Domů     Jezte ředkvičky, budete jak rybičky
Jezte ředkvičky, budete jak rybičky
od 19.6.2020

Nevěříte? A přesto je to pravda. Taková obyčejná zelenina a co všechno dokáže. Přitom pěstovat ji můžeme samozřejmě na zahradě, ale také klidně na balkoně, a to celou sezonu.

Buďte fit

Ředkvičky mají vysoký obsah silic, minerálních látek a vitaminu B a C. Kromě vysokého podílu vody ředkvička obsahuje vápník, draslík, fosfor a síru, která jí dodává charakteristický zápach. A na co jsou dobré?

Podporují trávení, jsou mírně močopudné.

Odstraňují zácpu, působí proti plynatosti.

Snižují cholesterol i krevní tlak.

Uvolňují hleny při kašli.

Působí na onemocnění žlučníku, žaludku i průdušek.

Jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů.

Odvodňují.

Posilují nervy.

Posilují paměť.

Vzhledem k obsahu karotenu mají blahodárný vliv na zrak.

No není to dost důvodů na to, abychom je tu a tam připravili?

Nakupujeme

Pokud nevlastníte ani metr zeminy, musíte si je koupit. Jak na to? Při nákupu vybírejte ředkvičky, které jsou na pohmat tuhé a na svou velikost přiměřeně těžké. Ředkvičky měkké a oschlé nechte být.

reklama

Přítomnost natě trvanlivost ředkviček neprodlužuje, proto ji před skladováním v lednici vždycky dejte pryč (nebo ji zpracujte). Ředkvičky vydrží v šuplíku na zeleninu čerstvé několik dní a nejlépe jim je v pootevřeném plastovém pytlíku.

Pokud přesto zvadnou, můžete je osvěžit namočením ve studené vodě. Po několika hodinách naberou zpět plný tvar i křupavost.

Klíčky, nať a květy

V poslední době, která fandí zdobení jídel, se některá zahradnictví specializují na pěstování ředkviček na nať a květ, případně klíčky. Tak můžete ředkvičky zužitkovat i vy.

reklama

Nať obsahuje stejné látky jako kořen a není palčivá, hodí se proto třeba do pesta a do polévkových krémů. Nebojte se je ale použít i vedle ředkviček třeba v salátu – ke křupavým ředkvičkám vytvoří pěkný kontrast.

Na zpracování vybírejte jen pěkné nezavadlé listy, které nemají žluté skvrny. Před použitím je pořádně properte pod tekoucí vodou, protože často obsahují zbytky písku a zeminy.

Zasyrova

Asi nejoblíbenější je chléb s máslem a ředkvičkami, pochopitelně s obměnou tvaroh, sýr.

Hodí se k jakýmkoliv zeleným salátům (zkuste třeba přidat do směsi s hlávkovým salátem, polníčkem, rukolou nebo s pampeliškovými listy) a lze jimi posypat i vaječnou omeletu.

reklama

Hodí se také do různých pomazánek, jen je potřeba ji spotřebovat brzy, protože ředkvičky ztrácejí vodu a pomazánku naředí. Ale můžete je prostě chroupat jen tak.

Zatepla

Ředkvičky se mohou také dusit, tepelná úprava ale musí být rychlá, protože jinak by ztratily hodnotné látky i barvu. Zkuste třeba máslové. Bulvičky nakrájte na čtvrtinky a krátce prohřejte v teplé máslové emulzi.

Tu si snadno uděláte, když na dno rendlíku dáte trochu vody, ohřejete a vmícháte studené máslo. Nechte rozpustit a přidejte ředkvičky, které v másle na chvilku ohřejete. Stačí opravdu jen chvíli, máslo ani nesmí začít bublat. Získáte lahodné teplé, ale přesto křupavé ředkvičky.

Slavná okroška

Pochází z Ruska, ale ani jinde není neznámá. Koneckonců je to polévka letní, ochlazující a suroviny nemusíte shánět po všech čertech. Dělá se takto.

¼ l studené vody, 1 salátová okurka, svazek jarní cibule, litr mléka, svazek kopru, 2 svazky ředkviček, 200 g šunky, 3 polévkové lžíce majonézy, 4 vařené a oloupané brambory, 4 vejce natvrdo, ocet, sůl, čerstvě mletý pepř.

Okurku, brambory, vejce, ředkvičky a šunku nakrájíme na kostičky a cibulku nadrobno. Majonézu rozmícháme s mlékem a přidáme podle potřebné hustoty trochu vody. Všechny ingredience smícháme, dochutíme solí, pepřem a octem a necháme vychladit.

