Domů     Když těsto zlobí…
Když těsto zlobí…
29.12.2021

… pak nekyne, sráží se, propadá se uprostřed… Existují triky, jak to napravit nebo zachránit, co se dá. Ale také rady, jak těsto správně připravit.

Nezdarů, které se mohou při pečení moučníků stát, je hodně. Na vině může být samotný recept, ale také použité suroviny, pečicí trouba i ruka kuchařky. A když se nějaká katastrofa přihodí vám?

Poděkujte za ni, protože vás učí, čeho se příště vyvarovat a na co si dát pozor.

Základem jsou bublinky

Při přípravě těsta se v něm vždy vytvoří. Ať už chemickou reakcí nebo mechanickým zpracováním těsta. A právě díky vzduchovým bublinkám je pak těsto nadýchané a kypré. Trik je v tom, přizpůsobit dobu a teplotu pečení způsobu vzniku bublinek.

Těsta odlehčená a nakypřená chemicky

Přísadou, která se u těchto těst postará o potřebné bublinky, může být kypřicí prášek, soda nebo droždí.

Těsta litá s kypřicím práškem

Tohle je to nejjednodušší těsto na světě. V jedné nádobě smícháte suché přísady včetně kypřicího prášku, ve druhé tekuté suroviny. Rychle promícháte (pečlivé míchání v tomto případě ubírá nadýchanosti a přidává tuhosti), smícháte dohromady a dáte do trouby. Toto těsto se hodí na muffiny, mrkvové koláče a nekynuté lívance.

Vychytávka: Použijte do litého těsta tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt nebo kysané mléko, výsledný moučník bude chutnější.

Co se může pokazit: Sražené těsto – použili jste suroviny rozdílné teploty.

Těsta litá se sodou bikarbonou

Soda funguje trochu jinak než kypřicí prášek. Jako kypřidlo je asi třikrát silnější. Musíte však mít vždy v těstě něco kyselého, co způsobí požadovanou reakci (třeba citronovou šťávu – na každou lžičku sody 2 lžičky šťávy).

Co se může pokazit: Toto těsto nesmí čekat na odchod do trouby. Soda hned reaguje, takže byste přišli o část bublin v těstě a výsledek by byl málo nadýchaný.

Těsta kynutá

Droždí není chemickým přípravkem, jedná se o kvasinky. Aby se množily a produkovaly u toho plyn, musíte jim poskytnout tekutiny, cukr a příjemné teplo. A musíte se k nim chovat tak, abyste je nezabili příliš brzo.

Co se může pokazit: Bude-li v těstě kvasinek málo, bude moučník nepříjemně tuhý.

Těsta odlehčená a nakypřená mechanicky

Tato těsta prozradí váš pekařský um. Vyžadují poctivou práci, čas a námahu, jinak se nepovedou. Práci vám může usnadnit dobrý kuchyňský robot.

Piškotové těsto

Jedná se o jedno z nejnadýchanějších a nejjemnějších těst vůbec. Na začátku je třeba pečlivě vyšlehat vejce s cukrem. Svěřte to svému robotovi. Při nejvyšší rychlosti to důkladně zvládne nejdříve za 10 minut.

Poté se do těsta šetrně vmíchá mouka a případně rozpuštěný tuk. Ten je třeba přilévat do našlehaných vajec při stálém šlehání a velmi pomalým proudem. Neměl by být příliš teplý, jinak křehkou pěnu naruší. Až po tuku se nakonec přidává mouka.

Dobře upečené piškotové těsto má bledě hnědou barvu a je pružné na dotyk. Pak už ho nepečte, rádo a rychle se vysušuje.

Vychytávka 1: Studená vejce se hůř šlehají do pěny, měla by mít proto pokojovou teplotu. Jestli si troufnete a budete je šlehat ve vodní lázni nad parou, bude vám odměnou ten nejlepší možný objem pěny. Pozor ale, vejce se mohou srazit.

Vychytávka 2: Požadované množství mouky na našlehaná vejce prosijte. Do těsta ji zapracujte lžicí tak, že budete těsto odebírat odspodu mísy a překládat nahoru přes mouku.

Co se může pokazit:

Těsto nevyběhlo? Důvodem mohou být špatně vyšlehaná vejce, příliš teplý tuk nebo usilovné vmíchávání mouky.

Potrhalo se při vyndávání z formy? Špatně jste vymazali a připravili nádobu na pečení.

Propadlo se těsto uprostřed? Vešlehali jste vzduchu až příliš. Na vině mohou být moc velká vejce, špatná kvalita mouky, špatně odvážené množství mouky, nebo od každého trochu.

Je těsto tužší a při pečení se vyboulilo nahoru? Dali jste si příliš práce s moukou. Příště ji vmíchejte méně pečlivě. Při míchání se stačil vyvinout lepek a ten pak vedl k tužší struktuře.

Je těsto tuhé a pevné jen v dolní části? Buď jste pekli příliš vysokou vrstvu těsta, takže hořejšek pak svou vlastní vahou způsobil kolaps spodku, anebo jste s formou někde třískli při vyndávání z trouby.

Další rady

Kypřicí prášek sypejte do mouky. V tekutině by vyšuměl a tím by pozbyl kypřicí schopnosti.

Rozinky do těsta přidávejte obalené v mouce. Tak nespadnou v bublaninách a koláčích ke dnu formy, ale jsou drsné a drží na povrchu.

Tvarohovou nádivku na koláče dávejte na těsto, které poprášíte moukou. Tak těsto nezvlhne od měkkého tvarohu a dobře se propéká.

