Domů     Jezte ředkvičky, budete jak rybičky
Jezte ředkvičky, budete jak rybičky
19.6.2020

Nevěříte? A přesto je to pravda. Taková obyčejná zelenina a co všechno dokáže. Přitom pěstovat ji můžeme samozřejmě na zahradě, ale také klidně na balkoně, a to celou sezonu.

Buďte fit

Ředkvičky mají vysoký obsah silic, minerálních látek a vitaminu B a C. Kromě vysokého podílu vody ředkvička obsahuje vápník, draslík, fosfor a síru, která jí dodává charakteristický zápach. A na co jsou dobré?

Podporují trávení, jsou mírně močopudné.

Odstraňují zácpu, působí proti plynatosti.

Snižují cholesterol i krevní tlak.

Uvolňují hleny při kašli.

Působí na onemocnění žlučníku, žaludku i průdušek.

Jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů.

Odvodňují.

Posilují nervy.

Posilují paměť.

Vzhledem k obsahu karotenu mají blahodárný vliv na zrak.

No není to dost důvodů na to, abychom je tu a tam připravili?

Nakupujeme

Pokud nevlastníte ani metr zeminy, musíte si je koupit. Jak na to? Při nákupu vybírejte ředkvičky, které jsou na pohmat tuhé a na svou velikost přiměřeně těžké. Ředkvičky měkké a oschlé nechte být.

Přítomnost natě trvanlivost ředkviček neprodlužuje, proto ji před skladováním v lednici vždycky dejte pryč (nebo ji zpracujte). Ředkvičky vydrží v šuplíku na zeleninu čerstvé několik dní a nejlépe jim je v pootevřeném plastovém pytlíku.

Pokud přesto zvadnou, můžete je osvěžit namočením ve studené vodě. Po několika hodinách naberou zpět plný tvar i křupavost.

Klíčky, nať a květy

V poslední době, která fandí zdobení jídel, se některá zahradnictví specializují na pěstování ředkviček na nať a květ, případně klíčky. Tak můžete ředkvičky zužitkovat i vy.

Nať obsahuje stejné látky jako kořen a není palčivá, hodí se proto třeba do pesta a do polévkových krémů. Nebojte se je ale použít i vedle ředkviček třeba v salátu – ke křupavým ředkvičkám vytvoří pěkný kontrast.

Na zpracování vybírejte jen pěkné nezavadlé listy, které nemají žluté skvrny. Před použitím je pořádně properte pod tekoucí vodou, protože často obsahují zbytky písku a zeminy.

Zasyrova

Asi nejoblíbenější je chléb s máslem a ředkvičkami, pochopitelně s obměnou tvaroh, sýr.

Hodí se k jakýmkoliv zeleným salátům (zkuste třeba přidat do směsi s hlávkovým salátem, polníčkem, rukolou nebo s pampeliškovými listy) a lze jimi posypat i vaječnou omeletu.

Hodí se také do různých pomazánek, jen je potřeba ji spotřebovat brzy, protože ředkvičky ztrácejí vodu a pomazánku naředí. Ale můžete je prostě chroupat jen tak.

Zatepla

Ředkvičky se mohou také dusit, tepelná úprava ale musí být rychlá, protože jinak by ztratily hodnotné látky i barvu. Zkuste třeba máslové. Bulvičky nakrájte na čtvrtinky a krátce prohřejte v teplé máslové emulzi.

Tu si snadno uděláte, když na dno rendlíku dáte trochu vody, ohřejete a vmícháte studené máslo. Nechte rozpustit a přidejte ředkvičky, které v másle na chvilku ohřejete. Stačí opravdu jen chvíli, máslo ani nesmí začít bublat. Získáte lahodné teplé, ale přesto křupavé ředkvičky.

Slavná okroška

Pochází z Ruska, ale ani jinde není neznámá. Koneckonců je to polévka letní, ochlazující a suroviny nemusíte shánět po všech čertech. Dělá se takto.

¼ l studené vody, 1 salátová okurka, svazek jarní cibule, litr mléka, svazek kopru, 2 svazky ředkviček, 200 g šunky, 3 polévkové lžíce majonézy, 4 vařené a oloupané brambory, 4 vejce natvrdo, ocet, sůl, čerstvě mletý pepř.

Okurku, brambory, vejce, ředkvičky a šunku nakrájíme na kostičky a cibulku nadrobno. Majonézu rozmícháme s mlékem a přidáme podle potřebné hustoty trochu vody. Všechny ingredience smícháme, dochutíme solí, pepřem a octem a necháme vychladit.

Malá společenská douška

Ředvičky mají sice skoro samé dobré vlastnosti, ale také jednu velmi špatnou – jsou cítit z dechu, a to velmi nepříjemně. Proto se jejich konzumaci vyhněte před odchodem do společnosti, na obchodní jednání, a hlavně na rande.