Malá společenská douška

Ředvičky mají sice skoro samé dobré vlastnosti, ale také jednu velmi špatnou – jsou cítit z dechu, a to velmi nepříjemně. Proto se jejich konzumaci vyhněte před odchodem do společnosti, na obchodní jednání, a hlavně na rande.

reklama
Související články
24.1.2023
Tyto malé chuťovky jsou nejlepší horké, s roztaveným sýrem, ale oceníte je, i když vychladnou.  Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g žampionů 1 lžíce oleje 1 vejce 140g šunky 85 g sýra 1 lžíce nasekaných bylinek 500 g listového těsta hrubá sůl na posypání Postup Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V rendlíku nechte ro
22.1.2023
Přinášíme vám řadu tipů, ale i několik receptů, na osvědčené způsoby, jak připravovat drůbež. Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky. Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo. Drůbež se při p
17.1.2023
Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít. Zeleninový bujón Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák. Až se nashromáždí větš
15.1.2023
Nenechte se mýlit náklonností k bylinkám, i příroda může škodit. Opatrnosti je třeba i při užívání i těch nejběžnějších léčivek jako třeba levandule nebo kozlík. Aby mohly byliny léčily, musí obsahovat účinné látky a s těmi je stejný problém jako u léků. Ve větším množství nebo při dlouhodobém užívání se projeví jejich nežádoucí účinky. U bylin je situace tím komplikovanější, že oproti farmaceuti
10.1.2023
Syrovátka je obrovským výživovým hitem. Že o tom nevíte? To bude dáno tím, že se skrývá jako nosná složka v proteinových tyčinkách. Je totiž levná, přitom mimořádně bohatá na proteiny čili bílkoviny, ale také na vitaminy B1, B2, B6, B12, vitamíny C a E a dále hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek a další. Díky mléčným bílkovinám v syrovátce se navíc omezuje riziko, že tělo bude v nouz
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
enigmaplus.cz
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
Kostra objevená v centrální Asii v roce 1969 nese nezpochybnitelné stopy po chirurgickém zákroku. Jsou-li domněnky vědců správné, jde o nejstarší důkaz úspěšné operace srdce na světě. Předběhla primit
Pokukuje po Klusovi?
nasehvezdy.cz
Pokukuje po Klusovi?
V seriálu ZOO se objevil nový kolega a Michaela Pecháčková (19) zbystřila. Říká se, že má pro Tomáše Kluse (36) slabost. „Je báječný!“ rozplývá se stále nezadaná blondýnka. Není pochyb o tom, že s
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
skutecnepribehy.cz
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
Vždycky jsem byla rozumná a racionální žena, nechápu, jak mi mohla láska tak zaslepit oči a zatemnit mozek. Uvěřila jsem podvodníkovi. Vracela jsem se ze služební cesty v Paříži. Držela jsem šálek v ruce a chtěla se napít, když turbulence otřásla letadlem. Káva vyšplíchla na muže vedle mě. Překotně jsem se začala omlouvat. Všimla jsem si, že má krásný úsměv
Poslední dílo slavného architekta celebrit
rezidenceonline.cz
Poslední dílo slavného architekta celebrit
Jeho návrhy okouzlovaly slavné, bohaté a mocné napříč generacemi. Projektantská kariéra Wallace Neffa trvala dlouhá desetiletí, od dvacátých let minulého století až do roku 1982, kdy zemřel. Na své
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
nasehvezdy.cz
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
Kde hledat lepší útěchu po rozchodu se snoubenkou než v  náručí herečky Angeliny Jolie (47)? Takové štěstí má, jak se zdá, herec Paul Mescal (26). Nedávno byl totiž spatřen v jedné londýnské kavárn
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
epochanacestach.cz
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
Během procházky mezi Krasíkovem a Ovčím vrchem nezapomeňte navštívit Dvůr Krasíkov, zemědělský areál, který v minulosti sloužil zdejšímu knížeti. Když roku 1644 hrad Švamberk kompletně vyhořel kvů
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
epochaplus.cz
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
Walter s Rogerem nemají ve škole přednášky. Co s načatým dnem? „Mám vyprahlo v ústech. Spravil by to džbánek vína,“ navrhne Roger kolegovi. Ten souhlasí, a tak zapadnou do nejbližší taverny. Netuší, c
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
tisicereceptu.cz
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směs
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
tisicereceptu.cz
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
Tohle už je vaření pro pokročilé. Recept podle vyhlášeného kuchaře není úplně jednoduchý, ale určitě stojí za vaši námahu. Ingredience 6 ks vepřových kotlet Marináda 2 lžíce olivového olej
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
epochalnisvet.cz
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
Vesnice Lukiv leží na západě Ukrajiny, nedaleko od krasového jezera Somin. A právě z jeho hlubin se má pravidelně vynořovat monstrum, které terorizuje místní obyvatele už přes 100 let. Podle různých s
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
iluxus.cz
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
Automobilová značka Lexus se v Česku stala partnerem nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d`Or, o níž jsme již informovali. České národní kolo se uskuteční od 4. do 6. května v pražském O2
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
21stoleti.cz
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
Podle nové studie, která zkoumala nejhlubší části naší planety pomocí seismických vln vyvolaných zemětřeseními, se vnitřní jádro Země nedávno přestalo otáčet a nyní zřejmě obrací směr své rotace. Tyto