Domů     Jezte ředkvičky, budete jak rybičky
Jezte ředkvičky, budete jak rybičky
19.6.2020

Nevěříte? A přesto je to pravda. Taková obyčejná zelenina a co všechno dokáže. Přitom pěstovat ji můžeme samozřejmě na zahradě, ale také klidně na balkoně, a to celou sezonu.

Buďte fit

Ředkvičky mají vysoký obsah silic, minerálních látek a vitaminu B a C. Kromě vysokého podílu vody ředkvička obsahuje vápník, draslík, fosfor a síru, která jí dodává charakteristický zápach. A na co jsou dobré?

Podporují trávení, jsou mírně močopudné.

Odstraňují zácpu, působí proti plynatosti.

Snižují cholesterol i krevní tlak.

Uvolňují hleny při kašli.

Působí na onemocnění žlučníku, žaludku i průdušek.

Jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů.

Odvodňují.

Posilují nervy.

Posilují paměť.

Vzhledem k obsahu karotenu mají blahodárný vliv na zrak.

No není to dost důvodů na to, abychom je tu a tam připravili?

Nakupujeme

Pokud nevlastníte ani metr zeminy, musíte si je koupit. Jak na to? Při nákupu vybírejte ředkvičky, které jsou na pohmat tuhé a na svou velikost přiměřeně těžké. Ředkvičky měkké a oschlé nechte být.

Přítomnost natě trvanlivost ředkviček neprodlužuje, proto ji před skladováním v lednici vždycky dejte pryč (nebo ji zpracujte). Ředkvičky vydrží v šuplíku na zeleninu čerstvé několik dní a nejlépe jim je v pootevřeném plastovém pytlíku.

Pokud přesto zvadnou, můžete je osvěžit namočením ve studené vodě. Po několika hodinách naberou zpět plný tvar i křupavost.

Klíčky, nať a květy

V poslední době, která fandí zdobení jídel, se některá zahradnictví specializují na pěstování ředkviček na nať a květ, případně klíčky. Tak můžete ředkvičky zužitkovat i vy.

Nať obsahuje stejné látky jako kořen a není palčivá, hodí se proto třeba do pesta a do polévkových krémů. Nebojte se je ale použít i vedle ředkviček třeba v salátu – ke křupavým ředkvičkám vytvoří pěkný kontrast.

Na zpracování vybírejte jen pěkné nezavadlé listy, které nemají žluté skvrny. Před použitím je pořádně properte pod tekoucí vodou, protože často obsahují zbytky písku a zeminy.

Zasyrova

Asi nejoblíbenější je chléb s máslem a ředkvičkami, pochopitelně s obměnou tvaroh, sýr.

Hodí se k jakýmkoliv zeleným salátům (zkuste třeba přidat do směsi s hlávkovým salátem, polníčkem, rukolou nebo s pampeliškovými listy) a lze jimi posypat i vaječnou omeletu.

Hodí se také do různých pomazánek, jen je potřeba ji spotřebovat brzy, protože ředkvičky ztrácejí vodu a pomazánku naředí. Ale můžete je prostě chroupat jen tak.

Zatepla

Ředkvičky se mohou také dusit, tepelná úprava ale musí být rychlá, protože jinak by ztratily hodnotné látky i barvu. Zkuste třeba máslové. Bulvičky nakrájte na čtvrtinky a krátce prohřejte v teplé máslové emulzi.

Tu si snadno uděláte, když na dno rendlíku dáte trochu vody, ohřejete a vmícháte studené máslo. Nechte rozpustit a přidejte ředkvičky, které v másle na chvilku ohřejete. Stačí opravdu jen chvíli, máslo ani nesmí začít bublat. Získáte lahodné teplé, ale přesto křupavé ředkvičky.

Slavná okroška

Pochází z Ruska, ale ani jinde není neznámá. Koneckonců je to polévka letní, ochlazující a suroviny nemusíte shánět po všech čertech. Dělá se takto.

¼ l studené vody, 1 salátová okurka, svazek jarní cibule, litr mléka, svazek kopru, 2 svazky ředkviček, 200 g šunky, 3 polévkové lžíce majonézy, 4 vařené a oloupané brambory, 4 vejce natvrdo, ocet, sůl, čerstvě mletý pepř.

Okurku, brambory, vejce, ředkvičky a šunku nakrájíme na kostičky a cibulku nadrobno. Majonézu rozmícháme s mlékem a přidáme podle potřebné hustoty trochu vody. Všechny ingredience smícháme, dochutíme solí, pepřem a octem a necháme vychladit.

Malá společenská douška

Ředvičky mají sice skoro samé dobré vlastnosti, ale také jednu velmi špatnou – jsou cítit z dechu, a to velmi nepříjemně. Proto se jejich konzumaci vyhněte před odchodem do společnosti, na obchodní jednání, a hlavně na rande.