reklama
Související články
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Potřebujete si rychle zchladit žáhu?
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Studio archicraft představuje luxusní sídlo Arden Road. Nachází se v prestižní čtvrti Los Angeles
iluxus.cz
Studio archicraft představuje luxusní sídlo Arden Road. Nachází se v prestižní čtvrti Los Angeles
Rezidence Arden Road, nejnovější počin holešovického studia archicraft, přináší unikátní pohled do světa prominentního bydlení. Projekt zasazený do vyhlášené rezidenční čtvrti Pasadena představuje dům
Smažená zmrzlina
nejsemsama.cz
Smažená zmrzlina
Příprava je trochu složitá, ale tato delikatesa ohromí každou návštěvu. Ingredience na 4 porce: Piškotový plát: ● 6 vajec „M“ ● 160 g krupicového cukru ● 80 ml rostlinného oleje ● 160 g hladké mouky ● zmrzlina (vanilková) Vanilková omáčka: ● 1 l smetany ● 100 g cukru ● 8 žloutků ● 2 vanilkové lusky Na ozdobu: ● vejce na obalení ● plátky mandlí na obalení ● rostlinný olej ke
Dobrodružství v podzemí – Historický cínový důl Jeroným
epochanacestach.cz
Dobrodružství v podzemí – Historický cínový důl Jeroným
Trochu stranou turistických tras leží atraktivní památka, která připomíná slavné dějiny dolování nerostných surovin a drahých kovů ve Slavkovském lese. Štoly, kamenné síně i podzemní jezírka dotvářejí tajuplnou atmosféru cínového dolu, při níž můžete obdivovat zručnost a píli našich předků. Oblast Slavkovského lesa leží v západních Čechách přibližně mezi městy Kynšperk nad Ohří, Karlovy Vary
Spikli se proti Václavovi III. vlastní poddaní?
historyplus.cz
Spikli se proti Václavovi III. vlastní poddaní?
Muž se zakrváceným nožem prchá od místa, kde byl právě ubodán král Václav III. Stráže mají jasno, a dotyčného na místě zabijí. Zahodili tak ale příležitost dozvědět se, proč se domnělý pachatel vlastně činu dopustil…   Celé město již spí, jen krčma se otřásá v základech. „Na zdraví krále!“ zvolá pijan, a než si obsah
Kolik uzvedne nosorožík a další rekordy ze světa zvířat
epochaplus.cz
Kolik uzvedne nosorožík a další rekordy ze světa zvířat
Svět zvířat je plný rekordů a neuvěřitelných výkonů, i když to třeba na první pohled není vidět. Tady je pár čísel, která vyrazí dech. 13 bilionů tolik sarančat tvořilo hejno, které v roce 1874 napadlo americké státy Iowa Minnesota, Kansas a Texas. Jejich celková váha činila téměř 30 milionů tun. 750 000 000 tun tolik
Kuskus s avokádem
tisicereceptu.cz
Kuskus s avokádem
Voňavé dobroty z Maroka, Tuniska, Turecka i z Bulharska. Mezi oblíbené pokrmy patří i kuskus na různé způsoby. Ingredience na 4 porce 300 g kuskusu 350 ml vroucího kuřecího vývaru 2 avokáda 1
Jak se (ne)povedly naše zásnuby
skutecnepribehy.cz
Jak se (ne)povedly naše zásnuby
Než jsem otěhotněla, rozhodli jsme se s přítelem, že si zaletíme na romantický prodloužený víkend do Paříže. Tedy s prohlídkami památek, nákupy, romantickými snídaněmi v kavárnách. S vínem i vybraným jídlem. Byla jsem natěšená jako blecha a nemohla se dočkat, až konečně uvidím Louvre, katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž. Nikdy jsem totiž v hlavním městě Francie nebyla, ale toužila jsem po tom
Jídelna s vytříbeným vkusem
rezidenceonline.cz
Jídelna s vytříbeným vkusem
Místo pro stolování je velmi často součástí multifunkční společenské zóny, proto na ni svým stylem obvykle navazuje. Shoduje se zejména materiálově, výsledná kompozice mnohdy poslouží i jako přirozený prostorový předěl. Vybavení prostoru, souvisejícího s konzumací jídla, se odvíjí od dané dispozice a její velikosti, odpovídat by mělo rovněž počtu členů domácnosti. Odráží určitě i to,
Spory o dům Václavu Upírovi Krejčí vzaly zdraví!
nasehvezdy.cz
Spory o dům Václavu Upírovi Krejčí vzaly zdraví!
Konec manželství herce Václava Upíra Krejčí (68) a jeho manželky Kateřiny nebyl vůbec poklidný. Dodnes se táhnou spory o majetkové vyrovnání. Nemohou se dohodnout zejména na luxusním domě v pražských
Dodnes neobjasněné záhady: Dávné artefakty i vzkaz o konci světa
enigmaplus.cz
Dodnes neobjasněné záhady: Dávné artefakty i vzkaz o konci světa
Zajímavým objektem, o kterém si mnozí mysleli, že pochází z doby, kdy na Zemi ještě žili dinosauři, je takzvané Londýnské kladivo. Tento artefakt byl nalezen ve 30. letech 20. století v USA, konkrétně
Z čeho se skládá kosmické záření? Napoví přelomová metoda českého fyzika
21stoleti.cz
Z čeho se skládá kosmické záření? Napoví přelomová metoda českého fyzika
Jeden rok večerního sledování televize, jedna cesta letadlem z východního na západní pobřeží USA nebo 3 dny strávené v Atlantě. Všemi těmito činnosti do sebe průměrný Severoameričan dostane dávku 0,1
Gaius Appuleius Diocles: Nejbohatší sportovec v dějinách
epochalnisvet.cz
Gaius Appuleius Diocles: Nejbohatší sportovec v dějinách
Kam se na něj hrabou všichni ti zazobaní basketbalisté, fotbalisté, hokejisté či golfisté. Oproti římskému vozatajovi to jsou jen chudí příbuzní. Gaius Appuleius Diocles si už v době starověku vydělá za svou kariéru tolik, že ho dosud nikdo nepřekonal a stále je hodnocen jako nejbohatší sportovec historie.   Jedním z center zábavy je ve starém