato těsta prozradí váš pekařský um. Vyžadují poctivou práci, čas a námahu, jinak se nepovedou. Práci vám může usnadnit dobrý kuchyňský robot.

Piškotové těsto

Jedná se o jedno z nejnadýchanějších a nejjemnějších těst vůbec. Na začátku je třeba pečlivě vyšlehat vejce s cukrem. Svěřte to svému robotovi. Při nejvyšší rychlosti to důkladně zvládne nejdříve za 10 minut.

Poté se do těsta šetrně vmíchá mouka a případně rozpuštěný tuk. Ten je třeba přilévat do našlehaných vajec při stálém šlehání a velmi pomalým proudem. Neměl by být příliš teplý, jinak křehkou pěnu naruší. Až po tuku se nakonec přidává mouka.

Dobře upečené piškotové těsto má bledě hnědou barvu a je pružné na dotyk. Pak už ho nepečte, rádo a rychle se vysušuje.

Vychytávka 1: Studená vejce se hůř šlehají do pěny, měla by mít proto pokojovou teplotu. Jestli si troufnete a budete je šlehat ve vodní lázni nad parou, bude vám odměnou ten nejlepší možný objem pěny. Pozor ale, vejce se mohou srazit.

Vychytávka 2: Požadované množství mouky na našlehaná vejce prosijte. Do těsta ji zapracujte lžicí tak, že budete těsto odebírat odspodu mísy a překládat nahoru přes mouku.

Co se může pokazit:

Těsto nevyběhlo? Důvodem mohou být špatně vyšlehaná vejce, příliš teplý tuk nebo usilovné vmíchávání mouky.

Potrhalo se při vyndávání z formy? Špatně jste vymazali a připravili nádobu na pečení.

Propadlo se těsto uprostřed? Vešlehali jste vzduchu až příliš. Na vině mohou být moc velká vejce, špatná kvalita mouky, špatně odvážené množství mouky, nebo od každého trochu.

Je těsto tužší a při pečení se vyboulilo nahoru? Dali jste si příliš práce s moukou. Příště ji vmíchejte méně pečlivě. Při míchání se stačil vyvinout lepek a ten pak vedl k tužší struktuře.

Je těsto tuhé a pevné jen v dolní části? Buď jste pekli příliš vysokou vrstvu těsta, takže hořejšek pak svou vlastní vahou způsobil kolaps spodku, anebo jste s formou někde třískli při vyndávání z trouby.

Další rady

Kypřicí prášek sypejte do mouky. V tekutině by vyšuměl a tím by pozbyl kypřicí schopnosti.

Rozinky do těsta přidávejte obalené v mouce. Tak nespadnou v bublaninách a koláčích ke dnu formy, ale jsou drsné a drží na povrchu.

Tvarohovou nádivku na koláče dávejte na těsto, které poprášíte moukou. Tak těsto nezvlhne od měkkého tvarohu a dobře se propéká.

Křehké těsto připravujte z dobře roztíratelného tuku, který nesmí být ani zmrzlý, drobivý, ani měkký, mazlavý. Správná teplota je kolem 20 ᵒC.

Sněhové těsto nenechávejte stát, protože řídne. Před pečením hotové tvary ze sněhového těsta (pusinky, kroužky apod.) poprašte cukrem.

Když se vám přesto těsto nepovede, po vychladnutí ho rozdrobte a využijte místo piškotů na nepečený moučník do hrníčku – například tiramisu.

Podle Jany Florentyny Zatloukalové (www.kucharkaprodceru.cz) redakčně upravila Dana Pešková

