Jezte ředkvičky, budete jak rybičky

Nevěříte? A přesto je to pravda. Taková obyčejná zelenina a co všechno dokáže. Přitom pěstovat ji můžeme samozřejmě na zahradě, ale také klidně na balkoně, a to celou sezonu.

Buďte fit

Ředkvičky mají vysoký obsah silic, minerálních látek a vitaminu B a C. Kromě vysokého podílu vody ředkvička obsahuje vápník, draslík, fosfor a síru, která jí dodává charakteristický zápach. A na co jsou dobré?

  • Podporují trávení, jsou mírně močopudné.

  • Odstraňují zácpu, působí proti plynatosti.

  • Snižují cholesterol i krevní tlak.

  • Uvolňují hleny při kašli.

  • Působí na onemocnění žlučníku, žaludku i průdušek.

  • Jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů.

  • Odvodňují.

  • Posilují nervy.

  • Posilují paměť.

  • Vzhledem k obsahu karotenu mají blahodárný vliv na zrak.

No není to dost důvodů na to, abychom je tu a tam připravili?

Nakupujeme

Pokud nevlastníte ani metr zeminy, musíte si je koupit. Jak na to? Při nákupu vybírejte ředkvičky, které jsou na pohmat tuhé a na svou velikost přiměřeně těžké. Ředkvičky měkké a oschlé nechte být. Přítomnost natě trvanlivost ředkviček neprodlužuje, proto ji před skladováním v lednici vždycky dejte pryč (nebo ji zpracujte). Ředkvičky vydrží v šuplíku na zeleninu čerstvé několik dní a nejlépe jim je v pootevřeném plastovém pytlíku. Pokud přesto zvadnou, můžete je osvěžit namočením ve studené vodě. Po několika hodinách naberou zpět plný tvar i křupavost.

Klíčky, nať a květy

V poslední době, která fandí zdobení jídel, se některá zahradnictví specializují na pěstování ředkviček na nať a květ, případně klíčky. Tak můžete ředkvičky zužitkovat i vy. Nať obsahuje stejné látky jako kořen a není palčivá, hodí se proto třeba do pesta a do polévkových krémů. Nebojte se je ale použít i vedle ředkviček třeba v salátu – ke křupavým ředkvičkám vytvoří pěkný kontrast. Na zpracování vybírejte jen pěkné nezavadlé listy, které nemají žluté skvrny. Před použitím je pořádně properte pod tekoucí vodou, protože často obsahují zbytky písku a zeminy.

Zasyrova

Asi nejoblíbenější je chléb s máslem a ředkvičkami, pochopitelně s obměnou tvaroh, sýr. Hodí se k jakýmkoliv zeleným salátům (zkuste třeba přidat do směsi s hlávkovým salátem, polníčkem, rukolou nebo s pampeliškovými listy) a lze jimi posypat i vaječnou omeletu. Hodí se také do různých pomazánek, jen je potřeba ji spotřebovat brzy, protože ředkvičky ztrácejí vodu a pomazánku naředí. Ale můžete je prostě chroupat jen tak.

Zatepla

Ředkvičky se mohou také dusit, tepelná úprava ale musí být rychlá, protože jinak by ztratily hodnotné látky i barvu. Zkuste třeba máslové. Bulvičky nakrájte na čtvrtinky a krátce prohřejte v teplé máslové emulzi. Tu si snadno uděláte, když na dno rendlíku dáte trochu vody, ohřejete a vmícháte studené máslo. Nechte rozpustit a přidejte ředkvičky, které v másle na chvilku ohřejete. Stačí opravdu jen chvíli, máslo ani nesmí začít bublat. Získáte lahodné teplé, ale přesto křupavé ředkvičky.

Slavná okroška

Pochází z Ruska, ale ani jinde není neznámá. Koneckonců je to polévka letní, ochlazující a suroviny nemusíte shánět po všech čertech. Dělá se takto.

¼ l studené vody, 1 salátová okurka, svazek jarní cibule, litr mléka, svazek kopru, 2 svazky ředkviček, 200 g šunky, 3 polévkové lžíce majonézy, 4 vařené a oloupané brambory, 4 vejce natvrdo, ocet, sůl, čerstvě mletý pepř.

Okurku, brambory, vejce, ředkvičky a šunku nakrájíme na kostičky a cibulku nadrobno. Majonézu rozmícháme s mlékem a přidáme podle potřebné hustoty trochu vody. Všechny ingredience smícháme, dochutíme solí, pepřem a octem a necháme vychladit.

Malá společenská douška

Ředvičky mají sice skoro samé dobré vlastnosti, ale také jednu velmi špatnou – jsou cítit z dechu, a to velmi nepříjemně. Proto se jejich konzumaci vyhněte před odchodem do společnosti, na obchodní jednání, a hlavně na rande.

Štítky: , , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pablo Picasso: Nejslavnější obraz inspiruje osud města Guernica
epochaplus.cz

Pablo Picasso: Nejslavnější...

Truchlící žena s mrtvým dítětem v náručí, kůň v...
Peking zahalila oranžová mlha
epochalnisvet.cz

Peking zahalila oranžová mlha

V čínském Pekingu se 15. března odehrála nejhorší...
Maraton hudby Brno bude!
epochanacestach.cz

Maraton hudby Brno bude!

Čtyřdenní hudební vrchol...
Po stopách chuti: Kdo objevil čaj, kávu a šampaňské?
epochaplus.cz

Po stopách chuti: Kdo objevil...

Jeden nám ráno pomáhá vstát, druhý nás přes den...
Tajemné hrady: Obři a tajné společenstvo aneb Drábské světničky
enigmaplus.cz

Tajemné hrady: Obři a tajné...

Kouzelný skalní hrad Drábské světničky...
Rána způsobená mamince se možná nikdy nezahojí
nasehvezdy.cz

Rána způsobená mamince se...

Herečka Klára...
Muskova SpaceX slaví! Z ISS se po půl roce vrátila posádka lodi Crew Dragon
21stoleti.cz

Muskova SpaceX slaví! Z ISS se...

Po půlročním pobytu na Mezinárodní vesmírné...
Trable v ráji! Kdo z nich koho podvádí?
nasehvezdy.cz

Trable v ráji! Kdo z nich...

Mnozí je obdivují, pro...
Zámek ve Žďáru nad Sázavou
epochanacestach.cz

Zámek ve Žďáru nad Sázavou

Cirterciácký klášter...
0 shares