Křehké těsto připravujte z dobře roztíratelného tuku, který nesmí být ani zmrzlý, drobivý, ani měkký, mazlavý. Správná teplota je kolem 20 ᵒC.

Sněhové těsto nenechávejte stát, protože řídne. Před pečením hotové tvary ze sněhového těsta (pusinky, kroužky apod.) poprašte cukrem.

Když se vám přesto těsto nepovede, po vychladnutí ho rozdrobte a využijte místo piškotů na nepečený moučník do hrníčku – například tiramisu.

Podle Jany Florentyny Zatloukalové (www.kucharkaprodceru.cz) redakčně upravila Dana Pešková

Foto: PX FUEL

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Supermodelka Claudia Schiffer a její dům plný duchů: žije v něm už 23 let
enigmaplus.cz
Supermodelka Claudia Schiffer a její dům plný duchů: žije v něm už 23 let
Claudia Schiffer, jedna z nejúspěšnějších modelek všech dob, se před nedávnem svěřila reportérům, že v jejím anglickém domě, který si s manželem pořídila před 23 lety, přebývá několik duchů. Jsou prý
Slavný vzdušný most: Ve městě přistává jedno letadlo za minutu
historyplus.cz
Slavný vzdušný most: Ve městě přistává jedno letadlo za minutu
Jakmile se letoun dotkne přistávací dráhy, už ho odklánějí k příslušnému hangáru, kde je ještě místo. Neuběhnou totiž ještě ani dvě minuty a už se blíží další vrčící kolos. Takhle to jde den za dnem. A Stalin zuří! Nevěřil, jak houževnatě budou západní Spojenci odolávat jeho provokacím. Blokádu odvolá až po 11 měsících. Z Berlína
Lexus přebudoval velké SUV v kosmetický salon
epochalnisvet.cz
Lexus přebudoval velké SUV v kosmetický salon
Americká pobočka Lexus vytvořila unikátní verzi modelu Glam LX, největšího SUV v nabídce značky. Jde o mobilní kosmetický salon inspirovaný módou a kosmetickým průmyslem pro VIP hosty.   Lexus Glam LX má karoserii pokrytou efektní perleťovou fólií, která mění barvy v závislosti na osvětlení, diamantově růžovým logem značky vpředu a výraznými stříbrnými ráfky. V interiéru
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Jak nám ONA jednoho dne změnila celý život
skutecnepribehy.cz
Jak nám ONA jednoho dne změnila celý život
Přivedl si JI domů, aniž se mě zeptal. Mohla jsem se zbláznit vzteky a žárlivostí. Nakonec si získala i mě, a náš společný život se změnil k lepšímu. Toho dne, bylo to po téměř dvacetiletém, celkem poklidném, i když dost stereotypním manželství, přišel manžel z práce a doprovázela ho ONA. Vzájemně nás představil a se samozřejmostí jemu vlastní mi sdělil, že ONA bude
Balení vánočních dárků hravě a kreativně
nejsemsama.cz
Balení vánočních dárků hravě a kreativně
Patříte-li mezi nadšence, kteří se každý rok pídí po originálním balení dárků, máme pro vás spoustu úžasných nápadů. Vsadíte na eleganci a okázalost, které letos vládnou celému světu, nebo toužíte spíše po kreativitě? Nic není problém! Ať žije okázalost Zlato, samet či satén, výrazné barvy, zvířecí motivy a doplňky. Pokud se letos chcete blýsknout, vsaďte na
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Netradiční cibulová paštika
tisicereceptu.cz
Netradiční cibulová paštika
Určitě jste někdy jedli vařené brambory s cibulkou a se sklenicí mléka nebo kefíru. Velice rychlá a oblíbená večeře v řadě domácností. Cibule není nikdy dost. Proč si nepřipravit i tuto paštiku? In
Pět etap vývoje lidského mozku: Dospělý mód nastává až po třicítce!
21stoleti.cz
Pět etap vývoje lidského mozku: Dospělý mód nastává až po třicítce!
Odborníci z Cambridgeské univerzity v rámci jedné z dosud nejkomplexnějších studií, zabývající se změnami nervových spojů od dětství do stáří, identifikovali pět hlavních „epoch“ vývoje lidského mozku
Tajemství Svatební košile: Nejtemnější příběh z Erbenovy Kytice
epochaplus.cz
Tajemství Svatební košile: Nejtemnější příběh z Erbenovy Kytice
V časech, kdy noc osvětloval jen plamínek lampy a lidská představivost byla plná stínů a neznáma, vznikl jeden z nejmrazivějších příběhů české literatury. Dnes nás horory zaplavují digitálními efekty a hlasitými výkřiky, přesto se Erbenovi před více než 170 lety podařilo vytvořit děs, který dokáže proniknout až do kostí — bez jediného trikového obrazu. Jeho
Dcera Basinger odpustila zpackanou rodinu?
nasehvezdy.cz
Dcera Basinger odpustila zpackanou rodinu?
To je ale překvapení! Dlouho se americká herečka známá z filmu Batman, Kim Basinger (71), neukázala na veřejnosti. Mluvilo se o její fóbii z lidí a veřejných prostranství a také o tom, že se od ní o
Sváteční dining, koktejly a třpyt Swarovski: Andaz Prague zve k oslavám Vánoc
iluxus.cz
Sváteční dining, koktejly a třpyt Swarovski: Andaz Prague zve k oslavám Vánoc
Sváteční období v Andaz Prague letos rozzářila spolupráce se značkou Swarovski, která u příležitosti svého 130. výročí přináší do hotelu nezaměnitelnou záři, eleganci a řemeslný um. Stylové lobby ozdo