Foto: PX FUEL

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Místo vojáků dobyli Egypt Napoleonovi vědci
historyplus.cz
Místo vojáků dobyli Egypt Napoleonovi vědci
Kopyta koní se noří do rozpáleného egyptského písku. Trojice mužů tvoří předvoj armády, která se plouží za nimi. Náhle jeden z nich zvolá: „Voda!“ Na horizontu se zaleskne stříbrná hladina, která však vzápětí zmizí…   Francouzského geometra Gasparda Mongea (1746–1818), vynálezce deskriptivní geometrie, optický klam neodradí. Sesedne z koně, otře si zpocené čelo a vytáhne zápisník,
Modern Palazzo s italskými doteky
rezidenceonline.cz
Modern Palazzo s italskými doteky
Prostor pro bydlení, práci, relaxaci, přijímání návštěv… Interiér soudobého paláce s velkými otevřenými prostory vyzařuje harmonickou a elegantní atmosféru. Dvoupodlažní vila ve varšavské rezidenční čtvrti Wilanow skrývá za svou klasickou fasádou překvapivě dynamický interiér, vybavený luxusním nadčasovým nábytkem s trendovými prvky moderního designu. Přesně v duchu hesla „prostor je pro nás inspirací“ se autorskému duu
Záhada nápisů v Adršpašsko-teplických skalách: svá jména zde vytesali Britové zajatí u Dunkerque
epochanacestach.cz
Záhada nápisů v Adršpašsko-teplických skalách: svá jména zde vytesali Britové zajatí u Dunkerque
Nádherná příroda a unikátní atmosféra jednoho z největších skalních měst v Evropě přímo vybízí k jedinečným výletům, procházkám či jen k zastavení a odpočinku. Byly však i časy, kdy Adršpašsko-teplickými skalami procházela historie, neméně dramatická jako zdejší prostředí skalních masivů. Za druhé světové války zde pracovali váleční zajatci, řada z nich zadržených německou armádou během slavné bitvy u Dunkerque. Mediálně
Mýty a pravdy o pupeční šňůře
epochalnisvet.cz
Mýty a pravdy o pupeční šňůře
Pupeční šňůra je často vnímána jako spojení mezi matkou a dítětem, ale je to mnohem víc…Jde o jedinečný životodárný orgán, který spojuje vyvíjející se plod s placentou v děloze matky, kdy zajišťuje výživu, okysličení a odvod odpadních látek během těhotenství.   Za staletí se kolem ní vytvořila řada mýtů, pověr a tradic. Některé z nich
Špízy z lososa
tisicereceptu.cz
Špízy z lososa
Kdo by neměl rád jemné maso lososa! Úprava na grilu je šetrná a zachová jeho cenné látky. Potřebujete 600 g lososa bez kůže 2 citrony (nebo papriku, cuketu ) 60 ml olivového oleje 2 stroužk
Místo svatby přijde u Aničky Slováčkové rozchod?
nasehvezdy.cz
Místo svatby přijde u Aničky Slováčkové rozchod?
Vypadají jako dvě zamilované hrdličky. Jenže to nemusí dlouho trvat. Anna Slováčková (29) totiž přiznala, že to s partnerem mají občas vachrlaté. Podruhé bojuje Anna Slováčková (29) s rakovinou a s
Grizzlymu tváří v tvář: Je tohle poslední, co uvidíte?
epochaplus.cz
Grizzlymu tváří v tvář: Je tohle poslední, co uvidíte?
Medvěd grizzly je považován za vysoce agresivní druh. Obvykle je samotář, přes zimu se ukládá k zimnímu spánku a na jaře má hlad. A právě tehdy, roku 2021, jednoho takového zachytila fotopast amerického fotografa Zacka Clothiera. Snímek pořízený těsně předtím, než se medvěd na fotoaparát vrhl, nahání husí kůži. Cenu za nejlepší fotografii zvířat v jejich přirozeném
Hojení ran a rakovina: Vědci odhalili překvapivou podobnost procesů
21stoleti.cz
Hojení ran a rakovina: Vědci odhalili překvapivou podobnost procesů
Hojení ran je klíčovým biologickým procesem, který umožňuje tělu regenerovat poškozené tkáně a obnovit svou funkčnost. Nedávný výzkum však odhalil překvapující skutečnost – mechanismy, které stojí za
Buřtguláš
nejsemsama.cz
Buřtguláš
Klasika, která chutná skvěle i druhý den. Do buřtguláše použijte kvalitní uzeninu. Bude chutnat i jen tak, ale s chlebem s křupavou kůrkou bude dokonalý. Ingredience: ● 300 g brambor ● 2 buřty ● 1 cibule ● 1 lžíce sladké mleté papriky ● ½ lžíce uzené mleté papriky ● ½ lžičky drceného kmínu ● 700 ml vývaru ● 1 červená paprika ● 1 červená feferonka ● 1 lžíce hladké mouky ● 1 lžíce
Nová trofej Tiffany & Co. x FIFA Club World Cup
iluxus.cz
Nová trofej Tiffany & Co. x FIFA Club World Cup
Tiffany & Co. a FIFA se spojily, aby oslavily odhalení první trofeje FIFA Club World Cup ve vlajkovém obchodě Tiffany Landmark v New Yorku. FIFA odhalila novou oficiální trofej FIFA Club World
Copak by ta holčička chtěla, ptával se táta
skutecnepribehy.cz
Copak by ta holčička chtěla, ptával se táta
Dostávala jsem od táty fantastické dárečky, celá škola mi záviděla. Ale oděvů už byla plná skříň, a tak jsem si přála něco úplně jiného. pro vévodkyni. A já když jsem ti tuhle koupila šaty, dostala jsi záchvat smíchu a řeklas, že si to na sebe nevezmeš.“ No jasně, byly to šaty z textilu na náměstí, tak nepodobné oslňujícím oděvům
Tajemství zámořských objevů: Dopluli do Jižní Ameriky jako první Féničané?
enigmaplus.cz
Tajemství zámořských objevů: Dopluli do Jižní Ameriky jako první Féničané?
Před tím, než Jižní Ameriku v 16. století kolonizovali evropští dobyvatelé, navštívili tento kontinent možná ještě jiní cestovatelé. Archeologické nálezy totiž naznačují, že sem již před naším letopoč