Domů     Jídlo na dovolenou: Jak dlouho vydrží?
Jídlo na dovolenou: Jak dlouho vydrží?
21.6.2020

Železnou zásobu nezbytných potravin na chatu nebo chalupu má skoro každý. Také když vyrazíme pod stan, nebo prostě někam, kde není lednička, hodí se nám vědět, jak dlouho vydrží proviant, který s sebou vezeme.

Vejce

Vejce vydrží při běžné teplotě 18 dní, potom už musí do lednice. To platí pro vejce z domácího chovu i z obchodu za jedné podmínky: nesmí být omytá. Kdo se snaží vejce ze strachu před salmonelou pro jistotu omýt, naopak poruší ochrannou funkci skořápky. Omytá vejce tedy musíme skladovat v chladničce okamžitě.

Skladování vajíček má ještě jednu zvláštnost. Jakmile byla jednou v chladničce, už je v chladu musíme udržovat, dokud je nespotřebujeme.

Je to proto, že by na skořápce mohla po vyjmutí z lednice kondenzovat voda, ta by mohla proniknout do vejce a kdybychom byli smolaři, mohli bychom to odnést na zdraví.

Pro všechny případy bychom měli vědět, že vejce můžeme jíst i ještě asi tři týdny po uplynutí data minimální trvanlivosti.

Abychom měli jistotu, že jsou ještě v pořádku, použijeme notoricky známý trik zvaný „plave, nebo neplave?“ Plovoucí vejce je staršího data, takže použít jen na pečení nebo vaření.

Chléb a další pečivo

Veka a světlý chléb vydrží při běžném skladování 1 – 3 dny, ale rozhodně bychom ho neměli nechat zapařit v igelitovém pytlíku. Radši chleba okoralý, než plesnivý. Normální chléb má trvanlivost 3 -5 dní, chléb pšeničný celozrnný 4 dny.

Žitný chléb můžeme jíst ještě po 5 – 7 dnech. Toastový chléb můžeme mít do zásoby týden. Naprosto nejdéle vydrží samozřejmě knekebrot nebo suchary. Ty si můžeme s sebou sbalit i na cestu kolem světa, dají se jíst i za rok.

Maso

Maso je nejrizikovější částí našich zásob. Syrové maso se rychle kazí, takže ani na dovolené si nemůžeme dovolit ho neskladovat správně, tj.

při teplotě trvale pod 7°C. A to platí pro všechny způsoby balení masa, je jedno, jestli je balené v ochranné atmosféře, vakuu nebo jinak. V létě opatrně s datem spotřeby, uvedeném na balíčcích s masem. Nespoléhejte se na ně!

Platí jen v případě, že byly po celou dobu skladování dodrženy správné podmínky. To znamená, že se maso nikde neohřívalo v nákupní tašce nebo cestou autem, že máte i na chatě lednici nebo opravdu ledový potok, který používáte na chlazení a tak dále.

Nejchoulostivějším druhem masa je maso mleté. Pochopitelně, protože má největší povrch, takže zárodky se tu mají nejlíp. Mleté maso spotřebujte v den, kdy jste ho koupili.

Když to nejde, a nemůžete ho ani zamrazit, radši jídlo uvařte doma a na chatě jen ohřejte.

Maso pokrájené na kostky (třeba na guláš) zachováte v lednici den, pečeně a steaky asi čtyři dny v ledničce. Vnitřnosti vydrží 1 – 2 dny.

Zásoby v mrazáku zůstanou poživatelné podstatně déle. Hovězí a telecí 8 měsíců, vepřové maso a mleté maso vydrží, byť hluboce zmrazené, výrazně kratší dobu, jen 2 – 3 měsíce.

Ryby

Ryby a mořské plody se kazí velmi rychle a potřebují speciální zacházení. Mořské plody si na chalupu asi vozí málokdo a nebývají v naší zeměpisné šířce běžnou součástí železné zásoby, ale ryby si leckdo nachytá i sám.