reklama
Související články
4.6.2023
Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské, vegetariánské, RAW a bezlepkové jídlo oproti tomu běžnému, klasickému? Víte, co v nich chybí a čím je vhodné nedostatky nahradit? Každý ví, že strava by měla být pestrá, rozmanitá, výživná a hlavně zdravá. Přesto máme své vyzkoušené recepty, které rádi a často opakujeme a střídáme. Ve spíži máme své oblíbené potraviny a – ruku na srdce – ne vždy je náš
3.6.2023
V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit. Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky. Olej potřebuje tmu Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleně
29.5.2023
Dnes už se staly nepostradatelnou součástí domácnosti, zejména v městských bytech, ale službu udělají i v domech a na chalupách. Odsají páru, ale i vůni různých jídel, která by se jinak šířila po celém bytě. A vyrábějí se stále nové a dokonalejší. Jenže na trhu je jich tolik, že není snadné se v nabídce zorientovat. Takže pokud chcete vyměnit tu dosluhující či právě budujete novou kuchyň, vyplatí
20.5.2023
Bochník chleba byl v minulosti považován za jednu ze základních potravin a byl velmi ceněn. Dnes se vracíme k domácímu pečení a hledáme různé recepty, jak si ho vylepšit. Aby zůstal dlouho čerstvý, je důležité také jeho správné uložení. To nejhorší, co můžete udělat, je nechat ho v plastovém sáčku, který je neprodyšný a zaručeně zajistí, že se brzy na kůrce objeví plíseň. Kam tedy s ním? Na vý
17.5.2023
Bez černý roste téměř všude. Uvidíte ho na rumištích, na okrajích lesů, podél cest i okolo řek a rybníků. Má rád vlhké a humózní půdy bohaté na dusík. Bez tvoří keře nebo stromy, které mohou být až sedm metrů vysoké. V mládí má větve hladké a lysé, teprve starší dřeviny mají nepravidelně rozbrázděnou kůru. Listy jsou řapíkaté lichozpeřené a květenstvím je plochý vrcholík, který dosahuje průměru a
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A VODNÍKU TUTÍNKOVI.
epochanacestach.cz
POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A VODNÍKU TUTÍNKOVI.
Srdečně Vás zveme na veselou pohádku O Jezerní královně a vodníku Tutínkovi, která se odehraje v předsálí, zahradách v barokních Grottách ploskovického zámku. Barunka a princ Jan se mají tajně už dlouho rádi, ale Barunka je jen chudá schovanka. Pan král o jejich lásce neví a pozval na zámek bohatou, ale rozmazlenou nevěstu – princeznu Veronu.
Pověsti hradu Valečov
enigmaplus.cz
Pověsti hradu Valečov
Lidé na skalním hradě Valečov na pokraji Českého ráje využívali jak skalní prostory či pukliny hradu, tak kombinace zděné zástavby a dřevěných přístřešků. V pískovci byly vybudovány i sklepy, zásobárn
Daně ve starověku: Prodražil se rozvod i pohřeb
epochaplus.cz
Daně ve starověku: Prodražil se rozvod i pohřeb
Zvyšování daní, rostoucí inflace, zkrátka ekonomika je dnes ožehavé téma. Na přetřes ale přicházelo už od starověku – dokonce i ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. Zřejmě k historicky první zaz
Fusilli s kuřecím prsíčkem
tisicereceptu.cz
Fusilli s kuřecím prsíčkem
Zdravý a lehký těstovinový pokrm rozhodně existuje. Vyzkoušejte fusilli s orestovaným prsíčkem. Suroviny 2 kuřecí prsíčka 1/2 nadrcené sušené chilli papričky (lze vynechat) 2 stroužky česneku
Voda nad zlato i ve střední Evropě
21stoleti.cz
Voda nad zlato i ve střední Evropě
Bez vody by to nešlo, tedy, alespoň co se týče pozemského života. Vodní koloběh je přitom na naší planetě jemně vyladěn a jakýkoliv zásah do něj může způsobit problém. Jenže probíhající klimatické změ
Certina zahalila své DS Action Diver do černé barvy
iluxus.cz
Certina zahalila své DS Action Diver do černé barvy
Hodinky DS Action Diver od značky Certina se vynořují z temných hlubin oceánu a jsou nyní k dostání v černém provedení. Jako pravé potápěčské hodinky mají voděodolnost 300 metrů a jsou ideálně vybaven
Prsten z Atlantidy: Jediný pozůstatek bájné civilizace?
epochalnisvet.cz
Prsten z Atlantidy: Jediný pozůstatek bájné civilizace?
V roce 1860 objeví francouzský egyptolog Marquis d’Agrain v Údolí králů v Egyptě záhadný prsten, který do této kultury vůbec nezapadá. Podle legendy jej tam zanechal kněz z legendární Atlantidy. Jasno
Ženský křik mě paralyzoval
skutecnepribehy.cz
Ženský křik mě paralyzoval
Během studií jsem bydlela s kamarádkou v pronájmu. Když jsem tam jednou zůstala sama, zažila jsem něco, na co bych ráda zapomněla. Společně s kamarádkou Mirkou jsem bydlela v pronajatém bytě. V poklidu jsme tam žily asi dva roky. Majitelem bytu byl starší pán, kterého bych v klidu nazvala podivínem. Za tu dobu, co nám byt pronajímal, s námi prohodil sotva pět
Po svatbě s ním Rolins netouží
nasehvezdy.cz
Po svatbě s ním Rolins netouží
Rok a půl je zpěvačka Dara Rolins (50) šťastná po boku fotbalisty Pavla Nedvěda (50), otázky na svatbu jí už ale nejspíš lezou krkem. Nedávno se totiž nechala slyšet, že po svatbě s fotbalovou lege
Přijde Lucie Polišenská o chlapa?
nasehvezdy.cz
Přijde Lucie Polišenská o chlapa?
Vdala se! Ale odmítá ukázat manžela. Lucie Polišenská (37) , o níž se ještě donedávna psalo, že je sama jako kůl v plotě, je pěkná tajnůstkářka. Hvězda seriálu ZOO se v tichosti provdala, a navíc
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Kapr pečený v alobalu
tisicereceptu.cz
Kapr pečený v alobalu
Zkuste si rybu tentokrát upéct v alobalu. Příprava je sice trochu náročnější, ale výsledek vás potěší a na obal ze strouhanky si nejspíš ani nevzpomenete. Ingredience 4 porce kapra 100 g másla