A když se zadaří a ryb je víc, než sníme hned, musíme je (vykuchané) zamrazit nebo skladovat v lednici. Anebo je samozřejmě zpracovat jinak, ale to už rybáři znají.

Mléko

Trvanlivé mléko se nezkazí až tři měsíce, čerstvé, neotevřené mléko jen 7 – 8 dní. Otevřené mléko je třeba spotřebovat do tří dnů. Nespoléhejte e na to, že mléko zkysne, tedy pokud nemáte skutečné čerstvé mléko.

Vysoce pasterizovaná mléka, ať už si říkají čerstvé nebo trvanlivé, nejspíš dřív shnijí, než zkysnou.

Jogurty

Jogurty prostě patří do chladu, a pak s vámi budou tak dlouho, jak je uvedeno na víčku.

Pod stanem si jich moc neužijeme, tedy jestli opět nesáhneme k posvědčenému chlazení v potoce (pro hygienicky citlivé táborníky samozřejmě v uzavřeném plechovém kyblíku, aby voda neomývala víčka).

Nebo si budeme muset koupit trvanlivé „jogurty“ pro děti, které nemusí být v lednici vůbec a prodávají se mezi dětskou výživou. Připomínají ale spíš trvanlivý pudink.

Jogurty s prošlou dobou minimální trvanlivosti nemusíme hned vyhazovat. Dají se sníst ještě do tří týdnů po uplynutí této doby. Nafouknuté víčko není na závadu, může za to kyselina mléčná.

Máslo

Máslo skladované v chladu (do deseti stupňů) vydrží až tři týdny. Kdo si dělá zásoby, měl by ho zmrazit, při minus 18 stupních vydrží až půl roku. V polních podmínkách někde ve stanu je máslo spíš pro zlost.

V teple žlukne raz dva, navíc se, vytažené z chladu vody nebo „chladničky“ ve břehu stává přímo magnetem na písek. Ale když už, tak do šroubovací sklenice s ním. Anebo přepustit, takové pak zvládne i normální pokojovou teplotu, a navíc se nepřipaluje.

Brambory

Máme-li suchý, tmavý a chladný sklep (ideálně s teplotou mezi 4 – 8 stupni Celsia), brambory si v něm můžou hovět několik měsíců. Při vyšších teplotách začnou klíčit, což v zásadě není na závadu, když z nich klíčky oloupeme, můžeme brambory jíst. Ale nebudou už tak výživné.

Mouka, rýže, luštěniny

Mouku skladujeme na suchém, tmavém místě a nejlépe ve vzduchotěsném obalu. Mouka celozrnná se kazí rychleji než mouka světlá. Zatímco světlá mouka skladovaná správně vydrží rok, celozrnná mouka má trvanlivost daleko kratší, jen dva měsíce.

Podobně se to má i s rýží: bílou rýži můžeme skladovat rok, ale neloupanou tmavou musíme spotřebovat do tří měsíců, jinak žlukne. Fazole, hrách i čočka vydrží rok, při správném skladování v uzavřené nádobě déle. Strouhanku a krupici bychom doma neměli strpět déle než osm měsíců.

Těstoviny a ovesné vločky

Těstoviny při správném skladování vydrží klidně i dva roky, pokud se nám do nich nepustí nějaké breberky. Ovesné vločky si s sebou na dovolenou můžeme vzít do zásoby bez obav, na jejich spotřebu máme půl roku.

Konzervy

Konzervy, to je tábornická klasika. Vydrží určitě aspoň dva roky. Když objevíte ve spíži nějakou archivní, s vybouleným víčkem, nepokoušejte se ji za žádných okolností vzkřísit. Může být jedovatá.

Nespotřebovaný obsah konzervy přesuneme do plastové nebo skleněné nádoby s víčkem a urychleně sníme.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zničila lásku jeho věčná žárlivost a ironie Hybnerové?
nasehvezdy.cz
Zničila lásku jeho věčná žárlivost a ironie Hybnerové?
Vztah herečky ze seriálu Ulice Vandy Hybnerové (57) a psychologa Lukáše, s nímž se seznámila přes internet, je asi v nenávratnu. O partnerské krizi mezi nimi se už spekulovalo delší dobu. Sama nazna
Když Slunce hrozí: Sluneční maximum a zranitelnost technologií
epochaplus.cz
Když Slunce hrozí: Sluneční maximum a zranitelnost technologií
Slunce se právě nyní nachází ve fázi svého jedenáctiletého maxima, což pro technologicky závislou civilizaci na Zemi představuje kritické období. Jevy jako sluneční erupce a výrony koronální hmoty (CME) nejsou jen zdrojem efektních polárních září, ale především rizikovým faktorem pro elektrické sítě, satelitní komunikaci a navigační systémy. Historické paralely ukazují, že extrémní geomagnetická bouře by
Záhada pevnosti u Dunaje: Co se vyklubalo z „opuštěného hradu“?
enigmaplus.cz
Záhada pevnosti u Dunaje: Co se vyklubalo z „opuštěného hradu“?
O těchto ruinách v katastru dolnorakouské obce Stopfenreuth věděli všichni. Říkalo se jim „opuštěný hrad“. Kdo zde stával na stráži u brodu, kde bylo možné překročit Dunaj? Spekulovalo se o nějaké men
Adventní kouzlo českých hradů a zámků
nejsemsama.cz
Adventní kouzlo českých hradů a zámků
Zažijte tu pravou vánoční romantiku! Odpočiňte si od přeplněných městských trhů a vyrazte na některý z našich krásných, vánočně vyladěných hradů a zámků. Kde vás čeká co pěkného? Karlštejn Na pohádkovém hradě nedaleko Prahy vás o adventu přivítá i slavný Císařský palác.Tradici tu mají jak vánoční prohlídky ve svátečně vyzdobených interiérech, tak jarmark pod hradem na historickém tržišti, kde se prodávají ručně vyráběné předměty,
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Řídila Edtih Wilsonová Bílý dům místo manžela?
historyplus.cz
Řídila Edtih Wilsonová Bílý dům místo manžela?
Je první dámou Spojených států amerických. Zároveň jako první žena ve Washingtonu řídí automobil. Je první chotí amerického prezidenta, která svého muže doprovází při cestě do Evropy. Patří jí však prvenství i v prezidentování, jak se mnozí domnívají? Byla Edith Wilsonová skutečně první prezidentkou Spojených států, aniž by ji oficiálně zvolili?   Je studený březnový
Je Little Foot novým, dosud nepojmenovaným druhem lidského předka?
21stoleti.cz
Je Little Foot novým, dosud nepojmenovaným druhem lidského předka?
V roce 2017 byla veřejně odhalena nejkomplexnější kostra australopiteka, jaká kdy byla nalezena. Její označení Little Foot neboli „Malá noha“ plyne z velikosti kostí chodidel. Profesor Ronald Clarke,
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Ztratila jsem dceru
skutecnepribehy.cz
Ztratila jsem dceru
Byly jsme celý život jen dvě. Já a moje dcera Adéla. Bez jejího otce, bez jakékoli jiné opory. A ona tu není. Jednoho odpoledne odešla na trénink gymnastiky. Ten den jsem čekala, že se vrátí jako obvykle. Zavolali mi, že při tréninku spadla z výšky přímo na hlavu a krátce ztratila vědomí. V nemocnici jsem našla Adélu bledou, nehybnou, s přístroji připojenými k jejímu
Brokolicová polévka se smetanou
tisicereceptu.cz
Brokolicová polévka se smetanou
Suroviny na 4 porce 1 najemno pokrájená cibule 3 středně velké brambory (pokrájené na kostičky) 2 lžíce másla podle chuti sůl čerstvě mletý bílý pepř 1 kelímek smetany 1 l drůbežího vývaru 5
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak